איך להתמודד עם ילד רגיש
צוות על הספה
ילד שיודע מהי רגישות יתר ומבין את משמעויותיה, יפחד פחות מעוצמת התגובות שלו עצמו
אך מה בנוגע לילדים שהרגישות הגבוהה מקשה עליהם להתמודד עם החיים?
מה הופך ילד לרגיש מאוד ומה אפשר לעשות כדי להקל עליו ועל עצמכם?
רגישות יתר – קווים לדמותה
מהי רגישות יתר?
אחד מכל חמישה ילדים או מבוגרים מתמודד עם רגישות יתר, פיזית או נפשית וחווה את גירויי היום-יום בעוצמות גבוהות בהרבה מאשר אדם בעל רגישות ממוצעת.
אלו הילדים שלא יכולים לסבול מגע של סוודר צמר או כפתורים על העור, שרעש חזק מטריף אותם, שעלולים לברוח מהחדר אם מוגש בו מאכל עם ארומה שהם לא יכולים לשאת, שזקוקים למגע עדין שלא יעיק עליהם ושעלולים לסבול מטלטלה רגשית, מדברים שנראים לאחרים טריוויאליים ולא משמעותיים.
איך נראית רגישות יתר וכיצד היא באה לידי ביטוי אצל הילד הרגיש
ילדים עם רגישות יתר מתארים את התחושה במילותיהם: "זה כאילו העולם מתנפל עלי ומציף אותי, עד שאני חייב לברוח". ואכן, תחושת ההצפה היא חוויה מרכזית בחייהם של אנשים עם רגישות יתר וחוזרת בתיאוריהם על בסיס קבוע.
בעקבות תחושת ההצפה, יש לילדים עם רגישות יתר צורך להסתגר, לעיתים, בעולמם ולקחת מעין הפסקה יזומה משלל הגירויים שמזמנת להם המציאות.
חשוב לציין כי רגישות היתר הזו עשויה גם לשרת את הילדים ופעמים רבות הם הופכים, בזכותה, לאנשים אמפתיים ומכילים ואף מגלים נטיות אומנותיות ויצירתיות, יותר מילדים אחרים.
ממה נובעת רגישות יתר?
מערכת העצבים אצל ילדים ובוגרים עם רגישות יתר היא מערכת בעלת רגישות גבוהה וגירויים שונים כמו אור, קול, ריח ומגע – נתפסים על ידה כעוצמתיים יותר מאשר אצל אנשים אחרים.
איך ניתן לאבחן רגישות יתר?
דר' איילין ארון, כללה בספרה "אדם רגיש מאוד", רשימת בת 23 מאפיינים, שהופעתם של 12 מהם או יותר, מעידה על ילד או מבוגר רגיש מאוד.
בין המאפיינים ברשימתה של דר' ארון:
* מצבי רוח של אחרים משפיעים עלי
* בימים עמוסים אני צריך לפרוש למקום שקט כדי למצוא הקלה מגירויים חיצוניים
* אני מוצף בקלות מאורות עזים, ריחות כבדים, בדים גסים וצפירות קרובות
* רעשים חזקים גורמים לי לאי נוחות
* אני נכנס ללחץ כשאני צריך לעשות מספר דברים בזמן קצר
* אני אדם מצפוני
* יש לי חיים פנימיים עשירים ומורכבים
* יש בי צורך עז לארגן את חיי, כך שאוכל להימנע ממצבים שיגרמו לי לדאגה או הצפה
לרשימת המאפיינים המלאה
איך להתמודד עם ילד רגיש וכיצד נוכל לעזור לו?
לתגובות הסביבה, ובעיקר ההורים והאחים, יש השפעה גדולה מאוד ופעמים רבות התגובה שלנו תקבע האם הילד יקבל את עצמו כפי שהוא או שיתמודד כל חייו עם קשיים הנובעים מרגישות היתר שלו.
הבנה וקבלה
לעיתים קשה להורים להגיב בהבנה ובחמלה לקשיים הנובעים מרגישות יתר, כמו התפרצויות בכי בגלל דברים שנתפסים בעיניהם פעוטים וחסרי משמעות. כמו במקרים של הפרעות קשב וריכוז, גם ילדים עם רגישות יתר זקוקים לכך שנגלה הבנה לקשיים שלהם וניתן תוקף לתחושותיהם.
לגיטימציה לרגשות וסיוע בוויסותם
ילדים רגישים עלולים להתפרץ מכל מיני סיבות ופעמים רבות הם צריכים תיווך מהמבוגרים המשמעותיים סביבם, שיכולים לסייע להם להביע את עצמם במילים ולהבין את הקשר בין מה שכרגע אירע לתגובה הרגשית שלהם.
הילד שותף מלא בהתמודדות עם מצבו
ילד שיודע מהי רגישות יתר ומבין את משמעויותיה, יפחד פחות מעוצמת התגובות שלו עצמו, יוכל לדבר על הדברים בחופשיות עם סביבתו החברתית, מבלי להסתיר דבר, ויוכל ללמוד כיצד לעזור לעצמו בצורה הטובה ביותר. כדאי מאוד לשתף גם את הגננת/המורה ודמויות משמעותיות נוספות בחייו של הילד.
התחשבות וכבוד
כאשר יש בבית ילד רגיש מאוד, יש לקחת את הדבר בחשבון כאשר מתכננים בילויים וחופשות משפחתיות ואפילו כאשר יוצאים לקניות. הילד הרגיש צריך לדעת שהוריו לא יחייבו אותו ללבוש בגד שמציק לו פיזית, להגיע למקומות בהם הוא עלול לחוות קושי מיותר ולהתמודד עם מה שאינו מסוגל להתמודד איתו.
היעזרות באנשי מקצוע
חשוב לדעת שמומחים בריפוי בעיסוק יכולים לסייע לילד לעבד מידע חושי בצורה יותר מווסתת ולרכוש ידע וכלים שיעזרו לו להתמודד בצורה טובה יותר עם הרגישות.
לאיתור אנשי מקצוע מתאימים בתחום.
יש לכם שאלות נוספות? מוזמנים לפנות בפורום הדרכת הורים
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית
התמחות: מתמחה בבריאות הנפש, דיכאון, חרדה, משברי חיים, אבל ואובדן, קשיים ביחסים, בדימוי עצמי. טיפול ב - EMDR
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה במפגש קרוב, חם, קשוב, מכיל ומאפשר, שבו השינוי מתאפשר, בין היתר, באמצעות קבלה ואמפטיה. מאמינה בכוחו של הטיפול כמרחב מרפא לפצ
פסיכולוג שיקומי
התמחות: נכויות ומחלות כרוניות,בריאות הנפש,דיכאון,פוסט טראומה,הדרכת הורים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: מודעין, מבשרת ציון, רחובות, רמלה, לוד ואזור השפלה, מטפל אונליין
שפה: עברית
אני פסיכולוג שיקומי בעל ניסיון עשיר בטיפול בילדים, מתבגרים ומבוגרים בתחומים רבים כגון חרדה, דיכאון, הפרעה פוסט טראומטית, מחלות ומצ
פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים, קשישים
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
משלבת גישות וכלים מגוונים בטיפול כדי לתת את המענה המתאים ביותר לפונה. בכלל זה גישה דינמית וכלים מהטיפול הקוגניטיבי התנהגותי (CBT)
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התפתחות קוגניטיבית - בעיות קוגניטיביות בגיל הרך צוות על הספה
אתגרי ההתפתחות בגיל הרך רבים ומגוונים.הילד מתפתח מבחינה פיזיולוגית, שפתית, רגשית, חברתית, מוטורית וכמובן קוגניטיבית. חשוב להכיר את תהליך ההתפתחות הקוגניטיבית התקין, בכדי שנדע לזהות כאשר צפות בעיות ולתת להן את המענה המתאים.
במה פסיכודרמה אמורה לטפל? צוות על הספה
עמית הוא ילד בן 13, שהוריו מתארים אותו כילד קסם רגיש וחכם. לעומת זאת, בחטיבת הביניים בה החל ללמוד, הדברים נראים אחרת ועמית סובל מהצקות חוזרות ונשנות של חבריו ללימודים ולא מצליח להשתלב מבחינה חברתית... הוריו המודאגים היו נחושים לעזור לו ללמוד כיצד להתנהל בחברה.
מדוע חשוב להציב גבולות לילדים ואיך עושים את זה נכון צוות על הספה
הורים שומעים באופן תדיר על הצורך להציב גבולות לילדים. חלק מההורים מעדיפים לא להתעמת עם הילדים להיענות לרצונם, גם כאשר אינו מותאם למציאות, הורים אחרים בוחרים בגבולות נוקשים וקשוחים שלא מאפשרים דרגות חופש כלל.
הילד מתגייס – מה מדאיג אותו ומה אתם יכולים לעשות כדי לעזור? צוות על הספה
השינוי שעוברים צעירים עם גיוסם לצה"ל הוא דרמטי ומהיר. הדור הצעיר הנוכחי, המורגל בחיי נוחות הכוללים חלל פרטי משלהם וחופש לעשות כרצונם, בעיקר לאחר סיום הלימודים בתיכון, מתקשה אף יותר להסתגל לפער בין החיים שלפני הצבא והחיים שלאחר הגיוס.