
איך עוזרים לילדים להתמודד עם הבידוד? עצות שחשוב לקרוא
צוות על הספה
לעיתים בגלל הדאגה לילד המבודד הילדים האחרים עשויים לחוש קנאה וגם לזה צריך לתת מקום. המצבים אלו חשוב להקפיד מאוד על שגרת תקשורת, לא לתת לילד להתסגר ולשקוע בתוך עצמו מבלי שתוכלו להיות עם יד על הדופק לגבי מצבו הנפשי שם לבד בחדר.
לפניכם טיפים חשובים לתמיכה בילדים ובנוער בתקופת הקורונה – כך תאפשרו להם לצמוח ולהשיג את המיטב, גם בתקופה הקשה שהעולם עובר בעקבות הוירוס.
#1 – זה כאן, בואו נדבר על זה
בכל גיל, חשוב לתווך לילדים (כמו גם לנוער) את המציאות על פי יכולתם להכיל אותה. לאפשר לילד בן שמונה לצפות בחדשות ולהתמודד עם הנתונים הקשים כפי שהם מובאים בעולם המבוגרים – עלולה להיות בחירה שתשפיע עליו לרעה, מפני שהוא חסר את ניסיון החיים הנדרש על מנת לעבד את הנתונים ואז להניח להם ולחזור לשיגרת יומו.
מאידך גיסא, הורים שבוחרים שלא לדבר עם הילדים שלהם על מה שקורה בעולם, מסתכנים בתחושת אסון ששוכנת "מתחת לפני הקרקע" ומכרסמת בשלוות הנפש של כל בני המשפחה. בכל גיל, ילדים מסביב לעולם יודעים שמשהו קורה. הם יודעים לקרוא את המבט המודאג מעל פניו של ההורה שהכנסתו נפגעה, הם שמים לב שלא נפגשו עם בני משפחה מזה זמן. התוצאה היא לא אחת עומס נפשי שנובע מאותה הדחקה. התפרצויות רגש בלתי מוסברות עלולות להיות תוצאה של חוסר אונים, תחושה של חוסר ידיעה ועולם שמתנהל פתאום לפי סט של כללים שהם פשוט לא מכירים.
המלצתנו היא לדבר על הדברים ולהנגיש את המידע לגילאי הילדים. ספרו לילדים למה הם (ואולי גם אתם) בבית, מהן ההתפתחויות בתחום ההתמודדות עם הוירוס, כיצד מתמודדים עם המציאות החדשה בני המשפחה האהובים עליהם ומה האתגרים והיתרונות במצב החדש. אל תחששו לחשוף בפניהם גם את הקשיים שלכם (בצורה מעצימה ומותאמת גיל), הם ילמדו מכם שגם הם יכולים להתמודד בהצלחה עם אתגרים בעתיד.
#2 – צרו סט של כללים חדשים
אם בעבר החלתם בהצלחה מגבלות כאלו או אחרות בנוגע לשעות האוכל, זמני מסכים וכדומה – הרשו לעצמכם לגלות גמישות ולקבוע מחדש את הכללים בסביבה משתנה. זה לא אומר, כמובן, שבתקופת הקורונה אנחנו ממליצים לוותר על הכללים – אבל זה בהחלט אומר, למשל, שאם הם מעוניינים ללמוד תחום חדש כמו תרגילי קסמים ביוטיוב, גרפיקה ועיצוב באמצעות אפליקציות וכדומה – שעות המסך עשויות להתרחב וזה יהיה בסדר על פי הכללים לתקופת קורונה של הבית. הנה טיפ לא פחות חשוב: נסו לגלות גמישות גם כלפי עצמכם. בעולם של כללים משתנים, של עבודה מהבית ועומסים חדשים, זה בסדר אם לפעמים הבית קצת פחות מסודר, הילדים מקבלים עוד שעת מסך ביום או אם הארוחות לא תמיד מזינות לחלוטין ומוכנות במקום.
אגב, יש בהחלט כללים שכדאי כן לשמור עליהם וחשוב שתחליטו מה חשוב לכם: ארוחות מזינות, שעות שינה והשכמה או כללים אחרים. אלו עשויים לשמור על המסגרת ולספק לילדים תחושת מוגנות וביטחון.
#3 – השתמשו בתקופה כמקפצה לגילויים חדשים
יש ילדים ונערים שפחות מסתדרים עם לימודים בזום (ממש כפי שיש מבוגרים שפחות מסתדרים עם קשר ממוחשב). יש כאלה שפחות נוטים לשמור על קשר טלפוני עם חבריהם ויש כאלה שלא מצליחים להתאים את שעות העירות שלהם לאלה של חבריהם. בתקופות שבהן מתפנה זמן עקב חוסר יכולת (או רצון) לעסוק בפעילויות המוכרות (כמו ללכת לבית הספר או להשתתף בחוגים, לפגוש חברים, לשחק בחצר עם השכנים וכדומה) – זה הזמן להמציא את עצמנו מחדש, לגלות ולהשקיע בתחביבים חדשים (כמו קריאה, יצירה ואמנות, נושאים שאפשר ללמוד באופן עצמאי בצורה דיגיטלית, וכדומה). מחקרים מראים כי סתגלנות היא מהתכונות הנדרשות אצל מבוגרים מצליחים – וזו תכונה שקל לתרגל אותה בעולם של כללים משתנים, כמו זה שאנחנו נדרשים להתמודד עימו בתקופת הקורונה.
#4 - אם הילדים בבידוד ללא בני המשפחה האחרים
אפילו זה קורה במציאות המוזרה שסביבנו. ילדים מגיל 10 בערך מוצאים עצמם בבידוד ללא הוריהם ואחיהם. הם נסגרים בחדר אחד בבית בעוד הבית ממשיך להתנהל בשיגרה. חשוב לתת לילדים המבודדים את הלגיטימציה להביע תסכול או קנאה. לשתף אותם בקושי שלכם להישאר מרוחקים ולא לתת חיבוק ברגעים קשים. מצד שני, לעיתים בגלל הדאגה לילד המבודד הילדים האחרים עשויים לחוש קנאה וגם לזה צריך לתת מקום. המצבים אלו חשוב להקפיד מאוד על שגרת תקשורת, לא לתת לילד להתסגר ולשקוע בתוך עצמו מבלי שתוכלו להיות עם יד על הדופק לגבי מצבו הנפשי שם לבד בחדר.
#5 - נטרו את הסטטוס החברתי שלהם
אם ילדכם הוכנס לבידוד, יש סיכוי רב שילדים נוספים ובני משפחתם בסביבה חברתית הקרובה של הילד הוכנסו גם הם לבידוד. כבר נוכחנו לראות מקרים קשים של חרמות והתנהגויות חברתיות קשות כלפי מי "שהכניס" את האחרים לבידוד. חשוב שתשאלו, תבדקו מה קורה עם חבריהם של הילד- מי הוכנס גם לבידוד, מה השיח סביב הגורמים לבידוד, האם ישנה האשמה כלשהי כלפי ילד מסוים? חשוב להעביר לילדים מסר שהבידוד הוא עניין של זמן. כך או אחרת יגיע לכולם ולכן אין טעם ומקום להאשים או לערוך חשבונות, המחיר החברתי והנפשי עלול להיות גבוה בהרבה מהבידוד עצמו. שאלו את הילד עם מי מהחברים הוא בקשר? עדכנו את הורי החברים (כמובן בהתאם לגיל הילד) אם הילד זקוק לדבר מה מהחברים ולתקשורת.
החוויה של הילד בבידוד כרוכה באופן בלתי נפרד מהפרשנות שאתם נותנים לבידוד ולסיטואציה. ככל שתצליחו לשמור על אופטימיות ורוח חיובית, כך יהיה קל יותר לילדים לעבור תקופה מורכבת זו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עו''ס גרונטולוגית - מומחית לגיל זיקנה, מטפלת ומלווה רגשית אנ
התמחות: ניסיון מקצועי רב ומגוון בטיפול באנשים זקנים ומבוגרים, ויעוץ למשפחת האדם הזקן בהתמודדות עם משברי הגיל
אזור בארץ: תל אביב, רמת השרון, גבעתיים, רמת גן, ומטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית
מעניקה טיפול וליווי רגשי לזקנים, מבוגרים וצעירים החווים משברי חיים וקשיים שונים הגורמים לתחושת מצוקה וסבל נפשי. הפגישות יתקיימו ל

מטפלת אישית זוגית ומשפחתית מוסמכת ומדריכה מוסמכת
התמחות: טיפול אישי, זוגי ומשפחתי בשלבי החיים (החל מגיל 20) וכן בתקופות של קושי ומשבר. כגון: שאלות וקושי לפני
אזור בארץ: שרון,כפר סבא, רעננה, הוד''ש
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי בהתמודדות עם משברי חיים. הטיפול משלב הבנה דינאמית לצד ראיה מערכתית וכלים מעשיים במטרה ל

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: חרדה ודיכאון, קושי ביחסים, משבר, פוביה, עצב, שינויים במעגל החיים (הולדת ילד, אמצע החיים), אובדן,
אזור בארץ: מודיעין, שפלה, שוהם, ראשון לציון, לוד, רחובות, נס ציונה, בית שמש, מטפלת אונליין
שפה: עברית,אנגלית
עובדת סוציאלית קלינית Msw, מזמינה אותך לתהליך מקצועי שיקדם אותך לעבר חיים אותנטיים ובריאים. אני מוסמכת ובעלת ניסיון עשיר בטיפול
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מערכות יחסים זוגיות בתקופתינו וינר שרי
המערכת הזוגית המסורתית ראתה בזוגיות מקום יציב בטוח עם ציפיות ברורות באחריות כלפי בן הזוג והמשפחה. מסרים אלו עומדים בסתירה לכך שבזמננו הציפיה היא למימוש והתפתחות אישית.
מהי הצפה רגשית ואיך ניתן להתגבר עליה? צוות על הספה
רוב אנשים עברו חוויה של הצפה רגשית, לפחות פעם אחת בחייהם. במאמר זה ננסה להסביר מדוע הצפה כזו מתרחשת, כיצד היא באה לידי ביטוי ומה אפשר לעשות כדי להתגבר עליה.
איך לבחור תחפושת לפורים? צוות אתר על הספה
ילדים נוטים לבחור הרבה אביזרים נלווים, מה שמתברר לא כל כך נוח כאשר הולכים לגן או לבית הספר עם משלוח מנות, חרב, כובע, משקפים, מסיכה, וכו וכו.... אל תשתגעו איתם ברגע הקנייה וחשבו במה באמת יוכל הילד להשתמש.
האם כל הילדים נולדו שווים? נעמה גוטמן- וייזר, פיזיותרפיסטית
אם, אשר תינוקה אינו מבצע את הפעולות שילדים אחרים מבצעים, מרגישה תסכול וחרדה, ומתחילה לתהות, אם משהו לקוי אצל ילדה או שאולי הוא זקוק לטיפול או לאבחון מיוחד. השוואות אלו אינן נחלתן של אמהות טריות בלבד.