
זוגיות בימי קורונה - כיצד נתמודד חלק ב'
צוות על הספה
בדיוק כמו שמסבירים הדיילים בטיסה (זוכרים?), במקרה חירום עלינו לטפל בעצמנו כדי שנוכל לדאוג לאחרים. משבר הקורונה הוא מצב חירום כזה בדיוק, המחייב אותנו לפנות זמן לעצמנו, לעסוק בדברים שאנחנו אוהבים, להתפתח ולהתחדש - למרות העומס הרגשי, הפיזי והכלכלי.
כאנשי טיפול, אנחנו אופטימיים מטבענו ומאמינים ביכולת האישית והזוגית לשנות, להשתנות ולשכלל את הדפוסים, בדרך לזוגיות טובה ובריאה יותר, גם בתקופה לא פשוטה זו.
לכן אנו מציעים לכם דרכים באמצעותן ניתן להתמודד עם אתגרי הזוגיות בימי הקורונה.
להכיר בשונות שיש בין בני הזוג
"הד"ר אורבינו תלה זאת בקשיחותן של נשים... כי בעת ההיא לא ידע שהיא מעמידה חיץ של כעס תמיד כדי להסתיר את פחדה." (גבריאל גרסיה מארקס, אהבה בימי כולרה)
הזכרנו קודם את דפוסי ההתמודדות השונים של כל אחד מבני הזוג עם תחושת איום וכיצד עלולים הדפוסים המנוגדים הללו להעמיק את הפער ולהוות מוקד קושי זוגי משמעותי. אולם חשוב לזכור שהשוני יכול להיות חיובי ולהרחיב את מנעד האפשרויות הזוגי להתמודדות עם המצב. הדבר המרכזי שנדרש כדי להפוך את השונות למוקד כוח, הוא בעיקר להכיר בה ולרצות ללמוד ולהבין את דפוסי ההתמודדות של בני הזוג. נסו להבין מדוע כל אחד מכם פועל כפי שהוא פועל וגלו חמלה לסיבות ולנסיבות החיים שיצרו את הדפוסים הללו. שאלו אחד את השני מה יסייע לכם ומה הוא/היא צריכים מכם כדי להרגיש טוב יותר?
ומה איתי?
בדיוק כמו שמסבירים הדיילים בטיסה (זוכרים?), במקרה חירום עלינו לטפל בעצמנו כדי שנוכל לדאוג לאחרים. משבר הקורונה הוא מצב חירום כזה בדיוק, המחייב אותנו לפנות זמן לעצמנו, לעסוק בדברים שאנחנו אוהבים, להתפתח ולהתחדש - למרות העומס הרגשי, הפיזי והכלכלי. תזוזה שלנו כפרטים, בהכרח תשנה את הדינמיקה הזוגית, תביא לתוכה חדוות גילוי וחידוש, ותאפשר לנו להגיע למפגש עם בני הזוג כשאנחנו טובים, רגועים ומכילים יותר.
שניים זה כוח
הזכרנו את החיים בסיר הלחץ הביתי, בעיקר בתקופת הסגר - כאשר הבית הומה מבוגרים שצריכים לעבוד, ילדים ובני נוער שאמורים ללמוד, מריבות ומשימות שלא נגמרות ולצידן דאגות לבריאות הדור המבוגר, חרדה כלכלית וחשש מפני העתיד. בתוך כל ההתרחשויות האלה, חיוני להצליח ולמצוא גם זמן זוגי שקט – להתחבק, להתלטף, לדבר, לבשל ביחד, לצאת להליכה או לריצה משותפת או סתם להניח את הראש – הכל הולך, העיקר שתעשו זאת יחד.
לתקשר – למרות הקושי
טבעי ואנושי מאוד, ברגעי משבר וחרדה, להתכנס פנימה, לעשות רק את מה שחייבים ולייחל לשקט מכולם ומהכל. למרות זאת, אנחנו ממליצים בחום לשמור על ערוץ תקשורת פתוח עם בני הזוג, לשתף בקשיים ולהתייעץ על ענייני היום. הקפידו להיות כנים, לדבר על תחושות ורגשות ולהימנע ככל האפשר מביקורת שרק תגדיל את המרחק ביניכם. פנו זמן ומקום, גם כשכולם בבית, בו תוכלו לשוחח בשקט. כדאי להיזכר במשברים קודמים שעברתם כזוג וכיצד יצאתם מהמשברים הללו מחוזקים וביחד.
ללמוד מהסינים (ולא מה שאתם חושבים)
מגיל צעיר אמרו לנו, ובצדק, שלא מקבלים החלטות הרות גורל בתקופת משבר, שבזמנים כאלה עדיף להחזיק חזק ולצלוח את הסערה ורק אחריה לחשוב בשקט ובצורה שקולה מה נכון לעשות. גם אם נדמה לכם שאין תקווה לזוגיות שלכם, חכו רגע. יתכן שמקור הקושי העצום שאתם חווים עכשיו הוא בהתרחשויות החיצוניות ולא נובע מהזוגיות עצמה. בסין לקחו את ההמלצה הזו צעד אחד קדימה והחל מינואר 2021, כל זוג שיגיע לפתוח תיק גירושין, ישלח בחזרה לביתו לתקופת צינון בת חודש, כדי לשקול מחדש ולבדוק האם הרצון בפרידה יעמוד בעינו גם כעבור מספר שבועות.
יש מי שיכול לעזור
אם אתם נמצאים במשבר זוגי הגורם למצוקה נפשית ופוגע ביכולת התפקוד התקינה שלכם, אל תישארו עם זה לבד. פנו לאיש מקצוע מוסמך לטיפול זוגי, מטפלים רבים מציעים היום גם טיפול זוגי אונליין מרחוק.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית MSW
התמחות: טיפול במבוגרים ובני נוער (מגיל 16 ומעלה) החווים קשיים רגשיים, דילמות, משברים ב: זוגיות, עבודה, זהות,
אזור בארץ: חדרה, פרדס חנה, חריש
שפה: עברית
מטפלת באנשים המתמודדים עם דפוסים מעכבים, תחושת דיכאון ותקיעות, ביקורת עצמית, קושי בזוגיות ועוד. מאמינה בטיפול במרחב מכיל ולא שיפוט

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: הפרעות אכילה,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן
שפה: עברית,אנגלית
בעלת ניסיון עשיר בטיפול רגשי וטיפול -CBT בילדים, נוער ומבוגרים. מאמינה כי בכוחו של קשר טיפולי להוביל לשינוי משמעותי ולמימוש עצמי.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
השלימו את המשפט הבא: אני בחיים לא..... אודי גולדשטיין - מטפל ממוקד מטרה בפסיכודרמה
אם הצלחת לענות בקלות על המשימה הנ"ל ולהשלים את משפט ה"בחיים לא" - מזל טוב! יש לך כנראה שאיפה די ברורה, שלא נאמר - מטרה טיפולית.....
הקשר בין סגנון התקשרות בגיל צעיר לתפקוד בזוגיות קרן קפלן ופרופ' אורן קפלן, פסיכולוגים קליניים
ג'ון בולבי סבר שהאופן בו נוצרות התקשרויות בילדות המוקדמת משפיע על הקשרים הרומנטיים שנוצרים בבגרות. כיום זו תפיסה ברורה , אך עד לפני כמה עשרות שנים לא נתפס הקשר הרגשי כמשמעותי
כל מה שצריך לדעת על טיפולי זוגיות צוות על הספה
יפה וגיא נשואים כבר 24 שנים, ולכאורה הכל בסדר בחייהם, אבל יפה וגיא מרגישים שמשהו חסר. הזוגיות שלהם, נשחקה עם השנים ועם עומס המשימות ושניהם מרגישים שהם מתנהלים כמו שותפים לדירה או לעסק ופחות כמו הזוג שהיו.
דחיית ביצוע מטלות -דחיינות גד בן שפר, פסיכולוג קליני
כמעט כולנו דוחים משהו שאנחנו צריכים לעשות. לא סתם משהו, אלא משהו חשוב. גם עכשיו, כשאתם קוראים את המאמר הזה, יתכן מאד שיש משהו אחר שהייתם אמורים לעשות, משהו חשוב יותר