איך מוצאים פסיכולוג ילדים מתאים?
צוות על הספה
פסיכולוג קליני שהתמחה בטיפול בילדים ומחזיק בניסיון מעשי בטיפול כזה, זהו איש המקצוע שמורשה לטפל בנפשם של ילדים.
ההורים נזרקים למים ללא הדרכה
אנחנו הופכים להורים מבלי שעברנו הכשרה ייעודית למשימה שלפנינו ולמעשה מחפשים כל העת אחר הדרכים הנכונות ביותר לגדל את הילדים, להבין אותם ואת הצרכים הגלויים והסמויים, להציב גבולות בלי להחליש אותם, לתסכל אותם, אבל רק במידה, לאפשר להם בסיס בטוח שממנו יוכלו לפרוח ולהגשים את עצמם ולהביא אותם אל הצד השני של גיל ההתבגרות כשהם בריאים ושלמים בנפשם ובגופם ומוכנים להפוך למבוגרים שמסוגלים להתנהל בעולם.
גם מי שעומדים באתגרי ההורות בצורה טובה בדרך כלל, מרגישים לעיתים חסרי אונים מול סוגיות מסוימות ומבינים שנדרשת התערבות חיצונית כדי לסייע לילדים.
אבל איך מוצאים פסיכולוג ילדים מתאים? מהן האפשרויות הקיימות? מאיפה מתחילים?
אם השאלות הללו מעסיקות גם אתכם – המאמר הזה הוא בשבילכם.
מהו פסיכולוג ילדים?
פסיכולוג קליני שהתמחה בטיפול בילדים ומחזיק בניסיון מעשי בטיפול כזה, זהו איש המקצוע שמורשה לטפל בנפשם של ילדים.
מתי כדאי לפנות לפסיכולוג ילדים?
התשובה הבסיסית, כמו במקרים אחרים הקשורים בטיפול נפשי, היא שכדאי לפנות לקבלת סיוע מאיש מקצוע בכל מקרה בו קיימים מצוקה או קושי המשפיעים על איכות החיים של הילד ועל היכולת שלו להתנהל במסגרת הלימודים-החברתית והמשפחתית.
אצל ילדים, בעיות רגשיות באות הרבה פעמים לידי ביטוי באמצעות התנהגות ולכן שינוי בהתנהגויות עשוי להוות אינדיקציה לצורך בטיפול. בין השינויים אליהם כדאי לשים לב – דפוסי שינה ואכילה, התנהגות חברתית, התנהגויות מיניות, רגרסיה להתנהגויות ילדיות שכבר נעלמו כמו הרטבה, מציצת אצבע, הצמדות להורים וכד'.
אצל חלק מהילדים, בעיקר אצל בנות, המצוקה תבוא לידי ביטוי בצורה מופנמת יותר ותכלול הבעת עצב או פחד, חלומות רעים בלילה, אי שקט, התכנסות פנימה וכד'.
אילו סוגי טיפולים קיימים?
כמעט בכל הזרמים בפסיכולוגיה קיימת התמחות בטיפול בילדים, כאשר במרבית המקרים הורים יפנו לאחת משתי האפשרויות הבאות, בהתאם למקור הקושי של הילד:
1. טיפול דינמי: טיפול נפשי המיועד לסיוע בהתמודדות עם קשיים רגשיים, חברתיים ואישיים של ילדים ובני נוער. המטפל מנסה להבין את הסוגיות הרגשיות העומדות בבסיס המצוקה ומסייע לילד להבין את האמונות והתפיסות אשר לוקחות חלק בתהליך השלילי שהוא חווה ולבצע בהן התאמות שיאפשרו לו להסתגל בצורה טובה יותר.
עם ילדים צעירים או במקרה של ילדים שאינם וורבליים – הטיפול הדינמי עשוי להתקיים באמצעות משחק או באמצעים שונים כמו אומנות ותנועה, שעוזרים לשבור את מחסום השיח המילולי ולאפשר תקשורת שאינה וורבלית.
2. טיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT): טיפול המסייע לילדים להבין את דפוסי החשיבה וההתנהגות האוטומטיים שלהם ולבצע בהם התאמות ושינויים כדי לשפר את איכות החיים. טיפול זה מומלץ כאשר הסימפטומים שבגינם פנו ההורים לטיפול פסיכולוגי לילד הם התנהגותיים בבסיסם, למשל אובססיות, פוביות שונות, התנהגויות חרדתיות ועוד.
הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי דורש מהילד רמת מעורבות גבוהה והוא מצופה לקחת חלק פעיל בטיפול באמצעות ביצוע תרגילים והתנסויות בין המפגשים הנערכים עם המטפל.
מעורבות ההורים בטיפול
בחלק מהמקרים יבקש המטפל להיפגש עם ההורים, במקביל לפגישות עם הילד, זאת במטרה לקבל מידע נוסף על המאפיינים של הילד ועל הסוגיות עמן הוא מתמודד וכן במטרה להבין את נקודת המבט של ההורים, את תפיסותיהם ביחס לגידול ילדים ואת האמונות והערכים שמובילים אותם בניווט הספינה המשפחתית. הרחבת נקודת המבט הזו חשובה מאין כמוה ומסייעת לתהליך הטיפול בילד.
איך יודעים למי לפנות?
אז הבנו שיש קושי שאפשר וכדאי לטפל בו וכעת נשאלת השאלה איך מוצאים פסיכולוג ילדים מתאים?
חדי העין ישימו לב שלא כתבנו פסיכולוג ילדים טוב, או מומלץ, אלא פסיכולוג ילדים מתאים – וזאת מכיוון שאנו מאמינים בחשיבות הגבוהה שיש למידת ההתאמה והחיבור האישי בין הפסיכולוג לילד, להצלחת הטיפול.
השלבים המומלצים לאיתור פסיכולוג ילדים מתאים לילדכם
1. איסוף ידע - קריאת מאמרים וחומרי ידע מקוונים נוספים אודות האתגרים עמם מתמודדים הילד או הילדה שלכם, כדי לקבל מושג אודות סוג הטיפול המתאים למקרה והתייעצות עם גורמים חינוכיים-טיפוליים נוספים המכירים את הילד.
2. חיפוש פסיכולוג/ית ילדים מנוסים בסוג הטיפול המבוקש – את איש או אשת המקצוע המתאימים אפשר לחפש באמצעות המעגלים הקרובים לכם ומומלץ לפנות לאתרים מתמחים כמו פורטל המטפלים על הספה, שהצוות המקצועי בו ישמח לסייע לכם לאתר פסיכולוג מתאים.
3. קיום פגישת ניסיון – של המטפל עם הילד ו/או אתכם ההורים. בפגישה זו ניתן להתרשם מהאופן בו מתקיימת התקשורת שבין הפסיכולוג לילד ולהורים ולהרגיש האם יש התאמה והאם זהו איש או אשת המקצוע שתוכלו לסמוך עליו עם הדבר היקר ביותר בחייכם.
4. לא בטוח שבפגישה הראשונה תמצאו את המטפל המתאים, לכן אל תחששו לגשת למטפל/ת נוספים אם אתם לא חשים בטוחים.
יש לכם שאלות נוספות, מוזמנים לפנות לפורום טיפול פסיכולוגי ילדים/ טיפול רגשי לילדים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מועקה, דיכאוניות, חוסר חשק, בריאות הנפש, OCD, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיי
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, אזור השרון
שפה: עברית, אנגלית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית, מטפל אינטגרטיבי, הכשרה רחבה בגישה פסיכודינמית ובגישה קוגניטיבית- התנהגותית (CBT). חוקר את התחום. דגש על
פסיכולוגית קלינית
התמחות: טיפול פרטני וזוגי. בריאות הנפש, משברי חיים, פגיעה מינית, חרדה, דיכאון, חוסר ביטחון עצמי, הפרעות אכיל
אזור בארץ: רעננה,כפר סבא, הוד השרון, הרצליה, רמת השרון ואזור השרון
שפה: עברית,צרפתית, אנגלית
פסיכולוגית קלינית מדריכה, בעלת ניסיון רב בטיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם מגוון סוגי קשיים נפשיים. אני מאמינה בכוח הרי
פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: משברי וקשיי חיים שונים: בדידות, עצב, דיכאון וחרדות. משברי גיל ההתבגרות, חרדה חברתית, חרדת מבחנים, ה
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו ,חולון, אזור המרכז
שפה: עברית, אנגלית
בעלת ניסיון בטיפול במשברי חיים שונים, גיל ההתבגרות ובעיות רגשיות של מתבגרים ומבוגרים. משלבת גישות טיפול שונות - שיטות מתוך CBT לה
מטפלת פרטנית, זוגית, משפחתית ומגשרת.
התמחות: טיפול פרטני , זוגי , גישור, טיפול משברים, מעברי ומעגלי חיים, מוות ואובדן, אבל טראומטי ומורכב, אלימות
אזור בארץ: קליניקה במעלה אדומים - מטופלים מירושלים, מבשרת ציון,
מטה בנימין, מטה יהודה, בקעת הירדן
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות ,משפחות, לקהילה הגאה. זוגיות פרק ב'. במשברי נאמנות ובגידה בנישואין, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פוסט טר
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הפרעות שינה צוות על הספה
בסרט 'אידהו שלי' אנחנו מלווים את הגיבור במסעו ונדהמים לראות אותו צונח אל תוך שינה עמוקה, ככה סתם, באמצע היום, בנוכחות אנשים אחרים ובעיצומן של פעולות שגרתיות.
ילדים אלימים צוות על הספה
הגננת התקשרה ואמרה שילדכם נוהג באלימות, מהצהרון הודיעו כי בתכם הייתה אלימה כלפי חברתה, למה הם מתכוונים? למה זה קורה לילד שלכם, ומה אפשר לעשות?
התפתחות הילד צוות על הספה
מאמר זה יעסוק בשלבי התפתחות הילד בגיל הרך. תקופה זו, המתרחשת מרגע הלידה ועד גיל חמש, היא תקופה מרגשת ומיוחדת. בשנים האלו מתרחשים שינויים רבים ומהירים כמו חיוך ראשון, עמידה ראשונה, צמיחת שיניים, בשלות לגמילה מחיתולים ועוד. אך תקופה זו יכולה להיות מלווה גם בחששות לגבי ההתפתחות התקינה של הילד ולהעלות שאלות רבות.
נוכחות והשגחה הורית ביום העצמאות ולג בעומר הילה שבורון
בל"ג בעומר, כמו ביום העצמאות, יוצאים המתבגרים מהבית חדורי התלהבות לקראת הלילה הארוך ומלא הריגושים המצפה להם. לילה שבו הגבולות נפרצים, יש סיבה למסיבה ובעיקר יש, לכאורה, סיבה להסתובב ברחובות שעות ארוכות.