
כיצד נתמודד עם גיל המעבר
צוות על הספה
ההמלצה הראשונה והמרכזית שלנו לנשים החוות תסמינים נפשיים בגיל המעבר, היא להכיר בכך שמדובר בשלב חיים טבעי, שהוא מנת חלקן של כל הנשים כמעט ולטפל בתופעות הפיזיות והנפשיות באמצעים מותאמים ובטוחים.
גלי חום פתאומיים, הזעה, דפיקות לב, כאבים, עלייה במשקל ועוד תופעות לא נעימות.
מעט מדי נכתב על ההשפעות הנפשיות של גיל המעבר ועל הדרכים להתמודד עם ההשפעות הללו – ובדיוק בשביל זה אנחנו כאן.
גיל המעבר בשלוש שורות
גופה של האישה עובר שינויים הורמונליים דרמטיים סביב הפסקת המחזור החודשי, שמתרחש כיום לקראת גיל חמישים בממוצע. לשינויים הללו יש השלכות פיזיות ונפשיות מרחיקות לכת שחשוב להכיר.
תסמינים נפשיים בגיל המעבר
את רוב התסמינים הנפשיים של גיל המעבר נשים מכירות היטב כתופעות מתח טרום-ויסתי (PMS), אשר בגיל המעבר עלולות להופיע בעוצמות גבוהות יותר ולא מוכרות.
בין התסמינים המרכזיים:
* עצבנות וחוסר שקט שעלולים להגיע להתנהגות תוקפנית
* חרדה
* חוסר ריכוז
* עייפות וחוסר מוטיבציה ("אין חשק לקום בבוקר")
* עייפות
* תחושת עצב שעלולה להגיע עד כדי דיכאון
* שינויים כופים במצב הרוח, חוסר יציבות נפשית
מדוע התופעות הללו מתרחשות?
גיל המעבר מסמל סיום של שלב חיים משמעותי, במהלכו רוב הנשים בונות לעצמן קריירה ומקימות משפחה. פתאום, לאחר שנים רבות של שגרה, הדברים מתחילים להשתנות באופן מהותי והשינויים הללו – הורמונליים, פיזיולוגיים וחברתיים - מעוררים תגובות רגשיות בהתאם.
1. תגובה נפשית לשינויים הורמונליים
אנו מכירים היטב את חשיבותם של ההורמונים בוויסות תהליכים גופניים רבים, ביניהם מחזורי שינה ואכילה וכמובן מצב הרוח.
בגיל המעבר, המערכת ההורמונלית יוצאת מאיזון והייצור הסדיר של אסטרוגן, פרוגסטרון ואפילו סרוטונין נפגע. השיבוש ההורמונאלי מוביל לעצבנות יתר, פרצי בכי, עייפות הנובעת מפגיעה באיכות השינה, פחדים וחרדות מהעתיד ועוד.
2. תגובה נפשית לשינויים פיזיולוגיים
שינויים גופניים ופיזיולוגיים גוררים אחריהם תגובות נפשיות, כפי שקורה – להבדיל – במקרים של טראומה גופנית חד פעמית או מחלה כרונית ממושכת.
גיל המעבר אינו שונה, בהקשר זה, ונשים רבות חוות מצוקה פסיכולוגית כתוצאה משינויים פיזיולוגיים כמו כאב ואי נוחות גופנית, נשירת שיער, עלייה במשקל, יובש בנרתיק ועוד. השינויים הללו פוגעים בתחושת הערך העצמי של נשים בגיל המעבר ורבות מהן משתמשות בביטויים, כמו "אני לא מזהה את עצמי במראה", "הגוף שלי בוגד בי, הוא כבר לא מה שהיה פעם".
3. תגובה נפשית לשלב החיים החדש
נשים רבות שואלות את עצמן בתקופה זו שאלות נוקבות, אודות החיים שבנו עם השנים. המעבר לשלב החיים החדש, אחרי שלב הפריון והקמת המשפחה, מזמן תהיות לגבי הזוגיות, החיים המקצועיים, ההורות ואורח החיים בכלל. פעמים רבות מתעורר בשלב הזה פחד חדש מסופיות החיים.
פעמים רבות מתעוררים ספקות לגבי המשך הדרך הזוגית או המקצועית ונשים רבות בוחרות, בשלב זה, לעשות שינויים משמעותיים בחייהן האישיים, שיתאימו יותר למי שהפכו להיות עם השנים.
כאשר השאלות והספקות, הטבעיים כל כך, גורמות לאישה לחוש תסכול ואכזבה מחייה, כפי שהתנהלו עד עכשיו, עלולות להתעורר תחושות של דיכאון וחרדה מהעתיד.
איך אפשר לטפל בסימפטומים נפשיים של גיל המעבר?
לפני הכל – קבלה עצמית
חלק מהנשים נוטות להתכחש לשלב החיים החדש, אשר טומן בחובו גם פרידה מהנעורים והבנה של סופיות החיים. הכחשה מביאה אותן, לעיתים, להתנהגות לא מבוקרת, שעלולים להיות בה סיכונים, כמו ניהול רומנים והחלפת שותפים מיניים בתדירות גבוהה, שימוש יתר בסמים ואלכוהול, הליכים פלסטיים שנראה שאיבדו שליטה, דיאטות קיצוניות ופעילות ספורטיבית מוגזמת ולא מותאמת.
ההמלצה הראשונה והמרכזית שלנו לנשים החוות תסמינים נפשיים בגיל המעבר, היא להכיר בכך שמדובר בשלב חיים טבעי, שהוא מנת חלקן של כל הנשים כמעט ולטפל בתופעות הפיזיות והנפשיות באמצעים מותאמים ובטוחים.
טיפול הורמונאלי
אחד הטיפולים המרכזיים לנשים בגיל המעבר, הוא טיפול הורמונאלי שמטרתו להחזיר את המערכת לאיזון ובכך למנוע, באופן מעשי, רבות מהתופעות שכה קשה לחיות איתן.
חיוני שטיפול כזה יתבצע על ידי גורמים מורשים כמו אנדוקרינולוגים, שיעקבו אחר מצבה של המטופלת עם תחילת נטילת התרופות וידייקו את המינונים במידת הצורך.
הקפדה על אורח חיים מאוזן
זהו בדיוק הזמן להקפיד על התזונה ולצרוך מזונות עשירים בנוגדי חימצון ובסיבים תזונתיים ודלים בשומן רווי, תוך הימנעות מחומרים שמגבירים את התופעות הבלתי רצויות כמו קפאין.
כדאי לאמץ שגרת אימונים מותאמת שתשמור על בריאות הגוף והנפש, להקפיד על שעות שינה מרובות ולהימנע מצריכת אלכוהול וחומרים ממכרים אחרים.
טיפול נפשי
נשים רבות בגיל המעבר מתארות תחושה מאיימת, של קושי לזהות את עצמן ואת התנהגותן בתקופה זו. לעיתים, החרדה מהשתלטות הסימפטומים חמורה לא פחות מהסימפטומים
עצמם. במצב כזה אפשר וכדאי לפנות לטיפול נפשי שיעזור לך להתמודד עם השינוי המשמעותי בחיים.
יש לכם שאלות נוספות לגבי התמודדות עם הגיל השלישי? מוזמנים לפנות לפורום שלנו בנושא
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, בעיות משפחתיות וזוגיות, הדרכת הורים,טיפול במתבגרים, חרדה,דיכאון.קליניקה בכרמ
אזור בארץ: צפון, כרמיאל, גליל מערבי
שפה: עברית,אנגלית
אני מטפלת אקטיבית ופרקטית המאמינה באיזון הנפש מול צרכי היום יום, ובמקביל, באיזון החיים אל מול האתגרים העומדים בפנינו. התהליכים ממ

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: כאב נפשי, דאגות ולבטים; אתגרים ושינויים, עבודה ולימודים.
יחסים עם עצמי ואחרים בכל שלבי החיים;
די
אזור בארץ: להבות הבשן, גליל עליון, קרית שמונה, צפון רמת הגולן, ראש פינה.
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית קלינית מומחית, מקבלת מבוגרים בשלבי החיים השונים וכן ילדים, מתבגרים והורים; חיילים וסטודנטים. הקליניקה בלהבות הבשן, עמק

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: טיפול במתבגרים ומבוגרים, חרדה, פגיעות מיניות, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חי
אזור בארץ: גבעת עדה / בנימינה / זיכרון יעקב
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת מזה כ-20 שנה בגישה הפסיכודינאמית עם שימוש בכלים של CBT. מאמינה בכוחו של המפגש הטיפולי לקדם שינוי וצמיחה, ולסייע בהתמודדויות

עובדת סוציאלית קלינית (MSW)
התמחות: התמודדות נפשית במשפחה- טיפול בבני משפחה של מתמודדי נפש, קשיים רגשיים ונפשיים, מצבי משבר, קושי במערכו
אזור בארץ: עתלית, אזור חוף כרמל, חיפה,קיסריה, זיכרון יעקב, מטפלת אונליין
שפה: עברית
מאמינה בכוחו של טיפול לייצר מרחב מכיל ולא שיפוטי על מנת שנוכל לעבוד על חסמים ותקיעויות, להבין מה גורם לסטרס ואי שקט במטרה לייצר הת
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול בהורים מזדקנים ענבר לבקוביץ
הזקנה הינה תהליך נורמטיבי במעגל חייו של אדם, והיא עלולה להיות מלווה בשינויים תפקודיים, רגשיים, התנהגותיים וקוגניטיביים (Ball et al., 2000). בנים ובנות המתמודדים עם אתגרי הטיפול בהורים מזדקנים, ניצבים בפני סוגיות רבות ומורכבות.
כיצד נעזור לילדנו להיפרד מהמורה/מהגננת חגית זכאי
סוף השנה והפרידה מהגן, הגננת או המורה מהווה גורם מעורר חרדה עבור ילדים רבים
טיפול באדם חולה דמנציה צוות על הספה
התמודדות עם בן משפחה שחולה בדמנציה היא משימה מורכבת מאוד – גם ברמה המעשית וגם ברמה הנפשית. במאמר זה ננסה לתת לכם טיפים והמלצות במטרה לסייע לכם בהתמודדות.
האם התקשורת שלך מאופיינת באינטליגנציה רגשית? תגית הלפרין, פסיכותרפיסטית
אינטליגנציה רגשית היא מיומנות נרכשת ומשתפרת עם הזמן והתרגול. מה יכולות האינטליגנציה הרגשית שלכם? עד כמה אתם מיומנים? בדקו את עצמכם.