
האדם הוא יצור חברתי
צוות על הספה
הקשיים החברתיים דומים לכדור שלג- ככל שעובר הזמן הסביבה החברתית של הילד מתרגלת להתנהגות הילד ומתייגת אותו כבעל קשיים חברתיים, מה שמחמיר את הקשיים ומקשה על הילד "לצאת" מזה.
מסיבה זו חשוב מאד לשים לב כאשר ילדים סובלים מקשיים במיומנויות החברתיות, ולעזור להם לפתח דרכי התמודדות ופתרונות יעילים לקשיים.
קשיים במיומנויות חברתיות בגיל הילדות נחלקים לשתי קבוצות:
1. קשיים בפיתוח מערכות יחסים- בשל ביישנות, או שתלטנות, או חשש מקרבה וכיוב'. ילדים אלו עשויים להיות בודדים ולהישאר מחוץ לכל סיטואציה חברתית.
2. קשיים בהבנה של מצבים חברתיים- ילדים אילו עשויים לכעוס כשחבר נותן להם "כיף" ולפרש זאת כמכה, או לחשוב שקבוצת ילדים היא "נגדם" ללא כל הצדקה.
ילדים הסובלים מקשיים במיומנויות חברתיות עשויים לפתח תחושה תמידית של מתח ושל חרדה מסיטואציה חברתית, הם עשויים להתנהג באגרסיביות ובאלימות או לחילופין- בבישנות קיצונית. הם עשויים לפתח דימוי עצמי נמוך, העשוי להשפיע גם על ההצלחות הלימודיות.
הקשיים החברתיים דומים לכדור שלג- ככל שעובר הזמן הסביבה החברתית של הילד מתרגלת להתנהגות הילד ומתייגת אותו כבעל קשיים חברתיים, מה שמחמיר את הקשיים ומקשה על הילד "לצאת" מזה.
מה גורם לקשיים במיומנויות החברתיות?
לקשיים יכולות להיות סיבות רבות.
הפרעות בויסות החושי, הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה – יכולים לגרום לקשיים חברתיים להתפתח. במקרה זה יש לטפל גם בקושי האורגני במקביל לקושי החברתי.
בנוסף- קשיים נפשיים כמו חרדה, דיכאון, הפרעת התנגדות וכיוב' עשויים לפתח תסמינים משניים הקשורים במיומנויות חברתיות.
גם מעברי דירה והגירה, קשיי שפה ותרבות יכולים ליצור קשיים במיומנויות החברתיות.
כיצד ניתן לטפל?
ישנן גישות שונות להבנת הקשיים החברתיים ולטיפול בהם.
גישות דינמיות ינסו להגיע לסיבה שיצרה את הקשיים, ולטפל בהן דרך יצירת קשר מיטיב בין המטפל לבין הילד, קשר שימוסס את החרדות הקשורות במפגש החברתי. בנוסף ינסה המטפל לעודד את הילד להביע את רגשותיו באמצעות משחק או יצירה, ולבטא את עצמו מול האנשים הקרובים אליו.
גישות קוגנטיביות התנהגותיות יפנו אל ההיגיון של הילד, ובעזרת דוגמאות מהחיים, סיפורים והרבה אימון- ילמדו את הילד לפרש נכון את הסיטואציות החברתיות ולהגיב באופן מותאם.
קבוצה חברתית היא שיטה טיפולית בה קבוצת ילדים נפגשת באופן קבוע לטיפול, הילדים מקבלים כלים לעזור האחד לשני עם הקשיים החברתיים, לשקף ולהגיב באמפתיה לאירועים הנוצרים ומתרחשים בקבוצה. גישה זו יכולה להתאים במיוחד במקרה של קשיים במיומנויות חברתיות, מאחר והקושי יופיע בתוך הסיטואציה הטיפולית עצמה- במפגש עם הילדים האחרים.
הדרכת הורים גם היא מומלצת ביותר להורים של ילדים הסובלים מקשיים במיומנויות החברתיות. תגובות ההורים על התנהגויות של ילדם הן חשובות ביותר לצורך התפתחותו, ותגובות מראה כמו מענה אימפולסיבי על התפרצות זעם של הילד, או התעלמות מילד ביישן מידיי- הן טבעיות, אך עשויות להחמיר את מצבו של הילד. הדרכה נכונה תאפשר להורים להגיב באופן מותאם שיקדם את הילד.
חשוב מאד לזהות קשיים במיומנויות החברתיות בילדות ולפנות לטיפול בהקדם, על מנת לא ליצור סיבוכים והתפתחויות מאוחרות של הקושי שעשויות להשפיע על עבודה, לימודים וזוגיות בעתיד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית בגישה דינמית
התמחות: הפרעות חרדה, דיכאון, שאלות זהות, אבל ואובדן, פוסט טראומה,משברי חיים. מטפלת דינמית עם הסמכה גם בEMDR
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון של 25 שנה בטיפול במגוון מצוקות וקשיים רגשיים ובפרט עבודה עם טראומה. מאמינה שמכל חוויה גם הכואבת ביותר ניתן לצמוח
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מתי כדאי לפנות להדרכת הורים? צוות על הספה
אם אתם הורים לילדים, אין שום ספק שגם אתם התמודדתם, לא פעם, עם תחושת חוסר אונים ועם מחשבות נוגות על התפקיד הקשה ביותר בעולם, אליו הוטלתם בבת אחת, ללא שום הדרכה מקדימה ובלי ספר הנחיות שילווה אתכם בדרך החתחתים של גידול ילדים.
איך CBT מסייע לטיפול בדיכאון? צוות על הספה
דיכאון נתפס כמגיפה האנושית של העידן המודרני, הוא מאובחן אצל כ 15-20 אחוז מהאוכלוסייה ועלול לשבש באופן דרמטי את אורח החיים ואת איכות החיים של המתמודדים איתו. מחקרים שבוצעו בשנים האחרונות מצאו כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא בעל יעילות גבוהה ביותר בטיפול בדיכאון שאינו מז'ורי
לילדים משעמם בבידוד? קבלו 5 טיפים מאיתנו צוות על הספה
בידוד עם ילדים בבית הוא בהחלט חוויה לא פשוטה, אך תשמחו לשמוע שיש מה לעשות כדי להקל על בני המשפחה, בעיקר על הילדים, במהלך הימים שתבלו סגורים באותו חלל.
תיאום טיפול וניהול תיק case management הילה שבורון
תפקיד תיאום הטיפול, ניהול תיק טיפול או case management הינו תפקיד מורכב. בשירותים רבים של בריאות הנפש או השיקום מנהל התיק הוא עובד סוציאלי, בעוד במקומות אחרים הבחירה במנהל התיק נגזרת ממבנה הארגון או מהתרבות הארגונית.