
איך להתמודד עם אי שקט נפשי
צוות על הספה
הדרך המרכזית להתמודדות עם אי שקט היא הפחתת הלחץ הגורם לו – בין אם באמצעות שינוי ממשי בחיים (החלפת מקום עבודה, פרידה מבן או בת הזוג וכד') ובין אם באמצעות טכניקות הירגעות שונות
זהו אי שקט נפשי, שעלול להיווצר ממגוון גורמים והשפעותיו רחבות ומשמעותיות.
מאפיינים של אי שקט נפשי
באופן כללי ניתן לומר, כי במצבים של מתח נפשי מערכות הגוף יוצאות מאיזון, דבר המתבטא במאפיינים פיזיולוגיים, קוגניטיביים ונפשיים שונים:
מאפיינים פיזיולוגיים - מתח שרירים גבוה גם בעת מנוחה, כאבי ראש וגוף, בעיות במערכת העיכול, דופק מהיר ועייפות.
מאפיינים נפשיים – דאגה ותחושת חרדה מהבאות, כעס המופנה במקביל פנימה והחוצה לאנשים בסביבה, מלנכוליה ותחושת עצבות, שינויים תכופים במצב הרוח, הערכה עצמית נמוכה, תחושת בדידות ועוד.
מאפיינים קוגניטיביים – מחשבות טורדניות ודאגות קבועות, המקשות על הריכוז והמיקוד במשימות היום, פסימיות כלפי העתיד.
המאפיינים הללו משפיעים על האדם בצורה נרחבת, שתפורט בהמשך, מתבטאים גם בשינוי התנהגותי הכולל חוסר שקט, שינויים בדפוסי אכילה ושינה, עצבנות, זעם ותוקפנות.
מהם הגורמים לאי שקט נפשי
גורמים רבים עשויים להוביל לתחושת לחץ ואי שקט. במרבית המקרים התחושה תגיע לאחר חשיפה ממושכת לגורמי דחק, כמו תסכול בעבודה או בחיי הנישואין, מצוקה כלכלית, התמודדות עם פציעה קשה או מחלה כרונית של אחד מבני המשפחה, וחוסר שביעות רצון מתמשך מהאופן בו מתנהלים החיים.
לעיתים, הגורם לאי שקט נפשי הוא אירוע חד פעמי, משמח אפילו, אשר יש לו השלכות ממושכות על המצב הרגשי כמו חתונה, לידה קרובה או שינוי משמעותי אחר בחיים האישיים כמו גירושין, מוות של אדם קרוב, פיטורין.
אם נחפש את המאפיינים המקשרים בין כל המצבים שתוארו לעיל, נראה כי כולם מכילים אלמנט של שינוי - או צורך בשינוי, מתבטאים בעומס רגשי ובעומס משימות ומעלים תחושה של חוסר שליטה וחוסר אונים מול העומס הנחווה.
השלכות נפשיות ובריאותיות
קצרה היריעה מלתאר את ההשלכות הדרמטיות, ולעיתים אף הרסניות, של אי שקט נפשי מתמשך לאורך זמן. העומס וחוסר איזון שנוצר במערכות הפיזיות והנפשיות של האדם, מובילים לפגיעה ביכולת התפקוד של המערכות הללו וירידה באיכות החיים.
אדם המצוי באי שקט נפשי מתמשך עלול לחוות:
* פגיעה באיכות השינה - שתוביל ליקיצה בתחושת עייפות שנמשכת לכל אורך היום.
* ירידה בתפקוד מערכת החיסון - שהופכת את האדם לפגיע יותר מהרגיל למחלות, זיהומים ובעיות רפואיות נוספות.
* פגיעה ביכולת הריכוז והמיקוד במשימות - שעלולה להוביל לירידה בתפקוד המקצועי, לסכנה מוגברת לנפילות ולמעורבות בתאונות.
* פגיעה בקשרים מקצועיים, משפחתיים וחברתיים - הנובעת מהשינויים בהתנהגותו של האדם כמו עצבנות ותוקפנות.
* התמכרות לשימוש בחומרים משני תודעה - כמו סמים ואלכוהול, בניסיון להתמודד עם מאפייני אי השקט, במקום לטפל במקורותיו.
איך להתמודד עם אי שקט נפשי
שאלה זו תלויה בחומרת המצב ובהיקף הפגיעה שיוצר הלחץ בתחומים שונים בחיי המטופל.
הפחתת לחץ
הדרך המרכזית להתמודדות עם אי שקט היא הפחתת הלחץ הגורם לו – בין אם באמצעות שינוי ממשי בחיים (החלפת מקום עבודה, פרידה מבן או בת הזוג וכד') ובין אם באמצעות טכניקות הירגעות שונות, כמו תרגילי נשימה מודעת, דמיון מודרך, מדיטציה ועוד.
אימוץ אורח חיים בריא
קשה להפריז במידת התרומה שיש לאכילה נכונה ולפעילות גופנית סדירה על הפחתת מתח ואי שקט. זה בדיוק הזמן להפחית בצריכת פחמימות ריקות, מזון מתועש, קפאין ואלכוהול ולצאת להליכה או ריצה באוויר הצח, שיחזקו את הגוף וישפרו את מצב הרוח.
טיפול תרופתי
אנשים רבים הסובלים ממתח ומאי שקט מתמשך נוטלים תרופות המסייעות להתמודדות עם תחושות חרדה ודיכאון, העומדות בבסיס תחושת המתח או נגרמות על ידו.
תרופות אלה נמצאו כמסייעות בהפחתת המתח ותחושת הפסימיות הנלווית אליו, אך כמו תמיד – לא מומלץ להסתפק רק בטיפול תרופתי, מבלי לטפל במקורות הקושי – פיזיים ונפשיים גם יחד.
טיפול נפשי
כאשר תחושת אי השקט פוגעת באיכות החיים וביכולת התפקוד בתחומים שונים בחיים, וכאשר מתקבלת ההחלטה לקבל סיוע תרופתי להתמודדות – כדאי לשקול טיפול נפשי, שעשוי לסייע בהתמודדות עמוקה ואפקטיבית יותר ולאורך זמן.
סוגים שונים של טיפול רגשי נמצאו יעילים במיוחד להתמודדות עם אי שקט נפשי:
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הכולל איתור והבנה של מקורות הלחץ ורכישת כלים להתמודדות אפקטיבית במטרה להחזיר את השליטה לידי המטופל.
טיפול דינאמי שמטרתו להבין את הסיבות העמוקות העומדות בבסיס תחושת המתח המתמשך, למשל פחד מילדות לאכזב אחרים, קונפליקט בין המחויבות המשפחתית לרצון במימוש עצמי ועוד.
ביו פידבק המסייע למטופל לזהות את המנגנונים הפיזיולוגיים באמצעותם מתבטא הלחץ ולעשות בהם שימוש כדי להפחית את המצוקה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני בכיר מטפל פרטני וזוגי
התמחות: חרדה, משברי חיים ,בעיות משפחתיות וזוגיות,דכאון ,בעיות במיניות , אבל ואבדן, פוסט טראומה, טיפול בלהט'
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני בכיר, פסיכואנליטיקאי יונגיאני ומטפל זוגי מנוסה בעל ניסיון רב בטיפול במבוגרים עם קשיים רגשיים ,חרדה, ריקנות ,דכאון

פסיכולוג מומחה
התמחות: הפרעות חרדה ופוביות, דיכאון, משברי חיים, קשיים בזוגיות, קשיים חברתיים, הפרעות התנהגות, ADHD, הורות,
אזור בארץ: תל אביב, מטפל אונליין
שפה: עברית, רוסית
פסיכולוג מומחה. מטפל במבוגרים, מתבגרים וילדים. מנוסה בעבודה עם הפרעות חרדה, דיכאון, קשיים חברתיים, חיפוש זוגיות וייעוץ להורים. משל

פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, קשיים חברתיים, דימוי וערך עצמי, קשיים
אזור בארץ: שפלה,רחובות,נס ציונה, גדרה
שפה: עברית
מטפלת במבוגרים מתבגרים וילדים בגישה פסיכודינמית. מאמינה ביצירת מרחב טיפולי רגיש וקשר טיפולי המאפשר התבוננות פנימית ויצירת תנועה וש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה ההבדל בין טיפול CBT לטיפול DBT? צוות אתר על הספה
טיפול CBT וטיפול DBT הן שתי גישות טיפוליות, שתי הגישות הטיפוליות הללו אולי נשמעות דומות, אך יש ביניהן הבדלים משמעותיים, ננסה להסביר על ההבדלים בין השיטות.
טיפול משפחתי – איך זה עובד? צוות על הספה
זה נכון שמשפחה לא בוחרים, אך בהחלט ניתן ורצוי לבחור את האופן בו מתמודדים עם קשיים בתוך המשפחה. טיפול משפחתי הוא טיפול פסיכולוגי, בו לוקחים חלק כל בני המשפחה, או חלקם, במטרה לשפר את יכולת המשפחה להתמודד עם בעיות וקונפליקטים ולשנות את דפוסי התקשורת שאינם אפקטיביים.
כל מה שרציתם לדעת על טיפול פסיכולוגי אונליין צוות על הספה
בשנים האחרונות, בעיקר מאז מגיפת הקורונה, תחומים רבים בחיינו עוברים להתנהל אונליין ברשת. טיפול אונליין יכול להינתן במספר גישות טיפוליות, בדיוק כמו טיפול בקליניקה: פסיכותרפיה, CBT, ייעוץ זוגי ומשפחתי, הדרכת הורים ועוד. ההבדל היחיד הוא בפלטפורמה שעל גביה מתבצע הטיפול.
האדם הוא יצור חברתי צוות על הספה
בני האדם הינם יצורים חברתיים. חוקרים העוסקים בתצפיות בתינוקות גילו כי התינוקות עסוקים באינטראקציה חברתית החל מהימים הראשונים לחייהם. הקשר החברתי מתפתח עם השנים ואיכותו חשובה להתפתחות הלמידה, לרכישת השפה ולהפנמה של כללי התנהגות והחברה המקובלים.