מהי התנהגות פסיבית אגרסיבית?
צוות על הספה
ממחקרים עולה כי יותר גברים מנשים נוטים לאמץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית בתוך הקשר הזוגי וכי להתנהגות זו יש מחיר כבד בדמות פגיעה באינטימיות ותחושת הביטחון בקשר. מריבות בקשר זוגי כזה לא באמת נפתרות, אלא רק נעצרות זמנית, כאשר הכעסים ממשיכים להיצבר ולבסוף הופכים לטינה ולעויינות, שלא משאירה הרבה סיכוי לזוגיות.
איך זה נראה במציאות?
דמיינו לכם שאתם לא מרוצים מאופן ההתנהלות של הבוס שלכם בעבודה. סביר להניח שתנסו לשוחח איתו על כך, למצוא פתרונות אפקטיביים ואם לא תצליחו – סביר שתחפשו מקום עבודה אחר.
אדם שאימץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית, לא יביע את חוסר שביעות הרצון שלו באופן ישיר. במקום זה, הוא יתחיל לאחר לעבודה, להחמיץ פגישות בהן הבוס נוכח, לגלות מוטיבציה נמוכה למטלות הקשורות בעבודה ובאופן כללי, לשתף פעולה כמה שפחות.
מאפיינים נוספים להתנהגות פסיבית אגרסיבית הם שימוש בשקרים, ציניות וסרקזם, תירוצים והתחמקות ושתיקה רועמת (המוכרת גם כ Silence treatment).
איך נוצר דפוס של התנהגות פסיבית אגרסיבית?
פאסיביות-אגרסיביות היא דפוס התנהגות שנוצר אצל אנשים מסוימים עוד בילדות, בעיקר במקרים בהם היחסים המשפחה לא היו כאלה שאפשרו להביע רגשות שליליים בצורה ישירה. אדם שגדל בתחושה שאין לו לגיטימציה להביע כעס, כאב או התנגדות - מוצא דרכים עקיפות להביע את התחושות הללו, וילמד להביע את עצמו באופן זה גם בזירות נוספות לאורך חייו.
גורמים נוספים שנמצאו במתאם עם התנהגות פאסיבית אגרסיבית הם חוסר ביטחון עצמי, קושי בקבלת סמכות, תלותיות, חרדתיות וביקורתיות.
לא לשלם את מחיר הרגש – האמנם?
אימוץ דפוס התנהגות פסיבית-אגרסיבית, כביכול מאפשר לאדם להביע בעקיפין רגשות שליליים, מבלי לשלם את המחיר בגין הבעתם (למשל כעס של הבוס על ההתנהגות שתוארה בפסקאות הקודמות ואף פיטורין).
למעשה, התנהגות פסיבית אגרסיבית נתפסת כהתנהגות שלילית והרסנית על ידי רוב האנשים, והם יעריכו יותר הבעת התנגדות ישירה ומנומקת. כך שבפועל, דפוס התנהגות כזה בהחלט עלול לפגוע באדם לאורך זמן והוא גורם ליצירת מערכות יחסים בהן יש מעט מאוד אמון ותחושת קירבה.
התנהגות שמובילה לפגיעה בזוגיות
ממחקרים עולה כי יותר גברים מנשים נוטים לאמץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית בתוך הקשר הזוגי וכי להתנהגות זו יש מחיר כבד בדמות פגיעה באינטימיות ותחושת הביטחון בקשר. מריבות בקשר זוגי כזה לא באמת נפתרות, אלא רק נעצרות זמנית, כאשר הכעסים ממשיכים להיצבר ולבסוף הופכים לטינה ולעויינות, שלא משאירה הרבה סיכוי לזוגיות.
איך להתמודד עם התנהגות פאסיבית אגרסיבית
כדאי לתת משוב מותאם לאנשים המאמצים התנהלות פסיבית אגרסיבית כדפוס התנהגות.
מטרת המשוב היא להגביר את מודעותו של האדם לאופן בו הוא בוחר להתנהל ולאפשר לו מרחב בו יוכל להביע את רגשותיו בצורה אותנטית ואפקטיבית יותר.
משוב כזה אינו פשוט לביצוע, מאחר והאדם שמתנהג בצורה פסיבית אגרסיבית יטה, כמעט בוודאות, לדחות את הביקורת, להתנער מאחריות ואף לסובב את הדברים כך שיופנו כלפי בן שיחו.
יחד עם זאת, חשוב להמשיך ולהביע את עמדתכם בצורה אסרטיבית ולא לוותר על הצרכים שלכם בתוך הקשר – בין אם מדובר בקשר זוגי, חברי או בקשרי עבודה.
האם יש טיפול להתנהגות זו?
בהחלט כן. טיפול פסיכולוגי יכול מאוד לסייע לאדם להבין את הסיבות העמוקות שבגינן אימץ דפוס פסיבי אגרסיבי ואת המחירים שהוא משלם על כך.
טיפול בהתנהגות פסיבית אגרסיבית יכול להתקיים באופן פרטני או זוגי ובמסגרתו ינסה המטפל לסייע למטופל למצוא דרכים חלופיות להביע את רגשותיו בצורה ישירה ולוותר על המהלך העקיף וההרסני שאימץ בעבר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות
עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: משברי חיים, לחץ וחרדה, דיכאון, אבל, טראומה, אתגרים במערכות יחסים וקשרים זוגיים, תעסוקה, הריון ולידה,
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת מעל 20 שנה במבוגרים ונוער ומדריכה אנשי מקצוע. משלבת טיפול נפשי עם ליווי רוחני למציאת עוגן פנימי יציב ומצפן מדויק. הטיפול ממו
פסיכולוג קליני מומחה מדריך
התמחות: דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, בעיות במיניות וזהות מינית,אבל ואובדן, טיפול במתבגרים , טיפול בילדים והדר
אזור בארץ: בקעת אונו,אונליין
שפה: עברית
מטפל במבוגרים, נוער וילדים. עוסק במצבי דיכאון, חרדה, טראומה, משברי חיים, הפרעות אכילה, הפרעות אישיות ,וכו. מאמין כי תהליך טיפולי מ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
להרגיש שייך רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
מאז שחר הינקות עת מגיע עולל צעיר לעולם הדבר הראשון אותו הוא עושה זה יוצר קשר עם הזולת. הדבר כל כך חיוני ואינסטנקטיבי עד שלא ניתן לדמיין זאת אחרת. מתוך מכלול הצרכים של האדם דומה שהצורך המשמעותי ביותר להתפתחות פיזית ונפשית בריאה הוא הצורך בתחושת שייכות.
על טיפול בתנועה – כי לפעמים צריך פשוט לזוז צוות על הספה
לעיתים קרובות אנחנו מדברים על הקשר בין גוף לנפש ואין אדם שלא שמע במהלך חייו את הביטוי "נפש בריאה בגוף בריא", אך האם ידעתם שחלקים מסוימים בגופנו מעידים על מצבנו הנפשי ועושים זאת ללא שימוש במילים? יתרה מכך, האם ידעתם שניתן לטפל בנפש ומצוקותיה באמצעות תנועת הגוף?
כמה קשה זה כבר יכול להיות? הילה שבורון
בתקופת החיזור והזוגיות נטולת הדאגות, בתקופה בה היינו עסוקים במרוץ הבלתי נמנע של שמלה- אולם- ולרצות את ההורים, למי היה זמן לעצור ולחשוב על האתגרים האמיתיים והקשים הנחבאים במשמעות האמיתית של ההחלטה להתחתן ולהקים בית
איך שולטים בכעסים? צוות אתר על הספה
לא משנה מה דעתכם הפוליטית או העמדות החברתיות והביטחוניות שלכם, קצב האירועים המוטרף מוביל לכך שיש הרבה יותר אנשים כועסים בסביבה, הדבר בא לידי ביטוי כמעט בכל תחומי החיים – הזעם בכבישים שנדמים לעיתים כמו שדה קרב, חוסר סבלנות כלפי נותני שירות וכלפי אנשים אחרים