
חרדות אצל ילדים קטנים
צוות על הספה
חשוב להבחין בין תחושת פחד, שיש לה מקור אבולוציוני הישרדותי ומאפשרת לנו לברוח או להילחם במקרה של סכנה ממשית, לבין חרדה שמקורה יכול להיות דומה, אך היא מופיעה גם כאשר גורם הפחד לא נמצא בסביבה וכאשר לא נשקפת לנו סכנה ממשית
על אותו משקל, מי שחושב שחייהם של פעוטות הם קלים ושאין דאגות בראשם – לא מכיר מקרוב ילדים צעירים.
אנחנו מכירים ולכן יודעים לספר לכם, שגם לילדים קטנים יש חרדות שבאות לידי ביטוי באמצעות מגוון סימפטומים ופוגעות באיכות החיים שלהם ושל סביבתם הקרובה.
כמה מילים על חרדות בכללי
חרדה היא תגובה פיזיולוגית ופסיכולוגית למתח, דאגות ופחדים, לעיתים ממשיים ולעיתים פחות.
חשוב להבחין בין תחושת פחד, שיש לה מקור אבולוציוני הישרדותי ומאפשרת לנו לברוח או להילחם במקרה של סכנה ממשית, לבין חרדה שמקורה יכול להיות דומה, אך היא מופיעה גם כאשר גורם הפחד לא נמצא בסביבה וכאשר לא נשקפת לנו סכנה ממשית.
איך נבדיל בין השניים? בעיקר באמצעות השוואה של עוצמת התגובה למקור האיום הממשי.
כאשר אדם מציג תסמיני חרדה אל מול גורם שלא מהווה סכנה ברורה ומיידית (למשל כלב קשור, נסיעה באוטו, מבחן, דיבור בפני קהל, טיסה) – נתייחס לדבר במושגים של חרדה.
מופעים שונים של חרדה אצל ילדים צעירים
ילדים שונים יציגו סוגים שונים של חרדה, שיבואו לידי ביטוי במספר אופנים:
1. פוביה – פחד עז שמוביל לתגובה עוצמתית מול גירויים ספציפיים כמו דיבור בכיתה, שימוש בשירותים בגן או בבית הספר, כלבים, ליצנים, מקורות מים וכד'.
2. חרדה חברתית – פחדים שממוקדים בפן החברת של הילד – חשש לדבר מול ילדים אחרים, הימנעות מאכילה בפני ילדים, ביישנות קיצונית, הימנעות מקשר עין וכד'.
3. התקפי חרדה – אפיזודות חוזרות של תגובה עוצמתית וקיצונית, שלא קשורה בהכרח בגירוי ספציפי נראה לעין. התקפי חרדה מתבטאים בתסמינים פיזיים הכוללים קושי בנשימה, רעד, בחילות או כאבי בטן, הזעה ועוד.
4. OCD – מופע ספציפי של הפרעות חרדה, הבא לידי ביטוי במחשבות טורדניות המובילות לפעולות חזרתיות בניסיון למנוע אותן. המחשבות הטורדניות הנפוצות ביותר בקרב ילדים קשורות למחלות או למוות של עצמם או של הוריהם.
סימפטומים של חרדה אצל ילדים
כדרכם של ילדים קטנים, גם תסמיני חרדה יהיו בדרך כלל בולטים וגלויים ויתבטאו באופן פיזי. במידה וילדכם מציג חלק מהתסמינים הללו לאורך זמן, כדאי לבדוק אפשרות שהוא סובל מחרדה.
התסמינים עלולים לכלול: כאבי בטן וראש, קשיים בשינה, שינויים בהרגלי האכילה, פחד להישאר לבד, קושי להיפרד מההורים בבוקר ועוד.
איך אפשר להתמודד עם חרדות אצל ילדים קטנים?
התשובה לשאלה הזו מתחלקת לשניים – דברים שתוכלו לעשות בעצמכם כדי לנסות לסייע ולהפחית את החרדה וטיפול נפשי מקצועי באחת השיטות האפקטיביות להתמודדות עם חרדה.
דברים שתוכלו לעשות כדי להקל על הילד או הילדה שלכם
1. הימנעות משיפוטיות – שלב חשוב וראשון בטיפול בחרדות, ולמעשה כמעט בכל דבר אחר. הביעו אמפתיה לפחדים שמעלה הילד ואל תקטינו מחשיבות התחושות והרגשות שלו.
2. ביטחון ביכולת להתגבר – ילדים קטנים רואים את עצמם דרך עיני ההורים ואם תביעו ביטחון ביכולת שלהם להתגבר וביכולת שלכם, כהורים, לעזור – זה יהיה משמעותי מאוד.
3. שימוש בניסיון העבר – שתפו את הילד במקרים בהם פחדתם ממשהו והצלחתם להתגבר עליו והזכירו לו את הפעמים שהתגבר בעצמו על פחדים קודמים.
טיפולים מומלצים לחרדות
הורים רבים בוחרים להיעזר באנשי מקצוע כדי לטפל בחרדות של ילדיהם. הדבר נכון במיוחד כאשר החרדות עולות לעיתים תכופים ואתם רואים כיצד שגרת היום יום של הילד נפגעת.
1. הדרכת הורים – פנייה לאנשי מקצוע שיעזרו לכם לרכוש את הכלים המתאימים והאפקטיביים ביותר להתמודד עם החרדות של הילד. בחלק מהמקרים ההדרכה תבוצע עם ההורים בלבד ובמקרים אחרים בהשתתפות הילד ואף האחים הנוספים במשפחה.
2. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – אחד הכלים האפקטיביים ביותר להתמודדות עם חרדות. מדובר בטיפול קצר מועד וממוקד מטרה, במסגרתו רוכש הילד כלים להרגעה עצמית ומבצע חשיפה הדרגתית מבוקרת לגורם החרדה.
3. פסיכותרפיה – במקרים מסוימים, מקור החרדה טמון במבנה הרגשי של הילד ובחוויות העבר שלו, עליהן ניתן לדבר במפגש עם פסיכולוג דינמי בטיפול יסייע המטפל לילד להתחבר לעולמו הרגשי ולעבד את החוויות שיצרו את החרדה.
4. טיפול קבוצתי – קבוצות תמיכה לילדים הסובלים מחרדות הן אמצעי יעיל מאוד להתמודדות. השיח הקבוצתי מאפשר לילד ללמוד מניסיונם של אחרים ולהרגיש פחות לבד.
5. טיפול תרופתי – במקרים בהם החרדה משתקת ופוגעת באופן משמעותי באיכות החיים של הילד, יינתן טיפול תרופתי ייעודי להפחתת חרדות, בדרך כלל במקביל לטיפול נפשי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני בכיר מטפל פרטני וזוגי
התמחות: חרדה, משברי חיים ,בעיות משפחתיות וזוגיות,דכאון ,בעיות במיניות , אבל ואבדן, פוסט טראומה, טיפול בלהט'
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני בכיר, פסיכואנליטיקאי יונגיאני ומטפל זוגי מנוסה בעל ניסיון רב בטיפול במבוגרים עם קשיים רגשיים ,חרדה, ריקנות ,דכאון

מטפלת זוגית
התמחות: קשיי מיניות?תקשורת מלאת
מריבות אינטימיות? דילמות נבישואים ,חרדות ביצוע ,התמכרות לפורנוגרפיה .זמינות
אזור בארץ: תל אביב, רמת גן, גבעתיים, אזור המרכז, ירושלים
שפה: עברית,אנגלית
משברי בגידות ודילמות ביחסים?חסמי תשוקה בגידה פיזית? .משלבת טיפול קוגנטיבי התנהגותני עם גישה הומניסטית והתייחסותית . צלצלו עכש

פסיכותרפיסט מומחה בטיפול בטראומה ומשברי חיים
התמחות: קשיים רגשיים, חרדה ופוביה, דיכאון אצל מבוגרים, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, טיפו
אזור בארץ: מרכז,שרון,הרצליה,רעננה,כפר סבא,רמת השרון,הוד השרון
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט מוסמך ודוקטורנט לפסיכותרפיה בלונדון. מומחה בטיפול במתבגרים ובמבוגרים ובהדרכת הורים. בעל ניסיון בטיפול בחרדות, טראו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כישורים חברתיים יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
שלוש שנים עקבתי אחריו. זה היה הגן הראשון שלי כפסיכולוג חינוכי עם כל ההתרגשות הנלוות. גן חובה בישוב נחמד עם די הרבה ילדים קרוב למקסימום שמאפשר התקן של משרד החינוך.
טיפול בעזרת בעלי חיים – למי ומתי יכול לעזור? צוות על הספה
כל אוהב בעלי חיים מכיר את המבט המשתנה, את תחושת הרוך שעולה ואת האושר שמציף אותנו, כשאנחנו נתקלים פתאום בגור כלבים חמוד במיוחד. ילדים יקפצו מסביבו בשמחה גלויה, מבוגרים יחייכו חיוך רחב וילטפו אותו ברוך.
פיתוח מוטוריקה אצל פעוטות צוות אתר על הספה
אחד הנושאים המרכזיים שמעסיקים הורים לפעוטות, הוא קצב ההתפתחות המוטורית של ילדיהם. כמעט בכל יום מתקבלות אצלנו פניות של הורים מודאגים עם שאלות בנושא זה. "הבן שלי בן כמעט שנה ועדיין לא עומד", "הילדה זוחלת אחורה", "הילד הולך על קצות האצבעות, זה תקין?"
הורים כמכשול לטיפול נפשי צוות אתר על הספה
באופן טבעי, ההורים מהווים חלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול בילדים, אך לעתים התנהגותם או גישתם עלולות להוות מכשול משמעותי בדרך להצלחה טיפולית.