סגר בגיל השלישי – כיצד נקל על בדידות הורינו בתקופה זו?
צוות על הספה
מי שיש להם בני משפחה מבוגרים שמתמודדים עם הבדידות שהגיעה עם הקורונה והסגר, חשוב שישמרו את "היד על הדופק" בכל הקשור לשיגרת החיים והחיברות של אותם בני משפחה.
הכאב הנפשי שנגרם על ידי בדידות, אינו שונה באופן מובהק מכאב פיזי – רק שבעוד כאב פיזי הוא בעל תפקיד הישרדותי (הוא מזהיר אותנו מפני סכנות) – לכאב הנפשי אין תפקיד הישרדותי ברור, הוא מגיע פשוט על מנת להזכיר לנו שאנחנו לא מטפחים את עצמנו מבחינה רגשית די הצורך. מבחינה עצבית, הכאב הנפשי מפעיל את אותם מסלולים במוח האחראיים להעביר אותות של כאב פיזיולוגי. חוקרים במרכז לחקר ההזדקנות של אוניברסיטת "פן סטייט" שבפנסילבניה חקרו את הסיכונים לבני הגיל השלישי בתקופת הקורונה, וגילו השלכות בריאותיות מרחיקות לכת אצל מבודדים מבוגרים. מהם הסיכונים, ואיך אפשר לעזור? על זאת ועוד, לפניכם.
לבד בימי קורונה - ההשלכות הבריאותיות של הבדידות בגיל השלישי
בישראל, הסגר שהתחיל בתחילת מרץ הותיר אוכלוסיות בסיכון, כולל בני שבעים ומעלה, ספונים בבתיהם במשך מעל חודש. זאת, על מנת להגן עליהם מפני חשיפה לוירוס הקורונה.
מחקרים שנעשו על בני הגיל השלישי עוד לפני סגרי הקורונה מסביב לעולם, הראו כי עד 43% מבני ה – 60 ומעלה, סובלים מהשפעות הבדידות החברתית. בדידות חברתית מקושרת למוות בטרם עת, לגידול משמעותי בכמות הביקורים אצל רופאים, לשינה לקויה ועלייה בלחץ הדם, להתפתחות של מחלות לב וכלי דם; מבחינים הראו כי בני הגיל השלישי המבודדים מציגים ירידה ביכולות קוגניטיביות ובמהירות עיבוד המידע, עד שיעורים גבוהים יותר בכ – 20% של דמנציה אצל בני הגיל השלישי המתארים תחושת בדידות.
חשוב לדעת, כי מבוגרים שחשים בדידות נוטים לשמור פחות על בריאותם, וזה כולל פחות פעילות גופנית, יותר נטייה לאימוץ הרגלים מזיקים כמו צריכה מופרזת של אלכוהול או עישון, וכדומה.
מונעים תחושת בדידות – איך אפשר לעזור?
בתקופה שבה סביבות חברתיות מתקיימות גם באופן מקוון – אין סיבה לסכן את הבריאות ולהפר כללי הסגר על מנת לשכך את תחושות הבדידות. שמירה על שיגרת פעילות חברתית קבועה – לאו דווקא פנים אל פנים (אם כי ללא ספק כשאפשר, מוטב לדאוג למפגשים בלתי אמצעיים, כמו למשל במרכזים לקשיש, במרכזי חוגים ומרכזים קהילתיים, וכמובן עם בני המשפחה) אלא באמצעות שיחות טלפון ואפליקציות כמו "וואטסאפ" ו"זום". זה הזמן לקחת אחריות על הקשר ולדאוג לשיחה יומית עם בני המשפחה הבוגרים, בשיחת חולין, בשיתוף בדיחות, בשליחת מידע שיעניין אותם, וכדומה. בסופו של יום, ביטויי חיבה הדדיים הם אלה שיקלו על תחושת הבדידות.
אחד המרכיבים המשמעותיים להתמודדות עם הבדידות היא ההכרה במצב. שיחה בעניין שיגרת החיים עשויה לאפשר לקרוב המשפחה הסובל מבדידות להכיר בעובדה שהוא אינו זוכה לכמות מספקת מבחינתו של מפגשים חברתיים, מה שמביא לתחושת בדידות על הפגיעות הפיזית והרגשית שמגיעות איתה. לאחר הצעד החשוב של הכרה במצב, ניתן להיעזר בטיפולים פסיכותרפיים, במסגרת תמיכה או בתהליכים אישיים ובין אישיים על מנת להיטיב את המצב, כמו למשל:
• הבחירה להתמקד במה שכן אפשר, במה שטוב, הודיה ואזכור נקודות אור בשיגרת היום, במקום לתת מקום למה שפחות משמח.
• הבחירה להישאר מחוברים – לחפש תחביבים, קהילות וחברים חדשים, במרחבים מקוונים או במרחבים אפשריים אחרים.
• הבחירה לאתר פעילויות חדשות שכבר מזמן מחכות לכם, כמו למשל התנסות בציור או רקמה, צביעת חדר בבית וכדומה.
• שמירה על שיגרה בריאה של פעילות גופנית, גם אם זה רק לעלות ולרדת את מדרגות הבית במשך חמש דקות בכל יום.
• פניה למטפל מקצועי המומחה לטיפול בגיל השלישי, אשר יכול להציע גם טיפולים אונליין ואולי אף במקרה הצורך ביקורי בית.
מי שיש להם בני משפחה מבוגרים שמתמודדים עם הבדידות שהגיעה עם הקורונה והסגר, חשוב שישמרו את "היד על הדופק" בכל הקשור לשיגרת החיים והחיברות של אותם בני משפחה. חשוב לאתר אפשרויות לפעילות ולקהילה, לדאוג לחיבור איכותי לרשת ומחשב נוח (עם מסך קריא ונגיש), ולוודא שבן המשפחה שלכם שומר על פעילות פיזית וקוגניטיבית לאורך ימי הבידוד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
M.sc בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית CBT
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, o.c.d, הפרעות אכילה, התמודדות עם משברים , אבל ושכול, ייעוץ זוגי ,הדרכות הורים,
אזור בארץ: פתח תקווה ומרכז
שפה: עברית
כל יום שאינך מאושר בו הוא יום מבובז. ברגע שפנית לטיפול עשית את הצעד הנכון לעבר השינוי ושיפור איכות חייך. כאן תכיר את בעייתך ותרכוש
עו''ס, פסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה, רגישות גבוהה, דיכאון, משברי חיים, בעיות משפחתיות, אבל, פוסט טראומה, בעיות שינה, ויסות רגשי, הת
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, רעננה, הרצליה, אזור השרון
שפה: עברית,אנגלית
עו"ס קלינית מטפלת בטיפול ממוקד מטרה בנוער ומבוגרים. מומחיות בויסות רגשי ורגישות גבוהה, בעלת ניסיון של 15 שנה בטיפול בחרדות, טראומו
סקסולוגית ומטפלת מינית
התמחות: בעיות תפקוד מיני,זהות מינית, קושי ביצירת קשר, קשישים , התמכרויות,בריאות הנפש, ,בעיות אישיות , משפחתי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
סקסולוגית ומטפלת מינית מוסמכת מתמחה בטיפול מיני וייעוץ מיני, ליחידים או לזוגות. הטיפול מתאים לכל טווחי הגילאים והאוכלוסיות. מאמינ
פסיכולוג קליני
התמחות: חרדה ומתח, פוסט טראומה, דיכאון ומצבי משבר, בעיות משפחתיות וזוגיות, קבלת החלטות בצמתי חיים, פיתוח איש
אזור בארץ: כפר סבא, רעננה, אזור השרון / קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
מקבל לטיפול פסיכולוגי בכפר סבא ובמודיעין ובמקרים מסוימים גם באמצעות הזום. ליצירת קשר ניתן לשלוח הודעה באמצעות המייל: oren@kaplan.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
סובלים מחוסר ביטחון עצמי? זה מה שאתם יכולים לעשות צוות על הספה
קשה להפריז בחשיבותו של הביטחון העצמי ותרומתו לאופן בו אנו תופסים את עצמנו ולאופן בו העולם תופס אותנו. אנשים עם ביטחון עצמי גבוה יתמודדו טוב יותר עם אתגרי החיים, כמעט בכל פרמטר.
בעיות בתקשורת, הטאקט של המטפל וכניסתו של ה-בוט איציק לוי, פסיכואנליטיקאי, עו"ס
תלונות על בעיות בתקשורת, למשל בין בני זוג, הביאו לניסיונות רבים להתגבר על כך. האם זה בתחום האפשרי? מהי הרלוונטיות של היבט זה על ה"תקשורת" בקליניקה? מדוע, למרות בעיה מבנית בהקשר זה, אפשר בכל זאת לדבר על "טאקט רפואי" בפרקטיקה הטיפולית?
תקשורת בין אישית: אמפתיה ענבר לבקוביץ, טנטולוגית-מומחית בתחומי מוות
אמפתיה היא עמוד תווך של איכות המגע בין אדם לחברו, זוהי התנסות חווייתית, שבה אדם פתוח ורגיש למתחולל בעולמו הרגשי- הנעתי של האחר.
טיפול רגשי בעזרת מים יעל אונגר- ארנוב, אוסי שטיין, מלי תורג'מן, מתן לב
הטיפול הרגשי במים בשיטת (Water Therapy (WT הינו פסיכותרפיה חדשנית וייחודית, שיטת הטיפול נשענת על רעיונות מעולמות הפסיכותרפיה הגופנית והפסיכותרפיה האקסזיצטנציאליסטית, בשילוב גישה רוחנית.