
הילדים הולכים לישון (2) אצל חברים – אבל מה עם ההורים?
צוות על הספה
לפני שהולכים לישון אצל חברים בפעם הראשונה, כדאי, אם אפשר, לתת לילדים להתנסות לישון לבדם אצל אצל סבא/ סבתא /בני דודים, כך יתרגלו את העצמאות שלהם ואתם תוכלו להרגיע את החרדות שלכם בסביבה בטוחה מבחינתכם ולא להעביר אותן אל הילד.
לא כל הילדים אוהבים את השינה המשותפת וזה בסדר. אם הורה רואה שכל החברים רצים ממסיבת פיג'מות אחת לשניה והילד שלהם לא הולך- חשוב לבדוק האם לא הוזמן, או שלא הולך בגלל חששות מסוימים או שפשוט לא אוהב את זה. בדקו באמת מהם המניעים- האם הימנעות או פשוט העדפה אישית? חלק מהילדים מעדיפים שיבואו לישון אצלם ואחרים מעדיפים ללכת. זה בסדר שיש העדפות, חשוב לעשות תיאום מול ההורים של הילדים האחרים כדי לא להיכנס למלכודות ה"לא נעים" והתחשבנויות שאולי לא רלוונטיות. בדקו האם הסידור מתאים לכל הצדדים.
אם ילדכם מוזמן לשינה אצל חברים ובאופן עקבי לא רוצה ללכת, והתחושה שלכם שזו הימנעות בגלל חששות, חשוב לתווך ולסייע לו להבין ממה חושש. אין מה לדחוף ילד לשינה בבית זר כשאינו מרגיש בטוח. זה רק יעצים את החרדה ועוד יוסיף עליה תחושת כישלון ובושה. אם ילד מעדיף שיבואו אליו, תזרמו איתו, עד שירגיש בטוח מספיק. יחד עם זאת, כן כדאי להבין ביחד איתו ממה חושש ולתת לו כלים עד שירגיש שמוכן להתמודד:
מה הכללים בבית אליו הולכים - פעמים רבות ילדים חוששים ללכת לישון אצל חברים כי אינם בטוחים שמבינים מה מותר ומה אסור, איך מתנהגים בבית החבר. חשוב לנסות להבין יחד איתם מה לא מובן להם, אילו חוקים והרגלים של הבית בו מבקרים הם מרגישים שחשוב להם לדעת ולחשוב איתם איך, את מי ומתי יוכלו לברר כדי להרגיש בנוח. ילדים רבים מתביישים כאשר מבוגרים אחרים שואלים אותם שאלות ולכן אפשר לחשוב איתם מה עשויים ההורים של החבר לשאול אותם ומה יענו. ככלל, ככל שהילד יעלה יותר שאלות ודילמות, נוכל להכין אותו ולתת לו להרגיש בטוח.
כשהילדים צעירים יותר (יש ילדים שמתחילים את לינות החברים כבר בגן), חשוב לעשות את ההכנות האלו גם אם הם לא מעלים את השאלות: הולכים לישון מתי שההורים של החבר או החברה אומרים ולא בהכרח מתי שבבית (פה גם עליכם, ההורים, לשחרר- יתכן והכללים בבית החבר מתירנים יותר מאלו שנהוגים אצלכם בבית) , ישנים איפה שאומרים לכם. אם השמיכה חמה מדי או לא מספיקה, למי פונים וכן הלאה. כשילדים הולכים לישון אצל חברים בפעמים הראשונות יש לפעמים כל מיני פנטזיות כמו להישאר ערים כל הלילה, לעשות מסיבת ממתקים וכו'- שהילדים רקמו ביניהם וחשוב לעשות תיאום ציפיות לפני כן. כשהילדים צעירים חשוב לוודא שהם מרגישים בנוח לפנות להורים של החבר או החברה אם יתגעגעו, או משהו לא יהיה להם ברור ונוח או אם ירצו לבוא הביתה. וכמובן גם לומר זאת להורים עצמם.
לפני שהולכים לישון אצל חברים בפעם הראשונה, כדאי, אם אפשר, לתת לילדים להתנסות לישון לבדם אצל אצל סבא/ סבתא /בני דודים, כך יתרגלו את העצמאות שלהם ואתם תוכלו להרגיע את החרדות שלכם בסביבה בטוחה מבחינתכם ולא להעביר אותן אל הילד.
אחת הדאגות הגדולות של הורים ששולחים את הילדים לישון בבית זרים, היא סוגיה חשובה -איך הם שומרים על עצמם? האם זה בית בטוח? אלו שאלות לגיטימיות, וחשובות, ואין פלא שמתעוררות לאור הדברים ששומעים ורואים בחדשות. אז ראשית עבורכם, ההורים. שאלו את עצמכם כמה אתם מכירים את הבית אליו הולכים. האם אתם מכירים את ההורים? יודעים כמה ילדים ובאיזה גילאים הילדים באחרים בבית? דאגו לעשות היכרות עם ההורים המארחים, לפחות שיחת טלפון, תיאום ציפיות. שלא לדבר על לדעת את שמותיהם של ההורים ולוודא שהילד מכיר אותם.
ברור שלא תוכלו לעשות תחקיר בטחוני אבל אם הילד או הילדה שלכם צעירים, ורק מתחילים להתנסות בחוויית השינה אצל חברים, אפשר להכין איתם שאלות שישאלו את החבר כדי להתכונן (כמובן לשוחח עם ההורים לפני כן ולהסביר שאתם עושים הכנה כדי לפוגג חששות): כמה אחים יש בבית, באיזה חדר ישנו? מתי תבואו לקחת אותם למחרת? באיזה שעה מגיעים בערב?
מעבר לכך, יש לא מעט דברים שניתן לומר לילד, שירגיעו אותו ואתכם וילמדו אותו בכלל, לחיים, לשמור על עצמו. כאשר הוא או היא צריכים להתלבש או להחליף בגדים, עושים זאת במקלחת או בשירותים, או בחדר עם דלת סגורה, כדי לשמור על הפרטיות שלהם. לסגור דלת כאשר הולכים לשירותים, להעדיף להתקלח בבית, לפני שהולכים לחבר. חשוב שלא להנחיל פחדים שלא לצורך ולכן אין צורך לפרט בהסברים מה עלול לקרות אם לא ישמרו על פרטיות. אלא, לומר שכך כולם מרגישים בנוח, ושומרים אחד על המרחב של השני כדי שיהיה להם נעים וירצו להיפגש שוב לשינה משותפת.
דבר חשוב נוסף הוא ללמדם איך עומדים על הגבולות שלהם או איך ומה אומרים אם משהו לא נעים להם. אם האוכל לא טעים, אם הם עייפים מדי והחבר לא רוצה ללכת לישון, אם לא נרדמים או אם חשוך להם מדי בחדר. חשוב שירגישו שהם יודעים למי לומר ואיך אומרים וילד ביישן- עדיף לתרגל איתו בבית, לשאול אותו מה רוצה לומר להורים של החבר ולוודא שמרגיש בטוח לפנות אליהם.
עם הכנות נכונות, כמובן כל ילד לפי האישיות, רמת הביטחון וההעדפות שלו, שינה משותפת עם חברים יכולה להיות חוויה נהדרת, ומצמיחה לכל הצדדים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה, דכאון, אובססיביות, טראומה, משברי חיים, אובדן, פרידה, מיניות, התמכויות, זוגיות, משפחה, קריירה,
אזור בארץ: תל אביב יפו, חולון, בת ים, רמת גן, אזור המרכז, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
מטפל במתבגרים ומבוגרים. מטפל זוגי ומשפחתי. יועץ לעסקים משפחתיים. חשוב לי לסייע למטופלי לחוות הקלה במצוקה וסבל, להחלץ ממצבים קשים

פסיכותרפיסטית מוסמכת, M.S.W
התמחות: מבוגרים- חרדה ופוביה,דיכאון,פגיעה מינית, אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים וזיקנה.
נוער-גיל ההתבגרו
אזור בארץ: שרון,הרצליה,רמת השרון
שפה: עברית
לפעמים, לצד הצלחה מקצועית או אחר, מתעוררים ספקות, עד תחושת "חיים על אוטומט" או חוויה של העצמי כ-"כבוי". אני מאמינה בכול ליבי ש

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ומגשרת
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,שפלה,ראשון לציון
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת מטעם האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי. מגשרת מוסמכת לסכסוכים משפחתיים ולגירושים, כ - 10 שנות ניסיו

עובד סוציאלי M.S.W ופסיכותרפיסט
התמחות: הטיפול מתמקד בכל מי שחווה מצוקה רגשית, ו/או שהיה באירועי לחימה וחווה כיום קושי לחזור למציאות החיים
אזור בארץ: סובב כנרת, רמת הגולן, בית שאן, טבריה, אזור הצפון ותל אביב
שפה: עברית,אנגלית
בעל ניסיון של 15 שנה כקב''ן בצה''ל, פסיכותרפיסט, עובד סוציאלי M.S.W ומדריך. כיום אני עובד במרפאה לתגובות קרב של צה''ל ובעל קליניקה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה הוא חוסן נפשי ולמה חשוב להיות מודעים אליו? צוות אתר על הספה
דמיינו בניין גבוה ומרשים, כדי שכל הפאר הזה יעמוד באופן יציב לאורך זמן, נדרשים יסודות חזקים בבסיסו. בהשאלה החוסן הנפשי הוא היסוד עליו בנויים כל שאר הרכיבים. במידה רבה, היכולת של הנפש להתמודד עם זעזועים מבלי לקרוס, תלויה במידת החוסן הנפשי.
יום המשפחה - מה נשאר מיום האם המיתולוגי צוות אתר על הספה
יום האם המקורי עסק בעיקר בהודיה. ביכולת של הילדים לראות ליום אחד כמה עושים עבורם, לא לקחת כמובן מאליו את נוכחותה של האם ואת כל העבודה והמחשבה שמשקיעה בילדיה.
מתי כדאי לפנות לעזרה נפשית ואיך מתחילים? צוות על הספה
במהלך חיינו אנו נעזרים באנשי מקצוע בסיטואציות רבות. אנו פונים לאדריכל על מנת שיתכנן את ביתנו, לעורך דין על מנת שיגן על זכויותינו, ולרופא על מנת לשמור על בריאותנו. מתי כדאי לפנות לאיש מקצוע מתחום בריאות הנפש על מנת לקבל עזרה בתחום הנפשי?
איך מתחילים תהליך של ריפוי אישי וקהילתי אחרי מלחמה? צוות אתר על הספה
המלחמה יצרה משבר מורכב וחסר תקדים ברמה האישית, הקהילתית והלאומית ומשבר זה מחייב התערבויות פסיכולוגיות מקיפות לחיזוק החוסן ולשיקום הפרט והקהילה.