
סגר בגיל השלישי – כיצד נקל על בדידות הורינו בתקופה זו?
צוות על הספה
מי שיש להם בני משפחה מבוגרים שמתמודדים עם הבדידות שהגיעה עם הקורונה והסגר, חשוב שישמרו את "היד על הדופק" בכל הקשור לשיגרת החיים והחיברות של אותם בני משפחה.
הכאב הנפשי שנגרם על ידי בדידות, אינו שונה באופן מובהק מכאב פיזי – רק שבעוד כאב פיזי הוא בעל תפקיד הישרדותי (הוא מזהיר אותנו מפני סכנות) – לכאב הנפשי אין תפקיד הישרדותי ברור, הוא מגיע פשוט על מנת להזכיר לנו שאנחנו לא מטפחים את עצמנו מבחינה רגשית די הצורך. מבחינה עצבית, הכאב הנפשי מפעיל את אותם מסלולים במוח האחראיים להעביר אותות של כאב פיזיולוגי. חוקרים במרכז לחקר ההזדקנות של אוניברסיטת "פן סטייט" שבפנסילבניה חקרו את הסיכונים לבני הגיל השלישי בתקופת הקורונה, וגילו השלכות בריאותיות מרחיקות לכת אצל מבודדים מבוגרים. מהם הסיכונים, ואיך אפשר לעזור? על זאת ועוד, לפניכם.
לבד בימי קורונה - ההשלכות הבריאותיות של הבדידות בגיל השלישי
בישראל, הסגר שהתחיל בתחילת מרץ הותיר אוכלוסיות בסיכון, כולל בני שבעים ומעלה, ספונים בבתיהם במשך מעל חודש. זאת, על מנת להגן עליהם מפני חשיפה לוירוס הקורונה.
מחקרים שנעשו על בני הגיל השלישי עוד לפני סגרי הקורונה מסביב לעולם, הראו כי עד 43% מבני ה – 60 ומעלה, סובלים מהשפעות הבדידות החברתית. בדידות חברתית מקושרת למוות בטרם עת, לגידול משמעותי בכמות הביקורים אצל רופאים, לשינה לקויה ועלייה בלחץ הדם, להתפתחות של מחלות לב וכלי דם; מבחינים הראו כי בני הגיל השלישי המבודדים מציגים ירידה ביכולות קוגניטיביות ובמהירות עיבוד המידע, עד שיעורים גבוהים יותר בכ – 20% של דמנציה אצל בני הגיל השלישי המתארים תחושת בדידות.
חשוב לדעת, כי מבוגרים שחשים בדידות נוטים לשמור פחות על בריאותם, וזה כולל פחות פעילות גופנית, יותר נטייה לאימוץ הרגלים מזיקים כמו צריכה מופרזת של אלכוהול או עישון, וכדומה.
מונעים תחושת בדידות – איך אפשר לעזור?
בתקופה שבה סביבות חברתיות מתקיימות גם באופן מקוון – אין סיבה לסכן את הבריאות ולהפר כללי הסגר על מנת לשכך את תחושות הבדידות. שמירה על שיגרת פעילות חברתית קבועה – לאו דווקא פנים אל פנים (אם כי ללא ספק כשאפשר, מוטב לדאוג למפגשים בלתי אמצעיים, כמו למשל במרכזים לקשיש, במרכזי חוגים ומרכזים קהילתיים, וכמובן עם בני המשפחה) אלא באמצעות שיחות טלפון ואפליקציות כמו "וואטסאפ" ו"זום". זה הזמן לקחת אחריות על הקשר ולדאוג לשיחה יומית עם בני המשפחה הבוגרים, בשיחת חולין, בשיתוף בדיחות, בשליחת מידע שיעניין אותם, וכדומה. בסופו של יום, ביטויי חיבה הדדיים הם אלה שיקלו על תחושת הבדידות.
אחד המרכיבים המשמעותיים להתמודדות עם הבדידות היא ההכרה במצב. שיחה בעניין שיגרת החיים עשויה לאפשר לקרוב המשפחה הסובל מבדידות להכיר בעובדה שהוא אינו זוכה לכמות מספקת מבחינתו של מפגשים חברתיים, מה שמביא לתחושת בדידות על הפגיעות הפיזית והרגשית שמגיעות איתה. לאחר הצעד החשוב של הכרה במצב, ניתן להיעזר בטיפולים פסיכותרפיים, במסגרת תמיכה או בתהליכים אישיים ובין אישיים על מנת להיטיב את המצב, כמו למשל:
• הבחירה להתמקד במה שכן אפשר, במה שטוב, הודיה ואזכור נקודות אור בשיגרת היום, במקום לתת מקום למה שפחות משמח.
• הבחירה להישאר מחוברים – לחפש תחביבים, קהילות וחברים חדשים, במרחבים מקוונים או במרחבים אפשריים אחרים.
• הבחירה לאתר פעילויות חדשות שכבר מזמן מחכות לכם, כמו למשל התנסות בציור או רקמה, צביעת חדר בבית וכדומה.
• שמירה על שיגרה בריאה של פעילות גופנית, גם אם זה רק לעלות ולרדת את מדרגות הבית במשך חמש דקות בכל יום.
• פניה למטפל מקצועי המומחה לטיפול בגיל השלישי, אשר יכול להציע גם טיפולים אונליין ואולי אף במקרה הצורך ביקורי בית.
מי שיש להם בני משפחה מבוגרים שמתמודדים עם הבדידות שהגיעה עם הקורונה והסגר, חשוב שישמרו את "היד על הדופק" בכל הקשור לשיגרת החיים והחיברות של אותם בני משפחה. חשוב לאתר אפשרויות לפעילות ולקהילה, לדאוג לחיבור איכותי לרשת ומחשב נוח (עם מסך קריא ונגיש), ולוודא שבן המשפחה שלכם שומר על פעילות פיזית וקוגניטיבית לאורך ימי הבידוד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית התנהגותית קוגניטיבית CBT
התמחות: טיפול במשברי חיים, התמודדות עם חרדה, דיכאון, שכול וטראומה. תוך כדי התמקדות בקשיים במערכות יחסים זוגי
אזור בארץ: ראשון לציון והסביבה
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מומחית (CBT), בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים ע''פ הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית כשהמטרה היא להקל על המטופל במצוקה ובס
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
עמדת המטפל לפי גישת ה ACT (Acceptance and Commitment Therapy) תרפיית קבלה ומחויבות שירי מועלם - צעדי - עו"ס M.S.W
ACT (Acceptance and Commitment Therapy) הינה גישת טיפול שצמחה כחלק ממה שמכונה הדור השלישי של טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT.
מערכת היחסים הטיפולית הילה שבורון
ללכת לטיפול משמעו לרקום יחסים עם אדם זר. להיות מוכן להיחשף, להפתח, לתת את כל כולך, ליחסים חד צדדיים בעלי מסגרת ברורה. דוקא מהמקום בו מתפתחות הציפיות שלנו לדברים שאנחנו יודעים שלא נוכל לקבל ביחסים ...
איך מטפלים בכעסים? צוות על הספה
אין אדם שלא כועס לפעמים. במרבית המקרים, כעס הוא תגובה רגשית בריאה וחולפת למצב של תסכול או חוסר צדק. אצל חלק מהאנשים כעס מופיע באופן לא מידתי ביחס לאירוע או שהם אינם מצליחים להתגבר על הכעס שלהם ומבטאים אותו בדרכים פוגעניות
טיפול נגיש הוא טיפול רגיש משי, בת 18, חוויה אישית.
שמי משי, בת 18, נולדתי חירשת למשפחה שומעת. אני דוברת שפת הסימנים על בוריה וגם מתקשרת באופן אוראלי. עובדת כמדריכה במוזיאון "הזמנה לשקט" ולומדת בתיכון "גאולה" בתל אביב. במסגרת עבודת גמר בתיכון, הקמתי מיזם שנועד להעלות את המודעות למחסור במטפלים המציעים טיפול נגיש לחירשים.