
מהי התנהגות פסיבית אגרסיבית?
צוות על הספה
ממחקרים עולה כי יותר גברים מנשים נוטים לאמץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית בתוך הקשר הזוגי וכי להתנהגות זו יש מחיר כבד בדמות פגיעה באינטימיות ותחושת הביטחון בקשר. מריבות בקשר זוגי כזה לא באמת נפתרות, אלא רק נעצרות זמנית, כאשר הכעסים ממשיכים להיצבר ולבסוף הופכים לטינה ולעויינות, שלא משאירה הרבה סיכוי לזוגיות.
איך זה נראה במציאות?
דמיינו לכם שאתם לא מרוצים מאופן ההתנהלות של הבוס שלכם בעבודה. סביר להניח שתנסו לשוחח איתו על כך, למצוא פתרונות אפקטיביים ואם לא תצליחו – סביר שתחפשו מקום עבודה אחר.
אדם שאימץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית, לא יביע את חוסר שביעות הרצון שלו באופן ישיר. במקום זה, הוא יתחיל לאחר לעבודה, להחמיץ פגישות בהן הבוס נוכח, לגלות מוטיבציה נמוכה למטלות הקשורות בעבודה ובאופן כללי, לשתף פעולה כמה שפחות.
מאפיינים נוספים להתנהגות פסיבית אגרסיבית הם שימוש בשקרים, ציניות וסרקזם, תירוצים והתחמקות ושתיקה רועמת (המוכרת גם כ Silence treatment).
איך נוצר דפוס של התנהגות פסיבית אגרסיבית?
פאסיביות-אגרסיביות היא דפוס התנהגות שנוצר אצל אנשים מסוימים עוד בילדות, בעיקר במקרים בהם היחסים המשפחה לא היו כאלה שאפשרו להביע רגשות שליליים בצורה ישירה. אדם שגדל בתחושה שאין לו לגיטימציה להביע כעס, כאב או התנגדות - מוצא דרכים עקיפות להביע את התחושות הללו, וילמד להביע את עצמו באופן זה גם בזירות נוספות לאורך חייו.
גורמים נוספים שנמצאו במתאם עם התנהגות פאסיבית אגרסיבית הם חוסר ביטחון עצמי, קושי בקבלת סמכות, תלותיות, חרדתיות וביקורתיות.
לא לשלם את מחיר הרגש – האמנם?
אימוץ דפוס התנהגות פסיבית-אגרסיבית, כביכול מאפשר לאדם להביע בעקיפין רגשות שליליים, מבלי לשלם את המחיר בגין הבעתם (למשל כעס של הבוס על ההתנהגות שתוארה בפסקאות הקודמות ואף פיטורין).
למעשה, התנהגות פסיבית אגרסיבית נתפסת כהתנהגות שלילית והרסנית על ידי רוב האנשים, והם יעריכו יותר הבעת התנגדות ישירה ומנומקת. כך שבפועל, דפוס התנהגות כזה בהחלט עלול לפגוע באדם לאורך זמן והוא גורם ליצירת מערכות יחסים בהן יש מעט מאוד אמון ותחושת קירבה.
התנהגות שמובילה לפגיעה בזוגיות
ממחקרים עולה כי יותר גברים מנשים נוטים לאמץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית בתוך הקשר הזוגי וכי להתנהגות זו יש מחיר כבד בדמות פגיעה באינטימיות ותחושת הביטחון בקשר. מריבות בקשר זוגי כזה לא באמת נפתרות, אלא רק נעצרות זמנית, כאשר הכעסים ממשיכים להיצבר ולבסוף הופכים לטינה ולעויינות, שלא משאירה הרבה סיכוי לזוגיות.
איך להתמודד עם התנהגות פאסיבית אגרסיבית
כדאי לתת משוב מותאם לאנשים המאמצים התנהלות פסיבית אגרסיבית כדפוס התנהגות.
מטרת המשוב היא להגביר את מודעותו של האדם לאופן בו הוא בוחר להתנהל ולאפשר לו מרחב בו יוכל להביע את רגשותיו בצורה אותנטית ואפקטיבית יותר.
משוב כזה אינו פשוט לביצוע, מאחר והאדם שמתנהג בצורה פסיבית אגרסיבית יטה, כמעט בוודאות, לדחות את הביקורת, להתנער מאחריות ואף לסובב את הדברים כך שיופנו כלפי בן שיחו.
יחד עם זאת, חשוב להמשיך ולהביע את עמדתכם בצורה אסרטיבית ולא לוותר על הצרכים שלכם בתוך הקשר – בין אם מדובר בקשר זוגי, חברי או בקשרי עבודה.
האם יש טיפול להתנהגות זו?
בהחלט כן. טיפול פסיכולוגי יכול מאוד לסייע לאדם להבין את הסיבות העמוקות שבגינן אימץ דפוס פסיבי אגרסיבי ואת המחירים שהוא משלם על כך.
טיפול בהתנהגות פסיבית אגרסיבית יכול להתקיים באופן פרטני או זוגי ובמסגרתו ינסה המטפל לסייע למטופל למצוא דרכים חלופיות להביע את רגשותיו בצורה ישירה ולוותר על המהלך העקיף וההרסני שאימץ בעבר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית CBT
התמחות: חרדה, פוביה, OCD (מחשבות טורדניות), התמודדות עם משברי חיים, התמודדות עם תקיעות, דימוי עצמי נמוך, דיכ
אזור בארץ: טיפול אונליין בכל הארץ, ראשון לציון, נתניה, רמת גן, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית, אנגלית, צרפתית, הולנדית
בטיפולים אני משלבת CBT, פסיכודרמה ומיינדפולנס, וכך הטיפול נעשה ממוקד, מדויק, חוויתי ובדרך כלל קצר מועד. אני מאמינה שהשימוש בהומור

פסיכולוגית קלינית לילדים ומבוגרים
התמחות: טיפול במבוגרים ובילדים , חרדה, קשיים התפתחותיים, טיפול זוגי, הדרכת הורים, טיפול בהורות, מערכות יחסי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן
שפה: עברית,אנגלית, צרפתית
פסיכולוגית קלינית מומחית בטיפול בנשים וגברים, הורים וילדים, בזוגות וביחידים. מטפלת בגישה דינמית ומשלבת כלים נוספים כמו היפנוזהNLP

פסיכולוג רפואי מומחה
התמחות: CBT וטיפול מבוסס מיינדפולנס ברמה״ש ובת״א.
התמחות בהפרעות חרדה, כאב כרוני ובקשיים שמתבטאים במפגש בי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,שרון, רעננה
שפה: עברית, אנגלית
טיפול פסיכולוגי ממוקד בהפרעות חרדה, כאב וסומטיזציה במבוגרים ובני נוער. טיפול באנשים המתמודדים עם מצבים רפואיים, ניסיון רב עם בני ה
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
5 טיפים לכבוד ראש השנה צוות אתר על הספה
ראש השנה עוסק בסיכומים ובהתחלות, בחשבון הנפש של מה שעשיתי ואיך אני שואף להיות בשנה החדשה. ראש השנה הוא מעין הזדמנות חדשה, הרגע בו ניתן לקבל החלטות ולעשות קצת אחרת.
דיכאון אחרי לידה צוות על הספה
לידת תינוק הינה אירוע מרגש בעל השלכות ארוכות טווח על חיי היולדת ומשפחתה. הלידה עצמה מלווה כמעט תמיד ברגשות שונים, שמחה, פחד, אהבה, כעס ועוד. אילו הם רגשות טבעיים הקשורים בשינוי העצום שמכניס התינוק לחיי משפחתו, וגם במצבה הגופני של היולדת הסובלת לעיתים מכאבים, בשינוי ההורמונלי, בעייפות ובטרחה הרבה הקשורים בטיפול בתינוק.
תמיכה נפשית בטיפולי פוריות צוות על הספה
אורח החיים המודרני – דחיית הילודה לגיל מאוחר, צריכה של מזון מתועש, חשיפה מוגברת לקרינה סלולרית ועוד – מוביל לירידה בפוריות האנושית ומחקרים עדכניים מראים כי בישראל, לפחות אחד מכל עשרה זוגות יתקשה להיכנס להריון, ללא התערבות חיצונית ושימוש בטכנולוגיות עזר לפריון.
כל מה שצריך לדעת על טיפול לילדים להורים גרושים צוות על הספה
גירושים הם חוויה מטלטלת רגשית לכל המעורבים. ההורים מתמודדים עם תחושת אבל על פירוק הבית, אשמה כלפי הילדים ותחושה קשה של חוסר ודאות. הילדים מתמודדים עם אתגרים אחרים, מורכבים לא פחות ומנסים להסתגל לטייטל ילדים להורים גרושים