טיפול לקהילה הגאה
צוות על הספה
בניגוד לתפיסה הרווחת, גם לאחר שיתוף המשפחה והסביבה הקרובה בדבר הנטייה המינית או זהות המגדר שאינן נורמטיביות, האדם הלהט"ב נדרש להמשיך "לצאת מהארון" לאורך החיים
מטפלים רבים, מנוסים ככל שיהיו, נתקלים באתגר בבואם לטפל באנשי קהילת הלהט"ב, אם לא ביצעו טיפולים כאלה בעבר.
הסיבות לכך רבות, ובראשן העובדה שהנטייה המינית או הזהות המגדרית משפיעות באופן נרחב על כל תחומי החיים, גם כאשר המטופל לא הגיע לטיפול בגינן, וחברי הקהילה הגאה מתמודדים עם גורמי דחק ייחודיים שאינם מוכרים לציבור ההטרוסקסואלי.
גורמים ייחודיים למצוקה רגשית של חברי הקהילה הגאה
מחקרים שנעשו לאורך השנים מראים באופן עקבי, כי להט"בים נמצאים בסיכון מוגבר למצוקה נפשית, חרדות, דיכאון והתנהגויות פוגעניות כמו הפרעות אכילה, שימוש בסמים, פגיעה עצמית ואף אובדנות.
החוקרים תמימי דעים, כי המקור למצוקה אינו אינהרנטי לנטייה המינית או המגדרית, השונה מהנורמה, אלא ביחס החברתי והממסדי כלפיה.
דחק מיעוטים
קהילת הלהט"ב היא מיעוט, וגם כיום, כאשר מידת הפתיחות כלפי הקהילה גדולה מתמיד, נאלצים חבריה להתמודד לעיתים עם מצבי דחייה, אפליה ולעיתים אף תחושה של איום פיזי. כל להט"ב התמודד בחייו עם הערות פוגעניות וחווה חוסר קבלה. מספיק להסתובב בחצר בי"ס ממוצע בישראל, לשמוע את היקף השימוש במונח "הומו" כקללה, כדי להבין מה עובר על הומו/לסבית צעירים ששומעים את הדברים ומפנימים את האיום ואת תחושת השונות.
חיים שלמים של דריכות ומוכנות לסימנים של היעדר קבלה, דחייה או ניכור – גובים מחיר נפשי ועלולים להביא למצבי דחק ומצוקה נפשית, בהיקף גבוה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית.
יציאה מהארון – פעם אחר פעם
בניגוד לתפיסה הרווחת, גם לאחר שיתוף המשפחה והסביבה הקרובה בדבר הנטייה המינית או זהות המגדר שאינן נורמטיביות, האדם הלהט"ב נדרש להמשיך "לצאת מהארון" לאורך החיים - בכל סביבת מגורים, מקום עבודה או מעגל חברתי חדשים. מאחר ורוב האנשים הם הטרוסקסואליים, הנחת היסוד של כל אדם חדש בו פוגשים היא הנחה הטרוסקסואלית, וחברי הקהילה הגאה נדרשים לתקן את ההנחה ולהציג עצמם כלהט"בים, כדי למנוע דיסוננס בין התפיסה החברתית לזהות הפנימית, המשמעותית כל כך.
אידיאל יופי בלתי מושג
בקהילה הגאה, בעיקר בקרב הומוסקסואלים, מושם דגש משמעותי על מראה חיצוני, והציפייה החברתית היא לשמירה על אידיאל יופי מסוים (גוף צעיר, חזק, חלק ובריא). באופן טבעי, רוב האנשים מתקשים לעמוד בציפייה זו וחווים לחץ וקושי על רקע זה.
שונים – גם בתוך המשפחה
להט"בים רבים מתמודדים, בשלב כלשהו בחיים, עם בדידות והיעדר מעגלי תמיכה טבעיים. בעוד שדחייה חברתית על רקע מוצא, גזע, דת או תרבות לא קיימת במעגל המשפחתי המיידי של מושא הדחייה, במקרה הלהט"בי, האדם חש שונות בתוך המעגל המיידי שלו ועלול לחוות תחושת בדידות קיצונית על רקע זה. כמעט כל חבר בקהילה הגאה, גדל בתוך משפחה הטרוסקסואלית ובתוך מעגל קרבה מיידית של אנשים הטרוסקסואלים, וניתן בקלות להבין את מידת המצוקה שעלולה להתעורר במצב כזה, בעיקר בגיל הצעיר.
מתי כדאי לגשת לטיפול ולמה חשוב לשים לב
כאשר אדם להט"ב חווה מצוקה רגשית אשר פוגעת באיכות חייו, בין אם מקור המצוקה קשור בנטייה המינית ובין אם לאו, כדי לפנות לטיפול רגשי.
מומלץ לחפש מטפל בעל ניסיון בטיפול בלהט"ב, אשר מכיר את המאפיינים הייחודיים של הקהילה ומבין את השפעתם הפוטנציאלית של מאפיינים אלה, על המצב הנפשי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, בריאות הנפש, הפרעות אכילה, אבל ואובדן, לקויות למידה קשב
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, רעננה, השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
טיפול פסיכולוגי בילדים, בני נוער ומבוגרים. משלבת גישה פסיכודינאמית עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. עובדת במרפאה הפסיכולוגית בבי''ח שנ
פסיכולוגית קלינית
התמחות: דיכאון, חרדה, בעיות בזוגיות ובאינטימיות, זהות מינית ומגדרית, לבטים מקצועיים, הריון ולידה, הורות, פגו
אזור בארץ: אזור זיכרון יעקב/בינימינה, אזור פרדס חנה/כרכור, תל אביב
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה בהתאמת הטיפול לאדם, ולא בהתאמת האדם לטיפול ובשיח אמפטי ומכבד המותאם לקצב המטופל/ת. מטפלת בגישה דינאמית, המציבה דגש על תהליכ
פסיכותרפיסטית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה, התמכרויות, קשיים בזוגיות, בעיות הסתגל
אזור בארץ: מושב בית עובד, ראשון לציון, נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית
בתהליך הטיפולי אני שמה דגש רב על הקשר שנוצר ביני לבין המטופל, תוך ניסיון ליצור פתיחות, אמון, ביטחון ותקווה המאפשרים התבוננות ללא ש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך מתקנים לב שבור? ד"ר עירית קורן, פסיכותרפיסטית
והנה הגענו לינואר-תחילת השנה האזרחית-2019. עוד שנה חלפה. בתחילת שנה נהוג לשים את הדגש על התחלות חדשות, משאלות ותקוות לשנה הקרובה. הפעם בחרתי דווקא לדבר על הסופים. כי כל התחלה של שנה חדשה היא גם סוף של השנה הקודמת. מה הפסדנו, מה איבדנו בדרך
סגירת מעגלים דר' שי שלקס
אנחנו אוהבים סדר, צורות "טובות", עד כדי כך שאנו נוטים אפילו "להשלים מעגלים" ו"לא לראות" את החתיכה החסרה, את יוצא הדופן, את היוצא מהכלל.
גמילה ממוצץ וגמילה מבקבוק צוות אתר על הספה
המוצץ והבקבוק מלווים את הילד מיומו הראשון בעולם . הם מרגיעים רעב, מצוקה, בכי, צמא, תסכול, חוסר אונים. הם מסמלים את מה שבטוח בעולם
אמון בעידן ה'קורונה' ד"ר רוי ספנג'ין
נכון לעכשיו נראה כי העולם זועק לאמון. אנשים איבדו אמון בדברים הבסיסיים של החיים. הם חוששים לזכויותיהם ולחופש הבחירה. ממשלות מאיימות על ערכים דמוקרטיים והסמכותיות משגשגת. איננו יכולים לסמוך על כך שהאדם הבא, אולי אפילו קרוב משפחה או בן משפחה, לא ידביק אותנו בנגיף מסכן חיים.