בני משפחה מטפלים – ליווי הקשיש החולה
צוות על הספה
מדובר בשינוי שאין להקל בו ראש. הזוגיות, שעד כה היתה שוויונית משנה את פניה, בן הזוג הופך משותף לחיים, אדם חזק שאפשר להישען עליו ולעיתים אף נסיך או נסיכת החלומות – לאדם חולה וחלש, הזקוק לסיוע בפעולות הבסיסיות ביותר
השלכות נפשיות של מחלות כרוניות
כאשר אדם חולה, בעיקר כאשר מדובר במחלה כרונית מתמשכת, הדבר משפיע על כל תחומי החיים שלו ושל הסובבים אותו.
לא לחינם מטפלים מדברים על החיבור בין גוף לנפש, המשפיעים זה על זה, לטוב ולרע, לכל אורך שלבי המחלה.
השלב שלפני האבחון
מחלה כרונית מתגלה, ברוב המקרים, לאחר שסימפטומים שונים שלה כבר באו לידי ביטוי. הזמן שבין הופעת הסימפטומים לשלב האבחון הרשמי הוא תקופה דרמטית, המאופיינת בחרדה גבוהה, בחוסר ודאות ובכאבי גוף ונפש.
בשלב הזה נתקל החולה, לעיתים, בחוסר אמון של בני המשפחה ומואשם, על לא עוול בכפו, בכך שהוא מגזים או אפילו ממציא את התסמינים.
שלב האבחון
לאחר האבחון, האדם ובני משפחתו מבינים במה מדובר ולצד ההקלה על עצם הידיעה, מופיעות תחושות אחרות, האופייניות לאבל ולפרידה מהחיים המוכרים שלפני המחלה: החולה ובני משפחתו יחושו כעס, עצב, חרדה וחוסר אונים.
החיים בצל המחלה
זהו למעשה השלב האחרון והארוך ביותר בשלבי המחלה: האבחנה התקבלה, המחלה מוכרת והחיים משתנים ללא הכר.
במאמר זה נתמקד בחוויות של בני המשפחה שמטפלים באדם החולה וסועדים אותו, בעיקר כאשר מדובר במחלות זקנה כרוניות שמהלכן עלול להתמשך שנים רבות וארוכות.
כאשר בן או בת זוג מטפלים בחולה
ראשית, מדובר בשינוי שאין להקל בו ראש. הזוגיות, שעד כה היתה שוויונית או שהגדירה תפקידים ספציפיים לכל אחד מבני הזוג, משנה את פניה.
לפתע בן הזוג הופך משותף לחיים, אדם חזק שאפשר להישען עליו ולעיתים אף נסיך או נסיכת החלומות – לאדם חולה וחלש, הזקוק לסיוע בפעולות הבסיסיות ביותר.
מערכת היחסים משתנה והופכת שוויונית הרבה פחות, כאשר צד אחד מסייע לשני ומטפל בו והצד השני תלוי, לעיתים באופן מלא, בבן או בת הזוג המטפלים.
הדינמיקה הזוגית החדשה משפיעה על אורח החיים בבית, על האינטימיות הזוגית שנפגעת עם כניסת אנשי טיפול וציוד רפואי לתוך המרחב הפרטי, על היחסים עם הילדים הבוגרים שלעיתים מצפים מהם לעזרה רבה יותר מזו שניתנת בפועל ועל האופן בו כל אחד מבני הזוג (החולה והבריא גם יחד) תופסים את עצמם וזה את זה.
אנשים המטפלים בהוריהם הקשישים
תיארנו קודם את הקושי שחווה זוגיות, כאשר התפקידים בה משתנים ואחד מבני הזוג הופך למטפל. הדבר מטלטל אף יותר כאשר מדובר בילדים שמטפלים באחד או בשני הוריהם הקשישים וחווים היפוך תפקידים שמחייב אותם להפוך לדמות הורית עבור הוריהם ולהיפרד ממערכת היחסים הקודמת שהיתה עמם.
הטיפול בהורים מבוגרים וחולים מהווה עול כבד על הילדים המטפלים:
1. ברמה המעשית – טיפול בהורים מזדקנים דורש השקעה גדולה של משאבי זמן ואנרגיה. ההורים זקוקים למזון, לתרופות, לטיפולים רפואיים ופרה-רפואיים, לסיוע באחזקת הבית ועוד ועוד משימות, שלעיתים נדמות כלא נגמרות.
הזמן והקשב שמושקעים בהורה החולה, באים באופן טבעי על חשבון גורמים אחרים בחיי הילדים המטפלים: העבודה, הזוגיות וכמובן הילדים שלהם עצמם.
2. ברמה הרגשית – היפוך התפקידים שתיארנו קודם אינו קל עבור שני הצדדים. ההורים הופכים לתלויים בילדיהם והילדים מרגישים שאיבדו את הוריהם, עוד לפני מותם.
קשיים רגשיים נוספים המוכרים מאוד מתיאור מקרים של טיפול בהורים מבוגרים כוללים כעס על אחים נוספים במשפחה שלא מתגייסים למשימה באותו האופן, כעס על ההורה עצמו למרות שאינו אשם במצבו, חרדה מהעתיד לקרות בחיי ההורים המבוגרים וכמובן מרגע המוות עצמו.
3. ברמה הכלכלית – חלק גדול מהמבוגרים החולים לא מחזיקים באמצעים כלכליים בהם ניתן לעשות שימוש כדי לטפל בהם. במקרים הללו העול הכלכלי המוטל על הילדים המטפלים גדול מאוד, לאור היקף ההוצאות העצום שמחייבת החזקה של אדם עם מחלה כרונית בביתו במשך שנים.
איך אפשר לטפל במטפלים?
הזדקנות האוכלוסייה הכניסה קשישים רבים למעגלי המחלות הכרוניות ואת בני משפחתם ביחד איתם. בשנים האחרונות מבוצעים מחקרים רבים על השלכות המחלה על בני המשפחה המטפלים ומתוך המאמרים הללו ריכזנו עבורכם מספר עצות זהב:
1. דאגו לעצמכם – בדיוק כמו שבמקרה חירום במטוס תשימו את המסיכה על הפנים כדי שתוכלו לסייע לילדים ולאנשים אחרים, כך גם במקרה הזה. אם לא תשמרו על בריאותכם הפיזית והנפשית, לא תוכלו לעמוד במשימה שלקחתם על עצמכם לאורך זמן.
2. קבלו עזרה – מומלץ לוותר על האגו ועל תחושת הכל-יכולות ולקבל עזרה ממי שרק מוכן -החלפה בשמירה על ההורים להתאווררות, סיוע במימון עזרה חיצונית, כל סיוע ישחרר אתכם מעט וצריך להתקבל בברכה.
3. לכו לטיפול – טיפול בהורה או בבן זוג מזדקן וחולה היא אחת המשימות הקשות שתבצעו אי פעם ועלולה להימשך זמן רב מהצפוי.
אם אתם מרגישים שהקושי מציף אתכם ופוגע ביכולת שלכם להסתגל למצב ולתפקד – אל תשארו לבד עם הקושי, פנו לטיפול נפשי אצל מטפל מוסמך שיעזור לכם להתמודד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני
התמחות: זהות וגיבוש עצמי, קשיים במערכות יחסים, ליווי תהליכי צמיחה, הורות, התמודדות עם משברי חיים, דכאון, בד
אזור בארץ: קרית טבעון, עמק יזראל, רמת ישי, יקנעם והסביבה
שפה: עברית,אנגלית
מאמין ביכולת של מפגש בינאישי קשוב, כנה ורגיש לייצר תנועה נפשית מיטיבה. סומך ידי על מילות יהודה עמיחי ש''גם האגרוף היה פעם יד פתוחה
עו''ס קליני ופסיכותרפיסט דינאמי
התמחות: אני עוסק במסע הנפש של האדם לאורך חייו, באישיותו הנרקמת והרוח המלווה אותו, כמו גם במחסומי הנפש ובדפוס
אזור בארץ: קליניקה בירושלים ובית"ר עילית
שפה: עברית
הטיפול בשיטה דינמית ומיועד למבוגרים ונוער במצבי משבר, התמכרויות שונות, דיכאון, חרדה, פוסט טראומה על רקע מגוון, שכול ואובדן
פסיכותרפיסטית cbt
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים וחולי מטפלת בנוער ומבוגרים בגישה קוגניטיבית
אזור בארץ: ראשון לציון, תל אביב וגוש דן,שפלה והאזור
שפה: עברית,רוסית
מטפלת במתבגרים ובוגרים. עובדת סוציאלית BSW, פסיכותרפיסטית CBT מתמחה בטיפול בהפרעות חרדה, דיכאון, קשיים חברתיים, פוסט טראומה, משברי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
בני משפחה מטפלים – ליווי הקשיש החולה צוות על הספה
כיום הדבר כבר ידוע לכל – טיפול רפואי ונפשי באדם חולה, לא יכול לפסוח על בני המשפחה שמטפלים בו ומשלמים מחירים מורכבים במסגרת החיים לצד אדם חולה, בין אם מדובר בבן או בת הזוג שלהם ובין אם בהורים המזדקנים.
תיאום טיפול וניהול תיק case management הילה שבורון
תפקיד תיאום הטיפול, ניהול תיק טיפול או case management הינו תפקיד מורכב. בשירותים רבים של בריאות הנפש או השיקום מנהל התיק הוא עובד סוציאלי, בעוד במקומות אחרים הבחירה במנהל התיק נגזרת ממבנה הארגון או מהתרבות הארגונית.
התמכרויות בגיל השלישי צוות אתר על הספה
התמכרות פירושה תלות בחומר או בפעולה מסוימת, אשר מובילה לנזקים פיזיים ונפשיים לאורך זמן, ההתמכרויות הידועות ביותר הן סיגריות, אלכוהול, סמים, הימורים, מין, קניות ותרופות, התמכרויות בגיל השלישי - יש כזה דבר?
בדידות בגיל השלישי שרון האס שופטי - עו"ס גרונטולוגית מומחית לגיל זקנה
אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בגיל זקנה הוא הבדידות. בתקופת חיים זו קיימים גורמים אשר מגבירים את הסיכון לחוש בדידות ורגשות קשים המתלווים לכך. הפרישה מעולם העבודה והיציאה לגמלאות מצמצמים מאוד את תחושת השייכות, המשמעות, ואת המפגשים החברתיים שחיי העבודה מזמנים.