כל מה שצריך לדעת על טיפול דינמי
צוות על הספה
מערכת היחסים הטיפולית, כאשר היא אמפטית ובטוחה, מאפשרת למטפל לשקף למטופל את התכנים המרכזיים שעולים ולתת להם פרשנות.
השם, טיפול דינמי, מתייחס לדרך ולשינוי הנפשי שעובר המטופל במהלך הטיפול, ליחסים בין כוחות הנפש השונים שקיימים אצל כל אחד מאיתנו ולדינמיקה בין המטפל למטופל.
מהם עקרונות הטיפול הדינמי?
העקרון עליו מבוססות שיטות הטיפול השונות בזרם הדינמי, הוא עקרון הלא מודע וההנחה שבנפש האדם, כל אדם, קיים אזור שהוא נגיש למודעות, אך השפעתו על האופן בו הוא תופס את העולם ומתנהל בו היא לא פחות מדרמטית.
הלא מודע הוא המקום בו נשמרים זיכרונות הילדות המשמעותיים או הטראומטיים, הפחדים והחרדות הבסיסיים שמובילים אותנו והקונפליקטים הקדומים, שהובילו לעיצוב המבנה הנפשי הספציפי של כל אדם.
בגישה הדינמית – הלא מודע הוא אזור שאין אליו גישה חופשית, מאחר והתכנים שהוא מכיל מאיימים וקשים מדי. לכן, מטרת הטיפול היא לסייע לאדם להגיע אל האזורים העלומים הללו בנפשו, באמצעות יצירת סביבה בטוחה, לא ביקורתית ומיטיבה, כדי להבין אותם ולטפל בהם באופן שיסייע לאדם לחיות חיים טובים יותר.
איך נראה טיפול דינמי?
זהו, למעשה, הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי, שעולה כאסוציאציה ראשונה אצל רוב בני האדם כשהם מתבקשים לדמיין טיפול נפשי.
טיפול דינמי כולל מפגשים קבועים וסדירים בין המטפל למטופל, במהלכם הם יושבים זה מול זה ומשוחחים.
המפגש הטיפולי יתקיים בכל שבוע, בשעה קבועה, והטיפול יארך בין מספר חודשים למספר שנים.
הטיפול הדינמי עושה שימוש בכלים שונים במטרה להגיע אל עולם הנפש הלא מודע – חלומות של המטופל, אסוציאציות, פנטזיות, העברה רגשית ועוד.
כלי מרכזי משמעותי ביותר בטיפול הוא מערכת היחסים (הדינמיקה) בין המטפל למטופל, שמעודדת שחזור של קשרים בין אישיים קודמים בחיי המטופל ומאפשרת למטופל "להשליך" על המטפל עמדות נפשיות, שמקורן בקשרים משמעותיים מהעבר. השלכה זו, מהווה כלי טיפולי רב ערך מאחר וניתן לבחון אותה, לנסות להתחקות אחר מקורותיה ולחלץ ממנה תובנות לגבי מערכות יחסים שונות שמנהל המטופל.
מערכת היחסים הטיפולית, כאשר היא אמפטית ובטוחה, מאפשרת למטפל לשקף למטופל את התכנים המרכזיים שעולים ולתת להם פרשנות.
מתי כדאי לפנות לטיפול דינמי?
טיפול דינמי מתאים במיוחד במקרים בהם האדם חווה מצוקה נפשית מתמשכת, שאין לה הסבר ברור.
כאשר יש תחושה קבועה של דיכאון וחרדה, כאשר האדם מרגיש שחייו אינם מספקים, כאשר יש קושי חוזר ונשנה בקיום מערכות יחסים משמעותיות, כאשר יש תחושה כללית של חוסר נחת וחוסר שביעות רצון, כאשר האדם חס חוסר ביטחון מתמשך.
במקרים הללו, פעמים רבות, יידרש מסע ארוך אל הלא מודע במטרה לחלץ ממנו תובנות על אודות העבר שיסייעו בתהליך השינוי של המטופל ולבניית עתיד נפשי טוב יותר.
מחויבות למסע של טיפול דינמי
טיפול דינמי מתאים לאנשים ורבליים, שמוכנים להתמיד במסע טיפולי ממושך שפעמים רבות אינו פשוט, להתעמת עם תובנות לא נוחות ולא נעימות אודות העבר ולהשקיע מאמץ נפשי וכלכלי בתהליך השינוי.
מי מורשה לבצע טיפול דינמי?
טיפול פסיכודינמי מבוצע על ידי אנשי מקצוע מורשים: פסיכולוג קליני, פסיכולוג שיקומי, פסיכולוג חינוכי עובד סוציאלי קליני או פסיכיאטר.
ההכשרה בפסיכולוגיה דינמית היא ממושכת ומשמעותית וכוללת לימודי תואר ראשון ושני ואחריהם 4 שנות התמחות.
בנוסף, על אנשי הטיפול להמשיך ולקבל הדרכה מקצועית כל זמן שהם פועלים כמטפלים.
האם טיפול דינמי מתאים לכל הגילאים?
כעקרון, טיפול דינמי מתאים לכל אדם בעל מודעות ויכולת ביטוי, כולל ילדים, בגיל בו הם יכולים לנהל שיח.
תחום הפסיכודינמיקה לילדים התפתח מאוד בשנים האחרונות ומטפלים מומחים עושים שימוש באמצעות כלים מותאמים כמו משחקים, סיפורים, משחקי תפקידים ומשחקי דמיון, כאמצעי להגעה אל הלא מודע של הילד.
איך מוצאים את המטפל המתאים?
בטיפול דינמי, יותר מאשר בכל טיפול אחר, יש חשיבות קריטית לקשר הבין אישי שנוצר בין המטופל למטפל ולדינמיקה ביניהם.
לכן, גם כאשר מצאתם מטפל מתאים באמצעות חיפוש המלצות ממכרים או ברשתות, עדיין תצרכו לבחון את הכימיה הבסיסית ביניכם.
חוסר התאמה לא מעידה בשום צורה על איכות המטפל או על המוכנות שלכם לטיפול – אלא פשוט מצביעה על הצורך להמשיך לחפש, עד שתמצאו את המטפל המתאים, איתו תוכלו לפתח את מערכת היחסים הטיפולים המיטבית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית התנהגותית קוגניטיבית CBT
התמחות: טיפול במשברי חיים, התמודדות עם חרדה, דיכאון, שכול וטראומה. תוך כדי התמקדות בקשיים במערכות יחסים זוגי
אזור בארץ: ראשון לציון והסביבה
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מומחית (CBT), בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים ע''פ הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית כשהמטרה היא להקל על המטופל במצוקה ובס
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: כלל תחומי בריאות הנפש.
חרדה ופוביה, דיכאון, ocd, זוגיות, משברי חיים, קשיים חברתיים, ספקטרום תקשורת
אזור בארץ: גני תקווה, קריית אונו, פתח תקווה, סביון, יהוד
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית מומחית, עוסקת בטיפול בילדים, נוער, מבוגרים, הגיל השלישי והדרכות הורים למעלה מעשר שנים. מטפלת בטווח רחב של קשיים
פסיכותרפיסט מטפל CBT
התמחות: טיפול קצר מועד, ממוקד מטרה, חרדה ופוביה, שליטה בכעסים, ויסות רגשי, קשיי שינה,
פוסט טראומה, התמודדות
אזור בארץ: באר שבע,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מומחה בטיפול CBT במבוגרים, טיפול קצר מועד וממוקד מטרה. בעל ניסיון בתחומי טיפול בפוביות, חרדה ודיכאון, שליטה בכעסים, התערבות במשבר,
עובדת סוציאלית קלינית ופסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות במיניות וזהות מינית, קשיים במערכות יחסים, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי ח
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית
מטפלת מנוסה במתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם משברי חיים, דכאון, חרדה, פוסט טראומה, שאלות על הזהות המינית וקשיים ביחסים. אני מאמינה כ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
השפעת הנרקיסיזם הפוליטי על מצב הרוח הלאומי שלנו אהרון רוי ספונגין, Ph.D.
נראה שאחת הסיבות לתוצאות הבחירות האחרונות היא שלא נוצרו קואליציות פוטנציאליות, וזאת משום שכל מפלגה בנפרד היתה מחוברת מדי לאג'נדה שלה, ואף לא אחת החזיקה בחזון שמתאר פשרה. זה הביא להפסדו של השמאל. הימין, במקביל, הפך לימין קיצוני
על פחד מכישלון ולמה הוא גורם לנו להיכשל צוות על הספה
פחד מכישלון (אתלופוביה, שמשמעה הפחד מלהיות בלתי מושלם) היא הפרעת חרדה מוכרת, הגורמת לאדם לחוש שהוא בדרך כלל שוגה וכי אין בו את היכולת להצליח במשימות או במטרות שלקח על עצמו.
כיצד נתמודד עם גיל המעבר צוות על הספה
מאמרים אין ספור נכתבו אודות התסמינים הפיזיולוגיים של גיל המעבר, בעיקר אצל נשים, גלי חום פתאומיים, הזעה, דפיקות לב, כאבים, עלייה במשקל ועוד תופעות לא נעימות. מעט מדי נכתב על ההשפעות הנפשיות של גיל המעבר ועל הדרכים להתמודד עם ההשפעות הללו.
הערכה עצמית – השפעה של מסרים מהסביבה ד"ר ליאת יכניץ
המורה נתנה לתלמידים תרגיל בו הם התבקשו להעריך את עצמם בתחומים שונים – לכתוב באילו דברים הם טובים מאוד, טובים, פחות טובים ולא טובים. התרגיל עורר רגשות מעורבים אצל חלק מההורים והעלה שאלות כמו: האם המורה לא אמור להעצים את התלמידים?