
כל מה שרציתם לדעת על אינטליגנציה רגשית
צוות על הספה
בעוד שעל פי המחקר, את האינטליגנציה הקוגניטיבית (IQ) ניתן לשפר רק בגיל הצעיר מאוד, אינטליגנציה רגשית ניתנת לשיפור ושכלול לאורך החיים.
עם השנים הורחבה היריעה המחקרית והתיאורטית ובשנת 1985 הוגדר לראשונה מושג חדש - אינטליגנציה רגשית, שעסק בהיבטים לא קוגניטיביים של אינטליגנציה ויכולתה להשפיע על חייו של האדם.
מהי אינטליגנציה רגשית
אינטליגנציה רגשית מתייחסת ליכולתו של אדם לזהות ולהבין את המצב הרגשי שלו ושל אחרים סביבו ולהשתמש ביכולת הזו כדי להתמודד עם סיטואציות רגשיות מורכבות.
במילים אחרות, אנשים בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה ידעו להשתמש ביכולתם לזהות ולהבין רגשות, כדי להשפיע על דפוסי חשיבה והתנהגות, של עצמם ושל אחרים.
סוגים שונים של אינטליגנציה רגשית
המחקר מדבר כיום על שני סוגים מרכזיים של אינטליגנציה רגשית:
1. אינטליגנציה רגשית כיכולת קוגניטיבית – יכולתו הגבוהה של האדם לזהות רגשות, משמשת אותו כדי להבין את סביבתו החברתית ולשגשג בה.
מחקרים בתחום זה מדברים על ארבע יכולות מרכזיות, שהופכות אינטליגנציה רגשית ליכולת קוגניטיבית המשרתת את האדם ומקדמת אותו:
? היכולת לתפוס ולזהות רגש, גם כאשר הוא מסווה או לא ברור לאחרים.
? היכולת לעשות שימוש קוגניטיבי ברגשות ולהשתמש בהם כדי לפתור בעיות ואתגרים.
? היכולת להבין לעומק רגשות, להבחין בדקויות שבין רגשות שונים ולהעריך את האופן הצפוי בו הם עתידים להתפתח.
? ניהול רגשות אפקטיבי המאפשר ויסות ושליטה בסיטואציה.
2. אינטליגנציה רגשית כתכונת אישיות – יכולות רגשיות גבוהות של האדם, שיש להן פוטנציאל לבוא לידי ביטוי בהתנהגות, אך לא בהכרח מתממשות ולעיתים נשארות רק בגדר אפשרות. אדם המחזיק באינטליגנציה רגשית כתכונה, לא תמיד ידע לווסת את רגשותיו בפועל ולהשיג שליטה בסיטואציה החברתית בה הוא נמצא.
חלק מהחוקרים טוענים שאין אפשרות להפריד בין שני הסוגים המתוארים כאן, וכי היכולת לעשות שימוש קוגניטיבי באינטליגנציה הרגשית היא מובנית אצל אנשים המחזיקים בה.
חוקרים אחרים מטילים ספק בתיאוריה כולה וטוענים שאינטליגנציה רגשית היא פשוט סוג של אינטליגנציה, המיושמת בתחום הרגשות – ולכן ניתן להגדיר אותה אך ורק כתחום מיומנות, אך לא כסוג נפרד של אינטליגנציה.
מופעים מרכזיים של אינטליגנציה רגשית
נהוג לחלק את הדרכים בהן אינטליגנציה רגשית באה לידי ביטוי לשני סוגים מרכזיים: יכולות שבין האדם לבין עצמו (פנימי) ויכולות שבין האדם לסביבתו (חיצוני).
כישורים פנימיים בתחום האינטליגנציה הרגשית הם:
1. מודעות עצמית – יכולתו של אדם להבין מה הוא מרגיש, מהיכן הוא מונע וכיצד רגשותיו משפיעים על תפיסתו, מחשבותיו והתנהגותו.
2. הצבת מטרות חיוביות לחיים והנעה פנימית לפעולה מתמדת כדי להשיגן.
3. סתגלנות – היכולת להתמודד באופן חיובי ויצירתי עם מצבים משתנים.
כישורים חיצוניים כוללים:
1. יכולת גבוהה לניהול מערכות יחסים חיוביות – יכולתו של האדם לתקשר עם סביבתו באופן בריא ופתוח ולשמור על קשרים משמעותיים ועמוקים לאורך זמן.
2. אמפתיה - כנראה המושג החשוב ביותר בתחום - יכולתו של אדם לראות את הדברים מנקודת מבטו של האחר ולהבין כיצד נקודת מבט זו משפיעה על האחר ועל התנהגותו.
3. ניהול רגשות – היכולת להתמודד עם רגשות מורכבים ולעיתים אף קשים, לווסת אותם ולמנוע מהם להיות הרסניים.
האם אפשר לשפר אינטליגנציה רגשית
התשובה הבסיסית והמרכזית היא בהחלט כן.
בעוד שעל פי המחקר, את האינטליגנציה הקוגניטיבית (IQ) ניתן לשפר רק בגיל הצעיר מאוד, אינטליגנציה רגשית ניתנת לשיפור ושכלול לאורך החיים.
למעשה, שיפור אינטליגנציה רגשית תלוי בחיזוק היכולות האישיות במספר תחומים מרכזיים:
? מודעות עצמית – ניתן לשפר מודעות כזו באמצעות כתיבת יומן רגשי, תרגול מדיטציה ואמצעי הירגעות נוספים, הרחבת הז'רגון הרגשי בו אנו עושים שימוש ביחס לתחושות שלנו ועוד.
? היכרות עצמית – שיפור ההבנה העצמית לגבי נקודות הכוח והחולשה שלנו, האופן בו בנוי עולם הרגש שלנו, מה אנחנו באמת אוהבים ומה פחות.
? ביטוי עצמי – שיפור היכולת להביע דעות, מחשבות, אמונות ורגשות באוזני אחרים, בעיקר באמצעות התנסות חוזרת בכלים הללו.
? ניהול דחפים – בחינה והבנה של המניעים הגורמים לנו לחשוב או להתנהג בצורה מסוימת, וניסיון לווסת את המניעים הללו ולשלוט בהם.
? גמישות – אנשים השואפים לשפר את האינטליגנציה הרגשית שלהם צריכים לשפר את גמישותם אל מול מצבים משתנים ולבחון את המציאות כדי לקבל החלטות, שבהחלט עשויות להיות שונות בתכלית מהחלטות קודמות שהתקבלו.
? חיזוק שריר ההודיה – אנשים עם אינטליגנציה רגשית גבוהה נוטים להסתכל על החיים באופן חיובי ומחפשים את הטוב באנשים ובסיטואציות. מומלץ לחפש, ממש באופן אקטיבי, את הנקודות החיוביות בחיים ולעשות מאמץ מודע להכיר בהן, להעריך אותן ולשמוח בהן.
? אנשים של אנשים – מעורבות חברתית והשקעת זמן באיתור הדרכים בהן נקודות הכוח שלנו יכולות לסייע לאנשים אחרים הזקוקים לעזרה, מפתחת את האינטליגנציה הרגשית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

MSW פסיכותרפיסטית (CBT) מטפלת זוגית מוסמכת בהכשרה בטיפול מינ
התמחות: טיפול נפשי וטיפול זוגי, תקשורת זוגית, מיניות ותשוקה, דיכאון וחרדה (CBT), טראומה, שליטה בכעס, אבל ואו
אזור בארץ: נס ציונה, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
M.S.W פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית מוסמכת ומנוסה, בהכשרה בטיפול מיני .טיפול במבוגרים. טיפול אינטגרטיבי CBT דינאמי, במגוון מצבי התמוד

פסיכולוגית קלינית מומחית - טיפול במבוגרים ובנוער, וטיפול זוג
התמחות: טיפול פסיכולוגי אינטגרטיבי (דינמי, סכמה תרפיה, CBT, מיינדפולנס) במבוגרים ובנוער, וטיפול זוגי. יחסים,
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, חדרה, נתניה
שפה: עברית , אנגלית
שנים של טיפול חיזקו את אהבתי לאנשים, ואת אמונתי ביכולת ליצור שינוי ע''י כוחו המרפא של הקשר הטיפולי,וכלים שונים. מגוון גישות, טיפו

עובדת סוציאלית קלינית M.S.W
התמחות: טיפול בחרדה, דיכאון,פוביות,OCD,חרדה חברתית ,התמכרויות ,חרדת מבחנים , התמודדות עם משברי חיים, הדרכת ה
אזור בארץ: שרון,נתניה ועמק חפר
שפה: עברית
עובדת סוציאלית קלינית המתמחה בטיפול במתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם חרדות, קשיים רגשיים, דיכאון ומצבי לחץ ומצוקה. הטיפול הינו טיפ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
DBT? מה זה בכלל? צוות על הספה
DBT - Dialectical behavior therapy, טיפול דיאלקטי-התנהגותי, הוא שיטה תרפויטית המבוססת על עקרונות קוגניטיביים המוכרים לנו מטיפול CBT ומוסיפה עליהם תפיסות של קבלה עצמית, סובלנות ומיינדפולנס (קשיבות) שמקורותיהן בתורות המזרח, כמו בודהיזם.
איך פותרים ריבים בזוגיות? צוות על הספה
אין זוג שלא רב, עובדה זו ידועה לכולנו. אבל יש זוגות שיודעים היטב כיצד לריב באופן שלא יחריב את מערכת היחסים ומבינים איך פותרים ריבים בזוגיות, באופן שמביא לידי ביטוי את רצונותיהם וצרכיהם של שני בני הזוג. במאמר זה ננסה לתת לכם את המדריך המלא לפתרון ריבים בתוך קשר זוגי.
טיפול פסיכודינמי צוות על הספה
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, מתבגרים, טיפול פסיכולוגי, אבל ואובדן
טיפול פסיכודינמי הוא שם כולל לספקטרום של גישות טיפוליות הדוגלות בחקר העצמי, בעיקר על היבטיו הפחות מודעים, כפי שבאים לידי ביטוי בחלומות, זיכרונות, אסוציאציות וקשרים בין-אישיים, ביניהם הקשר בין המטפל למטופל.
טיפול אינטגרטיבי בהורות למי מתאים ומדוע? שגית נורדהאוזן בצלאל - פסיכותרפיסטית CBT
טיפול אינטגרטיבי מתמקד בבעיות הילדים ובקשיים ביחסי הורה – ילד, יחסים שבין הורה - ילד מתייחסים לעולמו הפנימי של ההורה, חווית ההורה, ההורות שלו, לפיכך, מטרת הטיפול לעבור מאין "מסע פנימי" בעולמו הרגשי של ההורה ולראות את הקשר לביסוס היחסים שבין ההורה ילד