
קלסטרופוביה - איך מטפלים בחרדה ממקומות סגורים
צוות על הספה
עטיית המסכה גורמת לירידה באיכות הנשימה ויוצרת אצל המתמודדים עם קלסטרופוביה, תחושת מחנק המגבירה את החרדה ועלולה להוביל אותם להסיר מעל פניהם את המסכה ולהעדיף להמעיט ביציאה אל המרחב הציבורי.
מהי קלסטרופוביה
קלסטרופוביה היא פוביה (בעתה, פחד כרוני) ממקומות סגורים והיא מהווה אחת מהפרעות החרדה המוכרות ביותר.
מה מרגיש אדם עם קלסטרופוביה
כמו שקורה בהפרעות חרדה רבות, האדם המתמודד עם קלסטרופוביה יחוש מצוקה ממשית ומשמעותית אל מול מצב שעבור רוב האנשים ייתפס כנורמטיבי ויום יומי ויחווה במצב כזה תסמינים של התקף חרדה, כמו הזעה, תחושת יובש בפה, עליית דופק ובלחץ הדם, קוצר נשימה ותחושת מחנק ותחושה שהוא נמצא בסכנת מוות ממשית. המחשבות והתחושות הפיזיות מזינות ומגבירות זו את זו במידה כזו, שרוב האנשים המתמודדים עם קלסטרופוביה ימנעו בכל דרך מלהיקלע למצב מעורר החרדה, גם אם יאלצו לשם בשל כך מחירים חברתיים, משפחתיים ואפילו תעסוקתיים.
למה זה קורה?
מטפלים נוטים להסכים כי בבסיס הפרעת הקלסטרופוביה, כמו בבסיסן של הפרעות חרדות אחרות, נמצא הפחד מאיבוד שליטה והחשש מלהיקלע למצב של חוסר אונים או מצוקה בסביבה מאיימת שלא נמצאת בשליטתנו.
בין הגורמים הבולטים שמעלים את סיכויי האדם לפתח את ההפרעה:
1. טראומת עבר, בדרך כלל מתקופת הילדות, שיצרה את הקישור בין המקום הסגור לתחושת חוסר השליטה, חוסר האונים והחרדה. למשל – ילד שנשכח ברכב או נתקע בתוך ארון סגור במהלך משחק ואפילו ילדים שהוריהם נהגו לסגור אותם בחדרם כעונש על התנהגות לא רצויה. קלסטרופוביה יכולה להתעורר גם שנים רבות לאחר האירוע הטראומטי ולעיתים נדרש לאדם סיוע כדי להיזכר במקור החרדה.
2. תורשה – מקרים של קלסטרופוביה או הפרעות חרדה אחרות אצל בני משפחה קרובים, מעלים את הסיכוי לפתח את ההפרעה, מאחר ויש בה רכיב גנטי.
3. למידה סביבתית – מבוגר משמעותי שמפגין חרדה ממקומות סגורים, עלול ליצור את ההפרעה אצל הילד שלומד ממנו, גם אם אין רכיב גנטי לתופעה.
שכיחות הקלסטרופוביה באוכלוסייה גבוהה יחסית, ועומדת על כ 10%, כאשר נשים סובלות ממנה פי שניים יותר מאשר גברים.
איך מטפלים
הטיפול הנפוץ בקלסטרופוביה, כמו גם בהפרעות חרדה אחרות, הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי במהלכו מבצע המטפל חשיפה הדרגתית לגורם שמעורר את החרדה, תוך מניעה מהאדם להגיב באופן אליו הוא רגיל (הימנעות, בריחה וכד'). תהליך מובנה כזה, שנעשה על ידי אנשי מקצוע מנוסים ובסביבה מבוקרת, עשוי להיות יעיל מאוד בהפחתת התסמינים. במידה ויש חשד שבבסיס ההפרעה עומדת חוויה טראומטית מן העבר, כדאי לשקול אפשרות לטיפול דינאמי מעמיק יותר, במהלכו יתבהר מקור החרדה וניתן יהיה לטפל בו באופן ישיר.
קלסטרופוביה בעידן הקורונה
בחודשים האחרונים, נאלצים אנשים עם קלסטרופוביה להתמודד עם החרדה שלהם באופן מוגבר ויומיומי בעקבות הכורח לעטות מסיכה על האף ועל הפה. עטיית המסכה גורמת לירידה באיכות הנשימה ויוצרת אצל המתמודדים עם קלסטרופוביה, תחושת מחנק המגבירה את החרדה ועלולה להוביל אותם להסיר מעל פניהם את המסכה ולהעדיף להמעיט ביציאה אל המרחב הציבורי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה
התמחות: מצבי משבר, דיכאון וחרדה, שירות צבאי, הפרעות אכילה, טיפולי פוריות, פוסט טראומה, להט''ב, הדרכות הורים.
אזור בארץ: מרכז,הרצליה, שרון
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית מומחית, בעלת ניסיון רב באבחון וטיפול במתבגרים ובמבוגרים. לתפיסתי פנייה לטיפול בעת הצורך , ולו קצר וממוקד, עשויה

פסיכותרפיסטית התנהגותית קוגניטיבית CBT
התמחות: טיפול במשברי חיים, התמודדות עם חרדה, דיכאון, שכול וטראומה. תוך כדי התמקדות בקשיים במערכות יחסים זוגי
אזור בארץ: ראשון לציון והסביבה
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מומחית (CBT), בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים ע''פ הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית כשהמטרה היא להקל על המטופל במצוקה ובס

פסיכולוג שיקומי מומחה
התמחות: טיפול במתבגרים וילדים,הדרכת הורים וטיפול דיאדי,הפרעות התפתחותיות,פגיעות ראש,אוטיזם,חרדה ודיכאון,CBT,
אזור בארץ: חיפה, אזור חוף הכרמל, אזור הקריות, צפון הארץ
שפה: עברית
פסיכולוג המטפל בילדים, נוער ומבוגרים עם נסיון בטיפול בהפרעות נוירו-התפתחותיות ובהפרעות דיכאון וחרדה. מאמין בכוחות המטופל ובקשר מיט
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נעבור את זה יחד - תמיכה מהסביבה בתקופה הקשה צוות אתר על הספה
האדם הוא יצור חברתי וזקוק לאנשים אחרים כדי לשרוד ולשגשג, במציאות של מדינת ישראל באוקטובר 2024, אחרי למעלה משנה של מצב ביטחוני, כלכלי וחברתי קשה, כולנו מבינים שנוכל לעבור את התקופה הקשה רק בתמיכת אנשים אחרים בסביבתנו
כיצד תדעו אם חוויתם התקף חרדה יוסי אוסדון פסיכולוג חינוכי מומחה
בחור נאה, מטר תשעים, כתפיים רחבות, מבנה גוף אתלטי, המחשבה הראשונה שעברה לי בראש היא "מה הבחור הזה עושה אצלי בקליניקה?" אבל עם השנים והניסיון כבר למדתי שמה שרואים מבחוץ ממש לא מעיד על מה שמתרחש בפנים.
התמודדות עם חרדות לקראת לידה הדר נולמן, פסיכותרפיסטית
אימהות יקרות, חרדות לקראת לידה הוא נושא שמדבר אל רובינו. כל אחת מאיתנו חווה זאת באופן כזה או אחר. יש לנו מחשבות מדאיגות ודמיונות קשים שתוקפים אותנו בלילה ולעיתים גם במשך כל שעות היום. אנחנו מרגישות פחד ומתח, שעלול לשתק אותנו ולעורר תחושות פיזיות בלתי נסבלות
כל מה שצריך לדעת על פסיכותרפיה צוות על הספה
מהי פסיכותרפיה? איך נראה טיפול באמצעות השיטה ולמי זה מתאים במיוחד? על כל זאת ועוד – במאמר שלפניכם. הטיפול מיועד לשיפור המצב הנפשי של האדם ועושה שימוש בכלים טיפוליים הממוקדים בנפש – מחשבות, חלומות, פחדים, כעסים, תקוות ועוד.