
במצב הנוכחי עולה השאלה - מה זה נורמלי?
ד"ר ליאת יכניץ
האיזון בין מה שעוזר למה שמחליש הוא ייחודי עבור כל אחד. אין מתכון שנכון לכולם. יש אנשים שעבורם צפיה בחדשות היא דרך להרגיש שליטה וודאות, ויש אנשים שעבורם אותה התנהגות בדיוק היא דרך לשקוע בתהום של ייאוש וחרדה.
בשבועות האחרונים אני שומעת הרבה את השאלה: "זה נורמלי?" זה נורמלי שאני כל הזמן בוכה? זה נורמלי שאני לא מצליחה לבכות? זה נורמלי שאני רואה חדשות? זה נורמלי שאני לא רואה חדשות? זה נורמלי שבשיחה על הטבח סיפרתי בדיחה? זה נורמלי שאני טסה לחו"ל עכשיו? זה נורמלי שאני לא מצליח להתרכז בכלום?
מה זה נורמלי בכלל? בטח בימים כאלה.
אני יוצאת מנקודת הנחה שאין נורמלי. יש מה שעוזר, מה שמחזיק, מה שנותן תחושה של שפיות ויציבות. ויש מה שמערער, מבלבל, מחליש. אנחנו רוצים להעצים את הראשון ולצמצם את השני.
האיזון בין מה שעוזר למה שמחליש הוא ייחודי עבור כל אחד. אין מתכון שנכון לכולם. יש אנשים שעבורם צפיה בחדשות היא דרך להרגיש שליטה וודאות, ויש אנשים שעבורם אותה התנהגות בדיוק היא דרך לשקוע בתהום של ייאוש וחרדה.
על החשיבות של קשיבות לעצמנו
חשוב שנהיה קשובים לעצמנו. ממה שאני רואה, הרבה פעמים השאלות סביב הנורמליות צצות בגלל תגובה של האנשים האחרים בסביבתנו. כולנו נוטים להשוואה חברתית. האם אני כמו כולם? וחלקנו גם נוטים להגדיר כל דבר שמאפיין אותנו כנורמלי, וכתוצאה מכך, כל דבר ששונה – כלא נורמלי. מעין אגוצנטריות כזאת. אם אני מסתירה מהילדים שלי את התכנים הקשים ביחס לנרצחים וחטופים, אז כל הורה שכן משתף את הילדים שלו (גם אם בצורה מותאמת), הופך למטורף שמסכן את בריאותם הנפשית של ילדיו.
אם במשפחה שלנו החלטנו שהחיים ממשיכים, אז כל משפחה שלא חוגגת עכשיו חגים וימי הולדת, נכנעה לטרור. אם אני מתרכז בעבודה ומשקיע בה שעות כדי לשמור על השפיות, אז מי שלא מסוגל לתפקד באותה יעילות הוא חלש אופי. הרבה פעמים מסרים כאלה מועברים לנו על ידי האנשים הכי קרובים – בני זוג, הורים, אחים.
דוגמה אחת. הפרטים ומרכיבי הסיפור שונו כמובן, כדי לא לאפשר זיהוי. אישה צעירה, אמא לשתי בנות קטנות. אכולת אשמה בגלל שהיא "אמא רעה" – לא מצליחה לשחק עם הילדות, פוחדת לצאת איתן לגן שעשועים, לא מקדישה להן מספיק זמן. היא גם "כפויית טובה", כי בעלה בבית, בזמן שבעלים של נשים רבות במילואים, והיא מרגישה קושי להתקרב אליו. בנוסף לזה, היא גם "היסטרית" – היא בוכה הרבה, לא מסוגלת לראות חדשות ומבקשת שלא לדבר על הנושא בנוכחותה. למה היא חושבת על עצמה את הדברים האלה? כי הם נאמרו לה, לפעמים באופן ישיר, ולפעמים במרומז. על ידי אמא שלה, שגם בתנאים קשים "תמיד" מצאה זמן בשביל הילדים שלה. על ידי חברה שדואגת מאוד לבעלה ומרימה גבה כששומעת על הקשיים בזוגיות של חברתה. על ידי חמותה שמודאגת מכך שהיא עלולה "להפחיד את הילדות" עם כל הבכי שלה. אם נבדוק עם האישה הצעירה את מה שקורה לה מתחת לתויות שהיא מדביקה לעצמה, נראה שלפחות חלק מההתנהגויות שלה מקלות עליה ומאפשרות לה לשמור על איזון שטוב עבורה. צמצום המשחק עם הבנות מאפשר לשמור אנרגיה נפשית להמשך התפקוד. הבכי עוזר לשחרר את המועקה הכלואה בפנים. הימנעות מחדשות מווסתת את רמת החרדה. זה עוזר לה, זה טוב בשבילה, אבל היא מרגישה שזה לא נורמלי בגלל המסרים שהסביבה שלה משדרת לה, גם אם מסרים אלה באים ממקום חיובי של רצון לעזור. ותחושת ה"לא נורמליות" רק מגבירה את המצוקה. כי לא רק שהמצב נורא, מסתבר שגם אני לא בסדר. ואם אני לא בסדר, איך אוכל לעבור את התקופה הקשה?
אז איך כדאי להתמודד עם המצב?
אני מזמינה אתכם להסתכל על מה שאתם עושים, ולא עושים, על דרך התמודדות. דרך, שייחודית רק לכם.
לא תמיד נכון להתבונן בה דרך העיניים של אנשים אחרים, כי מה שעוזר להם לאו דווקא יכול לעזור לנו.
ואז לנסות להבין: מה זה עושה לי? האם זה מקל עלי? לטווח הקצר? לטווח הארוך? האם זה מרגיע? האם זה מלחיץ? האם זה מקרב אותי לאנשים שאני נהנה מחברתם?
ולפי התשובות לשאלות אלה להחליט האם התגובות שלי "נורמליות". מה שעוזר - משמרים.
מה שעוזר לטווח הקצר אבל מזיק לטווח הארוך – מנסים לשנות בהדרגה.
ומה שמפריע – נפרדים ממנו תוך פיתוח דרכי התמודדות טובות יותר.
ד"ר ליאת יכניץ
דוקטור לעבודה סוציאלית, מרצה בכירה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית ומדריכה
התמחות: התמודדות עם מעברים ומשברי חיים,חרדה ופוביה,OCD,דיכאון,טיפול במתבגרים,הדרכת הורים,מחלות כרוניות,בריאו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה בראייה הוליסטית של האדם: סבלו,המכשולים עימם מתמודד, וכוחות הריפוי הטבעיים הגלומים בו משלבת בין כלים ממוקדים ברווחה נפשית (

פסיכולוגית
התמחות: טיפול במתבגרים,בעיות משפחתיות וזוגיות,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול בילדים
אזור בארץ: חיפה, קריות, מרכז הכרמל, אזור הצפון
שפה: עברית,ספרדית,אנגלית
פסיכולוגית קלינית מומחית, עובדת בביהח הדסה ובקליניקה פרטית. מטפלת במבוגרים ומתבגרים, זוגות ומשפחות. משלבת טיפול דינמי, CBT, וטיפול

פסיכותרפיסט ועובד סוציאלי קליני (MSW)
התמחות: CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי, משברי חיים, חרדה ,דיכאון, כעס, אבל ואובדן, נכויות ומחלות כרוניות, תק
אזור בארץ: טבריה, עמק הירדן, בית שאן וראש פינה, אזור הצפון, אזור רמת הגולן
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בגישה אינטגרטיבית ומשלב מגוון גישות כולל טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). מסע החיים הוא מסע אישי, ייחודי, ולעיתים מורכב

עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית דינאמית
התמחות: מבוגרים מגיל 18 ומעלה - מערכות יחסים, פרידה, טראומה ופוסט טראומה, אובדן, קשיים חברתיים, קשיים התנהגו
אזור בארץ: שפלה, אשדוד, קריית גת, קריית מלאכי, גדרה, יבנה ואזור הדרום
שפה: עברית,אנגלית
עו"ס ופסיכותרפיסטית מטפלת בתחום בריאות הנפש מעל 25 שנות ותק בעבודה עם קשיים רגשיים כמו: זעם, תקשורת בתוך יחסים, בדידות, גירושין ופ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ללכת לקניות עם הילדים Tikitime - להפוך ידע ועצות מקצועיים לכלים שימושיים
דמינו את עצמכם הולכים לקניות עם הילדים. רובכם תזעקו "לא תודה" ותריצו לנגד עיניכם תמונות זוועה של ילדים צועקים, בוכים, רצים בין המעברים ונוגעים בכל דבר, וסל קניות מלא במוצרים מיותרים. "אין מצב"
מה הוא פחד מאינטימיות? צוות על הספה
בבסיסן של בעיות רבות ביצירה או בתחזוק של זוגיות ממושכת, עומד הפחד מאינטימיות. הפחד הזה יכול לשתק את האדם ולסגור אותו בתוך עצמו, בעזרת סיוע פסיכולוגי, ניתן לבנות בהדרגה את הביטחון העצמי ולעבוד על הקשיים הקיימים באינטימיות זוגית.
איך מתמודדים עם הבידוד? חמישה טיפים חשובים צוות על הספה
איך מתמודדים עם סגר בתקופת הקורונה? אספנו כמה טיפים שיסייעו לשמור על שלוות הנפש ושיגרת החיים, גם כשאתם מחוייבים להישאר בתוך הבית.
טיפול פסיכולוגי בעידן האינסטגרם צוות אתר על הספה
בעידן הדיגיטלי, רשתות חברתיות כמו אינסטגרם וטיקטוק משפיעות באופן ישיר ומשמעותי על בריאותם הנפשית של אנשים, בעיקר כאשר מדובר בילדים ומתבגרים.