
כישורים חברתיים
יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
הכישורים החברתיים נמצאים בתהליך של התפתחות תמידית, שמשתנה וחמקמקה, דורש קשב וערנות לדקויות. מבט קטן בעיניים או חיוך דקיק יכולים לעשות את כל ההבדל, התנועות הקטנות האלו הם 'שביל הניצחון' של שחקני הפוקר, כיוון שהמחקרים מראים שתקשורת מבוססת הרבה יותר על שפת הגוף מאשר על המילים שאנחנו מוציאים מהפה.
היה קל מאוד לזהות אותו, כולם רצו לשבת לידו, הייתה אפילו פעם בה שני ילדים הלכו ביניהם מכות על הזכות הזו. הסקרנות אחזה בי והחלטתי לנסות לעמוד על סוד קיסמו. האמת, לא היה בו משהו מיוחד, הוא לא היה יפה, ספורטיבי או מצחיק במיוחד. אחרי שנה של תצפיות אחת לשבוע, עדיין לא הייתי קרוב לפתרון התעלומה.
בשנה שלאחר מכן הוא עלה לכיתה א' ואני ביחד איתו, התמניתי להיות פסיכולוג בית הספר בפעם הראשונה, עם כל ההתרגשות הנלוות. שנתיים נוספות עברו עלי בתצפיות והתעניינות, הילד הלך ובגר והמשיך להיות פופולרי. אחרי שלוש שנים של התעניינות וסקרנות לא הייתי קרוב לפתרון התעלומה יותר מהיום הראשון בו הגעתי לגן. הגעתי למסקנה שכמו הרבה דברים בחיים יש אנשים עם מתת אל, אחד קולע לסל בלי מאמץ, השני מצטיין בחשבון והשלישי... בעל יכולת חברתית מעולה.
מה זה בכלל כישורים חברתיים?
בקצרה: קריאת מצבים חברתיים והגבה תואמת, אבל... זה תהליך מאוד מורכב ומדויק. קודם כל כדי שאדם יוכל לבצע את זה הוא צריך בכלל לרצות את הקשר החברתי, ואז הוא צריך להצליח לשמר את הקשב במהלך הסיטואציה החברתית, לנתח את הסיטואציה מבחינה קוגניטיבית ורגשית, לפרש רמזים מילויים ולא מילוליים, לחוש בעצמו את הרגש המתאים לסיטואציה, להתאים את התגובה שלו לסיטואציה בזמן המתאים, ולא לשכוח את התזמון של כל הסיפור הזה שהוא מאוד מאוד חשוב, למשל: מתי לספר בדיחה ומתי לצחוק מבדיחה.
בקיצור, לא פיקניק התהליך הזה ויש בו הרבה מרווח ומרחב לטעויות ואי הבנות.
התהליך הזה הוא גם משתנה ומתפתח כל הזמן, למשל: נניח שסיפרת בדיחה מצחיק וכולם נקרעו מצחוק אם תספרי אותה למחרת לאותם אנשים בסיטואציה זהה לחלוטין, התגובה שלהם תהיה שונה. הכישורים החברתיים נמצאים בתהליך של התפתחות תמידית, שמשתנה וחמקמקה, דורש קשב וערנות לדקויות. מבט קטן בעיניים או חיוך דקיק יכולים לעשות את כל ההבדל, התנועות הקטנות האלו הם 'שביל הניצחון' של שחקני הפוקר, כיוון שהמחקרים מראים שתקשורת מבוססת הרבה יותר על שפת הגוף מאשר על המילים שאנחנו מוציאים מהפה.
ניתן לשפר כישורים חברתיים?
אז כמו שנכתב מקודם, יש כאלו שחוננו ביכולות גבוהות יותר בתחום הזה ויש כאלו שחוננו בפחות, ובל נשכח את ההקשר המשפחתי והגנטי, נכויות פיזיות כבעיות ראיה, שמיעה ודיבור, פערים תרבותיים ושפתיים ועוד, אבל אם יש מוטיבציה ונכונות לתרגל באופן עקבי השיפור יופיע, וכמובן הכי טוב להתחיל כמה שיותר מוקדם.
אז איך משפרים כישורים חברתיים?
השלב הראשון זה מודעות לבעיה, ולא תמיד מה שברור לכולם ברור לאדם. מחקרים מראים שלעיתים קרובות ילדים עם לקות בתחום החברתי דווקא חושבים שהם הכי מקובלים בכיתה, לא ברור אם כתוצאה מהכחשה של מצבם או כתוצאה מטעות בהבנה.
השלב הבאה הוא לנסות להבין באיזה שלב בדיוק האדם 'נתקע' האם כיוון שביישן הוא פשוט לא ניגש לשוחח עם חבריו? האם ניגש ולא משתתף בשיחה? האם משתתף בשיחה אך לא באופן מותאם? האם לא מבין את מהלך השיחה או את שפת הגוף של המשתתפים? האם נוצרים אצלו רגשות תואמות לדברים שעלו בשיחה? וכו'.
לכל כשל מתאים טיפול שונה, לדוגמא: טיפול רפואי לילד שלא מצליח לעקוב אחר מהלך השיחה כתוצאה מקשיי קשב יועיל בשילוב החברתית שלו, אותו הדבר לילדה שלא רואה טוב ולכן לא מצליחה לזהות את הרמזים של שפת הגוף, שיפור הראיה ישפיע לטובה על הכישורים החברתיים שלה. לעומת זאת, ילד שמתבייש לגשת ולשוחח עם ילדים אחרים יוכל להיעזר בטיפול פסיכולוגי כפסיכודרמה, בה יתרגל פנייה לחברים, יקבל כלים טכניים כצורת פנייה לחברים ומשפטי מפתח ועבודה על הקושי הרגשי.
יוסי אוסדון
פסיכולוג חינוכי מומחה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מועקה, דיכאוניות, חוסר חשק, בריאות הנפש, OCD, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיי
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, אזור השרון
שפה: עברית, אנגלית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית, מטפל אינטגרטיבי, הכשרה רחבה בגישה פסיכודינמית ובגישה קוגניטיבית- התנהגותית (CBT). חוקר את התחום. דגש על

פסיכותרפיסטית עו''ס מטפלת דינאמית ו-CBT
התמחות: בריאות הנפש, טיפול זוגי, משברי חיים (אבל ואובדן, פרישה מהעבודה, חולי של בן משפחה, פיטורין, גירושין,
אזור בארץ: רעננה
שפה: עברית,ספרדית
שלום, שמי סוזנה. אני מתמחה בעבודה עם מבוגרים מגיל 18 במצבי דיכאון, חרדה, משברי חיים, חיזוק הדימוי העצמי, שכול, צמתים בחיים, טיפול

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W
התמחות: טיפול בחרדה, דיכאון,פוביות,OCD,חרדה חברתית ,התמכרויות ,חרדת מבחנים , התמודדות עם משברי חיים, הדרכת ה
אזור בארץ: שרון,נתניה ועמק חפר
שפה: עברית
עובדת סוציאלית קלינית המתמחה בטיפול במתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם חרדות, קשיים רגשיים, דיכאון ומצבי לחץ ומצוקה. הטיפול הינו טיפ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פסיכולוגיה חיובית צוות על הספה
כולנו זוכרים את המבוגרים מסביבנו מסבירים לנו, כילדים, שחשוב לדעת להיחלץ מצרה או משבר, אך חשוב אפילו יותר להימנע מליפול אליהם מראש. גישה זו עומדת בבסיס הפסיכולוגיה החיובית – זרם פסיכולוגי שמתמקד במניעה ועוסק בחיזוק החוסן הנפשי של האדם, גם כשאינו חווה קשיים רגשיים ואינו זקוק לטיפול.
איך מתקנים לב שבור? ד"ר עירית קורן, פסיכותרפיסטית
והנה הגענו לינואר-תחילת השנה האזרחית-2019. עוד שנה חלפה. בתחילת שנה נהוג לשים את הדגש על התחלות חדשות, משאלות ותקוות לשנה הקרובה. הפעם בחרתי דווקא לדבר על הסופים. כי כל התחלה של שנה חדשה היא גם סוף של השנה הקודמת. מה הפסדנו, מה איבדנו בדרך
כל מה שרציתם לדעת על טיפול פסיכולוגי אונליין צוות על הספה
בשנים האחרונות, בעיקר מאז מגיפת הקורונה, תחומים רבים בחיינו עוברים להתנהל אונליין ברשת. טיפול אונליין יכול להינתן במספר גישות טיפוליות, בדיוק כמו טיפול בקליניקה: פסיכותרפיה, CBT, ייעוץ זוגי ומשפחתי, הדרכת הורים ועוד. ההבדל היחיד הוא בפלטפורמה שעל גביה מתבצע הטיפול.
הילד מתגייס – מה מדאיג אותו ומה אתם יכולים לעשות כדי לעזור? צוות על הספה
השינוי שעוברים צעירים עם גיוסם לצה"ל הוא דרמטי ומהיר. הדור הצעיר הנוכחי, המורגל בחיי נוחות הכוללים חלל פרטי משלהם וחופש לעשות כרצונם, בעיקר לאחר סיום הלימודים בתיכון, מתקשה אף יותר להסתגל לפער בין החיים שלפני הצבא והחיים שלאחר הגיוס.