כיצד נתמודד עם גיל המעבר
צוות על הספה
ההמלצה הראשונה והמרכזית שלנו לנשים החוות תסמינים נפשיים בגיל המעבר, היא להכיר בכך שמדובר בשלב חיים טבעי, שהוא מנת חלקן של כל הנשים כמעט ולטפל בתופעות הפיזיות והנפשיות באמצעים מותאמים ובטוחים.
גלי חום פתאומיים, הזעה, דפיקות לב, כאבים, עלייה במשקל ועוד תופעות לא נעימות.
מעט מדי נכתב על ההשפעות הנפשיות של גיל המעבר ועל הדרכים להתמודד עם ההשפעות הללו – ובדיוק בשביל זה אנחנו כאן.
גיל המעבר בשלוש שורות
גופה של האישה עובר שינויים הורמונליים דרמטיים סביב הפסקת המחזור החודשי, שמתרחש כיום לקראת גיל חמישים בממוצע. לשינויים הללו יש השלכות פיזיות ונפשיות מרחיקות לכת שחשוב להכיר.
תסמינים נפשיים בגיל המעבר
את רוב התסמינים הנפשיים של גיל המעבר נשים מכירות היטב כתופעות מתח טרום-ויסתי (PMS), אשר בגיל המעבר עלולות להופיע בעוצמות גבוהות יותר ולא מוכרות.
בין התסמינים המרכזיים:
* עצבנות וחוסר שקט שעלולים להגיע להתנהגות תוקפנית
* חרדה
* חוסר ריכוז
* עייפות וחוסר מוטיבציה ("אין חשק לקום בבוקר")
* עייפות
* תחושת עצב שעלולה להגיע עד כדי דיכאון
* שינויים כופים במצב הרוח, חוסר יציבות נפשית
מדוע התופעות הללו מתרחשות?
גיל המעבר מסמל סיום של שלב חיים משמעותי, במהלכו רוב הנשים בונות לעצמן קריירה ומקימות משפחה. פתאום, לאחר שנים רבות של שגרה, הדברים מתחילים להשתנות באופן מהותי והשינויים הללו – הורמונליים, פיזיולוגיים וחברתיים - מעוררים תגובות רגשיות בהתאם.
1. תגובה נפשית לשינויים הורמונליים
אנו מכירים היטב את חשיבותם של ההורמונים בוויסות תהליכים גופניים רבים, ביניהם מחזורי שינה ואכילה וכמובן מצב הרוח.
בגיל המעבר, המערכת ההורמונלית יוצאת מאיזון והייצור הסדיר של אסטרוגן, פרוגסטרון ואפילו סרוטונין נפגע. השיבוש ההורמונאלי מוביל לעצבנות יתר, פרצי בכי, עייפות הנובעת מפגיעה באיכות השינה, פחדים וחרדות מהעתיד ועוד.
2. תגובה נפשית לשינויים פיזיולוגיים
שינויים גופניים ופיזיולוגיים גוררים אחריהם תגובות נפשיות, כפי שקורה – להבדיל – במקרים של טראומה גופנית חד פעמית או מחלה כרונית ממושכת.
גיל המעבר אינו שונה, בהקשר זה, ונשים רבות חוות מצוקה פסיכולוגית כתוצאה משינויים פיזיולוגיים כמו כאב ואי נוחות גופנית, נשירת שיער, עלייה במשקל, יובש בנרתיק ועוד. השינויים הללו פוגעים בתחושת הערך העצמי של נשים בגיל המעבר ורבות מהן משתמשות בביטויים, כמו "אני לא מזהה את עצמי במראה", "הגוף שלי בוגד בי, הוא כבר לא מה שהיה פעם".
3. תגובה נפשית לשלב החיים החדש
נשים רבות שואלות את עצמן בתקופה זו שאלות נוקבות, אודות החיים שבנו עם השנים. המעבר לשלב החיים החדש, אחרי שלב הפריון והקמת המשפחה, מזמן תהיות לגבי הזוגיות, החיים המקצועיים, ההורות ואורח החיים בכלל. פעמים רבות מתעורר בשלב הזה פחד חדש מסופיות החיים.
פעמים רבות מתעוררים ספקות לגבי המשך הדרך הזוגית או המקצועית ונשים רבות בוחרות, בשלב זה, לעשות שינויים משמעותיים בחייהן האישיים, שיתאימו יותר למי שהפכו להיות עם השנים.
כאשר השאלות והספקות, הטבעיים כל כך, גורמות לאישה לחוש תסכול ואכזבה מחייה, כפי שהתנהלו עד עכשיו, עלולות להתעורר תחושות של דיכאון וחרדה מהעתיד.
איך אפשר לטפל בסימפטומים נפשיים של גיל המעבר?
לפני הכל – קבלה עצמית
חלק מהנשים נוטות להתכחש לשלב החיים החדש, אשר טומן בחובו גם פרידה מהנעורים והבנה של סופיות החיים. הכחשה מביאה אותן, לעיתים, להתנהגות לא מבוקרת, שעלולים להיות בה סיכונים, כמו ניהול רומנים והחלפת שותפים מיניים בתדירות גבוהה, שימוש יתר בסמים ואלכוהול, הליכים פלסטיים שנראה שאיבדו שליטה, דיאטות קיצוניות ופעילות ספורטיבית מוגזמת ולא מותאמת.
ההמלצה הראשונה והמרכזית שלנו לנשים החוות תסמינים נפשיים בגיל המעבר, היא להכיר בכך שמדובר בשלב חיים טבעי, שהוא מנת חלקן של כל הנשים כמעט ולטפל בתופעות הפיזיות והנפשיות באמצעים מותאמים ובטוחים.
טיפול הורמונאלי
אחד הטיפולים המרכזיים לנשים בגיל המעבר, הוא טיפול הורמונאלי שמטרתו להחזיר את המערכת לאיזון ובכך למנוע, באופן מעשי, רבות מהתופעות שכה קשה לחיות איתן.
חיוני שטיפול כזה יתבצע על ידי גורמים מורשים כמו אנדוקרינולוגים, שיעקבו אחר מצבה של המטופלת עם תחילת נטילת התרופות וידייקו את המינונים במידת הצורך.
הקפדה על אורח חיים מאוזן
זהו בדיוק הזמן להקפיד על התזונה ולצרוך מזונות עשירים בנוגדי חימצון ובסיבים תזונתיים ודלים בשומן רווי, תוך הימנעות מחומרים שמגבירים את התופעות הבלתי רצויות כמו קפאין.
כדאי לאמץ שגרת אימונים מותאמת שתשמור על בריאות הגוף והנפש, להקפיד על שעות שינה מרובות ולהימנע מצריכת אלכוהול וחומרים ממכרים אחרים.
טיפול נפשי
נשים רבות בגיל המעבר מתארות תחושה מאיימת, של קושי לזהות את עצמן ואת התנהגותן בתקופה זו. לעיתים, החרדה מהשתלטות הסימפטומים חמורה לא פחות מהסימפטומים
עצמם. במצב כזה אפשר וכדאי לפנות לטיפול נפשי שיעזור לך להתמודד עם השינוי המשמעותי בחיים.
יש לכם שאלות נוספות לגבי התמודדות עם הגיל השלישי? מוזמנים לפנות לפורום שלנו בנושא
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית בכירה, MA
התמחות: חרדה, דיכאון, סטרס, OCD, חוסר סיפוק, תקיעות במימוש עצמי, קשיים ביחסים, ליווי בהריון ובהורות, סוגיות
אזור בארץ: רמת השרון, הרצליה, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מתמחה בטיפול בחרדה ובדיכאון. בעלת ניסיון רב בטיפול בנשים. משלבת שיח המביא לתובנה מעמיקה(גישה פסיכודינמית) עם טכניקות של CBT -בכדי
עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת CBT חברה מומחית
התמחות: חרדה (חרדה חברתית, חרדה מוכללת, פאניקה, פוביה ספציפית, קלאוסטרופוביה, חרדת בחינות ועוד), דיכאון, OCD
אזור בארץ: מרכז (קליניקה בשוהם ובפתח תקווה). יש אפשרות לטיפול גם בזום.
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית קוגניטיבית התנהגותית מומחית,בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים מגיל 18 ומעלה המתמודיים עם חרדות, דיכאון, OCD, משברי חיים
עובדת סוציאלית קלינית פסיכותרפיסטית
התמחות: טיפול cbt, חרדה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,טיפול במתבגרים ומבוגרים
אזור בארץ: שפלה,מודעין
שפה: עברית
טיפול cbt, מומחית בחרדות, דיכאון, דימוי עצמי, חולי, אובדן ושכול. עוסקת בטיפול פרטני, זוגי, והדרכת הורים. מציעה טיפול מקצועי, ממ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שינה והירדמות - תינוקות וילדים (גיל 5 חודשים ועד 5 שנים) נטי בר - יועצת שינה ומנחת הורים לגיל הרך
הגעתי למצב שאני לא ישנה בלילות! הילדה המתוקה שלי בת שנה ו7 חודשים נרדמת רק בידיים! רק ככה היא מסכימה להירדם! זה מאודדד קשה לי!
למה צריך להיות עצוב כדי לחגוג את החיים? אודי גולדשטיין - מטפל פרטני וקבוצתי בפסיכודרמה
איך זה שלפעמים קורה שאנחנו שומעים שיר, שמעלה דמעות ותחושת עצבות, אבל פתאום גם צפה לה גם תחושת אושר? ברגע אחד, משהו בפנים נפגע, תחושת מקבלות מילים, מנגינה, ותוקף. ברגע הזה מתיישב איזשהו פרדוקס: אושר ועצבות גרים יחד תחת אותה קורת גג.
דיכאון חורף- על מה ולמה? עידית להב
לכ- 20% מהאנשים, החורף מעורר תחושת דיכאון. הרגשה עגמומית, חוסר חשק, ירידה באנרגיה ובמצב הרוח. יש משהו עגמומי בגשם, בחושך המוקדם, ברטיבות ובאיטיות שבה הדברים מתנהלים
טיפול זוגי בפרק ב' צוות על הספה
במקרים רבים של גירושים, בני הזוג מאמינים שהקשיים הזוגיים שחוו היו רק תוצר של חוסר ההתאמה הספציפית ביניהם ובטוחים שבמערכת היחסים הבאה, הכל יראה שונה. במציאות, אנשים שעברו גירושים, בדרך כלל מגיעים לזוגיות פרק ב' כאשר הם נושאים עמם מטען של משקעים רגשיים הקשורים בזוגיות.