הסוד שבתוכנו
איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קליני(MSW),
יש סודות שנושאים בחובם רמה גבוהה של בושה ואשמה ולכן הקושי לשתף בהם הוא גדול יותר. לפעמים יהיה מדובר בסוד לגבי אירוע שאנו חשים שקרה באשמתנו. תחושת האשמה יכולה להיות גם במקרים שאנו עשינו משהוא לאחר, או שמישהו עשה לנו ואנו חשים שלמרות שנעשה לנו זה קרה גם בגללנו.
למי מאתנו אין בכלל סודות?
מגיל צעיר ילדים נושאים עמם סודות שהם לא תמיד מגלים לאחרים. כילדים חלק מהשובבות הילדית לפעמים כרוכה בין השאר גם בלהסתיר דברים מחברים וממבוגרים במשפחה שלא רוצים שידעו. לפעמים מדובר במשהו שעשו וחוששים שיכעסו עליהם או יענישו אותם ולכן יעדיפו לשמור לעצמם. לפעמים לא יגלו כלל ולפעמים אחרי זמן יגלו כי יהיה להם קשה להסתיר את הסוד או שירגישו צורך לשתף משהוא קרוב. לרב יחושו הקלה אחרי ששיתפו אם לא ישפטו או יבוקרו יתר על המידה.
ד"ר ד. ויניקוט, פסיכואנליטיקאי בריטי ניסח זאת בצורה נפלאה: "זהו אושר להיות חבוי אך אסון לא להימצא".
סוגי סודות
לפעמים נשמור סודות שלתפיסתנו מגינים על משהוא אחר, לפעמים שמירתם מגינה עלינו, לפעמים מגינה על הדימוי שלנו או של האחר.
יש סודות שרלוונטיים לגילאים מסוימים. סודות שילדים לפעמים ישמרו מאחרים לרב יהיו שונים מסודות שלנו כמבוגרים, אבל לא תמיד. הצורך בהערכה וקבלה הוא צורך הקיים בכל גיל ולפעמים שמירת הסוד מאפשרת שמירה על תחושה של קבלה והערכה שחיונית לנו בכל גיל וכמעט בכל שלב בחיים.
יש סודות שלעתים נשמור אותם בגיל הילדות או הנעורים כי נרגיש שאם נגלה אותם ישפטו אותנו בחומרה בגינם, ובגיל מבוגר יותר יראו לנו כבעלי משמעות קטנה יותר ולכן נרגיש משוחררים מספיק כדי לחשוף אותם. לעומתם יש סודות שגם במרוצת השנים והשינויים לא נרגיש שמשמעותם פחתה ולכן נמשיך לשמור אותם באדיקות.
יש סודות שנושאים בחובם רמה גבוהה של בושה ואשמה ולכן הקושי לשתף בהם הוא גדול יותר. לפעמים יהיה מדובר בסוד לגבי אירוע שאנו חשים שקרה באשמתנו. תחושת האשמה יכולה להיות גם במקרים שאנו עשינו משהוא לאחר, או שמישהו עשה לנו ואנו חשים שלמרות שנעשה לנו זה קרה גם בגללנו.
כיצד אנו חיים עם סודות
אנשים רבים יכולים לחיות את כל חייהם עם סודות כמוסים ומשמעותיים עבורם שמעולם לא סיפרו לאיש (גם לא לפסיכולוג, לכומר או לרב).
בעבודתי במגזר הציבורי עשינו תרגיל באחד ממפגשי הצוות הטיפולי שהוקדש כולו לנושא של סודות. התברר שלכולנו, כל אנשי הטיפול יש סודות שלא סיפרנו לאיש. לחלק יש מספר קטן מאוד של סודות, ולחלק התברר יש עשרות סודות שהם נושאים עמם כל החיים בלי שום תכנון או כוונה אי פעם לספרם לאיש. הסיבות לשימור הסודות הינן לרב: בושה, אשמה, הגנה על האחר, חשש מפגיעה בתפיסת הערך העצמי.
חלקנו זוכרים וחושבים על הסודות כמעט כל הזמן וחלקינו הצלחנו לשים את אותם הסודות באיזו מגירה ולאחסנם שם בלי הצצה תכופה באותה המגירה ומחשבה על אותם האירועים/המעשים שבגינם נוצרו הסודות.
גם אם אין אנו חושבים רבות על אותם הסודות שאחסנו, בתקופות מסוימות בחיינו ייתכן ונזכר ונבקר באופן תכוף יותר את אותם הסודות. לרב זה יקרה כאשר יהיה טריגר בהווה שיזכיר לנו את אותם האירועים שבגינם נוצר הסוד.
חלק מהסודות הם סודות מודעים, שגם אם אנו לא חושבים עליהם כמעט הם נגישים לנו. חלק מהסודות, הם סודות גם מעצמינו. הם עברו הדחקה לתת המודע שלנו ורק במקרים של אירועים מסוימים או במהלך טיפול פסיכולוגי יעלו לתודעה ותהיה לנו גישה אליהם. כלומר מדובר כאן בסודות שהם גם סודות עבורנו והנפש שלנו לרב כלל לא רוצה לזכור אותם.
מתי אנחנו רוצים וצריכים לחשוף סודות
כאמור, חלקינו מצליחים לחיות לא רע עם סודות חיים שלמים. לפעמים לומדים כיצד להתנהל ולהקטין את אותם הטריגרים שמעוררים את הסודות, בין אם הסודות מודעים ובין אם מודחקים ואין לנו גישה אליהם. לפעמים החיים מזמנים לנו אירועים לא מתוכננים שמעוררים את אותם הסודות שחשבנו שאחסנו ומחייבים אותנו להיפגש איתם מחדש. לפעמים נוכל להיפגש איתם ואז לאחסנם מחדש, ולפעמים יהיה לנו קשה ואולי בלתי אפשרי לעשות זאת.
השיתוף בסוד לרב מקל מהעומס שאנו נושאים בלהחזיק את הסוד כל השנים בתוכנו. לרב, בשיתוף הסוד מול אדם קרוב שבוטחים בו, או במסגרת טיפולית מול מטפל שנוצר עמו קשר טיפולי משמעותי ובוטח, כאשר לא נשפט על אותו הסוד, נזכה לתחושה של תיקוף בגין החוויה שבגינה שמרנו את הסוד. דבר זה יאפשר שחרור של האנרגיה והנטל שאותם נשאנו לאורך זמן לצורך שמירת הסוד, ונחוש שחרור ממעמסה, מועקה, מאשמה ובושה. את האנרגיה שהושקעה בשמירת הסוד וכעת השתחררה נוכל להשקיע במקומות ובמישורים חדשים שיאפשרו לנו בין השאר התפתחות וצמיחה.
איילת שקד שילוני, עובדת סוציאלית קליני(MSW),
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית מוסמכת, עובדת סוציאלית קלינית.
התמחות: קשיים בזוגיות ובמשפחה, בטחון ודימוי עצמי, משברי חיים, אבל ואובדן, טראומה, חרדה, דיכאון, קריירה, תקיע
אזור בארץ: שפלה, אשדוד
שפה: עברית
להיות בטיפול זו הזדמנות לא להיות לבד במצבי קושי, ולברר יחד עם עוד אדם את הדרך המתאימה לשיפור בחיי היומיום והפחתת המצוקה ברגשות, במ
עובדת סוציאלית קלינית מטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: טיפול זוגי, טיפול משפחתי עם מתבגרים/ נוער, טיפול במבוגרים ובגיל השלישי, התמודדות עם משברי חיים, ט
אזור בארץ: שפלה,מרכז
שפה: עברית,רוסית
טיפול במתבגרים, צעירים ומבוגרים. בעלת נסיון בטיפולי במשברי חיים, מעבר בין שלבי החיים, חיפוש עצמי, אובדן ושכול, טיפול זוגי, טיפול
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אתם זורמים או נתקעים? כל מה שלא ידעתם על חשיבות הזרימה לחוסן הנפשי יעל אונגר ארנוב
קורה לכם שאתם "נתקעים" ומתקשים לזרום? או להיפך מצליחים להתמודד עם חוויה מאתגרת בקלות ובזרימה מיטיבה? הכתבה הזאת תנסה לעזור לכם להגביר את הזרימה בחיים שלכם.
בדידות בגיל השלישי שרון האס שופטי - עו"ס גרונטולוגית מומחית לגיל זקנה
אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בגיל זקנה הוא הבדידות. בתקופת חיים זו קיימים גורמים אשר מגבירים את הסיכון לחוש בדידות ורגשות קשים המתלווים לכך. הפרישה מעולם העבודה והיציאה לגמלאות מצמצמים מאוד את תחושת השייכות, המשמעות, ואת המפגשים החברתיים שחיי העבודה מזמנים.
גבולות אינטימיים במשפחה- עד מתי נתקלח עם הילדים שלנו? צוות אתר על הספה
הורים רבים מתלבטים בשאלה מתי נכון להפסיק להתקלח עם הילד שלי והאם התשובה משתנה בין ילד/ ילדה ואב או אם?
למה בית מבולגן משפיע עלינו? צוות אתר על הספה
אחד הדברים הראשונים שאני עושה, שכמגיע נער חדש לבית, זה להבהיר לו את החשיבות שאנחנו רואים בארגון סביבת חיים מסודרת, בהתחלה הם בדרך כלל לא מבינים את הקשר , אבל אחרי שבוע שבועיים, כשהעניינים מתחילים להיכנס למסלול, אין אחד שלא מצליח לראות את הקשר הישיר שבין חדר מסודר לנפש מאורגנת.