על טיפול בתנועה – כי לפעמים צריך פשוט לזוז
צוות על הספה
טיפול באמצעות תנועה או ריקוד עשוי להתאים לאנשים רבים ובמיוחד למי שמעדיפים תקשורת שאינה מילולית ומביעים את עצמם בצורה טובה יותר באמצעות הגוף.
טיפול בתנועה יוצא מתוך תפיסה זו ומציע דרך בלתי מילולית לעיסוק ברגשות ובתחושות, שפעמים רבות קשה מאוד למטופלים להביע באמצעות שיח, וזאת מבלי שיהיה צורך לעקוף או לנפץ את מנגנוני ההגנה שלהם.
מה זה טיפול בתנועה
תרפיה בתנועה או במחול מבקשת לסייע לאדם ליישב ולשלב רכיבים גופניים, רגשיים וקוגניטיביים בחייו, להביע רגשות מורכבים ולעיתים אף בלתי מודעים באמצעות תנועת הגוף והיציבה, לקדם תפקוד ורווחה נפשית ולשפר את חיי המטופל.
תרפיה בתנועה מתבססת על מספר הנחות מוצא:
1. גוף האדם והאופן בו הוא נע משקף את מצבו הנפשי
2. הגוף והנפש משפיעים זה על זו באופן הדדי
3. להתנסות והבעה בתנועה יש ערך טיפולי משמעותי
4. הקשר הטיפולי אינו זקוק למילים כדי להתקיים
מטרות של טיפול בתנועה
המטרות של טכניקה טיפולית זו רבות ומגוונות והיא נמצאה יעילה במיוחד לצרכים הבאים:
* חיזוק תחושת הביטחון והיכולת
* חיזוק תחושת החיוניות
* העלאת זיכרונות קשים שהודחקו
* חיזוק תחושת השייכות
* חיזוק מיומנויות חברתיות כמו דיבור מול קהל, ביטחון עצמי, יכולות תקשורת
* איתור ושינוי הרגלים, קיבעונות וקונפליקטים
* שיפור יכולות ויסות והתמודדות
מהם הכלים המרכזיים של טיפול בתנועה
כמו בשיטות טיפול אחרות, איכות הטיפול מושפעת ממגוון הכלים המצויים בידי המטפל והתאמתם לצרכי המטופל.
אלו הכלים המרכזיים בהם משתמשים מטפלים בתנועה:
1. שיקוף (MIRRORING) – מאפשר יצירת דיאלוג תנועתי ללא מילים. המטפל משקף את תנועות המטופל ומאפשר לו לחוות את הדברים מנקודת מבט חדשה, תוך חיזוק הקשר הרגשי ביניהם.
2. אימפרוביזציה/אלתור – מעין משחק הדדי של תנועה המאפשר העלאת תכנים מחיי היומיום והדמיה של אינטראקציות חברתיות, המאפשרות חקר עצמי של המטופל והגעה לתובנות חדשות.
3. הנגדה או הגזמה - המטפל מגיב לתנועות המטופל באמצעות תנועות מוגזמות או מנוגדות, בכדי לאפשר למטופל נקודת מבט שונה וחדשה על דפוסים מוכרים של חשיבה והתנהגות.
למי מתאים טיפול בתנועה
טיפול באמצעות תנועה או ריקוד עשוי להתאים לאנשים רבים ובמיוחד למי שמעדיפים תקשורת שאינה מילולית ומביעים את עצמם בצורה טובה יותר באמצעות הגוף.
* ילדים צעירים המוגבלים ביכולת ההבעה המילולית שלהם ובעיקר ילדים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז או בעיות התנהגות.
* מתבגרים ובני נוער הנוטים להסתגרות וממעטים בשיח. טיפול בתנועה יתאים במיוחד לבני נוער המתמודדים עם דימוי גוף ירוד, חרדה, הפרעות אכילה או תקיפה מינית.
* קשישים ובעיקר אנשים עם דמנציה או אלצהיימר. התנועה מאפשרת העלאת זיכרונות באופן לא מילולי, מפתחת את הקורדינציה ומסייעת בהפגת בדידות ושעמום.
* מתמודדי נפש, עבורם התנועה מהווה גשר אל הלא מודע ומסייעת ביצירת קשר טיפולי שאינו תלוי במילים או ביכולת ההבעה.
* אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה, שלא תמיד ניתן לעבד באופן מילולי.
מקורות השיטה
כל יצור חי מתקשר באמצעות תנועות, גם כאשר יש בידו האפשרות לתקשורת מילולית. גם בני האדם, לפני שלומדים שפה מדוברת, מביעים עצמם אך ורק באמצעות הגוף וגם לאחר שנרכשת שליטה בשפה המדוברת, נותרים אלמנטים רבים המובעים בצורה גופנית בלבד.
בכל התרבויות לאורך ההיסטוריה, אנו רואים התנהגויות וטקסים אנושיים שעשו שימוש בריקוד ובתנועה כדי להביע את עצמם, לתקשר עם סביבתם ואפילו להתפלל לאליליהם.
לאורך חיי האדם נחרטים בגופו זיכרונות, טראומות ומשברים שעבר – טיפול בתנועה מבקש לעשות שימוש במרכיבים האישיים והתרבותיים הללו כדי לקדם את בריאות הנפש של האדם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מומחית להתמכרויות
התמחות: תקשורת מקרבת וקשיי תקשורת, מרחק וקרבה ביחסים,כלים לפתרון ריבים והתאוששות מהירה מהם, משברים בזוגיות,
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, נתניה וחדרה
שפה: עברית
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מנוסה לטיפול זוגי בנושא תקשורת,כלים לפתרון ריבים והתאוששות מהירה,פרק ב', ועוד. בנוסף, טיפול גמילה ו
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול דינמי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי- CBT, טיפול קצר מועד, דיכאון, פוסט טראומה, חרדה, משברי חיים, א
אזור בארץ: גבעתיים, עמק חפר, נתניה
שפה: עברית
פסיכולוג קליני מומחה. מטפל במבוגרים ומתבגרים בקליניקה בגבעתיים ובעמק חפר. מאמין ששינוי בטיפול טמון בקשר ובנוכחות פעילה בין השניי
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: CBT, חרדה, חרדה חברתית, ACT, דימוי עצמי, יחסים בינאישיים, קשיים זוגיים, להט''ב (כולל התאמה מגדרית),
אזור בארץ: מטפל ברעננה, באזור השרון,
בנוסף מטפל בקליניקה בתל אביב
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מומחה המטפל במבוגרים, נוער, ילדים, וכן בהדרכת הורים. ניסיון רב בטיפול באנשים במצבי מצוקה, חרדה, דיכאון, משברי חיים,
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש? צוות על הספה
רבות נכתב על האופן בו משפיע השימוש ברשתות החברתיות על שעות הפנאי של אנשים, על הדרך בה הם מתקשרים זה עם זה ועל בריאותם הפיזית, אך במאמר זה נתמקד בהשפעות הרגשיות של הרשתות הללו וננסה לענות על השאלה איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש?
לא נרדמים? איך מטפלים בבעיות שינה? צוות על הספה
כולנו מבינים את הקשר בין שינה סדירה לבריאות נפשית וגופנית, אבל רק כאשר מתמודדים עם בעיות שינה מבינים לעומק את פוטנציאל הפגיעה באיכות החיים שנגרמת בגללן. הפרעות שינה לאורך זמן מובילות לפגיעה ממשית באיכות החיים של האדם.
מי המאושר האמיתי או איך בונים הערכה עצמית? צוות אתר על הספה
היא חייבת שיעריצו אותה ועושה הכול על מנת להרשים. היא נראית מדהים ולא חסר לה כסף. ניתן היה לחשוב שהיא בפסגת האושר, אבל האמת העצובה היא, שהאושר ממנה והלאה. איך יכול להיות?
מה זה פסיכולוג תעסוקתי ומתי כדאי לפנות אליו? גל שי - פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
במאמר זה אבקש להכניס אתכם לעולם המרתק של תחום התמחות מוכר קצת פחות – פסיכולוגיה תעסוקתית ולתאר לכם את תפקידו של פסיכולוג תעסוקתי. מהו תחום התמחותו? ומתי וכיצד הוא יכול לסייע גם לכם?