מה זה פסיכולוג תעסוקתי ומתי כדאי לפנות אליו?
גל שי - פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
הפסיכולוג התעסוקתי עשוי לסייע למטופל בנקודות רגישות בקריירה כמו פיטורין או התפטרות, רילוקיישן, העמדה בפני קידום, בקשת העלאה או שינוי תפקיד בתוך הארגון, אך גם לסייע למטופל לשפר את יכולת התפקוד שלו בחיי העבודה הנוכחיים
במאמר זה אבקש להכניס אתכם לעולם המרתק של תחום התמחות מוכר קצת פחות – פסיכולוגיה תעסוקתית ולתאר לכם את תפקידו של פסיכולוג תעסוקתי. מהו תחום התמחותו? ומתי וכיצד הוא יכול לסייע גם לכם?
מה זה פסיכולוג תעסוקתי?
פסיכולוג תעסוקתי משלב בין היכרות עם העולם הפנימי של האדם, אישיות, תהליכים רגשיים ונפשיים, להיכרות עם המציאות החיצונית של עולם העבודה. ישנם פסיכולוגים תעסוקתיים המתמחים בייעוץ וטיפול תעסוקתי, אותם תפגשו לרוב בקליניקה, בצמתים והחלטות קריירה או במקרים של חוסר סיפוק ושביעות רצון מתמשכים בעבודה.
תחום התמחות נוסף בפסיכולוגיה התעסוקתית הוא תחום המיון, אותו תפגשו לרוב בעת ניסיונות הקבלה למקום עבודה, בראיונות, מרכזי הערכה וימי מיונים. וישנם פסיכולוגים תעסוקתיים-ארגוניים, הפועלים בתפר שבין האדם לקבוצה או לארגון.
למה מתכוונים כשמדברים על היחסים בין אדם לארגון?
כמו ביחסים בין אישיים, גם ביחסים בין אדם לארגון ישנה הדדיות, ישנן ציפיות שלא תמיד מתממשות, ישנם מאבקי כוח וצורך להשאיר חותם ולהתבלט, ישנן אכזבות וכאבי לב. כי בסופו של דבר – ארגון מורכב מאנשים והיחסים ביניהם לא תמיד פשוטים, זורמים או מתנהלים כמתוכנן. בדומה למערכות יחסים אחרות בחיים, אנו עשויים להיתקל בתסכול כשהצרכים שלנו לא מתממשים, כשאנחנו מרגישים שלא רואים אותו או שהעשייה שלנו אינה מוערכת מספיק. הטיפול התעסוקתי מעניק כלים לזהות את המוקדים לתסכול, ולפעול לשינוי, למתן כלים לתקשר את הצרכים ולהביאם לידי מימוש. כך שנוכל לייצג ולבטא את עצמנו במקום העבודה בצורה הולמת הן את הרצונות והעשייה שלנו והן את המוסכמות המקובלות בארגון.
האם פסיכולוג תעסוקתי מייצג את הארגון או את האדם הפרטי?
התשובה הפשוטה היא – גם וגם. התשובה מורכבת יותר היא – תלוי מתי.
ברמה הארגונית
ליווי תהליכים אסטרטגיים
פסיכולוג תעסוקתי עשוי להיות מועסק על ידי הארגון בכובעו זה, הוא יסייע לארגון לתכנן ולבצע תהליכים מורכבים כמו מיזוג בין חברות, העברה בין דורית של בעלות על חברה, תהליכי התרחבות (או חלילה צמצומים), שינוי במבנה הארגוני, מעבר לזירת פעילות חדשה או העתקת פעילות החברה לעיר או לארץ אחרת.
תהליכים ארגוניים אסטרטגיים כאלה יש לנהל ברגישות ומתוך תכנון מוקדם וכאן נכנס לתמונה הפסיכולוג התעסוקתי-ארגוני, שבונה את התהליך עם הנהלת הארגון מסייע לה להוציא אותו לפועל בצורה הטובה ביותר האפשרית.
איתור, מיון והשמת עובדים
תחום פעילות נוסף של פסיכולוג תעסוקתי, ברמת הארגון, הוא תכנון וליווי תהליכי איתור והשמה של עובדים חדשים וניהול תהליכי קידום של עובדים ותיקים. פסיכולוג תעסוקתי יודע לתכנן ולהנחות בפועל ימי מיון קבוצתיים ולסייע למנהלים לבחור את האנשים המתאימים להם ביותר, מתוך כמות גדולה של מועמדים. הוא זה שגם יסייע להנהלת הארגון להגדיר את תהליך ההשמה המיטבי עבור תפקידים שונים בארגון (בעיקר ברמה הבכירה שלו), כדי להבטיח שתהליך הכניסה לארגון יהיה מותאם ככל האפשר וימנע נשירה מוקדמת בתפר העדין של התקופה הראשונה בתפקיד.
ברמה הפרטנית
פסיכולוג תעסוקתי יכול לסייע לאנשים פרטיים בתחום התמחותו ולתמוך בתהליכי תכנון ופיתוח קריירה באמצעות ייעוץ פסיכולוגי-תעסוקתי.
בתהליך פרטני שכזה יעזור הפסיכולוג למטופל לזהות מהן נקודות החוזק שלו בעולם המקצועי הספציפי בו הוא פועל והיכן נקודות התורפה שלו כעובד או כמנהל. במקרים של חוסר סיפוק או מימוש, יעזור הפסיכולוג למטופל לזהות ולהתחבר מחדש (או לראשונה) לשאיפות, לתשוקות ותחומי העניין בהם ירצה להתפתח ולהתמיד. כמו כן, יכול לעזור למטופל לזהות האם מחפש שינוי מהותי בתוכן העבודה, או שאולי זקוק לשינוי בסביבת העבודה בהתאם לצרכיו התעסוקתיים (למשל מעבר למשרד קטן ואינטימי יותר, המשך באותו תחום רק כעצמאי ועוד).
הפסיכולוג התעסוקתי עשוי לסייע למטופל בנקודות רגישות בקריירה כמו פיטורין או התפטרות, רילוקיישן, העמדה בפני קידום, בקשת העלאה או שינוי תפקיד בתוך הארגון, אך גם לסייע למטופל לשפר את יכולת התפקוד שלו בחיי העבודה הנוכחיים –להתמודד בצורה מיטבית עם קשיים שעולים בחיי היום יום של הארגון, עם כעסים, חיכוכים וחילוקי דעות מקצועיים ואישיים.
מתי כדאי לפנות לפסיכולוג תעסוקתי?
1. כאשר מתלבטים בין מספר כיוונים בהשכלה או בניהול הקריירה –
אנשים רבים מגיעים בחייהם לצמתי קבלת החלטות הנוגעות לתחומי הלימוד המתאימים להם או לכיוון התעסוקתי אליו כדאי להם לפנות.
בשלבי החיים הללו (אשר בעולם התעסוקה המודרני עשויים לחזור על עצמם מדי כמה שנים) – כדאי להיעזר בפסיכולוג תעסוקתי שיסייע לכם לקבל את ההכרעות המתאימות ביותר לסל היכולות, הכישורים והשאיפות שלכם.
2. כאשר עומדים לקראת שינוי בחיי העבודה –
בנקודות דרמטיות בקריירה, כמו שינוי במקום העבודה, קידום או פיטורין, מעבר בין תפקידים, רילוקיישן ועוד – פסיכולוג תעסוקתי עשוי לסייע לכם לנהל את תקופת המעבר בצורה הטובה ביותר, להתכונן מראש לאתגרים ולהימנע מטעויות שיכולות להיות להן השלכות ארוכות טווח.
3. כאשר מתמודדים על לחץ, שחיקה או תחושת חוסר מימוש
לעיתים, גם כאשר לא מדובר בצומת דרכים בקריירה, אנשים עלולים להרגיש שאינם מממשים את הפוטנציאל שלהם, שהם שחוקים וכבר לא מגלים עניין בעבודה שבעבר שמחה וריגשה אותם או שהלחץ שהם חווים בעבודה גובה מהם מחירים אישיים ונפשיים קשים מדי. בכל המקרים הללו, פסיכולוג תעסוקתי עשוי לסייע - לעזור לכם להבין את מקורות הבעיה, לשפר את היכולת שלכם להתמודד איתה ולהבין האם הגיעה העת לשינוי.
גל שי
פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגית המטפלת במבוגרים ובני נוער, כולל הדרכת הורים וליווי משפחתי. מטפלת בגישה פסיכודינאמית ובגישה קוגניטיבית-התנהגותית. בעלת ד
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה, התמודדות עם משברי חיים, משברים משפחתיים וזוגיים, דיכאון ושינויי מצב-רוח, פוסט טראומה, הפרעות נ
אזור בארץ: שרון,רעננה
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה, מנוסה בטיפול במבוגרים ונוער. הכשרה בפסיכותרפיה דינמית, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי CBT, טיפול קצר מועד וטיפול ב
פסיכותרפיסט ועובד סוציאלי קליני (MSW)
התמחות: CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי, משברי חיים, חרדה ,דיכאון, כעס, אבל ואובדן, נכויות ומחלות כרוניות, תק
אזור בארץ: טבריה, עמק הירדן, בית שאן וראש פינה, אזור הצפון, אזור רמת הגולן
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בגישה אינטגרטיבית ומשלב מגוון גישות כולל טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי). מסע החיים הוא מסע אישי, ייחודי, ולעיתים מורכב
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
על ספונטניות, טיפול ומה שביניהם אודי גולדשטיין - מטפל פרטני וקבוצתי בפסיכודרמה
לפני מספר שנים הנחיתי השתלמות במחלקה לשיקום פסיכולוגי בבית החולים "איכילוב". המפגש התחיל בסבב בו ביקשתי מהפסיכולוגים והמתמחים שבצוות לציין את שמם ומה מטרת העל שלהם במפגש עם המטופלים. זאת שאלה שמצריכה רגע של עצירה ומחשבה על מהות העבודה...
שיטת יהודית עמרה מיכל ליבנה
שיטת יהודית עמרה, שתוצג כאן לראשונה לקהילת מטפלים שאינם מתחומה, פותחה בישראל בעשור האחרון על ידי הגברת יהודית עמרה כדרך לאדם לא רק לדעת את נתיבו, אלא להטמיע את הידע כתחושה פיזית ממש. מפאת קוצר היריעה לא ארחיב במאמר זה על שורשי השיטה ודרך התפתחותה, ואסביר רק את מהותה.
איך מטפלים בכעסים? צוות על הספה
אין אדם שלא כועס לפעמים. במרבית המקרים, כעס הוא תגובה רגשית בריאה וחולפת למצב של תסכול או חוסר צדק. אצל חלק מהאנשים כעס מופיע באופן לא מידתי ביחס לאירוע או שהם אינם מצליחים להתגבר על הכעס שלהם ומבטאים אותו בדרכים פוגעניות
אתיקה של טיפול פסיכולוגי צוות אתר על הספה
הפסיכיאטרים מנסים להביא בשורות שונות ועקרונות שונים לתוך עולם הטיפול ולמערכת היחסים שלהם עם מטופליהם ואפילו נותנים תחושה של "ניסויים בנפשם של אנשים".