
EMDR פסיכותרפיה
צוות על הספה
איך זה בעצם עובד ? כמו כל דבר חי, קשה להגדיר זאת ואין תשובה חד-משמעתית לכך. רוב החוקרים מצביעים על מכלול סיבות שכולן קשורות בתפקוד המוח ובסביבה אמינה, בטוחה ותומכת בה נמצא המטופל בחדר הטיפול. עד כה מחקרים רבים הראו את יעילות הטיפול והצלחתו ברחבי העולם.
לפני שנרחיב על השיטה עצמה, ננסה לעמוד על חווית הטראומה הנפשית; עוצמת הפגיעה והשלכותיה.
טראומה נפשית היא חבלה שנגרמת לנפש כתוצאה מאירוע בודד או סדרת אירועים. במהלך אירוע טראומתי חודרים אל האדם הנפגע רגשות, מחשבות וגירויים חושיים בעוצמה רבה והאדם נותר ללא יכולת וויסות או עיבוד כלשהי. אירוע טראומתי עלול לפתח אצל האדם מצב של "קיפאון" – המשפיע על נפשו של האדם ונוטל ממנו את היכולת לתפקד כנדרש בהתאם לסיטואציה, או להתמודד בהצלחה עם אירועים דומים בעתיד. קיפאון זה יכול להיות מוצף שוב כשהאדם ייחשף לגירוי כלשהו המזכיר את האירוע הטראומתי, או ללוות אותו בשגרת יומו באופן מטריד.
גירוי שיקלף את פצע הטראומה יכול להיות ראיה או שמיעה ועד אפילו ריח או מקום מסוים. אירוע טראומתי יכול להיות אלימות מכל סוג, מלחמה, תאונה או כל פגיעה חודרנית אחרת הגורמת לרוב לחוסר אונים ופוגעת בשלוֹמוּת הנפגע. טראומה נפשית היא פגיעה סובייקטיבית ומשתנה מאדם לאדם בהתאם למשתנים רבים. ישנם תושבי עוטף עזה, לדוגמה, שמדווחים על קושי בתפקוד נפשי ופיזי כל שנה בתחילת הקיץ משום שרוב המערכות הצבאיות הטראומטיות שהיו באזור התרחשו בקיץ.
הטראומה הלא מעובדת משפיעה על אופן החיים של האדם והופכת אותם לעיתים לחיים הישרדותיים. האדם הנפגע עלול להימנע באופן לא מודע מסיטואציות מסוימות העלולות לעמת אותו שוב עם אותה חוויה טראומתית לא מעובדת.
אז איך כן אפשר לנסות לטפל במעגל הזה ולסייע לאדם לעבד מחדש את החוויה הטראומטית ?
כאמור, נראה כי חוסר עיבוד החוויות הטראומטיות הוא שורש הבעיה ו-EMDR היא שיטת טיפול ששואפת לסייע בעיבוד החוויות האלו.
טיפול EMDR המועבר בצורה מקצועית וטובה יתחיל ראשית לכל ביצירת קשר וביסוס ברית טיפולית ראשונית. לאחר מכן יעברו המטפל והמטופל לתהליך הגדרת הבעיה, תהליך זה מובנה ומסודר במודל אחיד. המטופל מתבקש להציף גירוי חושי או רגש מטריד כלשהו שקשור לבעיה אותה הגדירו ולשתף במחשבות העולות בראשו כרגע בחדר הטיפולים בקשר לאירוע הטראומתי אותו חווה. המטפל יבקש מהמטופל לחוות את החוויה ולתת לסיטואציה לרוץ ללא התערבות כלשהי מצידו לעצירתה. מהלכים אלו דורשים קשר חיובי וחזק בין המטפל והמטופל.
על פניו, נראה כי התהליכים שפירטנו יכולים להתאים לכל גישת טיפול. אך בשונה מגישות אחרות, ההתמקדות בחוויה הטראומטית נעשית בליווי גירוי בילטרלי. בגירוי בילטרלי מגרים את שתי האונות במוח ליצירת התמקדות מירבית. כאמור, הטכניקות השתנו וכיום מטופלים משיגים גירוי זה בעיקר באמצעות האזנה באוזניות למנגינות מסוימות, אחיזה בשתי הידיים במכשיר הרוטט בכל יד לסירוגין, תפיפות המטפל על ברכי המטופל ועוד. באמצעות העיבוד מחדש של הזיכרונות השונים והתחושות הקשות הקשורות לאירוע, נוצרת תחושה טובה יותר לגבי האירוע הטראומתי.
על-פי רוב, המטרה תושג כשהמטופל יזכור את האירוע בצורה עמומה ורמת המצוקה ההישרדותית שנולדה מהקיפאון תרד ותוסיף לרדת.
איך זה בעצם עובד ? כמו כל דבר חי, קשה להגדיר זאת ואין תשובה חד-משמעתית לכך. רוב החוקרים מצביעים על מכלול סיבות שכולן קשורות בתפקוד המוח ובסביבה אמינה, בטוחה ותומכת בה נמצא המטופל בחדר הטיפול. עד כה מחקרים רבים הראו את יעילות הטיפול והצלחתו ברחבי העולם.
מעבר לחשיבות בחירת מטפל איתו הקשר יהיה טוב וחזק ככל הניתן, יש לשים לב כי מטפל EMDR הוא רק מטפל המוסמך לכך – מטפל נפשי ברמות שונות שעבר בהצלחה הסמכת מטפלי EMDR .
בעצם אפשר להגיד שחוויה טראומטית היא הסיבה הטובה ביותר לעיבוד ובמקרים רבים היא האחרונה לעבור אותו. טיפול EMDR בצורה טובה ונכונה יכול לסייע בעיבוד בצורה עקבית וברורה יותר. כך, יוכל האדם שחווה טראומה לחוות את הטראומה בצורה ובמקום בטוחים ומכילים יותר. וכפועל יוצא מכך גם להתמודד עם אירועים דומים, ריחות, רעשים וכדו' מהם היה נמנע באופן מודע או שאינו מודע ועל-ידי כך לשפר את אורח חייו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג ופסיכותרפיסט קוגניטיבי התנהגותי דינאמי נוער ומבוגרי
התמחות: בריאות הנפש, חרדות ופוביות, דיכאון, פוסט-טראומה, קשיים רגשיים, בעיות תפקוד שונות.
אזור בארץ: עפולה
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג מומחה. בעל הכשרה קלינית מקיפה ניסיון רב במסגרות בריאות הנפש ובמסגרות חינוך כולל בצבא ובמיוחד בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהג

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: CBT, הפרעות חרדה, פוביות, דיכאון, OCD, פוסט טראומה (PTSD), הדרכת הורים, התמודדות עם קשיים ומשברים.
אזור בארץ: נתניה, חדרה, עמק חפר, פרדס חנה/כרכור
שפה: עברית
אני מטפל במבוגרים ובמתבגרים, בקליניקה בחופית וכן בקיבוץ מגל. גישתי אינטגרטיבית, ומשלבת טיפול דינמי, עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (C
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כיצד לסיים טיפול נפשי בצורה בריאה? צוות אתר על הספה
חכמים מאיתנו כבר אמרו שצריך לדעת מתי ואיך לסיים. הדבר נכון לגבי תחומים רבים בחיים – מערכות יחסים זוגיות, כיווני קריירה, טיפול נפשי אינו שונה במובן זה, והפרידה בין המטפל למטופל היא שלב חיוני ומשמעותי בטיפול אפקטיבי, איך יודעים מתי הגיע הזמן לסיים את הטיפול?
איך תבדילו בין חרדה ללחץ צוות על הספה
בעוד לחץ וחרדה מעוררים לעיתים סימפטומים דומים, למעשה מדובר בשתי תופעות שונות לגמרי, הנבדלות זו מזו בסיבות להופעתן, בהשפעה שיש להן על נפש האדם ובטיפול הנדרש כדי להתמודד איתן.
בולימיה נרבוזה צוות על הספה
האוכל שאנו אוכלים מהווה עבורנו מקור למילוי צרכים, הנאה ותענוג. אך מה קורה כשהעיסוק בו יוצא משליטה? הפרעות אכילה הן הפרעות נפשיות ופיסיות הפוגעות בבני נוער ובמבוגרים, בעיקר בקרב נשים ונערות.
איך לבחור תחפושת לפורים? צוות אתר על הספה
ילדים נוטים לבחור הרבה אביזרים נלווים, מה שמתברר לא כל כך נוח כאשר הולכים לגן או לבית הספר עם משלוח מנות, חרב, כובע, משקפים, מסיכה, וכו וכו.... אל תשתגעו איתם ברגע הקנייה וחשבו במה באמת יוכל הילד להשתמש.