
על בדידות ומה אתם יכולים לעשות כדי להיות פחות בודדים
צוות על הספה
כאמור, בדידות אינה גזירת גורל ובהחלט ניתן לטפל בה ולשפר את המצב בעזרת אנשי מקצוע המתמחים בתחום:
למה מתכוונים כשאומרים בדידות
בדידות היא תחושה סובייקטיבית ואינה תלויה במספר האנשים שמקיפים את האדם הבודד. כאשר אדם מעוניין באינטראקציות חברתיות ובתחושת שייכות ומרגיש שאינו מצליח לממש את כמיהתו, נוצרת תחושת בדידות שעלולים להיות לה מחירים נפשיים ובריאותיים קשים.
מכאן נובע כי יש אנשים שיהיו לבד, מבחירה, ולא יחושו תחושת בדידות, בעוד אנשים אחרים יהיו מוקפים בחברת בני אדם ועדיין יחושו בודדים.
מדוע אנשים הופכים בודדים
במרבית המקרים, בדידות נובעת כתוצאה מחרדה חברתית לא מטופלת אשר גורמת לאדם להפחית במספר האינטראקציות החברתיות שלו, להימנע מחברת אנשים ולהישאר סגור רגשית וחברתית, גם כאשר הוא נמצא בחברה.
אנשים רגישים במיוחד נמצאים בסיכון גבוה לבדידות, מאחר וכל אינטראקציה חברתית לא מושלמת תחווה על ידם כביקורת והם יחושו דחויים ולא מובנים.
גורם נוסף שנמצא במתאם גבוה לבדידות, הוא היעדר מודלים חיוביים של תקשורת ויחסים חברתיים בילדות.
בכל המקרים הללו, מדובר במעגל קסמים אכזרי בו האדם מרגיש לא שייך, מתקשה להביא את עצמו לקרבה אנושית ממשית ונמנע, יותר ויותר, מקרבה כזו, אסטרטגיה שהופכת אותו לבודד יותר.
למה זה מסוכן - מחירי הבדידות
אצל אדם הסובל מבדידות, בעיקר לאורך זמן, נראה עלייה ברמות הורמון הקורטיזול (שמופיע בזמן התמודדות הגוף עם לחץ נפשי ניכר), העלול לגרום לסימפטומים פיזיולוגיים שליליים רבים, כמו:
פגיעה במערכת החיסון
הפרעות שינה ואכילה
שיבוש בקצב הלב
נטייה למחלות כרוניות כמו מחלות לב וסוכרת
המחירים הנפשיים של בדידות ברורים ואינטואיטיביים לנו אפילו יותר, והם כוללים:
דכאון
פגיעה בתחושת הערך העצמי והמסוגלות
פיתוח תפיסות שליליות כלפי עצמי וכלפי העולם
קשיי ריכוז
התקפי זעם
התמכרות למשני תודעה מסוגים שונים (אלכוהול, סמים, מסכים ועוד)
בדידות בגיל השלישי
אחת האוכלוסיות הפגיעות ביותר לנזקי בדידות היא בני הגיל השלישי, מבוגרים שהמעגל החברתי שלהם מצטמצם באופן טבעי עם יציאת הילדים מהבית, מות חברים קרובים ולעיתים אף בני זוג ועזיבה של מעגלים חברתיים קודמים כמו מקום העבודה.
ממצא משמעותי במיוחד אודות נזקי הבדידות בקרב אנשים מבוגרים מראה כי הבדידות מעלה באופן דרמטי את הסיכוי לפגיעה קוגניטיבית, לדמנציה ואלצהיימר בגיל השלישי.
איך נזהה אדם הסובל מבדידות
? אנשים שקשה באמת להכיר – גם כאשר הם בחברה, נשמר מרחק מסוים בינם לבין האחרים והם ממעטים להביע רגשות ולחלוק תחושות אותנטיות.
? מיעוט חברי אמת – הנטייה המתוארת לעיל, גורמת לכך שלאנשים הבודדים לא יהיו חברים קרובים אלא רק מכרים רחוקים או מזדמנים.
? סובלים בחברה – אנשים בודדים, בעיקר כאלה עם חרדה חברתית, יגלו מצוקה בעת מפגש חברתי, יתקשו לדבר ובמרבית המקרים ימהרו להימלט מהאירוע המאיים. אחרי המפגש החברתי הם יחושו אפיסת כוחות, כאילו השתתפו במרתון מפרך.
איך ניתן לטפל בבדידות
יש אנשים שמועדים יותר מאחרים להתמודד עם בדידות, אך החדשות הטובות הן שיש מה לעשות כדי לשפר את המצב.
נחלק את הטיפול בבדידות לשני חלקים: מה שהאדם יכול לעשות עבור עצמו ומה שאנשי מקצוע יכולים לעשות עבורו.
טיפול עצמי
הצורך הבסיסי של מי שסובלים מבדידות בעקבות חרדה חברתית הוא הימנעות. קל יותר להימנע מאינטראקציות חברתיות מאשר לנסות להתמודד איתן, גם כאשר רוצים בהן מאוד.
ישנם מספר דברים שאדם יכול לעשות כדי לעזור לעצמו להיות פחות בודד:
? ליצור אינטראקציה חברתית מכוונת באמצעות הצטרפות לחוג, לתנועה או לארגון התנדבותי שפעילותו מזמנת מפגשים חברתיים.
? להיות בחוץ – על אף הנטייה הטבעית להסתגר, אנשים בודדים יכולים להיתרם מאוד מפעילות בחוץ, בשמש ובאוויר הצח, שמעלות את רמות הסרוטונין והאנדורפינים בגוף ומשפרות את התחושה הפיזית והנפשית.
? לטפל במישהו אחר – אימוץ חיית מחמד עשויה לשפר פלאים את תחושת הבדידות.
טיפול פרטני או קבוצתי
כאמור, בדידות אינה גזירת גורל ובהחלט ניתן לטפל בה ולשפר את המצב בעזרת אנשי מקצוע המתמחים בתחום:
? טיפול קבוצתי – השתתפות בקבוצה ייעודית לטיפול בבדידות ובחרדה חברתית עשויה לסייע מאוד ולאפשר רכישת כלים, אימון באינטראקציות חברתיות מבוקרות ופידבק מקבוצת השווים, שיכול להיות משמעותי במיוחד עבור האדם הבודד.
תכניות בולטות לטיפול בחרדה חברתית הן מים שקטים וקבוצות של עמותת רקפת
? טיפול דינאמי – המסייע לאדם להבין מהם המקורות לתחושת הבדידות שלו וליצור דפוסים חדשים לתקשורת ולאינטראקציה חברתית.
טיפול דינאמי נמצא כאפקטיבי במיוחד לתחושת בדידות, מאחר וזו נובעת במרבית המקרים ממניעים ראשוניים ועמוקים יותר, המחייבים בירור.
? טיפול קוגניטיבי-התנהגותי – המתמקד בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות חברתית ומסייע לאדם להיפטר ממחשבות מעיקות שאינן מקדמות אותו לקשרים חברתיים משמעותיים יותר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: משברי חיים, לחץ וחרדה, דיכאון, אבל, טראומה, אתגרים במערכות יחסים וקשרים זוגיים, תעסוקה, הריון ולידה,
אזור בארץ: רחובות,נס ציונה
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת מעל 20 שנה במבוגרים ונוער ומדריכה אנשי מקצוע. משלבת טיפול נפשי עם ליווי רוחני למציאת עוגן פנימי יציב ומצפן מדויק. הטיפול ממו

מאבחנת דידקטית, פסיכו דידקטית ומטפלת
התמחות: אבחון וטיפול לכל הגילאים כולל מבוגרים במגוון שיטות מתחום הפסיכולוגיה החיובית( NLP ) ומתחום גופנפש -ב
אזור בארץ: אשקלון
שפה: עברית,אנגלית
אני מציעה מרחב טיפולי לילדים, נוער ובוגרים. שיטת הטיפול מגוונת ונטולת סיסמאות. מוצאת את אפיק התקשורת המתאימה לכל אדם בנפרד, לומד

מטפלת אישית זוגית ומשפחתית מוסמכת ומדריכה מוסמכת
התמחות: טיפול אישי, זוגי ומשפחתי בשלבי החיים (החל מגיל 20) וכן בתקופות של קושי ומשבר. כגון: שאלות וקושי לפני
אזור בארץ: שרון,כפר סבא, רעננה, הוד''ש
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי בהתמודדות עם משברי חיים. הטיפול משלב הבנה דינאמית לצד ראיה מערכתית וכלים מעשיים במטרה ל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך להתמודד עם קושי נפשי? צוות אתר על הספה
כמעט כל אזרח ישראלי מתמודד עם רמה מסוימת של מצוקה וקושי נפשי, בעת הקשה הזו בה מדינת ישראל שרויה במלחמה. המראות הקשים מאזור הדרום והדאגה לחברים ובני משפחה שחיים באזור או משרתים בצבא, משפיעים על מצב הרוח ומאיימים על החוסן הרגשי שלנו.
התמודדות עם לחץ חריף – גירוי העצב התועה ד"ר ליאת יכניץ
במצבי לחץ קיצוניים הגוף שלנו מתגייס למצב של סכנה ומשדר לנו שעלינו להילחם על ההישרדות שלנו. מלחמה על הישרדות לא מאפשרת קיום של שגרה רגילה – עבודה, ענייני בית, שינה רציפה ועוד, באופן פרדוקסלי, דווקא שמירה על השיגרה היא זו שעוזרת לנו להתמודד עם לחץ בצורה מיטבית
איך מתמודדים עם חרדה לקראת הגיוס והשירות הצבאי צוות על הספה
הגיוס לצה"ל מעלה חששות טבעיים מהשינוי הדרמטי הצפוי באורח החיים והחיילים לעתיד שואלים את עצמם האם יצליחו להסתדר בעצמם, רחוק מהסביבה המוכרת, האם ימצאו את מקומם במעגל החברתי החדש ואיך יראו חייהם כחיילים.
טיפול באוטיזם: האוטיסט כממציא והטיפול הפסיכואנליטי פרופ' שירלי שרון-זיסר
בתקופתינו, הולכים ומתרבים המקרים בהם ילדים מאובחנים כממוקמים על מה שקרוי ״הספקטרום האוטיסטי.״ האבחנה, שלעיתים קרובות מגיעה בסיומה של דרך מתישה, עלולה היא עצמה להחוות על ידי ההורים כמכה קשה.