
חרם בעידן הוואטסאפ
צוות על הספה
הבדידות והחרדה שחווה ילד מוחרם הן הקושי המרכזי. היו שם בשבילם, בלו בחברתם כמה שיותר והזכירו להם את הגב והתמיכה המשפחתית שיש להם.
תפקיד ההורים בטיפול בחרם בקבוצות וואטסאפ וכיצד נמנע זאת
כמו במקרים רבים אחרים, הטיפול המיטבי בחרם ברשתות החברתיות הוא מניעתו מראש, זאת באמצעות חיזוק יכולת העמידה והחוסן של הילדים ושיפור האווירה החברתית בכיתה.
איך מונעים מהילד שלנו ליזום חרם או להפוך לקורבן של חרם בוואטסאפ?
1. נשארים מעורבים – ילדים שהוריהם יודעים מה קורה בכיתתם, מכירים את חבריהם ונמצאים עם היד על הדופק, מועדים הרבה פחות להיות מעורבים בחרם, בין אם בצד היוזם ובין אם בצד הנפגע של החרם.
2. מדברים על זה – פעמים רבות מופיעות בתקשורת כתבות על ילדים שנפגעו מחרם חברתי ושילמו מחירים נפשיים וחברתיים כבדים בגינו. שתפו את הילדים במה שקראתם, שאלו לדעתם, בדקו האם יש ילד בכיתה שלדעתם נמצא בסיכון להיות מוחרם והתעניינו איך הדברים נראים בכיתה ובבית הספר שלהם. אל תחששו לשתף אותם בסיפורי חרם שעברתם או ארגנתם כילדים, ומה למדתם מכך.
3. מלמדים אותם להיות חברים – ילדים רבים נוטים לראות הצלחה חברתית כריבוי חברים ועלינו, כהורים וכאנשי חינוך, ללמד אותם שבמידה רבה "חבר של כולם אינו חבר של איש" ולעודד אותם ליצור מספר קטן של חברויות קרובות, כנות ואותנטיות. בהקשר זה חשוב לדבר עם הילדים על מה אפשר לעשות כאשר הם עדים להתנכלות חברתית באחד הילדים בכיתה או בבית הספר ולתת להם כלים מעשיים – מדיווח למורה בעילום שם ועד התנגדות אקטיבית לחרם וסירוב להיגרר אחרי המארגנים.
4. מעודדים אותם לריבוי מסגרות – כשהיינו קטנים לימדו אותנו שלא שמים את כל הביצים בסל אחד. שייכות חברתית אינה שונה, בהקשר הזה. עדיף שלילד יהיו מספר קבוצות התייחסות ושייכות, מלבד קבוצת החברים לכיתה.
5. נותנים להם כלי עבודה חשובים לעולם הדיגיטלי – כמו שלא הייתם שולחים את הילד שלכם לחצות כביש או לנסוע באופניים על המדרכה מבלי ללמד אותם כיצד עושים זאת, אל תאפשרו להם נגישות לרשתות החברתיות, כולל וואטסאפ, מבלי לתת להם כלים וכללים חשובים להתנהלות בזירה הדיגיטלית. הסבירו לילדים מה מעלים לקבוצה ומה לא, מה מותר להגיד וממה להימנע, מתי מגיבים ומתי עדיף לשתוק, מה מעבירים הלאה ומה שומרים אצלנו.
מה לעשות במידה והילד מוחרם?
1. להרגיע את הסיטואציה – ילדים ומתבגרים נוטים לראות בכל סיטואציה חברתית איום ממשי על שלומם ועל עתידם. תפקידנו כהורים, בסיטואציה מלחיצה כזו, היא לשדר את המסר ההפוך – מריבות והחרמות וואטסאפ הן עניין נפוץ, לצערנו, אך גם עתידות להיפתר במהירות, בסבירות גבוהה ואינן משקפות את החיים עצמם.
2. להזכיר שאנחנו פה – הבדידות והחרדה שחווה ילד מוחרם הן הקושי המרכזי. היו שם בשבילם, בלו בחברתם כמה שיותר והזכירו להם את הגב והתמיכה המשפחתית שיש להם.
3. להקשיב ולהבין – תנו לילד לספר לכם את הדברים מנקודת המבט שלו. עצם הדיבור על המצב יאפשר תחושת הקלה ואתם תוכלו להישאר עם היד על הדופק ולהחליט האם צריך להתערב ומתי.
4. להזכיר את הכלים שנרכשו – זה הזמן להזכיר לילדים ביתר שאת את הכלים והכללים שלימדנו אותם מבעוד מועד, אודות ההתנהלות בזירה הדיגיטלית. הסבירו לילד שיש תגובות שעלולות לעשות לו שירות גרוע מאוד ולעודד את התוקפן והחליטו ביחד איתו למה מגיבים ולמה לא.
5. להפעיל חברים וגורמים ממתנים בכיתה – בכל כיתה יש ילדים בוגרים ורגועים יותר, שלא מוצאים עניין וטעם בהתכתשויות וואטסאפ. אפשר להיעזר בילדים הללו ו/או בחבריו הטובים של הילד המוחרם, כדי להרגיע את האווירה ולאפשר הפסקת החרם.
6. לשתף את הצוות – הורים רבים נמנעים משיתוף הצוות החינוכי במסגרות הלימוד, בעיקר לאור סירוב הילדים לשתף אותם. המורים בכיתה מכירים היטב את הילדים ואת הדינמיקה ביניהם ויכולים לסייע בזמן אמת, ובוודאי שבשלב הסקת המסקנות מאירוע החרם הכיתתי.
8. להגביר נוכחות במסגרות מחוץ לביה"ס – זוכרים שהמלצנו שלילד יהיו מספר זירות חברתיות, מעבר לכיתת הלימוד? זה הזמן להרבות במפגשים עם חברים מהחוג, מהשכונה ומתוך המשפחה המורחבת.
מתי כדאי לפנות להתערבות מקצועית
בשני מקרים מומלץ לפנות לעזרת אנשי מקצוע, המתמחים בסיוע בהתמודדות נפשית עם בעיות חברתיות:
1. כאשר הילד המוחרם מגלה סימני מצוקה ואנו חוששים שהנזק הנפשי עלול להיות קבוע או, חלילה, כאשר הילד נמצא בסכנה לפגיעה עצמית בעקבות החרם.
2. כאשר ילד מתמודד עם חרמות חוזרים ונשנים, אנו נוטים להניח שבבסיס הדבר עומדת בעיה חברתית או קושי חברתי שיש לטפל בו בצורה יסודית ובכך למנוע את הישנות החרם.
במקרים הללו יש לאתר מטפל מומלץ, המתמחה בטיפול בקשיים חברתיים בגיל הילדות.
יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים לפנות לפורום גיל ההתבגרות שלנו
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסט מוסמך, מטפל בתנועה
התמחות: טיפול במבוגרים ומתבגרים. טיפול בטראומה, דיכאון, חרדה,משברים, קושי חברתי ,זוגיות, הפרעות אכילה, פגיעו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, פרדס חנה והסביבה, בכל הארץ (און ליין)
שפה: עברית,אנגלית
אני מטפל מעל 20 שנה. מדייק ולומד דרכים כדי להשיג תוצאות מעולות בכל טיפול. במוקד: איך לפגוש רגשות קשים ולבטא רגשות, מה המקור של

פסיכותרפיסטית ומטפלת בתנועה
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,טראומות,משברי חיים,הפרעות בדימוי עצמי, הפרעת קשב וריכוז, קשיי ויסות ר
אזור בארץ: חיפה, פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת במשברי חיים, גירושין, אבל ואובדן, חולי פיזי ונפשי, חרדה ודיכאון, טראומות, תחושת תקיעות, דיכאון לאחר לי

פסיכותרפיסטית מוסמכת מומחית בטיפול בפוסט טראומה, חרדה, התמכר
התמחות: בריאות הנפש, חרדה ופוביה, דיכאון, טראומות, אבל, טיפול בזוגיות, טיפול בהורות, התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,שרון,הרצליה
שפה: עברית
החיים כמו החיים, מזמנים לפתחנו עליות ומורדות, משברי חיים ואתגרים. קושי, אובדן, דיכאונות, חרדות וכיוצא באלו, הם לא פעם בלתי נמנעים.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
המדריך לאבחונים לילד צוות על הספה
אין ספור הורים פונים לעל הספה בבקשה לקבל הסבר מפורט ומרוכז על שלל האבחונים המוצעים לילדים, במטרה להבחין ביניהם ולהבין מהו האבחון הנדרש לילד שלהם. המאמר הבא סוקר את סוגי האבחונים השונים הקיימים בשוק, ומנסה להכווין אתכם ההורים, איזה אבחון נחוץ לילד שלכם?
הילד שלי מרביץ לי, מה עושים? צוות על הספה
כל הורה יודע לספר על רגעי רוגז וזעם שחווים הילדים שלו, רגעים שמובילים אותם לצעוק, לטרוק דלתות ולעיתים אף לזרוק משהו על הרצפה, או בסמיכות מחשידה לאחד האחים. אך בחלק מהבתים התמונה קשה יותר - כאשר יש במשפחה ילד, שמסוגל להכות את הוריו ואת בני הבית האחרים, משתולל בפראות ונראה שאין דרך לעצור ולהרגיע אותו.
הקשר בין סגנון התקשרות בגיל צעיר לתפקוד בזוגיות קרן קפלן ופרופ' אורן קפלן, פסיכולוגים קליניים
ג'ון בולבי סבר שהאופן בו נוצרות התקשרויות בילדות המוקדמת משפיע על הקשרים הרומנטיים שנוצרים בבגרות. כיום זו תפיסה ברורה , אך עד לפני כמה עשרות שנים לא נתפס הקשר הרגשי כמשמעותי
דיכאון אחרי לידה צוות על הספה
לידת תינוק הינה אירוע מרגש בעל השלכות ארוכות טווח על חיי היולדת ומשפחתה. הלידה עצמה מלווה כמעט תמיד ברגשות שונים, שמחה, פחד, אהבה, כעס ועוד. אילו הם רגשות טבעיים הקשורים בשינוי העצום שמכניס התינוק לחיי משפחתו, וגם במצבה הגופני של היולדת הסובלת לעיתים מכאבים, בשינוי ההורמונלי, בעייפות ובטרחה הרבה הקשורים בטיפול בתינוק.