
OCD – מה זה ואיך מטפלים?
צוות על הספה
הטיפול האפקטיבי ביותר ל OCD כולל שילוב בין פסיכותרפיה לטיפול תרופתי.
אצל חלק מהאנשים, המחשבות הטורדניות הללו לא נותנות מנוח, ומביאות איתן התנהגויות כפייתיות שמונעות מהאדם לתפקד באופן תקין.
מה זה בדיוק OCD
הפרעה טורדנית-כפייתית (Obsessive–compulsive disorder) היא מצב נפשי המאופיין במחשבות פולשניות וטורדניות הגורמות לאדם סבל ומלוות בפעולות טקסיות, כפייתיות וחזרתיות, באמצעותן מנסה האדם להתמודד עם החרדה שמעוררות המחשבות הללו ולהפסיק אותן, גם אם לזמן קצר בלבד.
אנשים עם OCD מתמודדים עם מעגל אכזרי בו המחשבות הטורדניות הן בלתי נסבלות עבור האדם ומעוררות בו חרדה קיצונית ולכן הוא מבקש לעצמו כל מיני פתרונות להקלה, כמו טקסים חוזרים, ברכות, חיזוקים סביבתיים כאלה או אחרים.
הפתרונות הללו מקלים על האדם לזמן מסוים, שבדרך כלל הולך ומתקצר, והתלות בהם הולכת ומקצינה, עד שהפתרונות הופכים להיות חלק מהבעיה, וכשלעצמם גורמים מצוקה וסבל לאדם.
גם אני חוזרת לפעמים לבדוק אם שכחתי את התנור דולק, האם יש לי OCD?
אצל רוב האנשים מחשבות טורדניות מקריות וחולפות הן נורמאליות לחלוטין ולא מעידות על הפרעה כלשהי. OCD קיים באוכלוסייה בשכיחות של 1-2% בלבד.
פסיכיאטר יגדיר אדם עם OCD כאשר מתקיימים מספר תנאים:
1. האדם מתמודד עם מחשבות פולשניות ולא רצויות החוזרות על עצמן ויוצרות מצוקה ניכרת.
2. האדם מנסה להיפטר מהמחשבות הללו על ידי פעולות טקסיות שיכולות להיות פיזיות (למשל שטיפת ידיים, בדיקות חוזרות) או מנטליות (ספירה בלחש או בלב) , שהוא חייב לבצע בקביעות כדי להפחית את המצוקה.
3. מבחינת האדם, הפעולות הטקסיות מבוצעות כדי למנוע מצוקה פנימית או קטסטרופה חיצונית, אך מבחינה הגיונית גרידא, הן אינן יעילות למטרתן.
4. המחשבות וההתנהגויות הכפייתיות גוזלות מהאדם זמן ניכר (יותר משעה בכל יום) או מונעות ממנו לתפקד באופן תקין.
גורמי סיכון ל OCD
לא תמיד אנחנו יכולים לדעת מה גורם להופעתה של הפרעה נפשית, במקרה של OCD נמצאו מספר גורמים מנבאים שעלולים להגביר את הסיכון:
1. נטייה גנטית – אנשים שקרוב משפחתם אובחן עם OCD הם בעלי סיכוי גבוה פי 2 לפתח את ההפרעה, ביחס לאוכלוסייה הרחבה. כאשר הקרבה היא מדרגה ראשונה, הסיכוי עולה פי 10.
2. השפעות סביבתיות – ילדים שעברו התעללות רגשית או פיזית קשה וילדים שחוו טראומה משמעותית, נמצאים בסיכון מוגבר ל OCD.
3. מבנה אישיות – עכבות התנהגותיות משמעותיות בילדות והצגת מחשבות שליליות קיצוניות על העולם, הם גורמי סיכון אפשריים.
איך מטפלים ב OCD?
הטיפול האפקטיבי ביותר ל OCD כולל שילוב בין פסיכותרפיה לטיפול תרופתי.
הטיפול התרופתי כולל שימוש בנוגדי דיכאון (תרופות המעכבות ספיגה חוזרת של סרוטונין) לעיתים בשילוב עם נוגדי פסיכוזה או חרדה.
הטיפול הפסיכותרפי שנמצא יעיל במיוחד במקרים שלOCD הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, הכולל שלב אבחוני, שלב של מתן מידע על הגורמים להפרעה, שלב הטיפול עצמו הכולל חשיפה הולכת וגוברת למקור החרדה מבלי שיתאפשר לאדם לבצע את הפעולות הטקסיות המוכרות ושלב סופי של מפגשים בפרקי זמן מרווחים לבדיקת המצב ומניעת הישנות ההפרעה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית ומדריכה
התמחות: מצבי משבר, דיכאון וחרדה, שירות צבאי, הפרעות אכילה, טיפולי פוריות, פוסט טראומה, להט''ב, הדרכות הורים.
אזור בארץ: מרכז,הרצליה, שרון
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית מומחית, בעלת ניסיון רב באבחון וטיפול במתבגרים ובמבוגרים. לתפיסתי פנייה לטיפול בעת הצורך , ולו קצר וממוקד, עשויה

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: כאב נפשי, דאגות ולבטים; אתגרים ושינויים, עבודה ולימודים.
יחסים עם עצמי ואחרים בכל שלבי החיים;
די
אזור בארץ: להבות הבשן, גליל עליון, קרית שמונה, צפון רמת הגולן, ראש פינה.
שפה: עברית, אנגלית
פסיכולוגית קלינית מומחית, מקבלת מבוגרים בשלבי החיים השונים וכן ילדים, מתבגרים והורים; חיילים וסטודנטים. הקליניקה בלהבות הבשן, עמק

פסיכותרפיסטית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, אבל ואובדן, חרדה, דיכאון, פוסט טראומה, התמכרויות, קשיים בזוגיות, בעיות הסתגל
אזור בארץ: מושב בית עובד, ראשון לציון, נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית
בתהליך הטיפולי אני שמה דגש רב על הקשר שנוצר ביני לבין המטופל, תוך ניסיון ליצור פתיחות, אמון, ביטחון ותקווה המאפשרים התבוננות ללא ש

פסיכולוגית ופסיכותרפיסטית
התמחות: פסיכולוגית חברתית עם התמחות ביחסים בין אישיים,פסיכותרפיסטית משולבת גישות,התמודדות עם משברי חיים,בעיו
אזור בארץ: שפלה,ראשון לציון,רחובות,נס ציונה
שפה: עברית
בעלת ניסיון בטיפול במבוגרים ומתבגרים, התמודדות עם משברי חיים, קושי רגשי, קושי במערכות יחסים ובמגוון מצבי חיים המזמינים להתבוננות מ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לחתוך במקום לדבר: פגיעה עצמית בגיל ההתבגרות ליטל פלג - פסיכולוגית קלינית, טיפול בבוגרים ומתבגרים
"זה הגיע משום מקום", מתארת אמה של מאיה בת ה-16. "תלמידה מצטיינת, שקטה, חברותית, מסתדרת עם כולם ופתאום אנחנו שומעים מהיועצת שהילדה חותכת את עצמה כבר חצי שנה בכל הגוף. תפסנו את הראש, לא הבנו איך לא ראינו את זה,
כיצד תדעו אם חוויתם התקף חרדה יוסי אוסדון פסיכולוג חינוכי מומחה
בחור נאה, מטר תשעים, כתפיים רחבות, מבנה גוף אתלטי, המחשבה הראשונה שעברה לי בראש היא "מה הבחור הזה עושה אצלי בקליניקה?" אבל עם השנים והניסיון כבר למדתי שמה שרואים מבחוץ ממש לא מעיד על מה שמתרחש בפנים.
בריונות ברשת יוסי אוסדון, פסיכולוג
קרוב לשלושים וחמש שנים חלפו ועדיין תחושה עמוקה של בושה ואשמה מלווה אותי כשאני נזכר במה שעשינו לאיתן. איתן הצטרף אלינו לכיתה ב', אנחנו כבר היינו קבוצה מגובשת, כזאת שהכירה עוד בפעוטון, ואז איתן הגיע, והוא היה שמן. זה היה יותר ממספיק בכדי להתחיל את מסכת ההתעללות בו.
מתי כדאי לפנות לעזרה נפשית ואיך מתחילים? צוות על הספה
במהלך חיינו אנו נעזרים באנשי מקצוע בסיטואציות רבות. אנו פונים לאדריכל על מנת שיתכנן את ביתנו, לעורך דין על מנת שיגן על זכויותינו, ולרופא על מנת לשמור על בריאותנו. מתי כדאי לפנות לאיש מקצוע מתחום בריאות הנפש על מנת לקבל עזרה בתחום הנפשי?