
טיפול פסיכולוגי לגיל השלישי - פירוט סוגי הטיפולים האפשריים
צוות על הספה
מעמדם של הקשישים ובפרט המענה הנפשי שניתן להם הוא בכי רע. אוכלוסייה זו סובלת מפערים כתוצאה מהגיל, ההתמודדויות הנפשיות ומחסור בידע מספק שנועד לספק לה את המענה המתאים.
טיפול פסיכולוגי לגיל השלישי
טיפול פסיכולוגי לגיל השלישי מספק התמודדות עם קשיים רגשיים, לבטים, פחדים ומחשבות ומאפשר לבני גיל הזהב להימצא בנפש בריאה, להשלים עם מציאות החיים המשתנה ולקבל אותה, על כל המשתמע ממנה. הנה כל מה שצריך לדעת בנושא.
דברים שחשוב לומר על הגיל המבוגר
הגיל המבוגר מביא איתו אתגרים חדשים, מפתיעים ומעניינים. אנו צוברים חוויות מבני משפחה וחיי הפנאי והשגרה, מחדדים את התובנות לגבי המציאות ומוצאים את נקודות האושר שמאפיינות ניסיון והרבה חכמת חיים.
ויחד עם זאת, הגיל השלישי מביא איתו גם קושי נפשי, רגשי, גופני ואפילו קוגניטיבי שנכנסים למשוואה ועשויים להפוך את הקערה על פיה.
לצד מחקרים חדשים יחסית לגבי תפיסת החיים האופטימית של מבוגרים, שזוכים כעת לבטא את עצמיותם בצורה האותנטית ביותר, ידוע שמדובר גם בקבוצת גיל שסובלת מדיכאון מוגבר ולעתים בדידות וחרדה.
מבוגרים הם אמנם בעלי ניסיון חיים מוצלח יותר בהכלת שינויים דרמטיים או קיצוניים ויודעים להעריך נכונה את הקשרים הרגשיים עם האנשים החשובים בחייהם, אך לא תמיד מצליחים להבין לבדם מתי עליהם לפנות לעזרה, כיצד לבקש אותה וממי.
לכן האתגר של כולנו צריך להיות שמירה על מעגל המבוגרים בני הגיל השלישי בחיינו, לאפיין את תחושותיהם ולהפנות אותם לסיוע הפסיכולוגי שמתאים להם.
חששות בני הגיל השלישי
דיכאון וחרדה הם כאמור קשיים רגשיים אופייניים לבני הגיל השלישי, שמקורם לא פעם בתחושת הבדידות. מבוגרים רבים מבינים שהחושים שלהם קהו והם אינם "חדי מחשבה ותגובה" כפי שהיו בעבר, נלחצים בסביבה זרה וחדשה עקב פגיעותם ואף נחשפים להיותם קבוצת מיעוט מוחלשת בשל סיקור אירועי פשיעה, ניצול וזדוניות הגורמים להם לחוויית ניכור.
גם המצב הפיזי איננו כפי שהיה. מבוגרים רבים מתקשים לקבל את הפיכתם לתלותיים באחרים או את העובדה שהפכו חסרי אונים, חוששים מהזנחה וניצול על ידי בני משפחה וזרים כאחד וסובלים גם מחסר בהתמודדות ובתמיכה רגשית שמקורה בהתאלמנות ובאיבוד מכרים ובני משפחה בני גילם.
כל אלו ועוד מגוון נסיבות עשויים להביא את המבוגר לכדי מצב רוח ירוד, הסתגרות והתבודדות, עייפות מוגברת ונטייה לישנוניות לאורך היום (ידוע שמדובר בנטייה שקשורה להתפתחות אלצהיימר), פסימיות רדיקלית, אובדן חשק ודכדוך רב.
הפרעת חרדה בגיל השלישי
הפרעת חרדה כללית (GAD) נחשבת נפוצה בקרב בני הגיל השלישי ונובעת ללא פעם מאירועים כמו נפילות, פציעות ומחלות שנחוות בצורה טראומטית ומטלטלת.
ייתכן שתסמיני החרדה יתבטאו כסימפטום מוקדם של מחלת האלצהיימר, כך על פי מחקר שפורסם בכתב העת של איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי, שגילה שתסמיני חרדה מגבירים את רמות החלבון האופייני למחלה – בטא-עמילואיד.
טיפול פסיכולוגי גרונטולוגי
בשנים האחרונות מנסים הפסיכולוגים לפתח ולשכלל את המענה שניתן לאוכלוסיית הגיל השלישי בישראל.
כיום התחום הגרונטולוגי – זה שמתייחס לציבור המבוגר, נלמד בכמה תוכניות לימודים ייעודיות וסביר שתוך מספר שנים יהפוך לתחום טיפולי בפני עצמו, שצפוי לספק מענה לגידול הצפוי באוכלוסייה המבוגרת, כפי שחוזים הנתונים עד לשנת 2025.
ועם זאת, מעמדם של הקשישים ובפרט המענה הנפשי שניתן להם הוא בכי רע. אוכלוסייה זו סובלת מפערים כתוצאה מהגיל, ההתמודדויות הנפשיות ומחסור בידע מספק שנועד לספק לה את המענה המתאים.
מבוגרים בעלי בעיות פסיכולוגיות לא תמיד מצליחים לאפיין את מצבם או מבינים שעליהם לקבל עזרה, ייתכן שמקבלים טיפול נפשי שאיננו מתאים להם ונעזרים יותר בטיפול התרופתי ופחות בשיחות על רגשות ותחושות.
למרות הניסיון לשפר את דפוסי הטיפול שבני הגיל השלישי מקבלים, חשוב שגם בני המשפחה יכירו בחשיבות הטיפול הפסיכולוגי וימליצו לקרוביהם המבוגרים לגשת למטפל או מטפלת מתאימים שיכולים לסייע.
הקשר בין שכול ודיכאון
אדם מבוגר שמתאבל עשוי לבטא את השכול שלו בפגיעה מהותית ביכולותיו הקוגניטיביות, בכושר העבודה, בבריאות הפיזית, יכולת ההתניידות ובמצב רוחו ההולך ומידרדר.
האבל והשכול הם כמובן מצבים חיוניים, אבל אצל קשישים תהליך העיבוד של השכול נמשך זמן רב יותר ביחס לצעירים מהם ולכן חשוב להבדיל בין תהליך עיבוד נורמטיבי לבין תהליך שמביא לכדי דיכאון קליני.
נסו לזהות תנועה ושינויים במצבי הרוח, ימים של עצב אבל גם של שמחה, רגעי אושר והנאה גם בעת תהליך האבל. אם כל אלו מתקיימים, הרי שתהליך עיבוד השכול הוא נורמלי לגמרי. אך אם תחושות קשות כמו צער עמוק, ייאוש, געגוע ודכדוך נותרים לפרקי זמן מאוד ארוכים, ייתכן שמדובר בדיכאון, שעשוי להאיץ גם את תהליך ההזדקנות ואת הסיכוי לבעיות זיכרון, בלבול ודמנציה.
טיפול פסיכולוגי לגיל השלישי במצבי דמנציה
הקשיים הנוירולוגיים שקשישים סובלים מהם עשויים להיות רבים, אך הקשה מכולם הוא הדמנציה (שיטיון), שגם האבחנה שלו איננה פשוטה.
קשישים במצב דמנטי קל נמצאים בסיכון מוגבר להתאבדויות כל עוד לא עברו אבחנה לגבי מצבם ולכן חשוב לומר שישנן דרכים טובות לבלום את התפתחות המחלה, ביניהן הבדיקה והאבחנה הפסיכולוגית של המצב וקבלת טיפול מתאים.
הפסיכולוג יוכל לזהות פערים בתפקוד הקוגניטיבי והגופני ולהבין האם יש יכולת או מיומנות שנפגעה: התמצאות במרחב, זיכרון לטווח ארוך וקצר, תגובה לגירוי, תפקוד ניהולי, רמת קשב, עיבוד ויזואלי, יכולות מוטוריות ועוד.
דרך אבחנות אלו יהיה אפשר להבין האם קיימים סממנים לדמנציה ולטפל בהם. הבדיקה תוכל גם לעזור לביסוס הקשר בין המטפל והקשיש ובני משפחתו ולעזור להם להתמודד טוב יותר עם השלכות המצב וכיצד להתנהל איתו.
טיפול פסיכולוגי לגיל השלישי בפוסט טראומה
הפרעת דחק (PTSD) עשויה להתפרץ בגיל השלישי במקביל לתחלואה והפרעות נוספות. מדובר בתופעה נפוצה ורחבה שמאפיינת חלק משמעותי מאוד מהציבור המבוגר, אך רובם לא מכירים בה מספיק ולא ניגשים לטיפול.
חלקם אף ממעיטים בחשיבות הטיפול בנושא, דבר שעשוי להתפרש כמאפיין של הדור הקודם ורוח התקופה, שבה הגירה, מלחמות וטראומות נוספות היו מציאות חיים שלמה.
יחד עם זאת, חשוב להגיב ולפעול בהתאם ולהשיב לקשיש או הקשישה את איכות חייהם, שנפגעה בעקבות פוסט טראומה ולהפגיש אותם עם מטפל או מטפלת שמתמחים בהתאמת התהליך הטיפולי ויוכלו לספק מענה יעיל ואיכותי.
טיפול פסיכולוגי כבסיס לאריכות ואיכות החיים
המודעות הנמוכה לחשיבות הטיפול הפסיכולוגי לגיל השלישי מביאה לכך שרק עשירית מהקשישים פונים לטיפול נפשי, גם כאשר ידוע שאחוז משמעותי ביותר מתוכם סובל מדיכאון, הפרעת דחק פוסט טראומטית וסימפטומים מקדימים למחלת האלצהיימר או הדמנציה. כל אלו מאיצים את תהליך ההזדקנות ומביאים לכדי פגיעה נפשית חמורה שיהיה קשה לטפל בה ולהשתקם ממנה.
לאור אלו חשוב להתוודע לקבלת הטיפול הפסיכולוגי גם בגיל המבוגר ולקבל אבחון מדויק שיאפשר מסגרת טיפולית מתאימה, לעתים רק בפסיכותרפיה ולעתים בשילובה יחד עם טיפול תרופתי.
הזקנה כידוע איננה פוסחת על איש ולכן מצריכה מענה ייחודי, מקצועי ומהיר. למרות האתגרים שמביא איתו הגיל אפשר להמשיך לחוש סיפוק והנאה מהחיים, להתמודד עם קשיים אופייניים ולמצוא מזור ופורקן לתחושות, רגשות, חששות וסיטואציות שעד כה לא הייתה לקשיש או הקשישה דרך אחרת להתמודד עמם.
בפורטל על הספה תוכלו למצוא את טובי הפסיכולוגים המתמחים בטיפול גם בקבוצת הגיל השלישי, ליצור קשר עם מטפל/ת לבחירתכם ולקבל את הסיוע המתאים לכל צורך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת זוגית ומשפחתית, מדריכת הורים בגישת אייכה
התמחות: טיפול אישי, זוגי ומשפחתי , הדרכת הורים בגישת אייכה, טיפול Emdr בטראומה, אובדן ושכול , יחסי הורים -
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי סביב טראומה , אובדן ושכול . ליווי זוגות במצבי קונפליקט ותקיעות תוך פיתוח היכולת להקשיב

מטפלת פרטנית זוגית ומשפחתית מוסמכת, פסיכותרפיסטית דינמית וממ
התמחות: בעיות פרטניות, משפחתיות וזוגיות, הדרכת הורים, התמודדות עם שלבי ומשברי חיים: גירושין, אובדן ואבל, קשי
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית, אנגלית בסיסית
פסיכותרפיסטית דינמית וממוקדת ומטפלת זוגית, משפחתית מוסמכת האג' לטיפול במשפחה ובנישואין. טיפול בזוגות במצבי משבר ושלבי החיים השונים

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: התמודדות רב דורית במשפחה, זוגיות והדרכת הורים. משברים בשלבי מעבר בחיים (סוף גיל ההתבגרות, משבר ''אמצ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, אונליין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה ובעל ניסיון רב בטיפול אינדיווידואלי וזוגי, הדרכת הורים, טיפול בגיל השלישי ועוד. משלב גישות פסיכולוגיות קלאסיו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התמכרויות בגיל השלישי צוות אתר על הספה
התמכרות פירושה תלות בחומר או בפעולה מסוימת, אשר מובילה לנזקים פיזיים ונפשיים לאורך זמן, ההתמכרויות הידועות ביותר הן סיגריות, אלכוהול, סמים, הימורים, מין, קניות ותרופות, התמכרויות בגיל השלישי - יש כזה דבר?
בני משפחה מטפלים – ליווי הקשיש החולה צוות על הספה
כיום הדבר כבר ידוע לכל – טיפול רפואי ונפשי באדם חולה, לא יכול לפסוח על בני המשפחה שמטפלים בו ומשלמים מחירים מורכבים במסגרת החיים לצד אדם חולה, בין אם מדובר בבן או בת הזוג שלהם ובין אם בהורים המזדקנים.
המטפל של סבא צוות על הספה
תוחלת החיים בישראל עלתה וממשיכה לעלות באחוזים גבוהים מאוד בשנים האחרונות. לפי דו"ח הלמ"ס מהשנה שעברה, ממוצע תוחלת החיים בישראל עומד על 80.7 שנים לגברים ו- 84.2 שנים לנשים. ישראל מדורגת רביעית בתוחלת החיים לגברים בעולם, מעט אחרי איסלנד; לשם המחשה, הממוצע העולמי עומד על 68.8 שנים לגברים. במילים פשוטות, יותר אנשים חיים יותר זמן.
ימים לבנים- מחשבות על ההתמודדות עם בדידות בגיל השלישי נעה ביצקוב -פסיכולוגית קלינית
התערוכה המרתקת דיאלוג עם הזמן במוזיאון הילדים בחולון נפתחת במסדרון שכולו שאלות. האם אתה מרגיש בגילך? האם היית רוצה להיות צעיר יותר? איך תהיה כשתהיה זקן? ועוד ועוד שאלות מעוררות מחשבה.