
דיכאון בחגים – למה דווקא עכשיו ומה אפשר לעשות עם זה?
צוות על הספה
אם אתם מניחים מראש שתחושו בדידות בחגים – דאגו לעצמכם לרשת תמיכה מתאימה. דברו עם החברים איתם תרצו לבלות את החג וספרו שאתם מבקשים להתארח אצלם. חלק מהאנשים יעדיפו לנסוע לחו"ל בתקופה הזו כדי להתרחק מהמולת החגים וזה לגמרי בסדר. אתם צריכים לעשות מה שיגרום לכם להרגיש טוב.
על כל אלה ננסה לענות במאמר שלפניכם.
הסיבות הרווחות לדיכאון בחגים
כפי שכל משפחה אומללה היא אומללה בדרכה ומסיבותיה שלה, כך גם בדיכאון החגים - תופעה עולמית נפוצה המוכרת בשם Holiday blues - אנשים חשים דיכאון מסיבות שונות.
* געגוע לעבר – תקופת החגים מעלה, באופן טבעי, זיכרונות מתקופות דומות שחווינו בעבר, ועלולה לעורר געגוע נוסטלגי וכאוב למנהגים שכבר אינם נהוגים במשפחה, לאנשים שנפטרו וחסרים סביב השולחן, לילדים הקטנים שגדלו והפכו לאנשים שונים ממה שהכרנו. הגעגוע הזה מביא, לא פעם, למצוקה נפשית ותחושה שפעם היה טוב יותר.
* השוואות לאחרים –אני רווקה ובנות הדוד נשואות, הילדים שלי מתפרעים ושל הדודה שקטים ומנומסים, המשפחה של הבעל נראית קרובה יותר מאשר המשפחה שלי. נשמע מוכר? בדומה לאופן בו אנו משווים את המציאות הנוכחית למה שהיה בעבר, רבים נוטים להשוות את המציאות המשפחתית שלהם לזו של משפחות אחרות ובדרך כלל מרגישים רע עם תוצאות ההשוואה.
* יציאה מהשגרה – כולנו אוהבים לקטר על השגרה השוחקת, אבל רובנו מתקשים מאוד להכיל מציאות שחורגת מהיומיום המוכר, שמייצר תחושת ביטחון. בתקופת החגים אין סדר יום מובנה ותחושת חוסר הוודאות עלולה להוביל לדיכאון וחרדה.
* עודף ציפיות – לקראת החגים אנשים עושים תוכניות למכביר, קובעים נסיעות, חופשות, מפגשים משפחתיים, ומחכים להם בציפייה. המציאות, כדרכה, נראית ברוב המקרים שונה בתכלית והמפגש בין הציפיות הוורודות למציאות המורכבת אינו פשוט.
* סיר לחץ משפחתי – הנוכחות הקרובה של בני המשפחה (הגרעינית או המורחבת) לאורך זמן, עלולה להיות קשה לחלק מהאנשים ולייצר לחצים ומריבות שאינן חלק מהשגרה המוכרת. חשבונות משפחתיים ישנים נוטים לעיתים להיפתח דווקא בתקופה הזו והדבר מביא איתו לא פעם תחושות קשות מאוד.
* הקורונה – אין ספק שתקופות החגים בשנה וחצי האחרונות היו מאתגרות במיוחד, אפילו ביחס לעצמן, כאשר נאלצנו להתמודד עם סגרים, בדיקות, חרדות בריאותיות והרבה חוסר וודאות, שבוודאי לא הועילו למי שגם כך סובלים מדיכאון בתקופות הללו.
תסמיני דיכאון בחגים
כמו במקרים אחרים של דיכאון, גם כאן הדבר עשוי להתבטא באופן שונה אצל אנשים שונים, אך באופן כללי דיכאון חגים יתבטא בתחושת מתח ולחץ, חרדה, קושי בהירדמות ובהתעוררות משינה, ירידה בתיאבון או אכילה מוגזמת, שימוש יתר בחומרים משככים כמו אלכוהול וסמים, עצבנות ואפיזודות של בכי.
איך אפשר למנוע דיכאון בחגים?
* הימנעו ככל האפשר מהשוואות לאחרים או לעצמכם בעבר ונסו לקבל את המציאות האישית והמשפחתית שלכם כפי שהיא. אלו אתם וזו המשפחה שלכם, שאלו את עצמכם מהם היתרונות היחסיים שלכם והיו נחושים להעריך את מה שיש.
* תכננו מראש את ימי החג כדי להפחית לחץ וחרדות. דעו מראש על איזה חלק בארוחה אתם אחראים, לאן נוסעים עם הילדים בכל יום ומתי סתם רובצים בבית. קבעו תוכניות שמתאימות לכם ולצרכים שלכם ושל בני המשפחה הקרובה, עם מינימום נקיפות מצפון ורגשות אשמה. נסו ליצור לעצמכם שגרה צפויה, גם בתוך תקופה שלכאורה רחוקה מאוד מלהיות שגרתית.
* השתדלו להיות רכים וטובים לעצמכם ולסובבים אתכם וזכרו תמיד שבקרוב תקופת החגים תסתיים והשגרה הטובה והמוכרת תחזור.
מה עושים אם בכל זאת אתם חשים בדיכאון בתקופת החגים?
רשת תמיכה
אם אתם מניחים מראש שתחושו בדידות בחגים – דאגו לעצמכם לרשת תמיכה מתאימה. דברו עם החברים איתם תרצו לבלות את החג וספרו שאתם מבקשים להתארח אצלם. חלק מהאנשים יעדיפו לנסוע לחו"ל בתקופה הזו כדי להתרחק מהמולת החגים וזה לגמרי בסדר. אתם צריכים לעשות מה שיגרום לכם להרגיש טוב.
שיתוף הסובבים
אנשים רבים חושבים שדיכאון בחגים הוא תופעה זניחה ולעיתים אף מרגישים מפונקים וכפויי טובה על כך שהם מרגישים רע, למרות שלכאורה הכל בסדר. אם תשתפו את האנשים האהובים עליכם ותספרו להם איך אתם מרגישים – תתפלאו לגלות עד כמה התופעה נפוצה וכמה הסביבה יכולה להבין את מה שאתם מרגישים ולהזדהות אתכם.
פנו לקבלת עזרה
אם המצב הנפשי שלכם לקראת החגים או במהלכם פוגע באיכות החיים שלכם, אם אתם מתקשים לישון או לאכול, בוכים הרבה, מרגישים עצב כבד ותחושת ייאוש – אל תישארו עם זה לבד ופנו לקבלת עזרה מאנשי מקצוע.
רשימת מטפלים מתאימים ניתן למצוא כאן
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

MSW פסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה , דיכאון, פוסט טראומה, משברי חיים, קשיים בזוגיות או ביצירת זוגיות, קשיי תקשורת, טיפול בהורות ו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים, מרכז
שפה: עברית
טיפול מעמיק בשילוב רכישת כלים בילדים , מתבגרים ומבוגרים . הדרכת הורים - חיזוק ההורות. כמו כן מנוסה בטיפול בילדים על הספקטרום

פסיכולוגית מומחית, מדריכה
מורשית לטיפול בהיפנוזה רפואית
התמחות: טיפול ומניעת PTSD, מצבי לחץ ומשבר, חרדה ופוביה, דכאון, אבל ואובדן, הדרכת הורים וצוותים, טיפול ברשת
אזור בארץ: בית יצחק, עמק חפר, איזור השרון, נתניה. קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית, מומחית ומנוסה בטיפול במצבי לחץ, משבר, טראומה וכל השלכותיהן, ביניהן PTSD, חרדה, דכאון והפרעות אכילה ושינה. התמחות מיו

מטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: טיפול זוגי ומשפחתי, הדרכת הורים, זוגות בעלי רקע שפתי שונה.
Coping with immigration and relocation c
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת בזוגות בכל שלבי החיים ומשפחות שחוות משברים במערכות יחסים. ניסיון רב שנים עם בני נוער ומתבגרים. התמחות בהגירה וזוגות שאחד מבנ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מי המאושר האמיתי או איך בונים הערכה עצמית? צוות אתר על הספה
היא חייבת שיעריצו אותה ועושה הכול על מנת להרשים. היא נראית מדהים ולא חסר לה כסף. ניתן היה לחשוב שהיא בפסגת האושר, אבל האמת העצובה היא, שהאושר ממנה והלאה. איך יכול להיות?
טיפול פסיכודינמי צוות על הספה
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, מתבגרים, טיפול פסיכולוגי, אבל ואובדן
טיפול פסיכודינמי הוא שם כולל לספקטרום של גישות טיפוליות הדוגלות בחקר העצמי, בעיקר על היבטיו הפחות מודעים, כפי שבאים לידי ביטוי בחלומות, זיכרונות, אסוציאציות וקשרים בין-אישיים, ביניהם הקשר בין המטפל למטופל.
להצית מחדש את האהבה דורית כהן, טיפול וייעוץ זוגי
אצל רוב הזוגות האהבה נמצאת בשיא העצמה שלה בתחילת הקשר, וככל שהזמן חולף חלה ירידה מתמשכת בעצמת האהבה. זוגות שהחלו את הקשר שלהם עם ניצוצות של אהבה מגלים אחרי מספר שנים שהם הופכים לשותפים לדירה וחולקים מטלות בית.
איך לטפל בשחיקה נפשית בעקבות המלחמה? צוות אתר על הספה
דמיינו אצן מקצועי - הוא צריך לרוץ 100 מטר בספרינט ונותן את כל מה שיש לו כדי להגיע למטרה. הכי מהר, עכשיו דמיינו את אותו אצן בריצת מרתון שאורכה לא נקבע מראש, המלחמה שמנהלת ישראל מאז אוקטובר היא ריצה כזו והעומס הרגשי שהיא מטילה מביא לשחיקה נפשית אצל רבים.