בולימיה נרבוזה
צוות על הספה
בולימיה היא הפרעה שכיחה יותר מאנורקסיה. 3% מבני הנוער לוקים בבולימיה נרבוזה ו0.5% לוקים באנורקסיה נרבוזה
בולימיה נרבוזה
בולימיה נרבוזה היא התקפת אכילה בלתי נשלטת (בולמוס אכילה) ואובדן תחושת השליטה על האכילה במהלך ההתקף. לא מדובר בסתם אכילת יתר, אלא בהתקפי זלילה שבהם האדם בולע כמויות אדירות של מזון בפרק זמן קצר. כדי לקבל את האבחנה ההפרעה צריכה להופיע לפחות פעמיים בשבוע, במשך שלושה חודשים. התחושה המרכזית שקיימת אצל החולה הוא פחד שלא יוכל לעצור את תהליך האכילה, חוסר שליטה וחוסר בקרה על סוגי המזון וכמותם. בסיום הזלילה בדרך כלל ניתן לראות הקאה, שימוש בסם משלשל, צום או ספורט כפייתי. וכן מתרחשת ירידה קיצונית במצב הרוח, בושה, מחשבות של שנאה עצמית ומחשבות כפייתיות.
כאמור, בולימיה היא הפרעה שכיחה יותר מאנורקסיה. 3% מבני הנוער לוקים בבולימיה נרבוזה ו0.5% לוקים באנורקסיה נרבוזה. שכיחוּת ההפרעה נמצאת בגילאי 10-19 וזוהי המחלה השלישית בשכיחותה בקרב מתבגרות. במצבים של בולימיה, כמו באנורקסיה, ישנה פגיעה משמעותית בערך ובדימוי העצמי. ההערכה העצמית מושפעת באופן מוגזם מצורת הגוף ומשקלו, כלומר, הנער או הנערה חשים שהגוף שלהם אינו תקין ומעוות, ואינו שייך ל"מראה האידיאלי". הדבר, בשילוב עם גורמים נוספים, גורם להם לתחושה תמידית של דימוי עצמי נמוך. בפרט כיום, כשישנה התעסקות גוברת במראה הגופני בכלי התקשורת ובתרבות, הדבר יוצר רצון לשנות את המראה ולהתעסקות מוגברת ולא בריאה בגוף.
כיצד ניתן לזהות בולימיה?
אחת הבעיות שמקשות על זיהוי ההפרעה, הוא העובדה שבן או בת הנוער לעתים נמצאים במצב של הסתרה והכחשה. הם מנסים "לשדר עסקים כרגיל", להחביא את הקושי ולתת תחושה שהם בשליטה ושהם אינם צריכים עזרה. כמו כן לעתים ההפרעה מתחבאת מתחת לכותרת 'דיאטת בריאות' או כל אידיאל בריאותי אחר, והדבר מסווה את הפרעת האכילה. עם זאת, ישנם סימנים שניתן לראות על מנת לעזור:
בתחום האכילה -בולמוסי אכילה המתרחשים יותר מפעמיים בשבוע, הקאה, שימוש במשלשלים, אגירת מזון והעלמות לאחר ארוחות. בתחום דימוי הגוף ניתן לראות עודף משקל, התעסקות יתר במשקל, הצבת רזון קיצוני כמטרת על. בתחום הבריאות הכללית יכולים להופיע סימנים כמו מחזור לא סדיר, שיניים פגומות, כאבי בטן, בחילות, צרבות, כאבי ראש וקשיי שינה. ברמת התפקוד הרגשי ניתן לראות דכאון, קושי עם שינויים, הסתגרות, תנודות במצב הרוח, התפרצויות זעם וקושי לבצע מטלות לימודיות.
אבחון וטיפול בהפרעה
במקרה שעולה חשש להפרעת האכילה יש להפנות את הנער/ה לאיש מקצוע מומחה בתחום כמו פסיכיאטר, רופא או פסיכולוג. ניתן להיעזר באנשי הצוות החינוכי בבית הספר, ובמידת הצורך ליידע אותם בכל חשד כזה שעולה. הטיפול בהפרעות אכילה צריך לכלול פתרון תזונתי, טיפול נפשי וטיפול תרופתי, כאשר המטרה היא להביא את הנער או הנערה למשקל תקין, להחזיר אותו לנהלי אכילה והתעמלות בריאים, ובמקביל לשקם את הנפש באמצעות טיפול רגשי עמוק.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית ומומחית לטיפול בחרדות ומשברי חיים
התמחות: חרדות, חרדה חברתית, משברי חיים, מעברים ושינויים, דימוי עצמי, קשיי קשב וריכוז, טיפול בטראומות, בריאות
אזור בארץ: רעננה, הוד השרון, הרצליה, כפר סבא, השרון
שפה: עברית
טיפול רגשי וטיפול cbt במבוגרים, מתבגרים וילדים במצבי משבר וחרדות - הבנה של הקושי עמו מתמודדים הכוונה, ייעוץ, ליווי וטיפול נפשי. מ
פסיכותרפיסט ועובד סוציאלי קליני (MSW)
התמחות: CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי, משברי חיים, חרדה ,דיכאון, כעס, אבל ואובדן, נכויות ומחלות כרוניות, תק
אזור בארץ: טבריה, עמק הירדן, בית שאן וראש פינה, אזור הצפון, אזור רמת הגולן
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בגישה אינטגרטיבית ומשלב מגוון גישות כולל טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). מסע החיים הוא מסע אישי, ייחודי, ולעיתים מורכב
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אגורפוביה ואיך ניתן לטפל בה? צוות על הספה
אגורפוביה היא סוג של הפרעת חרדה המתבטאת בקושי של האדם הסובל ממנה להימצא במקומות פתוחים ובמקומות שקשה להימלט מהם. אנשים עם אגורפוביה יחושו לכודים וימנעו משהות במקומות פתוחים או ממקומות צפופים או הומים כמו קניונים, הופעות ופסטיבלים, תורים גדולים, אולמות אירועים ואפילו אוטובוס.
בטיחות והנאה בחופש הגדול Tikitime
רבים כבר יעצו וכתבו על השיחות החשובות שיש לקיים עם הילדים לפני החופש הגדול. על דיאלוג בגובה עיניים, מכבד ומאפשר לתיאום ציפיות והבהרת גבולות. על ההסכמים שיש להגיע עם הילדים כדי לאפשר הרגשה של חופש מצד אחד אך גם לשמור על ביטחונם ובריאותם של הילדים
עשה ואל תעשה בעת התקף חרדה ג'ולי קייט
התקף חרדה הוא אירוע לא נעים ומלחיץ, אך לרוב לא מסוכן, שבו אדם מרגיש אי שקט, מחנק, סחרחורת, יובש בפה, דפיקות לב ותחושות לא נעימות נוספות. איך תזהו שאתם בהתקף חרדה?
5 דברים שלא ידעתם על טיפול מיינדפולנס צוות על הספה
מיינדפולנס (mindfulness) או בעברית – קשיבות, היא תהליך נפשי של הפניית מודעות לרגע הנוכחי, באופן מכוון וללא שיפוטיות. הנה חמישה דברים שלא ידעתם על מיינדפולנס