
פסיכולוגיה של דור ה Z
צוות אתר על הספה
אם אתם רוצים לתקשר היטב עם דור ה Z ולהצליח להעביר לו מסרים אפקטיביים אתם מוכרחים לעשות שימוש באמצעים דיגיטליים ולשמור על קצב מהיר
ההתפתחות הטכנולוגית המואצת, שקצבה הוכפל בעשרות מונים בשנים האחרונות, יצרה פער ממשי בין ילדי דור ה Z , שנמצאים כעט בשנות השלושים לחייהם ובין המבוגרים המשמעותיים בחייהם – הורים, עמיתים לעבודה, חברים ומנהלים.
במאמר זה ננסה לשפוך מעט אור על מאפייני הדור הייחודי הזה, הדרכים בהם הוא בא לידי ביטוי ואיך בכל זאת ניתן להבין את הפסיכולוגיה של דור ה Z.
מיהם דור ה Z?
מדובר באנשים שנולדו בין סוף שנות התשעים (1995 לערך) לבין 2010.
בשנת 2024 בני הדור כוללים 2 מיליארד אנשים ברחבי העולם. במדינות אפריקה ודרום אסיה הם מהווים למעלה מ 30% מהאוכלוסייה ואילו באירופה וארה"ב משקלם הוא כ-20% מהאוכלוסייה הכללית.
מבחינת מאפיינים סוציו-אקונומיים בני דור ה Z מגוונים יותר מבחינה אתנית, משכילים ואמידים יותר מבני הדורות הקודמים ובעלי אחוז גבוה יותר של אנשים שבחרו בתעסוקה עצמאית.
איך נראים החיים של בני דור ה Z?
חייהם של בני הדור הזה, בישראל ובעולם, שונים בתכלית מאלו של הוריהם ויש להם מספר מאפיינים ייחודיים:
1. תנודתיות תעסוקתית – אם בעבר, שאיפתה של כל אם היתה לראות את ילדיה מקבלים קביעות בעבודה ונהנים יציבות תעסוקתית, העובדים הצעירים של היום ממש לא מחפשים את היציבות הזו. הערכים התעסוקתיים שמובילים אותם הם ערכים של שינוי, הגשמה, התקדמות אישית והתחדשות והם נוטים לעסוק במספר דברים במקביל ולא להתחייב למקום עבודה או אפילו למקצוע אחד.
2. שאיפה להגשמה עצמית – זהו ערך מרכזי בחייהם של בני דור ה Z, שלא מוכנים להתמסר עוד לציפיות הסביבה החברתית ונחושים למצוא את הדרך הייחודית שתעניק להם תחושת סיפוק והגשמה. או במילים אחרות – הם רוצים ליהנות מהחיים ולא רק לעבוד ולגדל ילדים.
מאפיינים פסיכולוגיים של בני דור ה Z
מחקרים שנערכו בנושא מראים כי מדובר, אכן, במאפיינים שונים מאלו של בני הדור המבוגר יותר. הצעירים מראים רמות גבוהות יותר של מודעות רגשית ביחס למבוגרים ומראים נכונות לנהוג בכנות רבה יותר מזו שהיתה מקובלת בדורות קודמים.
הם מעורבים יותר חברתית ומראים אכפתיות גבוהה לסוגיות גלובליות כמו שינוי האקלים.
כמו כן, הצעירים מראים רמה גבוהה יותר של ידידותיות פמיליארית ולא מצייתים לקודים קודמים של ריחוק חברתי. כתוצאה מכך, יש להם ביטחון חברתי גבוה יותר משל הוריהם.
בצד החיובי פחות - קשה להם עם התחייבות מכל סוג, דבר שמוביל לחוסר יציבות מובנה בעולמות התעסוקה ולא פעם גם בחיי המשפחה האישיים, הם ממעטים לקחת אחריות, בעיקר בעבודה ועבודתם לא פעם מרושלת ושטחית.
מדוע הפסיכולוגיה של בני דור ה Z שונה מזו של דורות קודמים?
ילדי הדור, גדלו בסוף שנות התשעים ותחילת שנות האלפיים, תקופה בה תופעה חדשה יחסית היתה בעיצומה - הורים השמים את הילדים וצרכיהם במרכז החיים.
הם צמחו במערכות עוטפות ששמרו עליהם ועודדו אותם להביא את עצמם לידי ביטוי באופן אותנטי, דבר שבאופן טבעי הם מבקשים להמשיך לעשות גם בבגרותם.
מערכות היחסים האופייניות שלהם הם הוריהם ומוריהם, היו מערכות יחסים של בטחון וקרבה ואת המערכות הללו הם מנסים לשעתק לתוך עולם העבודה והמשפחה ושואפים למערכת יחסים רגשית וקרובה עם מנהלים ועמיתים.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי לצד ערכים של שותפות ועבודה בצוות, הכלים המעשיים שעומדים לרשותם בתחומים הללו היו מוגבלים, לכל אורך הדרך, מאחר וזהו למעשה הדור הראשון שגדל אל תוך עולם של רשתות חברתיות ותקשורת דיגיטלית בעיקר.
לכן, לא פעם אנו רואים קושי וסרבול חברתי מסוים, על אף הרצון הגבוה במעורבות ובביטחון חברתי.
מה עלינו לעשות כהורים ומנהלים של בני דור ה Z
אחרי שהבנו את הסיבות שיצרו את המאפיינים הייחודיים של בני דור ה Z, ננסה להבין כיצד כדאי לנהוג ולאילו דברים חשוב לשים לב באינטראקציה עם הצעירים.
1. הימנעו מהשוואות – נכון. בתקופתכם הדברים נראו אחרת אבל אלו המאפיינים והערכים שמובילים את הפסיכולוגיה של בני ה Z והשוואות לרעתם לא יקדמו את התקשורת.
2. עשו שימוש בטכנולוגיה מותאמת – לא לחינם מכונה דור ה Z בשם "הדור הדיגיטלי" ואלו הם למעשה, הילדים הראשונים שנולדו בעידן האינטרנט. הם שוחים ברשת ומתנהלים באמצעותה בכל תחומי החיים, המקצועיים והאישיים גם יחד. אם אתם רוצים לתקשר היטב עם דור ה Z ולהצליח להעביר לו מסרים אפקטיביים, אתם מוכרחים לעשות שימוש באמצעים דיגיטליים ולשמור על קצב מהיר ועל דינמיות.
3. הציבו גבולות וכללים ברורים – כפי שכתבנו קודם, מדובר באנשים שגדלו כשהם במרכז ולא פעם מתקשים בעמידה בגבולות כמו דד-ליינים בעבודה.
המדיות החברתיות, בהן התנהלו כל חייהם, לימדו אותם כלים חברתיים מוגבלים וחלשים יחסית ולכן הם זקוקים לתיאום ציפיות ברור ולכללים בהירים שיעזרו להם להתנהל.
לסיכום, דור ה-Z, שנולד בין אמצע שנות ה-90 לשנות ה-2010 המוקדמות, מתאפיין בפסיכולוגיה ייחודית המושפעת מהתפתחויות טכנולוגיות מהירות וחשיפה מוקדמת למדיה דיגיטלית. חשוב גם לציין כי דור זה מדגיש את ערך האותנטיות והקבלה העצמית, ומחפש מסגרות עבודה וגישה לחיים המאפשרות גמישות, משמעות אישית ואיזון בין עבודה לחיים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: כאב נפשי, דאגות ולבטים; אתגרים ושינויים, עבודה ולימודים.
יחסים עם עצמי ואחרים בכל שלבי החיים;
די
אזור בארץ: להבות הבשן, גליל עליון, קרית שמונה, צפון רמת הגולן, ראש פינה.
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית קלינית מומחית, מקבלת מבוגרים בשלבי החיים השונים וכן ילדים, מתבגרים והורים; חיילים וסטודנטים. הקליניקה בלהבות הבשן, עמק

פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, קשיים במערכות יחסים, קשיי הסתגלות, משברי חיים, הפרעות אכילה, בעיות משפחתי
אזור בארץ: נתניה,עמק חפר
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה בתחום הטיפול והאבחון. מקבלת מבוגרים, מתבגרים, הורים וזוגות, סביב משברי חיים, קשיים במערכות יחסים,

עובד סוציאלי קליני מטפל CBT
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמכרויות, טיפול מרחוק
אזור בארץ: עפולה, עמק יזרעאל ואונליין
שפה: עברית, אנגלית
מטפל במתבגרים ומבוגרים בגישת CBT אינטגרטיבי ו-ACT. משלב בין ידע מניסיון לידע מקצועי בעבודה עם משברי חיים, תקיעות וקונפליקטים בינאי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
עקרונות בהתמודדות עם דחיית ביצוע מטלות (דחיינות) גד בן שפר, פסיכולוג קליני
נטיה לדחות מטלות ("דחיינות") היא דפוס התנהגות שמאפיין את מרבית האנשים, ובכללם סטודנטים כדוגמת שרון. בספרות המקצועית ניתן למצוא טענות לפיהן לא ניתן לטפל בדחיינות
למה חשוב שילדים ילכו מכות יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
כן, קראתם נכון, לא הושמטה מילה בכותרת. במחשבה שניה... אולי הייתי מחדד וכותב 'חשוב מאוד' ולא רק 'חשוב'. המעבר לבית הספר למערכת חברתית נרחבת מציגה אתגר בפני הילדים ודורש מהם לדעת כיצד להתמודד עם המערכת החברתי תוך שהם שומרים על האוטונומיה שלהם.
רוצו על זה – מה הקשר בין פעילות גופנית להתמודדות עם לחץ וחרדה בבגרות הצעירה? רחלי שרון- גרטי
פעילות גופנית אינה רק בריאה לגוף, אינה רק שומרת על גזרה - לפעילות גופנית ישנן איכויות טיפוליות ומרפאות בתחום הנפש.
זהות מינית בגיל ההתבגרות צוות על הספה
מי שנכנס לבית ספר תיכון בעיר חילונית במרכז הארץ, עשוי לחשוב שנושא הזהות המינית בגיל ההתבגרות כבר לא מהווה עניין לעסוק בו ולפעמים אפילו יואשם על ידי בני הנוער בשיח אנכרוניסטי שאינו מותאם לעולם שהם חיים בו – עולם של הימנעות מהגדרות. יחד עם זאת, העיסוק בנושא הזהות המינית עדיין מהווה עניין משמעותי למתבגרים רבים