
איך להתמודד עם גיל שנתיים הנורא?
צוות על הספה
סביב גיל שנה וחצי, עם ההתפתחות הגופנית, השכלית והרגשית של הילד, הוא מתחיל להבין שיש לו קיום נפרד משל הוריו ובוחן את משמעויותיו של קיום זה.
התקופה הזו מאתגרת עבור הורים רבים, שמוצאים את עצמם חסרי אונים, לא מבינים מה השתנה בילד שלהם ולא בטוחים כיצד עליהם להגיב למצב החדש.
במאמר זה ננסה להסביר את הסיבות לשינוי ההתנהגות אצל תינוקות, שהופכים לפעוטות וניתן לכם טיפים מעשיים שיעזרו לכם להתמודד עם גיל שנתיים הנורא.
גיל שנתיים הנורא – למה זה קורה?
ילדים צעירים עומדים בפני אתגרים דרמטיים בדרך אל ההתבגרות וצריכים לעבור דרך שלבי התפתחות לא פשוטים, כדי להפוך לאנשים העצמאיים, שכולנו רוצים שיהיו.
זה לא נוח ולא נעים - לילד ולהוריו גם יחד, אך מדובר בשלב התפתחותי חיוני שיש לו סיבות פסיכולוגיות ברורות.
הצורך של התינוק בנפרדות
עד גיל שנה וחצי-שנתיים, הילד רואה את עצמו כחלק בלתי נפרד מההורה.
למען האמת – גם ההורים רואים אותו כך, כשלוחה של עצמם.
התינוק תלוי בנו בכל מובן, אינו מסוגל לעשות דבר עבור עצמו וזקוק לסיוע של ההורים בכל פעולה.
סביב גיל שנה וחצי, עם ההתפתחות הגופנית, השכלית והרגשית של הילד, הוא מתחיל להבין שיש לו קיום נפרד משל הוריו ובוחן את משמעויותיו של קיום זה.
הוא מתחיל לזהות את הרצונות האישיים שלו ורוצה לבטא אותם.
פסיכולוגים קוראים לשלב הזה "ספרציה – אינדיבידואציה" כדי לסמל את שתי המשימות ההתפתחותיות המרכזיות של הילד: נפרדות מההורים ויצירת זהות עצמית.
הצורך של התינוק באוטונומיה
הביטוי למשימת הנפרדות, הוא הצורך בעצמאות ואוטונומיה.
הפעוט רוצה להיות עצמאי ולהיות מסוגל לעשות דברים בעצמו. גם הסביבה מסמנת לו שכך עליו לעשות, זהו הגיל שבו בדרך כלל מתחילים לעבוד עם הילד על גמילה מחיתול, מבקבוק ומסממני ינקות אחרים.
השפעות גיל שנתיים הנורא על ההורים ועל היחסים בתוך המשפחה
שלב העצמאות והנפרדות טומן בחובו אתגרים עבור ההורים, ששומעים לראשונה (ובתדירות גבוהה) ביטויים חדשים כמו "לא רוצה", "אני לבד".
הפעוט שדורש עצמאות, לא מוכן לוותר ולעיתים מגיע להתקפי זעם טנטרומים שמקשים על ההורים ואף מפחידים אותם.
הורים רבים חווים רגשות קשים בשלב הזה – תחושות אשמה וכעס, חוסר ביטחון ביכולת ההורית, פגיעה בדימוי העצמי, ויכוחים ואי הסכמות בין בני הזוג וחשש מביקורת חברתית.
איך להתמודד עם גיל שנתיים הנורא?
הדבר החשוב ביותר הוא להבין שמדובר בשלב התפתחותי טבעי, חשוב ובריא.
השינוי שעובר הפעוט שלכם, לא נובע ממשהו שעשיתם לא נכון. להיפך – הוא מעיד על כך שהילד מתפתח כמצופה.
חשוב שתבינו ותפנימו את הסיבות ההתפתחותיות לגיל שנתיים הנושא ותהיו בטוחים בשני דברים:
1. כמו כל שלב התפתחותי אחר, גם זה יעבור.
2. הילד צריך לעבור את השלב הזה כדי לצאת מהצד השני בוגר, עצמאי ובטוח יותר בעצמו וביכולותיו.
איך להגיב להבעות הזעם של הפעוט?
לעמדה הפנימית שלכם מול התנהגות הפעוט יש משמעות רבה.
אם תצליחו, בזמן אמת, לזכור את הלקחים עליהם דיברנו עד כה, גדל הסיכוי שתוכלו לעמוד מול הקשיים בביטחון וברוגע והדבר ישרת היטב אתכם ואת הפעוט.
1. תיווך – הפעוט לא יודע לבטא את תחושותיו במילים ולכן מבטא אותן באמצעות התנהגות. אתם יכולים לעזור לו לתת ביטוי מילולי לתחושות ובכך לסייע לו לחוש מובן וללמד אותו כיצד להביע את עצמו בצורה אפקטיביות יותר.
ביטוי לדוגמה: אני יודעת שאתה כועס עכשיו כי נורא רצית להישאר בגינה, זה באמת לא נעים, אבל אנחנו חייבים ללכת הביתה להתקלח ולאכול ארוחת ערב.
2. חופש בחירה – החליטו מראש מה הילד יכול להחליט בעצמו ואפשרו לו להתנסות בקבלת החלטות הנוגעות לחייו.
ביטוי לדוגמה: מה אתה בוחר? קודם מקלחת ואח"כ ארוחת ערב או קודם לאכול ואז להתקלח?
3. גבולות ברורים – הגבולות חשובים לתחושת הביטחון והמוגנות של הפעוט ולכן צריכים להיות ברורים. את הגבולות יש להציב בצורה רגועה ולא מתוך מלחמת כוחות ולאחר מכן יש לעמוד בהם בעקביות, כדי לא ליצור בלבול.
ביטוי לדוגמה: בבית שלנו לא מרביצים, גם אם כועסים. אם תמשיך להרביץ לי, תצטרך ללכת לחדר ואני אצטרך זמן להירגע ולא אהיה פנוי לקרוא לך סיפור.
4. חיזוקים חיוביים – כבני אדם, יש לנו נטייה טבעית לשים דגש על הדברים השליליים ולהתעלם מהדברים החיוביים. בכל הנוגע להתמודדות עם גיל שנתיים הנורא - זוהי טעות קשה. נסו להתעלם מהתנהגויות לא רצויות ולחזק בצורה נמרצת, ואפילו מוגזמת, את ההתנהגויות הרצויות של הפעוט.
זכרו, למרות שזה לא ניכר כרגע, הילד עדיין קשור אליכם בעבותות ומטרתו העילאית היא להרגיש חלק חשוב מהמשפחה. טפחו זאת.
ביטוי לדוגמה: היה לי מאוד נעים וכיף כשבאת איתי למקלחת כשביקשתי ממך, זו היתה התנהגות מאוד בוגרת ואני גאה בך. עכשיו יהיה לנו זמן לקרוא ביחד סיפור ארוך.
מתי צריך לפנות לקבלת סיוע מקצועי?
ברוב המקרים, גיל שנתיים הנורא חולף מעצמו, בעיקר כאשר תגובת ההורים מכילה ומותאמת.
אם אתם לא רגועים, מרגישים שהילד במצוקה מתמשכת או חווים הרעה בתסמינים בעקבות אירועים משמעותיים במשפחה כמו לידת אח, מעבר דירה או כניסה למסגרת חדשה – מומלץ לפנות להתייעצות עם איש מקצוע מתחום הפסיכולוגיה או הדרכת הורים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית
התמחות: טיפול פרטני וזוגי. בריאות הנפש, משברי חיים, פגיעה מינית, חרדה, דיכאון, חוסר ביטחון עצמי, הפרעות אכיל
אזור בארץ: רעננה,כפר סבא, הוד השרון, הרצליה, רמת השרון ואזור השרון
שפה: עברית,צרפתית, אנגלית
פסיכולוגית קלינית מדריכה, בעלת ניסיון רב בטיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם מגוון סוגי קשיים נפשיים. אני מאמינה בכוח הרי

קרימינולוגית קלינית
התמחות: דיכאון, חרדה, התמודדות עם מחלה נפשית, משברי חיים, קשיים ביחסים בין אישיים, בעיות במיניות, טראומה, הת
אזור בארץ: קרית טבעון, עמק יזרעאל, יוקנעם, אזור הקריות, אזור הצפון ומטפלת אונליין.
שפה: עברית,אנגלית
מומחית בטיפול במבוגרים ומתבגרים המתמודדים עם משברים וקשיים רגשיים, חרדה, דיכאון, קשיים בתחום המיני, הבין אישי, טראומה והתמכרויות.

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התקפי זעם אצל ילדים צוות על הספה
כשאתם מסתובבים בסופר ורואים ילד משתטח על הרצפה ומתפתל בזעקות שבר לצד ההורה הנבוך, כשאתם רואים הורה מנסה, לשווא, לשכנע ילד שנאחז בכל כוחו במתקנים לעזוב את גן השעשועים, אל תהיו מודאגים. אתם פשוט עדים להתקף זעם, להבין ביחד מדוע זה קורה ומה אפשר לעשות כדי להתמודד עם התופעה המתסכלת.
מה עובר על ילדים ביום השואה ויום העצמאות? צוות אתר על הספה
התבוננתי בבני מרכין את ראשו היום כששר את התקווה בטקס יום הזיכרון. אמרתי לו אחרי הטקס שאת התקווה צריך לשיר בראש מורם בגאווה גדולה. הוא לא הסכים איתי. היו לו נימוקים משלו. הייתי גאה בו.
דיכאון אחרי לידה צוות על הספה
לידת תינוק הינה אירוע מרגש בעל השלכות ארוכות טווח על חיי היולדת ומשפחתה. הלידה עצמה מלווה כמעט תמיד ברגשות שונים, שמחה, פחד, אהבה, כעס ועוד. אילו הם רגשות טבעיים הקשורים בשינוי העצום שמכניס התינוק לחיי משפחתו, וגם במצבה הגופני של היולדת הסובלת לעיתים מכאבים, בשינוי ההורמונלי, בעייפות ובטרחה הרבה הקשורים בטיפול בתינוק.
חופש גדול בימי קורונה צוות אתר על הספה
השבוע מסתיים בית הספר של החופש הגדול וגם הקטנים יוצאים לחופש. רוב תכניות החופש הגדול צומצמו או בוטלו, הרבה הורים עדין עובדים מהבית, וגם כשכבר אפשר לצאת- חם וצפוף ומאוד לא פשוט למצוא תעסוקה ולהחזיק את הצרכים של כולם.