
איך להתמודד עם קושי נפשי?
צוות אתר על הספה
אם אתם חווים מצוקה על רקע נפשי, חשוב שתדעו שיש דרכים בעזרתכן תוכלו לטפל בעצמכם ולשפר את מצבכם הרגשי
מהם התסמינים לקושי נפשי?
ישנם מספר תסמינים לקושי ומצוקה נפשית, כאשר אנשים שונים יציגו אותם בצורות ובהיקפים שונים, בהתאם למצב המציאותי ולמבנה הרגשי הייחודי:
* קשיי ריכוז, קושי לבצע משימות קוגניטיביות
* רגשות בושה ואשמה, חרדה, כעס ועצב
* מחשבות שליליות, תחושת חוסר תקווה, ייאוש
* קשיים בשינה או שינה מרובה מהרגיל
* שינויים בהרגלי האכילה
* ניסיון להתבודד, חוסר עניין
* עייפות מוגברת
* חוסר שקט ותחושת חוסר אונים
* כאבים גופניים לא מוכרים
למה חשוב להיות בחמלה כלפי עצמנו וכלפי אחרים?
הדבר החשוב ביותר בעת חירום זו, הוא להיות בחמלה כלפי עצמכם וכלפי אחרים ולהימנע, ככל האפשר, מביקורת עצמית, שרק מגבירה את המצוקה הנפשית.
כל אדם מגיב בצורה שונה למציאות הנוכחית, שרחוקה מלהיות נורמאלית, וכל תגובה היא לגיטימית. אין נכון ולא נכון, כאשר מדובר בתגובות אנושיות לאירועי מלחמה ומשבר.
קבלו את עצמכם השתדלו להיות אמפתיים גם דרכי תגובה שונות שיציגו אנשים בסביבתכם – חלק מתכנסים בתוך עצמם וממעטים לתקשר עם העולם, אחרים מסתערים קדימה לעשייה התנדבותית כלשהי, אנשים מסוימים ירצו רק לישון כמה שיותר בעוד שאחרים יתקשו להירדם או לאכול. כל תגובה רגשית, ומעשית, היא טבעית ומקובלת.
דרכים להתמודדות עם קושי נפשי
אם אתם חווים מצוקה על רקע נפשי, חשוב שתדעו שיש דרכים בעזרתכן תוכלו לטפל בעצמכם ולשפר את מצבכם הרגשי:
* הגבילו את זמן המסך – הכוונה היא לא לזמן המסך של הילדים, אלא שלכם. צפייה סביב השעון בשידורי החדשות מגבירה את הלחץ ואת הקושי הנפשי. חשוב להתעדכן – אבל כדאי גם לחיות את המציאות היום יומית ולא להתכנס לעמדת צפייה פסיבית בלבד.
* מצאו את הדרך המתאימה להיות אקטיביים – כל סוג של פעילות יכול לעזור לכם:
עבודה מהבית, התנדבות באחת מהתארגנויות הסיוע הרבות שפועלות כיום בארץ, פעילות יצירה עם הילדים. כל דבר שירחיק אתכם מהחדשות ויתן לכם תחושה של משמעות ושליטה, עשוי לעזור.
* שמרו על סדר יום קבוע – האירועים הסוערים שמתרחשים בחוץ, לצד עצירה של פעילויות שגרה כמו עבודה או לימודים, גורמים לרבים לנהל סדר יום כאוטי, שמגביר את תחושת החירום ואת המצוקה. חשוב להשתדל לישון בלילות, להיות ערים בימים, לאכול בצורה מסודרת ולא לשכוח להזיז גם את הגוף בפעילות פיזית, כל אחד לפי העדפתו האישית – גם ניקיון הבית נחשב לפעילות כזו.
* תרגלו דרכים להרגיע את עצמכם – ישנן דרכים רבות באמצעותן תוכלו לסייע לגוף ולנפש להירגע – מדיטציה , נשימה מודעת, דמיון מודרך ועוד.
למי שלא נוהג להשתמש בטכניקות כאלה בשגרה,
להלן תרגיל קצר ופשוט להפחתת מתח ולהרגעה עצמית:
נשמו עמוק, החזיקה מעט את האוויר בריאות ושחררו לאט. חזרו על כך 3-4 פעמים.
כווצו את האמצעות לאגרוף והרפו בצורה מודעת. חזרו על כך 3-4 פעמים.
נסו להתבונן בסביבתכם ולציין חפצים מוכרים שאתם רואים – המטרה היא לעזור לעצמכם לחוש שאתם חוזרים לעמוד על קרקע יציבה.
* דברו עם חברים ובני משפחה – למעגלים הקרובים יש את היכולת לתת לכם הרבה כוח ותמיכה נפשית, גם כאשר הם עצמם מתמודדים עם קושי נפשי. כדאי למצוא את הרגעים המתאימים ולשתף את הקרובים לכם בתחושות הפנימיות הקשות.
מתי פונים לעזרה מקצועית?
אם הקושי הרגשי גורם למצוקה, אם אתם מרגישים שאתם לא מצליחים להתמודד וחוששים מפגיעה ביכולת התפקוד היום יומית – אל תישארו לבד עם התחושות הללו.
פנו לאחד מקווי הסיוע הפועלים כעת מסביב לשעון, שם ידעו לתת לכם את המענה הראשוני ולהפנות אתכם, במקרה הצורך, לאחד מאנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש, הפועלים כעת בהתנדבות, בכל הארץ:
נט"ל 1-800-363-363
ער"ן 1201
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית ב CBT ותרפיה באמנות
התמחות: סיוע בזמן משבר וליווי לשינוי, חרדה, OCD ,דכאון, פוביות, ויסות רגשי, מיינדפולנס וקשיים חברתיים ביל
אזור בארץ: מודיעין,רחובות
שפה: עברית
אני מתרכזת בקשר טיפולי ממוקד, קרוב ושוויוני, מכיל, אמפטי, סבלני, המקנה כלים לצמיחה וגדילה תוך קבלה וחוסר שיפוטיות. משלבת גם פגיש

עובדת סוציאלית MSW ומתמחה בטיפול מיני
התמחות: נכויות ומחלות כרוניות, בריאות הנפש, אנשים עם מוגבלות, מיניות , זהות מינית, אבל ואובדן, התמודדות עם מ
אזור בארץ: חיפה,צפון
שפה: עברית, אנגלית
עובדת סוציאלית עם התמחות קלינית ומתמחה בטיפול במיני. מנוסה בטיפול בילדים, נוער ובוגרים עם וללא מוגבלות. מטפלת במגוון מצבי חיים המז
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לא נרדמים? איך מטפלים בבעיות שינה? צוות על הספה
כולנו מבינים את הקשר בין שינה סדירה לבריאות נפשית וגופנית, אבל רק כאשר מתמודדים עם בעיות שינה מבינים לעומק את פוטנציאל הפגיעה באיכות החיים שנגרמת בגללן. הפרעות שינה לאורך זמן מובילות לפגיעה ממשית באיכות החיים של האדם.
כל מה שצריך לדעת על שיקום נפגעי נפש צוות אתר על הספה
התפתחויות שחלו בעשורים האחרונים בתחום בריאות הנפש ופיתוחן של תרופות אנטי פסיכוטיות אפקטיביות, יצרו עבור מתמודדי נפש רבים, אופק חדש ואפשרות לקיום חיים מלאים לצד המחלה.
כל מה שצריך לדעת על טיפול בפוסט טראומה צוות על הספה
בכל יום זיכרון עולה הדיון אודות הסימפטומים שחווים מי שחזרו מהמלחמה שלמים בגופם אך פגועים בנפשם ומתמודדים עם פוסט טראומה כתוצאה מהחוויות הצבאיות שחוו. לא כולם יודעים כי פוסט טראומה עלולה להיגרם כתוצאה מאירועי חיים רבים וכי יש טיפולים אפקטיביים שעשויים לשפר עד מאוד את איכות החיים של המתמודדים
איך לטפל בפחדים של ילדים? צוות על הספה
פחד הוא תחושה טבעית וחשובה, בכל גיל. הוא מגן עלינו מפני סכנות וגורם לנו להימנע מדברים שעלולים לפגוע בנו. כולנו מכירים גם את הפחדים המופיעים כאשר אין כל סימן ברור לסכנה מיידית וממשית והפחדים הללו, שנקראים גם פוביות, שכיחים בעיקר אצל ילדים שעדיין מפתחים את אישיותם