
איך מתמודדים עם רגשות אשם?
צוות על הספה
בגיל מבוגר יותר, מוקד רגשי האשמה עובר לזוגיות, לילדים, לעבודה ולהורים המזדקנים שמתחילים להזדקק לנו. בשורה התחתונה – כמעט בכל גיל, לאחר תקופת הבגרות, יחווה האדם רגשות אשמה כאשר יחוש שלא פעל בדרך הנכונה ו/או שמעשיו פגעו במישהו אחר.
במאמר זה ננסה להבין מהם רגשות אשם, איזו תועלת הישרדותית טמונה בהם ואיך אפשר להתמודד עמם בצורה יעילה ומועילה.
מהם רגשות אשמה?
בלימודי התואר השני פגשתי סטודנט שהיתה לו תיאוריה אודות 'משולש רגשי האשמה של הסטודנט': או שאתה מרגיש שאתה לא לומד מספיק, או שאתה מרגיש שאתה לא עובד מספיק, או שאתה מרגיש שאתה לא חי מספיק ולא צובר מספיק חוויות. אין שום דרך, טען הסטודנט, להיות נטול רגשות אשמה בכל שלושת התחומים הללו, בזמן שאתה לומד לתואר שני, בהינתן שלא נולדת למשפחת עשירים שיכולה לממן את כל צרכיך במהלכו.
בגיל מבוגר יותר, מוקד רגשי האשמה עובר לזוגיות, לילדים, לעבודה ולהורים המזדקנים שמתחילים להזדקק לנו. בשורה התחתונה – כמעט בכל גיל, לאחר תקופת הבגרות, יחווה האדם רגשות אשמה כאשר יחוש שלא פעל בדרך הנכונה ו/או שמעשיו פגעו במישהו אחר.
רגשות האשמה יופיעו כאשר מה שעשינו או אמרנו לא עולה בקנה אחד עם אמות המוסר האישיות שלנו, או במילים אחרות – כאשר אנחנו לא עומדים בסטנדרטים של עצמנו.
למה אנחנו חווים כל כך הרבה רגשות אשמה?
האדם הוא יצור חברתי, הזקוק לאנשים אחרים כדי לשרוד – פיזית ופסיכולוגית.
משום כך, המנגנונים הרגשיים שלנו מכוונים מאוד לאנשים אחרים ותגובתם אלינו ורגישים למצבים של חוסר נעימות חברתית, או פגיעה במישהו אחר.
האדם הוא יצור ייחודי בהקשר זה וככל הידוע לנו, מהווה את החיה היחידה בטבע שהגיוני שתפעל על פי מצפון, מוסר, רגשות אשמה ואלטרואיזם – שהמשותף לכולם הוא נכונות לוותר על צרכים מידיים למען רווח חברתי או מוסרי עתידי, שנתפס משמעותי יותר.
מחקרים שנערכו בנושא אשמה מצאו כי אנשים נוטים להרגיש אשמים בעיקר במקרים של בגידה, שקרים והזנחת אדם אחר.
מתי רגשי אשמה אינם אפקטיביים?
כאמור, לאשמה יש סיבה הישרדותית והיא מובנית בטבע האנושי, כאשר מדובר במבנה אישיות נורמטיבי.
לכן, תחושת אשמה והכאה על חטא בעקבות טעות או פגיעה באדם אחר, שנעשתה בשוגג ואפילו במכוון, היא טבעית ואף חשובה.
תחושת האשמה גורמת לאדם להרהר במעשיו, להתחרט עליהם ולעיתים אף להתנצל ולתקן. בלי ספק מדובר בחוויה חשובה של למידה לעתיד.
אולם, אנשים מסוימים מסתובבים עם רגשות אשמה תמידיים, שלא נפסקים לעולם, וכאן כבר מדובר במצב שאינו בריא ואינו מקדם למידה או השתפרות, להיפך.
מהם הסיכונים באשמה כרונית?
אנשים שמרגישים אשמים תמיד, מגיבים בדרך כלל בצורה לא פרופורציונאלית לאירועי החיים וכל סטייה קלה ממה שמוגדר אצלם כהתנהגות מושלמת, יוביל להלקאה עצמית, לרגשות אשמה, לבושה ולכעס.
אלו אנשים המופעלים על ידי מצפון קשיח ונוקשה, שלא מאפשר מרחב לטעויות. מצפון כזה מתפתח, ברוב המקרים, בבתים בהם ההורים נוהגים בביקורתיות כלפי ילדיהם.
רגשות אשמה מתמשכים וביקורת עצמית כרונית לאורך זמן, פוגעות בדימוי העצמי של האדם, גורמות למתח, חרדה ודיכאון, עלולות להוביל להפרעות שינה והפרעות נוספות, לעיתים במטרה של הענשה עצמית.
בחלק מהמקרים המצב הוא הפוך, הפרעת דיכאון או חרדה היא המקור לרגשות האשמה המתמשכים.
איך מתמודדים עם רגשות אשמה?
כדי להתמודד עם רגשות אשמה, מבלי שיובילו להתנהגות הרסנית ולפגיעה מתמשכת בערך העצמי, חשוב להכיר בהם ולהבין את מקורם.
זיהוי רגשות האשמה והיכרות עם הגורמים שעלולים להביא אותם, משתכללים באמצעות קשיבות פנימית (mindfulness) ושיפור היכולת העצמית לנתח את האירועים הללו ולהבין מה בדיוק קרה שם.
מאחר ובדרך כלל קל יותר להגיד מאשר לעשות, אנשים רבים זקוקים לעזרה בשיפור יכולת הזיהוי והניתוח של האירועים מעוררי האשמה ועל אחת כמה וכמה, זקוקים לעזרה בפיתוח היכולת לשנות את הפרשנות הקוגניטיבית ואת העמדה הנפשית כלפי האירועים הללו.
טיפול נפשי הכולל רכיבים של קשיבות וניתוח דפוסי חשיבה והתנהגות, כדוגמת ACT או CBT, עשוי להיות אפקטיבי מאוד בשיפור היכולת שלכם להתמודד עם רגשות אשמה ולהחזיר אותם "לגודלם הטבעי" – כתמרור אזהרה חברתי שאמור לאותת באופן זמני ורק מסיבה טובה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית MA , פסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, מערכות יחסים, דיכאון וחרדה, טראומה, אבל ואובדן, הפרעות אכילה, חיבור למשמעות
אזור בארץ: בנימינה, זכרון יעקב, חדרה, חיפה, פרדס חנה - כרכור
שפה: עברית, אנגלית
MA בפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס מאוניברסיטת מידלסקס ומכון קארונה. טיפול פסיכודינמי, התייחסותי, המשלב תיאוריות מערביות עם פסיכולוג

פסיכולוג בהתמחות קלינית
התמחות: מערכות יחסים, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מטפל במבוגרים ובבני נוער, בגישה דינאמית בשילוב כלים מעולם ה-CBT. עם נסיון ב-PTSD על רקע צבאי, וכן עיסוק ומחקר בנושא זוגיות ועולם ה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה זה מיינדפולנס? צוות על הספה
אם אתם מחפשים טיפול לקשיים נפשיים, או אם אתם רוצים לשפר את איכות החיים שלכם, להתאמן על מיקוד הקשב והריכוז או למצוא הקלה למיחושים גופניים, ייתכן כי "מיינדפולנס" עשוי לעזור לכם. דומה כי אין תחום הקשור ברווחה האישית שהמיינדפולנס לא נותן לו מענה אבל מה זה בעצם, איך זה עובד וכיצד יש לעשות זאת?
חופשה בחול עם הילדים – טיפים חשובים לדרך! צוות על הספה
חופשת הקיץ הארוכה היא הזדמנות מצוינת לנסיעה משפחתית, כך שלעיתים נדמה שאף אחד לא נשאר בארץ.... כאשר מתכננים חופשה משפחתית עם הילדים בחו"ל, חשוב לחשוב מראש ולתכנן את החופשה כדי שגם עבור ההורים זו תהיה חופשה והחוויה המשפחתית תהיה טובה עם טעם של עוד...
דחיית ביצוע מטלות -דחיינות גד בן שפר, פסיכולוג קליני
כמעט כולנו דוחים משהו שאנחנו צריכים לעשות. לא סתם משהו, אלא משהו חשוב. גם עכשיו, כשאתם קוראים את המאמר הזה, יתכן מאד שיש משהו אחר שהייתם אמורים לעשות, משהו חשוב יותר
מה הקשר בין תזונה לבין בריאות הנפש? צוות אתר על הספה
בשנים האחרונות הולך ומתרחב השיח העוסק בקשר שבין תזונת האדם למגוון מצבים פיזיולוגיים. נושא מדובר פחות, אך חשוב לפחות באותה מידה, הוא ההשפעה שיש לתזונה שלנו על המצב הנפשי והרגשי והשאלה האם ניתן להשפיע על בריאות הנפש באמצעות שינוי תזונתי.