כל מה שצריך לדעת על טיפול בפוסט טראומה
צוות על הספה
לא בכדי אנשים בפוסט טראומה משלמים לא פעם מחירים מקצועיים, חברתיים ומשפחתיים כבדים, הנובעים מהעובדה שאינם מסוגלים להמשיך לחיות כפי שחיו בעבר, לפני האירוע הטראומטי.
מהי הפרעה פוסט טראומטית?
פוסט טראומה, או הפרעה פוסט טראומטית, מתפתחת אצל חלק מהאנשים שחוו אירוע שכלל סכנה ממשית לחיים או לשלמות הגוף, שלהם או של אחרים בסביבתם, והם מתקשים להתאושש מהחוויה וחווים מגוון תופעות פסיכולוגיות ופיזיולוגיות שליליות.
מלבד האירועים הברורים מאליהם כמו קרב או מתקפת טרור, אנו מכירים אירועי חיים נוספים שעלולים לגרום להפרעה כמו תאונת דרכים, אסון טבע, תקיפה מינית, מוות פתאומי של אדם קרוב ועוד.
עד כמה נפוצה התופעה?
מתוך כלל האנשים שחווים אירוע טראומטי, כפי שמתואר בפסקאות הקודמות, כ-20% יפתחו הפרעה פוסט טראומטית ויזדקקו לסיוע כדי להמשיך בחייהם.
בהתבוננות על כלל האוכלוסייה, החוקרים מעריכים כי 8-10% מתמודדים עם הפרעה פוסט טראומטית, שלעיתים באה לידי ביטוי חודשים או שנים אחרי האירוע המכונן.
כיצד פוסט טראומה באה לידי ביטוי?
ניתן לחלק תסמיני פוסט טראומה לשני חלקים מרכזיים: התסמינים הנפשיים והקוגניטיביים, שיהיו סמויים בדרך כלל והתסמינים החיצוניים שבאים לידי ביטוי בהתנהגות האדם.
תסמינים נפשיים
השינוי הנפשי שחל באדם שחווה טראומה ומתמודד עם הפרעה פוסט טראומטית הם כל כך קיצוניים, עד שרבים מהם או מהקרובים אליהם משתמשים בביטויים כמו "הפכתי לאדם אחר" או "אני לא מכירה אותה כבר", כלומר – מתארים מצב של שינוי אישיותי ממשי.
ואכן – אנשים בפוסט טראומה מתארים ירידה דרמטית בתחושת שמחת החיים וביכולת ליהנות מדברים שבעבר גרמו להם הנאה, הם מתארים מחשבות בלתי ניתנות לשליטה על רגעי הטראומה שגורמות להם לחוות מחדש את האירוע שוב ושוב, רגישות גבוהה לגירויים חיצוניים, מתח גבוה ואפילו תחושות של אשמה ובושה ("למה זה קרה דווקא לי?" או "איך יכול להיות שאני ניצלתי בעוד אחרים נהרגו?").
תסמינים התנהגותיים
אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה מתארים תחושה של צמצום החיים ובעיקר הימנעות ממקומות, אירועים ופעילויות שעלולים להזכיר את הטראומה או דורשים מהאדם כוחות שאינם.
לא בכדי אנשים בפוסט טראומה משלמים לא פעם מחירים מקצועיים, חברתיים ומשפחתיים כבדים, הנובעים מהעובדה שאינם מסוגלים להמשיך לחיות כפי שחיו בעבר, לפני האירוע הטראומטי.
ביטויים נוספים לפוסט טראומה הם פגיעה בדפוסי השינה (פעמים רבות האדם נמנע משינה כדי לא לחוות סיוטים), רגישות לרעשים, ריחות ומקומות שעלולים להוות טריגר להעלאת האירוע הטראומטי, עוררות יתר, תחושת מתח תמידית ולצידם דיכאון והסתגרות, התפרצויות זעם, קשיי ריכוז ועוד.
טיפול בפוסט טראומה
הטיפול האפקטיבי ביותר שפוסט טראומה כולל שילוב בין טיפול תרופתי לפסיכותרפיה מותאמת לנושא.
טיפול תרופתי
על הטיפול התרופתי להיות מותאם לסימנים הקליניים שמציג המטופל: דיכאון, חרדה, הפרעות שינה ובמצבים קיצוניים אפילו פסיכוזה, ולתת להם מענה.
בשנים האחרונות עולה היקף השימוש בקנביס כחלק מהטיפול בפוסט טראומה ומחקרים חדשים אף בוחנים שילוב של חומרים פסיכו-אקטיביים נוספים כמו MDMA, LSD ועוד.
פסיכותרפיה
מספר טכניקות טיפוליות נמצאו מתאימות במיוחד להתמודדות עם פוסט טראומה, ביניהן:
CBT – טיפול התנהגותי קוגניטיבי מסייע להתמודדות עם טראומה באמצעות חשיפה מבוקרת לאירוע הטראומטי ובאמצעים נוספים במטרה לאפשר למוח לבצע עיבוד קוגניטיבי של החוויה ולשנות את הקשר המיידי שבין האירוע והתגובות הקשות שהוא מעורר עדיין.
EMDR – שיטה שפותחה מתוך התפיסה כי זיכרונות טראומטיים לא מעובדים מפריעים ליכולת התפקוד של האדם. בטיפול זה מבוצע גירוי דו צדדי של אונות המוח של המטופל (באמצעות קול, תנועה או אור) וגירוי זה מסייע להקהיית הזיכרון הטראומטי ומאפשר עיבודו מחדש.
פסיכותרפיה ממוקדת טראומה – טיפול דינאמי המתמקד בעיבוד רגשי של האירוע הטראומטי ושל השלכותיו על חיי המטופל.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התפתחות חברתית- חמש השנים הראשונות בהתפתחותה של חבורה הילה שבורון
בני הבכור נולד בקיץ 2004. פחות או יותר ביחד אתו נולדו לעולם בניהן של שתיים מחברותי הטובות. עם השנים התפתחו בין שלושת הבנים קשרים חברתיים המלמדים רבות על תהליך ההתפתחות החברתית
לטפל ללא מילים דפנה ממן, עו"ס, מטפלת בשיטות CBT
אנשים רבים מהססים לפנות לטיפול רגשי כי הם חושבים ואולי בצדק, שכדי לטפל בבעיה צריך לדבר עליה. שמעתי מכמה מטופלים שהפסיקו להגיע לפגישות טיפוליות אצל קולגות כי התעייפו מלדבר על הבעיות שלהם.
איך תבדילו בין חרדה ללחץ צוות על הספה
בעוד לחץ וחרדה מעוררים לעיתים סימפטומים דומים, למעשה מדובר בשתי תופעות שונות לגמרי, הנבדלות זו מזו בסיבות להופעתן, בהשפעה שיש להן על נפש האדם ובטיפול הנדרש כדי להתמודד איתן.
דיכאון קליני יוסי אוסדון פסיכולוג חינוכי מומחה
דיכאון קליני, זאת לא עצבות, גם לא דכדוך, דיקי או באסה, זו מחלה נפשית. קשה להסביר לאדם מהשורה מה הכוונה דיכאון קליני.