
על פחד מכישלון ולמה הוא גורם לנו להיכשל
צוות על הספה
בדומה להפרעות חרדה נוספות, הטיפול האפקטיבי ביותר באתלופוביה הוא טיפול בחשיפה, המאפשר לאדם להתמודד, בתנאים מבוקרים ובצורה הדרגתית, עם מושא הפחד שלו.
תסמינים של פחד מכישלון
תסמיני אתלופוביה מתבטאים בצורה שונה אצל כל אדם, כפי שקורה בהפרעות חרדה רבות, הסימפטומים הנפשיים יכולים לבוא לידי ביטוי פיזי, לעיתים באופן שיקשה על האדם להתנהל בחיי היום יום.
תסמינים רגשיים ונפשיים של פחד מכישלון עשויים לכלול:
* דאגה קבועה מפני פעולות שצריך לבצע בעתיד וקושי לחשוב על דברים נוספים מלבד הפחד מכישלון שנתפס כחזות הכל
* הערכה עצמית נמוכה ותחושת חוסר יכולת
* פסימיות ביחס לעתיד, לעיתים עד כדי דיכאון
* תחושות ותגובות רגשיות מוגזמות ביחס לסיטואציה המציאותית
* אכזבה עמוקה במקרה של חוסר הצלחה ותחושה שגם המעגל הקרוב מאוכזב
תסמינים פיזיים יכללו סימפטומים מוכרים של הפרעות חרדה:
* זיעה מוגברת
* בחילה
* קוצר נשימה
* סחרחורת
* כאבים בחזה
* שרירים מתוחים
* דפיקות לב מואצות
* תחושת חום או קור המגיעה בגלים
פחד מכישלון בדרך כלל מגשים את עצמו
הביטוי "נבואה שמגשימה את עצמה" כאילו הומצא במיוחד עבור האנשים המתמודדים עם פחד מכישלון, מאחר והם מוצאים את עצמם בתוך מעגל קסמים אכזרי שממנו קשה להיחלץ – הפחד גורם לסימפטומים פיזיים ונפשיים המקשים על האדם לתפקד כראוי ומפריעים לו להצליח במשימתו, מה שכמובן מחזק את תחושת אי היכולת ומגביר את הפחד מכישלון במשימות הבאות וכן הלאה.
חשבו לדוגמה על סטודנט המתמודד עם פחד מכישלון בבחינות. הפחד ימנע ממנו ללמוד כראוי ויגרום לו להרגיש שבמילא אין טעם בלמידה לאור הכישלון הוודאי הצפוי, לבחינה הוא יגיע בתחושת חרדה ועם תסמינים פיזיים שיפחיתו את יכולת הביצוע שלו ואם אכן יכשל בבחינה – הוא יראה בכך הוכחה נוספת לחוסר יכולתו להצליח והביטחון שלו, לקראת הבחינות הבאות, ילך וירד.
גורמים לפחד מכישלון – למה זה קורה?
בדומה להפרעות חרדה אחרות, הגורמים לפחד מכישלון עשויים להיות סביבתיים, מולדים או נרכשים.
אדם שגדל בסביבה המקדשת הצלחה ו/או שיש במעגלים הקרובים אליו אנשים עם פחד מכישלון, נמצא בסיכון גבוה יותר לפתח את הפחד מכישלון בעצמו.
חוויות עבר של כישלון שיצר אכזבה של האדם מעצמו או של הסביבה ממנו, עלולות להיות הטריגר שיתחיל את מעגל הקסמים של הפחד ושל הכישלון שהפחד יביא איתו, בסבירות גבוהה.
כאשר הפחד ניכר ומפריע לאדם להתנהל בחייו, או כאשר הוא גורם למצוקה נפשית ופיזית – כדאי לפנות לטיפול אצל אנשי מקצוע מתמחים בתחום הפרעות החרדה.
סוגי טיפול מומלצים מפחד מכישלון
בדומה להפרעות חרדה נוספות, הטיפול האפקטיבי ביותר באתלופוביה הוא טיפול בחשיפה, המאפשר לאדם להתמודד, בתנאים מבוקרים ובצורה הדרגתית, עם מושא הפחד שלו. טיפול בחשיפה הוא פרקטיקה של הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית וכולל שלבים קבועים ומוגדרים:
1. הערכה – שלב בו המטופל מתאר את הפחד עמו הוא מתמודד ומספר על אירועים שעוררו את הפחד הספציפי הזה בעבר. המטפל מעריך את הפוביה ומציע תוכנית לחשיפה הדרגתית למושא הפחד.
2. חשיפה הדרגתית – המטפל והמטופל מגדירים ביחד רשימה של מקרים ותרחישים בהם הפחד צפוי להתעורר והמטופל נחשף אליהם בהדרגה ובליווי.
3. בניית יכולות – המטופל בונה, לאט לאט ובסיוע המטפל, סט חדש של יכולות המאפשרות לו להתמודד עם תרחישים המעוררים את הפחד ולשלוט בתגובות שהפחד מעורר בו.
טיפול בחשיפה כולל בדרך כלל שימוש בטכניקות הרגעה כמו נשימות, חשיבה חיובית ודמיון מודרך, בהן המטופל נעזר כדי להתמודד עם הרגשות הקשים שמושא הפחד מעלה.
שיטת טיפול נוספת להתמודדות עם אתלופוביה היא טיפול התנהגותי הכולל תרגילים שמטרתם לשנות את האופן בו המטופל תופס את העולם ופועל בו.
במקרים קיצוניים, בהם הטיפולים הללו לא מסייעים, ניתן להשתמש, לפחות באופן זמני, בתרופות המשככות חרדה ומאפשרות לאדם לשאת את התחושות המתעוררות בו, מבלי שהן יביאו לשיתוק או להימנעות.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית מוסמכת מומחית בטיפול בטראומה, דיכאון, חרדה
התמחות: טיפול במבוגרים, מתבגרים והדרכת הורים; התמודדות עם משברי חיים, מתחים זוגיים ומשפחתיים, דיכאון, חרדה,
אזור בארץ: אזור השרון, כפר סבא, רעננה, הוד השרון, מטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכותרפיסטית עם ניסיון של למעלה מ-20 שנים בטיפול במבוגרים ומתבגרים סביב משברי חיים, רצון להתפתחות וצמיחה אישית, דיכאון, חרדה, קשי

פסיכולוגית רפואית מומחית ופסיכותרפיסטית CBT
התמחות: נכויות ומחלות כרוניות,דיכאון,חרדה ופוביות,לקויות למידה קשב וריכוז,פוסט טראומה,הדרכת הורים,טיפול במתב
אזור בארץ: צפון, משגב, ישוב קהילתי טל אל, חיפה והקריות
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגיה רפואית הינה תחום המחבר בין גוף לנפש. לכן בטיפול משולבים כלים פיסיים כגון נשימות וכלים מנטליים ורגשיים. בנוסף אני מתמחה

ד׳׳ר בעבודה סוציאלית קלינית (PhD)
התמחות: דיכאון, חרדה, טראומות, אובדן , קושי בקבלת החלטות והוצאתן לפועל, קשיים בוויסות רגשי ודימוי עצמי נמוך,
אזור בארץ: גליל עליון,צפון
שפה: ערבית, עברית ואנגלית
מטפלת ומאמנת אישית מנוסה ( 16-18, צעירים ומבוגרים). משלבת טיפול ממוקד פתרון וטיפול מעמיק להבנת הגורמים למצוקה. מאמינה כי שינוי אפש

פסיכותרפיסטית קלינית מוסמכת (MSW)
התמחות: דיכאון, חרדה, טראומה, משברי חיים, זהות ומגדר, יחסים, פריון הריון ולידה, הורות ואל-הורות, הדרכת הורים
אזור בארץ: תל אביב ,שפלה ,טיפול אונליין ,מזכרת בתיה ,גדרה ,יישובי גדרות ,רחובות ,מודיעין
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בליווי וטיפול בנשים, גברים, בוגרות.ים-צעירות.ים. אני מאמינה כי קשר טיפולי / קשר הדרכה טוב, בטוח ומכיל מאפשר מסע של
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
קריירה שנייה באמצע החיים – הכל על החלפת מקצוע צוות על הספה
סביב גיל 40 חווים מרבית האנשים תקופה מיוחדת - חלק יגדירו אותה כמשבר ואחרים רואים בה דווקא הזדמנות,זהו הזמן בה רבים בוחנים לעומק את הקריירה שלהם ועושים בה שינוי, לעיתים קרובות דרמטי. למה אנשים מחפשים קריירה שנייה באמצע החיים?
איך להתמודד עם קושי נפשי? צוות אתר על הספה
כמעט כל אזרח ישראלי מתמודד עם רמה מסוימת של מצוקה וקושי נפשי, בעת הקשה הזו בה מדינת ישראל שרויה במלחמה. המראות הקשים מאזור הדרום והדאגה לחברים ובני משפחה שחיים באזור או משרתים בצבא, משפיעים על מצב הרוח ומאיימים על החוסן הרגשי שלנו.
לחץ , לחץ, לחץ צוות אתר על הספה
לחץ הוא גורם המאפיין יותר ויותר את חיינו. מתי ולמה הפך הלחץ להיות חלק בתי נפרד מאיתנו? מתי שלווה הפכה להיות משאב יקר להחריד שעלינו להנדס את כל סביבתנו ולשלם כסף רב בכדי לחוות מעט שלווה?
איך להתמודד עם בדידות? צוות על הספה
באופן אבסורדי - התקופה הנוכחית, מאופיינת בעלייתן של הרשתות החברתיות, שלכאורה מאפשרות לאנשים להיות בקשר כל הזמן - מאופיינת גם בירידה בתחושת השייכות החברתית ועלייה ניכרת בתחושת הבדידות. למה זה קורה? איך להתמודד עם בדידות?