הגורמים המרכזיים לקשיים בזוגיות בצל המלחמה
צוות אתר על הספה
שתפו את בן או בת הזוג במה שעובר עליכם, ספרו אם יש משהו שמדאיג אתכם במיוחד, הסבירו מה אתם חושבים ומה גורם לכם להתנהג כפי שאתם מתנהגים כעת.
במאמר זה נסביר את הסיבות הפסיכולוגיות לכך ונציע לכם פתרונות שעשויים לסייע.
הגורמים המרכזיים לקשיים בזוגיות בצל המלחמה
אנחנו כבר יודעים שבן או בת הזוג שלנו בנויים אחרת ומגיבים באופן שונה מאיתנו לאירועי החיים. המלחמה מקצינה, לא פעם, את ההבדלים ואת הפערים בתפיסות העולם הקיימים בין בני הזוג והדבר עלול להקשות על היכולת שלהם להתמודד עם המצב – ביחד ולחוד.
הבדלים אישיותיים בין בני הזוג
יש אנשים שהדרך שלהם להתמודד עם מצבי איום היא להדחיק ולנסות להפחית מחומרת האירועים, אחרים צריכים לדבר על המצב עם כל מי שרק אפשר, רואים חדשות מסביב לשעון וחשים צורך להיות מוכנים לכל תרחיש אפשרי.
תארו לעצמכם משפחה בה כל אחד מבני הזוג נמצא בקצה אחר על גבי הרצף הזה ומשם תוכלו להבין את עומק הקושי.
ויכוחים על מה צריך לעשות
הבדלים באופי ובתפיסת העולם, מובילים בהכרח גם לפערים ביחס להחלטות שצריכות להתקבל בכל משפחה – עוברים למקום בטוח יותר או נשארים בבית? שולחים את הילדים לביה"ס אם ניתן, או משאירים אותם בבית עד שתשוב תחושת הביטחון (שלהזכירכם סובייקטיבית ומשתנה מאדם לאדם)? מתמקדים בעבודה ובשגרת החיים או שמקריבים חלקים גדולים מהשגרה הזו, כדי להתנדב ולסייע לאחרים?
מדובר בסוגיות שיש להן השלכות נרחבות על חיי המשפחה וחוסר הסכמה, הנובע מהפערים בין בני הזוג, עלול להוביל למתח ומריבות.
מתח לא בריא לאהבה
אנחנו יודעים כי מתחים זוגיים סביב שאלות יומיומיות כמו כסף וגידול ילדים משפיעים לרעה על הזוגיות. המתח שגורם המצב הביטחוני אינו שונה בהקשר זה ולעיתים אף חמור יותר כי כל החלטה נתפסת כמשמעותית וגורלית.
צפוף מדי בבית
בעקבות מלחמה, אנשים מבלים זמן רב מהרגיל בבית, עם בני המשפחה ולעיתים אף עושים זאת במקום צפוף כמו מרחב מוגן או חדר מדרגות. הקרבה הפיזית המתמשכת בין בני הזוג עלולה לחדד חיכוכים הקשורים למרחב המחייה המשותף כמו סדר וניקיון, הרגלי אכילה וכד'.
בנוסף לכל אלו, יש לזכור כי זוגות שהמלחמה תפסה אותם בעיצומו של משבר זוגי קודם, עלולים להקצין עמדות בעת הזו ולוותר על הניסיון להישאר יחד.
מה אפשר לעשות כדי לשמור על הזוגיות לצד המלחמה?
אמפתיה היא מילת מפתח
נסו להסתכל על בן או בת הזוג שלכם בעיניים חומלות, כמו שאתם בוודאי יודעים לעשות כאשר מדובר באנשים אחרים.
נסו להבין מה קשה לו או לה ולעזור במקומות בהם אתם יכולים לעשות זאת.
אדם שמרגיש מובן ורגשותיו מקבלים מקום וערך אצל בן הזוג – לא יצטרך להיות במאבק על מקומו והתקשורת הזוגית תוכל להתנהל בצורה נעימה ואפקטיבית.
אמרו למה אתם זקוקים
הרבה אנשים מצפים להיות מובנים ללא מילים, בעיקר כשמדובר בקשר זוגי.
הציפייה הזו, במיוחד בזמן בו בני הזוג מודאגים לא פחות מכם, איננה ריאלית ואנו ממליצים להשאיר אותה לסרטים ולרומנים.
שתפו את בן או בת הזוג במה שעובר עליכם, ספרו אם יש משהו שמדאיג אתכם במיוחד, הסבירו מה אתם חושבים ומה גורם לכם להתנהג כפי שאתם מתנהגים כעת.
השיתוף יקל מאוד על בני הזוג לעזור לכם, או לפחות, עשוי למנוע מריבה שנוצרת כתוצאה מחוסר הבנה.
להראות אהבה – דווקא עכשיו
אנו יודעים שמגע גופני כמו חיבוק, נשיקה או החזקת ידיים, מגביר ייצור של הורמוני הנאה במוח האנושי.
גם אם לא הכל ורוד ולא על הכל אתם מסכימים, נסו להתחבק במשך 2 דקות, לפחות פעם ביום, שאלו זה את זה מה נשמע והקשיבו לתשובה, פנקו את בני הזוג בכוס קפה או בחטיף בלי שיבקשו. לא תאמינו מה הצעדים הקטנים הללו עשויים לעשות לזוגיות המתוחה.
לא מזניחים את חיי המין
סקס? עכשיו? למי יש ראש לזה?
אנחנו מבינים, ויחד עם זאת מזכירים לכם לאחר כל מלחמה בהיסטוריה האנושית, אנחנו רואים תקופה של בייבי בום, שמקורו בצורך האנושי המובהק בקרבה, באהבה ובמין – דווקא כאשר החוויה הבסיסית היא חוויה של איום.
הופכים את הבית למקום המרגיע
סמנו לעצמכם מטרה - להפוך את הבית למקום המפלט, שאליו מגיעים כדי להיחלץ מהמתחים שבחוץ. ארגנו פינת ישיבה כייפית במרפסת או בגינה, קבעו מנהג של שתיית כוסית אלכוהול משותפת עם בן או בת הזוג פעם בשבוע, מצאו סדרה שכיף לכם לראות יחד, הכינו בממ"ד את כל הדרוש לשהייה רגועה ככל הניתן (משחקים, חידונים וכו'), קנו מצעים חדשים שיגרמו לכם לרצות להיכנס למיטה בערב. כל מה שעובד לכם.
נזכרים למה אתם יחד
תקופת המלחמה והשהות המוגברת בבית הן הזדמנות מצוינת להעלות זיכרונות טובים מהעבר ולהיזכר מדוע התאהבתם זה בזה מלכתחילה.
פתחו אלבומים, הראו לילדים את סרטון החתונה שלכם והיזכרו בחוויות משותפות חיוביות שהיו לכם לפני שהפכתם להורים, כשהייתם רק שניכם.
הולכים לטיפול זוגי
בחלק מהמקרים, הניסיון לשפר את הזוגיות, שנמצאת במשבר בעקבות המלחמה, לא יצליחו.
במקרה כזה, מומלץ לפנות לטיפול זוגי, שיאפשר לבני הזוג לשפר את התקשורת ביניהם ולנהל שיח פתוח על הקשיים, במקום מכיל ובטוח עבור שניהם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגית המטפלת במבוגרים ובני נוער, כולל הדרכת הורים וליווי משפחתי. מטפלת בגישה פסיכודינאמית ובגישה קוגניטיבית-התנהגותית. בעלת ד
פסיכולוגית חינוכית מדריכה, מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת, טיפו
התמחות: חרדה, קשיים בזוגיות, במיניות, קושי במציאת זוגיות, משברי חיים פרטניים/משפחתיים/אובדן והדרכה הורית.
אזור בארץ: יקנעם, קריות, טיפול אונליין
שפה: עברית, אנגלית
כמטפלת אישית וזוגית ותיקה מאמינה ביצירת מרחב טיפולי בטוח, מכיל בגובה העיניים לחשיפת קשיים/מצוקות, לביטוי הצרכים הרגשיים, להעצמה אי
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה, דיכאון, קשיים ביצירת והחזקת זוגיות, פרידה, משברי חיים, טראומה, מתח נפשי, חוסר מוטיבציה, משברים
אזור בארץ: רמת גן,גבעתיים, תל אביב וגוש דן, מטפל אונליין
שפה: עברית
יודעים הם החכמים הכול חוץ מאותו הדבר שאתה מבקש" עגנון. בטיפול נחקור את המצוקה יחד כדי לנוע אל עבר חיים מספקים, מהנים, משמעותיים ו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צמא לאהבה? סיפוק ואי סיפוק של צרכים רגשיים ד"ר ליאת יכניץ
לכולנו יש מגוון של צרכים: גופניים, חברתיים, רגשיים. צורך תמיד דורש מענה. אדם צמא חייב לשתות. כשתחושת הצמא עדיין חלשה אפשר לדחוק אותה הצידה, אבל ככל שהצורך יתגבר, היכולת להתרכז במשימות אחרות תלך ותצטמצם ובשלב מסוים הדבר היחיד שיעסיק את האדם יהיה הצורך לשתות
סיר לחץ או חממה? על משפחה בזמן קורונה צוות על הספה
תקופת הקורונה מביאה לפתחנו אתגרים רבים. חלקנו נתונים כעת בתוך לחץ כלכלי, בעיות רפואיות, בידוד חברתי ועוד. עבור אילו מאיתנו החיים בתוך יחידה משפחתית קיים אתגר נוסף- שמירת המסגרת המשפחתית המארגנת המאפשרת שלווה וצמיחה.
הילד נרתע מהחול בחצר? הילדה מחזיקה את העיפרון חזק מידי? צוות על הספה
אלו רק חלק מהסיבות שבגינן הגננת יכולה להפנות אתכם, ההורים, לפגישה עם מרפא/ה בעיסוק. יכול להיות שגם אתם שמתם לב להתנהגות השונה אצל הילד ואתם מנסים להבין מה צריך לעשות. המאמר שלפניכם יסביר מהו ריפוי בעיסוק, מה עושים, למי פונים, ואיך ההורים יכולים לסייע לתהליך.
השנה הזו נהיה בריאים יותר! צוות על הספה
לבריאות נפשית או רווחה נפשית יש היבטים רבים. הגעה לרווחה נפשית, שיש לה קשר ישיר לבריאות הנפשית ואף הגופנית שלנו, ניתנת להשגה ובמקרים רבים יש לנו שליטה רבה על הדרך לשם. הנה כמה נקודות למחשבה, שעשויות לעזור לכל אחד לחתור השנה לקראת בריאות נפשית טובה יותר.