
זוגיות, מיניות ואינטימיות בגיל השלישי
צוות על הספה
זוגות רבים מגלים מחדש זה את זה ואת חדוות החיים המשותפים. הדבר קורה בעיקר במקרים בהם הבסיס לזוגיות הוא יציב וטוב וכעת מתפנים בני הזוג להשקיע יותר זמן ואנרגיה זה בזו.
במאמר זה ננסה לתאר מעט מהמאפיינים והאתגרים הייחודיים לזוגיות בגיל הזקנה ונביא מספר דוגמאות למערכות יחסים זוגיות בגיל השלישי.
זוגיות ותיקה
זוגות שנמצאים ביחד שנים רבות מדווחים על שינוי שעוברת הזוגיות שלהם בגיל השלישי, עם הפרישה מהעבודה ועזיבת הילדים את הבית. הזוגיות, שעד כה תפסה מקום מסוים בחיי הזוג, לצד נושאים משמעותיים אחרים כמו קריירה וגידול ילדים, תופסת כעת נפח גדול יותר בחיים ובהתאם – גם בעיות, שהצליחו להישאר חבויות מהעין במשך שנים, מתגלות פתאום.
זוגיות ותיקה בגיל הזקנה – פריחה או פרידה?
זוגיות בשלב הזה יכולה להתפתח לשני כיוונים מנוגדים:
1. זוגות רבים מגלים מחדש זה את זה ואת חדוות החיים המשותפים. הדבר קורה בעיקר במקרים בהם הבסיס לזוגיות הוא יציב וטוב וכעת מתפנים בני הזוג להשקיע יותר זמן ואנרגיה זה בזו.
אלו הזוגות שנראה מטיילים בעולם יד ביד, עושים ביחד ספורט, מדברים וצוחקים שעות וגם הקשר המיני, שבעבר היה משהו אינסטרומנטלי יותר, עשוי לפרוח ולהגיע לשיא.
2. בעוד זוגיות טובה עשויה לפרוח לאחר היציאה לפנסיה והתרוקנות הקן, זוגות אחרים חווים קושי בשלב החיים החדש אליו הגיעו. השקט והזמן הפנוי לא נחווים כמשהו חיובי ומאפשר, אלא להיפך, כמשהו משעמם או אפילו מאיים.
זו הסיבה המרכזית לכך שבשנים האחרונות, אנו רואים יותר ויותר זוגות ותיקים שבחרו להפריד כוחות ולפרק את הבית בגיל מבוגר.
זוגיות בצל מחלות הזקנה
גיל הזקנה הוא הגיל בו מתגלות, לצערנו, מחלות רבות ולא מעט קשישים עמם דיברנו השתמשו בביטוי "בגידת הגוף" כאשר התבקשו לדבר על המאפיינים הפיזיים של זקנה.
מחלה כרונית ממושכת, כמו גם מחלה אקוטית פתאומית, מזמנות אתגרים נוספים בתוך הקשר הזוגי ומעמתות את בני הזוג עם סוגיות הקשורות לזהות אישית, עצמאות מול תלות, תחושת בדידות ולעיתים אפילו כעס הדדי על המחירים שמשלמים בני הזוג בגין המחלה.
לעומת זאת, התמודדות משותפת עם מחלתו של אחד מבני הזוג, עשויה לחזק את הקשר, לתת לבני הזוג תחושה של שותפות גורל ושל הבנה משותפת, עמוקה וחזקה מאוד.
זוגיות חדשה בגיל הזקנה
בעת האחרונה אנו עדים לפריחה של מערכות זוגיות חדשות המתחילות בגילאי 60-70.
לפריחה הזו נמצאו סיבות שונות, העיקרית ביניהן היא העלייה בתוחלת החיים שגורמת לבני הגיל השלישי להאמין שנכונו להם עוד שנים רבות ומעלה בהם רצון טבעי לבלות את השנים הללו בזוגיות טובה.
לזוגיות חדשה בגיל השלישי נכונו אתגרים ייחודיים משלה – מהתמודדות עם זכרו של בן או בת הזוג הקודמים שנפטרו ועד להתנגדות הילדים והנכדים לזוגיות החדשה של סבא או סבתא, אבל אנחנו מאמינים שאין גיל לאהבה וכי ניתן להתמודד עם הקשיים הללו בהצלחה וליהנות מזוגיות מספקת, גם בגיל הזקנה.
איך שומרים על הזוגיות בגיל השלישי?
1. בונים משהו חדש – אחרי הרבה שנים של זהות משולבת (זוגית-מקצועית-הורית) מגיע שלב חדש בקשר, ובני הזוג נדרשים ליצור הרגלים חדשים בקשר הזוגי ולדייק אותו לצרכים העכשוויים שלהם. כדי לצלוח את השלב הזה, צריך לבלות זמן ביחד, להכיר מחדש כשני אנשים נפרדים ולהגדיר מחדש את גבולות הקשר.
2. מגלים מה אתם אוהבים לעשות יחד – חלק מהזוגות יוצאים לטיולים ארוכים מסביב לעולם בגיל מבוגר, אחרים מאמצים תחביב משותף או אפילו יוצאים להליכות ארוכות בים בכל ערב. כל דבר שטוב לכם לעשות ביחד ומסייע לחיזוק התקשורת והקשר הזוגי – הוא מבורך.
3. משנים את הבית – זה בדיוק הזמן לשקוע בפרויקט משותף, לעצב מחדש את הבית ולהתאים אותו לצרכים החדשים שלכם או לעבור לדירה קטנה ומתאימה יותר.
4. שומרים על קשר עם הילדים, הנכדים וחברים מהעבר – כחלק מהמשימה שלכם, ליצור סדר יום אישי וזוגי חדש ומותאם, חשוב שתשמרו על קשרים חברתיים עם אנשים מהעבר או ההווה ותמשיכו להשקיע זמן וקשב בילדים ובנכדים, שצריכים אתכם בחייהם.
5. הכניסו חבר חדש הביתה – אף פעם לא היה לכם זמן וחשק לגדל בעל חיים? הלכלוך נראה לכם כמו מעמסה כבדה מדי? עכשיו, כשיש לכם יותר זמן פנוי מצד אחד והרבה פחות אנשים בבית מצד שני, זה בדיוק הזמן לאמץ בעל חיים שיכניס אנרגיה חדשה לבית ויחייב אתכם להישאר פעילים עבורו.
6. טיפול זוגי בגיל הזקנה – יש חיה כזו. מטפלים מדווחים על עלייה ניכרת בכמות הזוגות המבוגרים המגיעים לטיפול זוגי, גם בגילאים בהם הדבר לא היה נהוג בעבר.
זוגות מבוגרים מרגישים, ובצדק, שיש עוד חיים לפניהם ונחושים לחיות אותם בצורה הטובה ביותר האפשרית, ביחד.
תתפלאו אולי לגלות שדינמיקה זוגית אפשר לשפר ולשנות, גם אחרי שנים רבות של הרגלים מזיקים.
יש לכם שאלות נוספות? מוזמנים לדבר איתנו בפורום הגיל השלישי שלנו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית, עו"ס קלינית MA
התמחות: הפרעות אכילה,בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן,לקויות למידה קשב וריכוז,פוסט טראומה,הדרכת הור
אזור בארץ: תל מונד, נתניה
שפה: עברית,אנגלית
אני מאמינה כי כל אתגר טומן בחובו הזדמנות לצמיחה אישית ורווחה נפשית. אשמח לסייע לכם להפוך את המשבר לאתגר ולשפר את הרגשתכם.

פסיכותרפיסטית
התמחות: משברי חיים, יחסים במשפחה, טראומות, אובדנים, תהליכי התבגרות, בדידות, דיכאון, חרדה, ריקנות, ערך עצמי נ
אזור בארץ: מרכז,רמת גן,גבעתיים,בקעת אונו
שפה: עברית
אני פסיכותרפיסטית. מטפלת בגישה פסיכודינמית. מנוסה בטיפול במבוגרים במגוון בעיות רגשיות ומשברי חיים. מאמינה כי קשר טיפולי מיטיב ו

טיפול בהבעה ויצירה - ביבליותרפיה
התמחות: בריאות הנפש,דיכאון,התמודדות עם משברי חיים, חרדה, הריון ולידה, צרכים מיוחדים, אוטיזם, קשיים חברתיים,
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,אונליין
שפה: עברית
ביבליותרפיה הינה טיפול בהבעה ויצירה באמצעות סיפורים.מפגש עם סיפורי חיינו מאפשר גישה לתכנים בלתי מודעים ומייצר תנועה במקומות כואבים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כל מה שצריך לדעת על נרקיסיזם צוות על הספה
כולנו מכירים את הצורך הנפשי הבסיסי בהכרה על ידי אחרים, בקבלה, הערכה וחיזוק חיובי שניתן לנו על ידי הסביבה במגוון תחומי החיים – מקצועי, אישי, משפחתי ועוד. אצל אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, הצורך הזה קיים ביתר שאת וברוב המקרים מהווה את המוטיבציה המרכזית שלהם.
אלימות נגד נשים בימי הקורונה צוות על הספה
לאחרונה נדמה שאי אפשר לפתוח עיתון או מהדורת חדשות מבלי לשמוע על אישה נוספת שהותקפה באלימות על ידי בן זוגה. עיון בנתונים הרשמיים מראה עלייה דרמטית במספר מקרי האלימות המדווחים מאז שנכנסה הקורונה אל חיינו בחודש מרץ האחרון.
טיפול רגשי, שיחות עם פסיכולוג צוות על הספה
טיפול רגשי - כל מה שרציתם לדעת על טיפולים רגשיים, מה הם הטיפולים הקיימים בשוק? מי מוסמך להציע טיפול רגשי? וכיצד תדעו לבחור מטפל שמתאים עבורכם.
כיצד נעזור לילדנו להיפרד מהמורה/מהגננת חגית זכאי
סוף השנה והפרידה מהגן, הגננת או המורה מהווה גורם מעורר חרדה עבור ילדים רבים