טיפול נפשי – מתי כדאי ללכת ומה צריך לדעת
צוות על הספה
כדאי לגשת לטיפול ולבדוק, בסביבה תומכת, מכילה ומבוקרת, מה הסיבות לכך וכיצד ניתן לבצע שינוי שישפר את איכות החיים.
מתי כדאי לפנות לטיפול נפשי?
עולם הטיפול רחב ידיים ומגוון מאוד, מטפלים רבים פועלים במגוון שיטות ובאים מדיסציפלינות שונות, כאשר לכולם אותם מטרה – לסייע לאנשים במצוקה נפשית ולאפשר להם לעבד חוויות עבר כואבות, לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים ולשפר את איכות חייהם ואת יחסיהם עם עצמם ועם העולם שסביבם.
אנשים מגיעים לטיפול נפשי ממגוון סיבות, ביניהן:
- חוויות חיים מטלטלות כמו אובדן של אדם קרוב, גירושין, טראומה
- דימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון
- קשיים במערכות יחסים קיימות – עם הורים, ילדים, בני זוג ועוד
- חרדה או דיכאון שמקשים על יכולת התפקוד ועל איכות החיים
- רצון להכיר ולהבין את הסיבות לדפוסי מחשבה או התנהגות קיימים ולשפר אותם
באופן כללי, כאשר האדם חש לא מאושר ולא מסופק בחייו לאורך זמן, כדאי לגשת לטיפול ולבדוק, בסביבה תומכת, מכילה ומבוקרת, מה הסיבות לכך וכיצד ניתן לבצע שינוי שישפר את איכות החיים.
איך אדע איזה טיפול נפשי מתאים לי?
כאמור, שדה הטיפול רחב ידיים וכולל מגוון רחב של שיטות טיפול מקובלות שיעילותן מוכחת, הבחירה בשיטת הטיפול המתאימה ביותר נעשית ביחס לנושא הטיפול המוגדר, מבנה האישיות של המטופל, אמונות ותפיסות שיש לכל אדם ביחס לטיפול נפשי ועוד.
- טיפול דינאמי (פסיכותרפיה) מתקיים באמצעות שיחות בין מטפל למטופל במטרה להבין את המבנה הרגשי של המטופל ולרכוש דרכי התמודדות טובים ואפקטיביים יותר. טיפול כזה מתאים מאוד במקרים בהם האדם חווה מצוקה רגשית כללית, מבלי לדעת את הסיבות שגרמו לה, והצלחת הטיפול מתבססת על איכות הקשר שנוצר בין המטפל למטופל.
- טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) מתבסס על זיהוי דפוסי חשיבה והתנהגות מזיקים ומתמקד בשינוי שלהם וברכישת דפוסים מועילים יותר לאדם. טיפול זה יעיל מאוד בטיפול בחרדות ופוביות, הוא ממוקד וקצר מועד במהותו ודורש עבודה אקטיבית של המטופל ביישום הכלים והדפוסים החדשים שנרכשים במהלכו.
- ביופידבק/נוירופידבק – שיטות טיפול המתבססות על בחינת מדדים פיזיולוגיים בגוף כדי לאפשר למטופל לזהות את התגובות הגופניות שמתעוררות בו ביחס למצבים נפשיים ולשנות אותן לטובתו.
- תרפיות רגשיות באמצעים שונים – בשנים האחרונות התפתחו שיטות רבות ומגוונות לטיפול נפשי באמצעים כמו אומנות, בעלי חיים, ספורט, צילום ואפילו בישול וגננות. בשיטות הללו הקשר בין המטפל למטופל נוצר באמצעות פעילות משותפת, דרכה ניתן להבין ולשפר את האופן בו המטופל חושב, חש ופועל.
- טיפול רגשי זוגי או משפחתי – לעיתים, כאשר הקשר בין בני המשפחה מייצר מצוקה, כדאי יהיה לפנות לטיפול משותף של שני בני הזוג, עם או בלי הילדים. טיפול כזה מתמקד בדינמיקה הזוגית או המשפחתית ופועל לשינוי דפוסים שליליים ולשיפור איכות הקשר הרגשי בין בני המשפחה.
ביופידבק ונויורפידבק יכולות לעמוד בזכות עצמן או להוות חלק מתהליך של טיפול דינאמי. ביופידבק יעילה מאוד בטיפול בפוסט טראומה, לחץ, חרדה, בעיות שינה ותגובות רגשיות לכאבים כרוניים בעקבות מחלה או פציעה, נוירופידבק יעילה מאוד בטיפול בהפרעות קשב וריכוז.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית, מטפלת בזוגות ובמבוגרים
התמחות: קשיים ואתגרים באינטימיות זוגית ומינית, התמודדות עם משברי חיים, מעבר להורות, חרדה, דיכאון, דימוי עצמי
אזור בארץ: בת חפר, עמק חפר, פרדס חנה כרכור, חריש, חדרה, שרון
שפה: עברית
מאמינה כי למרות שכולנו היינו מוותרים על משברים בחיים, משבר הוא הזדמנות לעתיד טוב יותר. מטפלת בסוגיות העוסקות בקשיים ואתגרים, באינט
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, חרדה, בעיות משפחתיות וזוגיות, אבל ואובדן, הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה כי לכל אדם צרכים וקצב ייחודיים משלו. עובדת בגישה דינמית, גישת טיפול מעמיקה, הנותנת מקום ומרחב לנפש לבוא לידי ביטוי.
המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: קרית טבעון, חיפה, קריות, טירת הכרמל, ישובי חוף הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
עובדת סוציאלית MSW ומתמחה בפסיכותרפיה
התמחות: ילדים, מתבגרים, הדרכת הורים. התמודדות עם משברי חיים, גירושים, חרדות, קשיים חברתיים, הפרעות קשב וריכו
אזור בארץ: שרון,רעננה,כפר סבא,הוד השרון
שפה: עברית
עובדת סוציאלית MSW ומתמחה בפסיכותרפיה. עובדת בגישה דינאמית ומשלבת גישות טיפול נוספות בהתאם לצורכי המטופל. בעיני קשר טיפולי מתבסס ע
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לעבור את הקורונה בשמחה - לבני הגיל השלישי ולא רק... ד"ר בלהה בכרך
"איך לשרוד את תקופת הקורונה, ואולי אפילו לעבור אותה בשמחה" - זהו אתגר התקופה. במאמר זה אתמקד בבני הגיל השלישי: מבט על תקופת "הקורונה" והאתגרים שהיא מציבה בפנינו, סקירה של עקרונות משבר וחוסן והכרת צרכי הגיל השלישי, יסייע בבניית מודל התמודדות.
השלימו את המשפט הבא: אני בחיים לא..... אודי גולדשטיין - מטפל ממוקד מטרה בפסיכודרמה
אם הצלחת לענות בקלות על המשימה הנ"ל ולהשלים את משפט ה"בחיים לא" - מזל טוב! יש לך כנראה שאיפה די ברורה, שלא נאמר - מטרה טיפולית.....
הדימוי ועצמי צוות על הספה
'דימוי עצמי' – צמד מילים שמקפל בתוכו את כל התכונות והמחשבות שאדם מייחס כלפי עצמו. הדימוי העצמי הוא לרוב דינאמי ועשוי להשתנות באמצעות תהליכים שונים, גם לאחר שהתגבש אי שם בשנות ההתבגרות.
לא לחשוב על הפיל הלבן - חיים עם הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) ג'ולי קייט (MA) עו"ס ופסיכותרפיסטית מוסמכת
רבים מכירים את התופעה של שטיפת ידיים מחשש לחיידקים, דרישה להנחה סימטרית של רהיטים בסלון ואי נוחות כאשר פעולה מסויימת נעשית רק בצד אחד של של הגוף.