
עודף משקל אצל ילדים
צוות על הספה
בנוסף לסיכונים הבריאותיים, ילדים עם עודף משקל מתמודדים גם עם סיכון גבוה לדיכאון ולפגיעה בביטחון העצמי ועם קשיים חברתיים שעלולים להגיע לכדי חרם ובריונות, הנובעים מתפיסות שליליות כלפי אנשים עם עודף משקל
למה זה קורה? מהם הסיכונים החברתיים והבריאותיים של עודף משקל בילדות ואיך אפשר לטפל?
קצת נתונים על עודף משקל אצל ילדים
הנתונים הגלובליים בתחום מציגים תמונה אחידה וברורה – מספר הילדים המתמודדים עם עודף משקל ועם השמנת יתר בעולם כולו, ובמדינות המערביות בפרט, עלה במאות אחוזים בשני העשורים האחרונים, כאשר מגיפת הקורונה מחקה כליל חלק מההישגים שכבר הושגו בצמצום התופעה.
סקר שערכה מחלקת המחקר של כנסת ישראל ופורסם בפברואר השנה, העלה כי בשנת הלימודים תשפ"ב (2021-22) שיעור ההימצאות של בעיות עודף משקל והשמנת יתר בקרב ילדי כיתה א' עמד על 19.5% ובכיתה ז' – כבר זינק ל 31.4%.
גורמים לעודף משקל אצל ילדים
על פי מחקרים של משרד הבריאות הישראלי, עודף משקל והשמנת יתר אצל ילדים נובעות משלוש סיבות מרכזיות, האופייניות לאורח החיים המודרני:
* תזונה הכוללת אחוזים גבוהים של מזון מעובד
* צריכת קלוריות מוגזמת, ביחס לצרכי הגוף
* היעדר פעילות גופנית
לרכיבים ההתנהגותיים הללו יש להוסיף גם רכיבים גנטיים ומולדים, מחלות רקע, חוסר איזון הורמונלי ואירועים סביבתיים המעודדים עודף משקל כמו משבר נפשי, הגירה וכמובן חיים בעוני.
השלכות פיזיות, נפשיות וחברתיות של עודף משקל אצל ילדים
ההשפעה הישירה והברורה ביותר של עודף משקל והשמנת יתר בילדות, היא בריאותית. לא בכדי, ארגון הבריאות העולמי (WHO - Organization Health World) מתייחס אליה כאל אחד האתגרים המרכזיים בתחום בריאות הציבור במאה ה-21.
ילדים בעודף משקל נמצאים בסיכון מוגבר להשמנת יתר בבגרות, לתחלואה במחלות לב וכלי
17 דם, לסוכרת, ולהופעת מחלות נוספות כמו דלקת מפרקים ניוונית.
בנוסף לסיכונים הבריאותיים, ילדים עם עודף משקל מתמודדים גם עם סיכון גבוה לדיכאון ולפגיעה בביטחון העצמי ועם קשיים חברתיים שעלולים להגיע לכדי חרם ובריונות, הנובעים מתפיסות שליליות כלפי אנשים עם עודף משקל.
איך יודעים שהילד סובל מבעיית משקל?
עודף משקל נמדד באמצעות מדד מתוקנן בשם BMI, המחשב את מסת הגוף באמצעות נוסחה פשוטה: משקל הגוף (ק"ג) חלקי גובה (מטרים) בריבוע.
התוצאה המתקבלת מושוות לקבוצת הגיל של הילד וכך ניתן לדעת האם הוא חורג מהמשקל הממוצע של בני גילו ובכמה.
איך מטפלים בעודף משקל אצל ילדים?
יש הרבה דברים שאתם, כהורים, יכולים לעשות כדי לשפר את המצב ולמנוע השמנת יתר, המסוכנת לבריאות:
* מנהיגים שינוי תזונתי בבית ומתחילים לאכול בצורה מאוזנת ובריאה יותר
* יושבים ביחד לארוחות ונמנעים מאכילה מול הטלוויזיה או המחשב
* מכניסים ללו"ז פעילות גופנים קבועה וסדירה, כל מה שמעניין את הילד
* נותנים דוגמה אישית לאורח חיים בריא וחיוני
תוכניות רב ממדיות להתמודדות עם עודף משקל בילדות
השינויים הדרושים באורח החיים, המתוארים לעיל, אינם פשוטים כלל לביצוע ולכן מוצעות כיום לא מעט תוכניות ייעודיות והוליסטיות לילדים עם עודף משקל. התוכניות כוללות טיפול קבוצתי, טיפולים רגשיים פרטניים במקרה הצורך, ייעוץ תזונתי מקצועי ופעילות גופנית קבוצתית, ולא פעם ממומנות על ידי קופות החולים.
חלק מהתוכניות כוללות גם הדרכת הורים, במטרה לסייע בהנהגת אורח חיים בריא בבית והתמודדות עם התנגדויות של אחים, שאינם סובלים מעודף משקל.
תוספת עדכנית לתוכניות המקדמות אורח חיים בריא היא אמצעים טכנולוגיים – כמו שעון חכם – המאפשר להמשיך את התהליך מחוץ למסגרת הפרטנית ולקבל חיווי על פעילות גופנית והרגלי אכילה.
מה עושים כשהתוכנית לשינוי אורח חיים לא מספיקה?
בחלק מהמקרים, בעיקר כאשר מדובר בהשמנת יתר שמהווה סכנה מיידית לילד או כאשר הוא מתנגד להשתתפות בקבוצת הטיפול, ניתן לטפל בבעיה באמצעות תרופות, הניתנות אך ורק על ידי רופא מוסמך.
כדאי לשקול גם טיפול רגשי פרטני, שיסייע לילד להתמודד עם גורמים מוכרים להשמנת יתר, כמו אכילה רגשית, מצוקה חברתית, קשיים ביחסים המשפחתיים, ערך עצמי נמוך ועוד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית קלינית מוסמכת (MSW)
התמחות: דיכאון, חרדה, טראומה, משברי חיים, זהות ומגדר, יחסים, פריון הריון ולידה, הורות ואל-הורות, הדרכת הורים
אזור בארץ: תל אביב ,שפלה ,טיפול אונליין ,מזכרת בתיה ,גדרה ,יישובי גדרות ,רחובות ,מודיעין
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בליווי וטיפול בנשים, גברים, בוגרות.ים-צעירות.ים. אני מאמינה כי קשר טיפולי / קשר הדרכה טוב, בטוח ומכיל מאפשר מסע של

פסיכותרפיסט ועובד סוציאלי קליני (MSW)
התמחות: CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי, משברי חיים, חרדה ,דיכאון, כעס, אבל ואובדן, נכויות ומחלות כרוניות, תק
אזור בארץ: טבריה, עמק הירדן, בית שאן וראש פינה, אזור הצפון, אזור רמת הגולן
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בגישה אינטגרטיבית ומשלב מגוון גישות כולל טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). מסע החיים הוא מסע אישי, ייחודי, ולעיתים מורכב
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ריבים בין אחים – מתי צריך טיפול משפחתי? צוות על הספה
אין אחים שלא רבים ולמעשה, כפי שתראו מיד, למריבות הללו יש תפקיד התפתחותי חשוב. יחד עם זאת, לעיתים תדירות הריבים או עוצמתם חורגות מהנורמה ופוגעות במרקם החיים בבית. במקרים הללו כדאי לגשת לטיפול משפחתי.
הורות למתבגרים המתמודדים עם חרדה חברתית, ביישנות או מפונמות קיצונית צורית יהודה, יועצת חינוכית, מנחת הורים ומנחה מקצועית בעמותת רקפת
ההורות היא אחת המשימות המאתגרות והמורכבות בחיינו. משימת חיינו. כאשר הילד שלנו מתמודד עם מופנמות גבוהה, ביישנות לעתים אף חרדה חברתית, האתגר נהיה גדול עוד יותר.
האם הורים יכולים למנוע מילדיהם המתבגרים לעשן או לשתות אלכוהול? צוות על הספה
כל מי שגידל ילד יודע ששום דבר אינו קבוע, וגם מנהגים והרגלים שנראה שיהיו איתנו לנצח (לטוב או לרע) – עתידים להשתנות ולחלוף, אך כשהילד המתוק שלנו מגיע לגיל ההתבגרות ומשתנה לנו דרמטית מול העיניים – זה לפעמים נעים הרבה פחות.
אוירה משפחתית דרך המלך להתפתחות חיובית רועי אזולאי
בעידן הנוכחי אחד הקשיים המרכזיים שפוגשות משפחות הוא היכולת למצוא זמן איכות חוויתי כמשפחה. ריבוי המשימות, המחויבויות הרבות והרצון להספיק הכול, דומה כי דחקו את הערך החשוב מכל הלא הוא מערכת היחסים המשפחתית וההשקעה בה.