
כיצד טיפול פסיכולוגי עוזר להתמודד עם משבר הקורונה?
צוות על הספה
כל מי שתעסוקתו ופרנסתו נפגעה, לחששות הכלכליים והדאגה לעתיד- יש השלכות גדולות על הנפש. אמנם רבים דיווחו על יצירתיות מתפרצת והצליחו לייצר לימונדה מהלימון אך מי שביתו והמזווה שלו היו תלויים בחוסר ודאות התקשה מאוד לנהל את הלחץ והדאגות.
לתקופת הקורונה השפעות משמעותיות על כל המשתנים הללו במובנים רבים
ראשית- השינוי המשמעותי שהתפשטות הנגיף גרמה לכולם – העולם עמד מלכת, אי ודאות לגבי הדברים הבסיסיים ביותר בחיינו חלחלה לכל מקום. לאנשים לרוב קשה להתמודד עם שינויים וחוסר ודאות ידועה כאחד המצבים או הרגשות מעוררי הדחק המשמעותיים ביותר. לא רק שהשינוי היה גדול, הוא לא היה שינוי אחד אלא שינוי מתמשך ומתפתח מדי יום. בעצם כל החודשים האחרונים מאופיינים בעיקר בשינויים מתמשכים כאשר לא ניתן כמעט זמן להתרגל ולהסתגל לשינוי אחד בעוד שוב שינוי חדש בפתח. השינויים היו בכל תחומי החיים- המקצועיים, המשפחתיים, החינוכיים, בתחום הפנאי , הספורט – ולכן ההשלכות הנפשיות היו משמעותיות.
שנית, תעסוקתית- כל מי שתעסוקתו ופרנסתו נפגעה, לחששות הכלכליים והדאגה לעתיד- יש השלכות גדולות על הנפש. אמנם רבים דיווחו על יצירתיות מתפרצת והצליחו לייצר לימונדה מהלימון אך מי שביתו והמזווה שלו היו תלויים בחוסר ודאות התקשה מאוד לנהל את הלחץ והדאגות. מכיוון שלא היה ידוע כמה זמן מחסור זה ימשך, לשבועות הארוכים הללו יש השפעה של שחיקה משמעותית על הבריאות הנפשית.
שלישית, מבחינה משפחתית- דאגה להורים מבוגרים או לבני משפחה בעלי מחלות רקע, דאגה שלא נדבק ונוכנס לבידוד, המרחק מהסבים והסבתות והמשפחה המורחבת, אשר עבור רבים מהווה מקור לתמיכה והיעדר תמיכה זו בימים מורכבים היתה מורגשת ביותר. כמובן שמי שביתו ומשפחתו נמצאים בקשיים אז כמו כל מצב קיצון – גם היחסים המשפחתיים ושבר בהם מוקצן בימים בהם כולם סגורים בבית, מבלי שאנשים חיצוניים נכנסים, מבלי שמתאווררים בחוץ או עושים פעילות שבשגרה מפרה את המתח. זוגות רבים מדווחים על כך שימי הסגר הגבירו מתחים, החרדה שחקה את הזוגיות וההשפעה של צמצום המרחב על הזוגיות היתה קשה מאוד והעכירה את מערכת היחסים.
כמובן שלתקופה השפעות על מעגלים רבים נוספים – המעגלים החברתיים שלרבים הם מקור תמיכה משמעותי, זוגות שלא יכלו להיפגש, היעדר המשמעות שפעילות מחוץ לבית עשויה להעניק- ספורט, עבודה, מפגש עם אחרים. בהיעדר כל אלו- אין פלא שמיד עם ההקלות בסגר ראינו עלייה של עשרות אחוזים בפניה לטיפול פסיכולוגי.
אז כיצד טיפול פסיכולוגי יכול לסייע להתמודד עם כל ההשפעות של משבר הקורונה?
טיפול פסיכולוגי יכול לגעת בהשפעות הנפשיות ובפרשנות שהאדם נותן לכל אחת מסוגיות אלו. בטיפול הרגשי, תלוי בגישת הטיפול בה נוקט המטפל, ניתן יהיה להתייחס לכל סוגייה של המשבר בחייו של המטופל ולהבין היכן היא פוגשת אותו, האם כבר חווה תחושות דומות בעבר סביב משברים אחרים, מול אנשים אחרים, כיצד התמודד עם תחושות אלו בעבר, ולזהות מהם הכוחות והמשאבים שיש למטופל להתמודדות בצורה יעילה עם השפעת משבר הקורונה.
בטיפול הנפשי, יש מקום לבחון החלטות והשלכות של כל החלטה כדי לבחור בצורה הנכונה ביותר למטופל ולהכינו להתמודדות עם ההשלכות של כל בחירה באופן בו יוכל לקחת אחריות ולהרגיש חזק דיו לצאת ולבצע את ההחלטות שקיבל. הטיפול הפסיכולוגי תומך ומלווה את האדם, מסייע במציאת פרשנות נוספת, עיבוד של החוויות, מציאת ההזדמנויות הטמונות במשבר ותמיכה על מנת לצאת מחוזקים.
בטיפול זוגי ניתן לדבר על השפעת משבר הקורונה על הזוגיות, כיצד המשבר אילץ את בני הזוג להרגלים אחרים, השפיע על דפוסי התקשורת ביניהם ולסייע להם ביחד למצוא את הדרך הנכונה להמשיך מכאן והלאה, אפילו ע"י מתן כלים להתמודדות טובה יותר עם שינויים, משברים ולחצים סביבתיים אחרים שעוד יבואו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ופסיכותרפיסטית
התמחות: קשיים אישיים וזוגיים,משברי חיים, קשיים בתקשורת ובמערכות יחסים , התמודדות עם בגידה, אבל ואובדן, חרדה
אזור בארץ: אזור השרון , אזור המרכז
שפה: עברית
ניסיון רב ומגוון.מתאימה את גישת הטפול לצרכי המטופל(דינמי,cbt ועוד). מובילה המסע הטיפולי במרחב בטוח ומאפשר עם מתן תקוה. קחו את הה

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: דיכאון,התמודדות עם משברי חיים,בעיות משפחתיות וזוגיות,פוסט טראומה, חרדה ופוביה, אבל ואובדן, טיפול מקו
אזור בארץ: נתניה,בקעת אונו
שפה: עברית, צרפתית
טיפול פסיכולוגי הוא קודם כל פגישה בין שני בני אדם שבונים יחד קשר בו יש אמפתיה, בטחון ואמון. דרך הקשר והעבודה, אפשר להתחבר חזרה ל

פסיכותרפיסטית ומטפלת בתנועה
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,טראומות,משברי חיים,הפרעות בדימוי עצמי, הפרעת קשב וריכוז, קשיי ויסות ר
אזור בארץ: חיפה, פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת במשברי חיים, גירושין, אבל ואובדן, חולי פיזי ונפשי, חרדה ודיכאון, טראומות, תחושת תקיעות, דיכאון לאחר לי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
אתם זורמים או נתקעים? כל מה שלא ידעתם על חשיבות הזרימה לחוסן הנפשי יעל אונגר ארנוב
קורה לכם שאתם "נתקעים" ומתקשים לזרום? או להיפך מצליחים להתמודד עם חוויה מאתגרת בקלות ובזרימה מיטיבה? הכתבה הזאת תנסה לעזור לכם להגביר את הזרימה בחיים שלכם.
דיכאון עונתי צוות על הספה
הימים קצרים והלילות ארוכים, חורף בעולם ועננים מכסים את השמש שעות רבות ביום. אם אתם מרגישים דכדוך ובלבול בתקופה זו של השנה- אתם לא לבד. רבים הם הסובלים ממצב רוח ירוד בתקופת החורף, וחלקם אף לא שמים לב לכך.
חרדת קורונה אצל מטפלים, השלכות ודרכי התמודדות צוות על הספה
קושי נוסף עמו נדרשים מטפלים רבים להתמודד הוא החשש שלהם עצמם מפני חשיפה לנגיף הקורונה, באופן כללי ובקרב קבוצות סיכון, כמו מטפלים בני הגיל השלישי ומטפלים בעלי מחלות רקע, שלהם עצמם או של יקיריהם.
אובססיה לניקיון וסדר – האם צריך לטפל? צוות על הספה
עבור מי שלא מכירים את הסוגייה מקרוב, השאלה אולי נראית מצחיקה. למה לטפל במשהו שהתוצאות שלו חיוביות לכאורה? הרי סדר וניקיון הם דבר טוב, לא? אבל מי מכירים אותה מקרוב אצל בן משפחה או חבר אהוב, יודעים שהמצב רחוק מלהיות אידיאלי ומבינים שאובססיה היא אובססיה היא אובססיה.