טיפול משפחתי – איך זה עובד?
צוות על הספה
הגעה לטיפול משפחתי אינה מעידה על חולשת היחסים במשפחה או על כישלון ההורים בניווט התא המשפחתי. ההפך הוא הנכון – הפנייה לסיוע של איש מקצוע חיצוני מעידה על עוצמה ועל נכונות ללמוד ולהשתפר, כדי להיטיב את היחסים המשפחתיים וכתוצאה מכך את חייהם האישיים של כל בני המשפחה.
מהו טיפול משפחתי?
טיפול משפחתי הוא טיפול פסיכולוגי, בו לוקחים חלק כל בני המשפחה, או חלקם, במטרה לשפר את יכולת המשפחה להתמודד עם בעיות וקונפליקטים ולשנות את דפוסי התקשורת שאינם אפקטיביים.
מתי כדאי לפנות לטיפול משפחתי?
משפחות מגיעות לטיפול מסיבות שונות ומגוונות, אך בכל זאת ניתן למנות מספר גורמים מרכזיים לפנייה לטיפול משפחתי:
1. תקופות של שינוי משמעותי בחיי המשפחה – משפחות רבות זקוקות לסיוע חיצוני בהתמודדות עם שינויים משמעותיים שחלים אצלן. שינויים כאלה יכולים לכלול מעבר למגורים בעיר או בארץ אחרת, לידה של ילד חדש במשפחה, שינוי דרמטי באופן התעסוקה של ההורים ועוד.
2. משברי חיים – אובדן של אחד מבני המשפחה הקרובה או הרחוקה המשפיע על החברים במשפחה, משבר כלכלי חמור שמשפיע על אורח החיים, בגידה של אחד מההורים שמובילה למשבר זוגי, גירושי ההורים שמובילים לעיתים להקמת תא משפחתי נוסף חדש, התמודדות עם מחלה קשה ועוד.
3. קושי אישי של אחד מבני המשפחה שמשפיע על המשפחה כולה – בין המקרים הנפוצים בהקשר זה, קשיי התנהגות וקשיים רגשיים של אחד המתבגרים במשפחה, הפרעות אכילה או הפרעות התמכרות של אחד מבני הבית, אלימות במשפחה וכד'.
4. קשיים אקוטיים בתקשורת בתוך המשפחה – למשל, מריבות חמורות בין אחים שפוגעות בשגרת החיים ובאיכותם, ריחוק בין אחד ההורים לאחד הילדים ועוד.
איך נראה טיפול משפחתי?
טיפול משפחתי כולל מפגשים שבועיים קבועים של המשפחה עם המטפל/ת. טיפול משפחתי יחל בד"כ בפגישות אישיות של המטפל עם כל אחד מבני המשפחה, במטרה להכיר אותם באופן אישי ולוודא שקולו של כל אחד מהם נשמע ונלקח בחשבון.
בעזרת המפגשים האישיים יכול המטפל להרכיב תמונה שלמה יותר, הכוללת את זווית המבט האישית של כל חבר במשפחה.
לאחר שלב ההיכרות, יבנה המטפל, ביחד עם ההורים, את תוכנית הטיפול המותאמת למטרות שהוגדרו והוסכמו על ידם ויחל בביצוע התוכנית.
כמה זמן אורך טיפול משפחתי?
טיפול משפחתי הוא במהותו ממוקד וקצר מועד ובדרך כלל יארך 3-4 חודשים בלבד. הסיבות לכך רבות, אך נוגעות בעיקר לעובדה שילדים, מטבעם, מתקשים להשתתף בתהליכים ארוכים ולעובדה שהטיפול ממוקד בשינוי דפוסי התנהלות ותקשורת ולא מתיימר לגעת בשורשים הנפשיים העמוקים שהובילו להם.
האם ניתן לקיים טיפול משפחתי בשילוב עם טיפולים אחרים?
טיפול משפחתי אינו מונע טיפולים אחרים שיתקיימו באותו זמן – הדרכת הורים, טיפול נפשי פרטני של אחד מבני הבית וכד'.
מה עושים אם מישהו במשפחה לא רוצה להשתתף בטיפול?
מטפלים משפחתיים מסתמכים על גישות פסיכולוגיות הרואות במשפחה מערכת המורכבת מפרטים. מכאן נובעת, מצד אחד, החשיבות של השתתפות כל בני המשפחה בתהליך ומצד שני – הערכה שגם אם מישהו מבני הבית יבחר שלא להשתתף, השינוי שיחול אצל שאר רכיבי המערכת (כלומר – בני המשפחה האחרים), ישפיע בהכרח על התנהלות המערכת כולה.
לכן, כדאי לשכנע ולהסביר אודות החשיבות שאנו רואים בהשתתפות מלאה, אבל לא ללחוץ ובוודאי שלא לחייב. תמיד ניתן יהיה להצטרך לטיפול בשלב מאוחר יותר.
שתי נקודות שחשוב לזכור
1. הגעה לטיפול משפחתי אינה מעידה על חולשת היחסים במשפחה או על כישלון ההורים בניווט התא המשפחתי. ההפך הוא הנכון – הפנייה לסיוע של איש מקצוע חיצוני מעידה על עוצמה ועל נכונות ללמוד ולהשתפר, כדי להיטיב את היחסים המשפחתיים וכתוצאה מכך את חייהם האישיים של כל בני המשפחה.
2. הטיפול המשפחתי לא תמיד יסתיים בפתרון מוחלט של הבעיה שבגינה הגיעה המשפחה לטיפול, אך גם במקרים הללו – בני המשפחה יצאו ממנו מחוזקים, מבינים זה את זה טוב יותר ומצוידים בכלים שיהפכו את התקשורת המשפחתית למיטיבה ואפקטיבית יותר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: פחדים וחרדות, דיכאון, תקיעות, התמודדות עם טראומה, אובדן, או חוויות משבר בתחומים שונים (מערכות יחסים,
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מטפלת אונליין
שפה: עברית
בטיפול חשוב לי ליצור מרחב בטוח ולא שיפוטי המאפשר מגע בעולם הפנימי, על מנת להבין את המשמעות שמאחורי הקשיים, הפחתת הסבל המתלווה אליה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כל מה שצריך לדעת על נרקיסיזם צוות על הספה
כולנו מכירים את הצורך הנפשי הבסיסי בהכרה על ידי אחרים, בקבלה, הערכה וחיזוק חיובי שניתן לנו על ידי הסביבה במגוון תחומי החיים – מקצועי, אישי, משפחתי ועוד. אצל אנשים עם הפרעת אישיות נרקיסיסטית, הצורך הזה קיים ביתר שאת וברוב המקרים מהווה את המוטיבציה המרכזית שלהם.
האם אני אובססיבי? כל מה שצריך לדעת על מחשבות טורדניות צוות אתר על הספה
אובססיה היא מחשבה טורדנית, המעסיקה את האדם ללא הרף וגורמת לו למצוקה נפשית, מבלי שיוכל להשתחרר ממנה ולתפקד באופן רגיל. מחשבות טורדניות אינן נותנות מנוח לאדם ולא מאפשרות לו להירגע או להתרכז בשום דבר אחר, מלבד העניין או האדם בהם הוא עסוק.
שבת גשומה- מה עושים בבית? 10 טיפים ורעיונות לשבת גשומה בבית עם הילדים הילה שבורון
שבת גשומה בבית תמיד מרגישה בפנטזיה – מפנקת. כי מה צריך יותר מפוך, ספר טוב ומרק מהביל ביום חורפי וגשום? הרעיון יפה, אבל כשיש בבית ילדים, אחרי כמה שעות -רומנטי זה לא!
עברתם לטיפול בזום? כך נכון להתנהל בטיפול אונליין צוות אתר על הספה
היתרונות של טיפול מרחוק רבים וברורים, בעיקר בעיתות משבר, אך לצד זה חשוב לזכור כי מדובר בטיפול לכל דבר, המחייב את המטפל ואת המטופל לקודים מסוימים של התנהגות, אשר חיוניים להצלחת הטיפול.