
מה צריך לדעת כדי להתחיל לטפל אונליין?
צוות על הספה
הטיפול אונליין הוא טיפול לכל דבר ולכן כל כללי האתיקה חלים גם על טיפול זה. כמטפלים עליכם לוודא שאיכות הטיפול לא נופלת מהטיפול שיכול להיות מוצע בקליניקה, ולוודא שלא נעשה כל נזק למטופל במעבר לטיפול דרך האינטרנט.
סוגיות טכניות חשובות
הציוד הנדרש
* מחשב (עדיף שלא להשתמש בטלפון נייד בו התצוגה מאוד קטנה וקשה לייצר setting טוב בו ניתן לראות את כל הפנים ואת שפת הגוף) ולשבת בנחת.
* מצלמת רשת – במחשבים ניידים יש מצלמה מובנית. עדיף בגדול להשתמש במצלמת רשת חיצונית אותה אפשר למקם מעל המסך, באמצע, וכך לייצר אפשרות מיטבית למבט המאפשר שמירה על קשר עין.
* מערכת שמע טובה ועובדת (מובנית במחשב או רמקולים חיצוניים).
* תשתית אינטרנט – מהירה ויציבה. השתדלו לוודא שאין מישהו נוסף אשר משתמש במקביל אליכם ברשת לצורך צפייה או שימושים אשר מאטים את האינטרנט.
* תשתית לפגישה וידאו – קיימות היום מספר תוכנות- סקייפ, זום, hangout . בדקו את התשתיות השונות וראו מה נוח לכם. חשוב לחשוב גם על תשתית שתהיה זמינה ונוחה למטופל.
הסביבה
* חשוב לקיים את הפגישות כאשר אתם נמצאים בחדר שקט, ללא הפרעות. מקמו את המחשב והמצלמה במקום בו יש תאורה טובה על הפנים, בדקו מה רואים ברקע (שלא יהיו יותר מדי הסחות אשר יסבו את המבט של המטופל).
* שבו על כיסא המאפשר ישיבה זקופה ויציבה. הספה כאן – פחות מתאימה.
* סגרו חלונות, ודאו שאין רעשי רקע (לפעמים רעשים לא מורגשים בחדר, כגון מזגן או תאורה) עלולים להיות מטרד מזמזם במיקרופון של המחשב.
* סביבת המחשב- סגרו חלונות ותוכנות שעובדות ברקע- כגון דוא"ל, או פייסבוק על מנת שלא יהיו הסחות דעת והתראות שיפריעו למהלך הטיפול.
* עשו בדיקה מקדימה לכל הציוד והתוכנות לפני שאתם מתחילים את הפגישה ומתחברים למטופל. בדקו כיצד מתקבלת אצל המטופל התמונה שלכם (רקע, אור, קשר עין) לפני תחילת הטיפול כדי להתמקם באופן שנוח לכם לפני תחילת הטיפול.
* לאחר כל הבדיקות, דאגו להוריד או לכסות את התמונה שלכם בפינת המסך כדי שלא תסיח את דעתכם. זכרו שאם אתם רק מעיפים מבט חטוף בתמונה, המטופל רואות את העיניים שלכם נודדות.
* גיבוי – סכמו עם המטופל, מהן מערכות תומכות אפשרויות במידה והתקשורת מופסקת (טלפון, וואטסאפ וכדומה).
סוגיות מקצועיות
סוגיות קליניות
למי אפשר להציע טיפול אונליין?
באופן עקרוני הטיפול דרך האינטרנט יכול להתאים לכל אוכלוסייה אבל יש כמה שיקולים שחשוב לקחת בחשבון כאשר מציעים למטופל להיעזר בטיפול בשיחת וידאו:
* יכולת קוגניטיבית של המטופל- הטיפול אונליין מצריך מהמטופל לקיחת אחריות רבה יותר: תפעול הציוד, ארגון ה setting בסביבה שלו, לקיחת אחריות על דיווח כאשר הוא במצב נפשי ירוד.
* היסטוריה של המטופל- האם יש עבר של שימוש בחומרים ממכרים? של אלימות או אובדנות? של משברים פסיכוטיים? מצב רפואי שחשוב תהיו מודעים אליו? חשוב לאסוף אינפורמציה זו כי במקרה חירום אינכם נמצאים ליד המטופל כדי לסייע לו.
* היסטוריה של שיתוף פעולה עם טיפול- כמו שנאמר לעיל, חשוב שאם טופל בעבר, לוודא שיש יכולת לשיתוף פעולה טוב עם טיפול.
* מערכות תמיכה בסביבת המטופל- האם יש שירותי חירום בסביבתו שניתן יהיה להפנות אותו במידת הצורך?
* לבדוק האם יש למטופל PSP- Patient Support Person - אדם קרוב, בן משפחה או חבר, אשר בהסכמה מראש של המטופל יהיה איש הקשר אליו תוכלו להתקשר במקרה חירום.
סוגיות אתיות
הטיפול אונליין הוא טיפול לכל דבר ולכן כל כללי האתיקה חלים גם על טיפול זה. כמטפלים עליכם לוודא שאיכות הטיפול לא נופלת מהטיפול שיכול להיות מוצע בקליניקה, ולוודא שלא נעשה כל נזק למטופל במעבר לטיפול דרך האינטרנט. כמו בכל טיפול, גם בטיפול דרך האינטרנט חובתו של המטפל לקרוא ללמוד ולחפש מחקרים וידע על הטיפול דרך האינטרנט, אם בוחר להשתמש בו.
ביטוח- חשוב מאוד לפני שמתחילים לוודא שבביטוח המקצועי שלכם יש התייחסות לכיסוי אחריות מקצועית לטיפול מרחוק.
חוזה טיפולי- כמו בכל טיפול גם בטיפול פסיכולוגי אונליין יש לערוך חוזה עם המטופל. לחוזה זה יש להוסיף התייחסות לכמה נקודות:
* הגדרת הsetting בצד שלכם ובצד שלו- מה אתם ממליצים ומה מבחינתכם הכרחי? לדוגמה, יצירת קשר עם PSP בשעת חירום, מה מסגרת הזמן, לבקש ממנו לכסות את התמונה שלו שרואה על המסך כדי למנוע הסחות דעת. הדרכה שלו כיצד למקם את המצלמה כך שתוכלו לייצר קשר עין, תאורת החדר. חשוב לשאול את המטופל היכן הוא נמצא, מי עוד נמצא בבית/ במקום בו הוא יושב. להיות ערים במידה ובפגישות שונות הוא משנה מיקום ומה המשמעויות הקליניות של שינויים אלו.
* הצגה עצמית- בטיפול מסורתי בקליניקה, המטפל תולה על הקיר את תעודותיו וכך המטופל יכול להימנע מלבקש לראות את ההסמכות והרישיונות של המטפל. מכיוון שאין לו את האפשרות בטיפול אונליין, יש להציג לו אותן מיוזמתכם בתחילת הטיפול.
* הגדרת אמצעי תקשורת וגבולות הטיפול- לעיתים המעבר לפגישות אונליין עלולות לפרוץ גבולות ולייצר בלבול בגבולות הקשר. הגדירו מחדש באילו אפליקציות ניתן להשתמש, מעבר לפגישות אונליין ובאילו זמנים, ואילו ערוצי תקשורת ישמשו אתכם בזמן חירום.
* חלק מהפלטפורמות מאפשרות הקלטה של השיחה – זה צריך להיות מדובר וברור וכמובן בהסכמת המטופל במידה ותרצו להקליט את השיחה כחלק מתיעוד הטיפול.
* הסכמה לטיפול אונליין- צריכה להיות הסמכה כתובה לטיפול אונליין הכוללת סעיף על פיו המטופל יודע שאבטחת המידע של התוכנה איננה תלויה בכם. שהשימוש נעשה בפלטפורמה בטוחה אבל שיש משתנים שאינם תלויים בכם מבחינת אבטחת המידע. בנוסף, בגלל שהפלטפורמה חדשה למטופל, חשוב לשאול אותו בכל פעם מחדש האם מרגיש נוח במדיה הזו. ההסכמה חייבת להיבדק מדי פעם מחדש.
המידע נכתב מתוך הנחיות איגוד הפסיכיאטרים האמריקאים APA
לחוזר משרד הבריאות - אמות מידה להפעלת שירות בריאות מרחוק - לחץ כאן
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: טיפול זוגי ו/או משפחתי, קהילת הלהט''ב , פרק ב', התמודדות עם גירושין, קשיים במערכות יחסים, בעיות תקשו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן,גבעתיים
שפה: עברית
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ע''י האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי, מלווה זוגות המתמודדים עם שחיקה, משברים, גירושין, מסייעת לשיפ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה הקשר בין תזונה לבין בריאות הנפש? צוות אתר על הספה
בשנים האחרונות הולך ומתרחב השיח העוסק בקשר שבין תזונת האדם למגוון מצבים פיזיולוגיים. נושא מדובר פחות, אך חשוב לפחות באותה מידה, הוא ההשפעה שיש לתזונה שלנו על המצב הנפשי והרגשי והשאלה האם ניתן להשפיע על בריאות הנפש באמצעות שינוי תזונתי.
ביטחון עצמי צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
"אני לא טובה בכלום", "אני אף פעם לא אצליח", "לא רוצים להיות בחברתי", "אני כישלון"...מזדהים? מתי בפעם האחרונה הרגשתם בטוחים במי שאתם? במאמר הבא נדבר על מהו ביטחון עצמי, מאיפה הוא נובע ואיך אפשר לחזק אותו? המשיכו לקרוא.
הילדים הולכים לישון (2) אצל חברים – אבל מה עם ההורים? צוות על הספה
כשילד או ילדה מבקשים ללכת לישון אצל חברים, הם מאותתים לנו על רצונם לעלות מדרגה בעצמאותם ובבגרותם. עלינו, ההורים לשאול את עצמנו האם הם בשלים ומוכנים לכך, והאם אנחנו מוכנים גם כן.
סגר בגיל השלישי – כיצד נקל על בדידות הורינו בתקופה זו? צוות על הספה
בישראל, הסגר שהתחיל בתחילת מרץ הותיר אוכלוסיות בסיכון, כולל בני שבעים ומעלה ספונים בבתיהם במשך זמן רב. חשוב לדעת, מבוגרים שחשים בדידות נוטים לשמור פחות על בריאותם, וזה כולל פחות פעילות גופנית, יותר נטייה לאימוץ הרגלים מזיקים כמו צריכה מופרזת של אלכוהול או עישון.