סיר לחץ או חממה? על משפחה בזמן קורונה
צוות על הספה
מצב זה עשוי ליצור "סיר לחץ"- תחושה כי כל בני המשפחה "מתבשלים במיץ של עצמם" וכי אם לא יוסר בעדינות המכסה מעל לתבשיל- עתיד הסיר להתפוצץ.
משפחה מוגדרת כיחידה המורכבת מאנשים הקשורים זה בזה בתלות בעלת היבטים רגשיים, כלכליים, קשרי דם ועוד. עם השנים נוצרים בכל משפחה דפוסים המאפשרים לפרט להתקדם ולהתפתח בתוך ההקשר המשפחתי. הדפוסים כוללים שעות בילוי משותף ושעות להתפתחות אישית, בילויים ותחביבים משותפים ונפרדים, ועוד. כאשר הדפוסים נשברים נוצר לחץ על המשפחה הנאלצת להתמודד עם האתגרים החדשים.
בחודשים האחרונים שונו רבים מדפוסי חיינו. לא בחרנו בכך וגם לא קיבלנו התראה מוקדמת. בני זוג הרגילים למשל לחלוק בשעות הטיפול בילדים מצאו את עצמם יום שלם עם ילדיהם ללא יציאה מהבית וללא זמן להתפתחות אישית. ילדים הרגילים לפרוק מרץ ותסכול במשחקי ספורט עם חבריהם מצאו את עצמם עמוסי אנרגיה בתוך ביתם. הרגלים שליליים שעד עתה מצאו את מקומם מחוץ לבית- מתבטאים כרגע במקום המחיה היחידי והמשותף למשפחה כולה.
מצב זה עשוי ליצור "סיר לחץ"- תחושה כי כל בני המשפחה "מתבשלים במיץ של עצמם" וכי אם לא יוסר בעדינות המכסה מעל לתבשיל- עתיד הסיר להתפוצץ. האשמות במצב מושלכות בין בני המשפחה, ונוצר מצב בו אין דרך למלא את המצברים. ואכן גורמי התמיכה הרגילים אינם, והמשפחה חייבת למצוא דרך לתמוך בחבריה.
כיצד עושים זאת? איך הופכים את סיר הלחץ לחממה בה אפשר לגדול ולצמוח?
1. אחריות על הקשיים
אין ילד מושלם ואין מבוגר מושלם. זה נוטה לבלגן וזו נוטה לסדר בקפדנות יתרה, לזה יש פתיל קצר וזו זקוקה בלי סוף למילות הערכה וחיזוק. לצערנו המציאות לא יכולה לתת מענה לכל צרכינו, ולכן עלינו להכיר בהם ולהבין את תרומתם לתחושת הלחץ המשפחתי. על כל אחד מבני המשפחה לקחת אחריות על קשייו ולהבין כיצד הם תורמים לקלחת המשפחתית ולחשוב בעצמו וגם להתייעץ לגבי דרכים להקלה במצבו האישי.
2. מוצפים? קודם כל להירגע
כאשר אחד מבני המשפחה חש כי רגשות שליליים מציפים אותו בעקבות קשייו, עליו לסמן לבני משפחתו כי הוא זקוק לזמן להירגע כעת, ולפרוש מהחלל המשותף אל חדר פרטי בו יוכל להירגע. כדאי להכין מראש רשימה של דרכי הרגעה מאחר וכאשר אנחנו מוצפים לא תמיד קל לזכור מה עושה לנו טוב. דרכי הרגעה יכולות לכלול האזנה למוזיקה אהובה, יציאה לנסיעה קצרה באופנים, צפייה בפרק מסדרה אהובה, אכילת מאכל מיוחד ועוד.
3. תמיכה
כאשר אחד מבני המשפחה רואה את האחר מוצף, עליו לזכור כי בן המשפחה סובל כעת וזקוק לתמיכה רבה. ניתן לומר לו- אני רואה שאתה עומד להתפוצץ, צא להתאוורר. ניתן להכין לו או לה כוס קפה, לשלוח אותה לשוחח עם חברתה בטלפון או להציע מסאז' לכתפיים התפוסות. כדאי להימנע מהאשמות בתקופה זו, ולהציע במקומן הבנה ואמפתיה.
4. משחקים
למשפחות הנמצאות זמן רב יחד מומלץ להרבות במשחקי קופסא, חידונים ועוד. זוהי דרך נהדרת להיות יחד כאשר הרגשות העזים מתועלים לתחרות משחקית. בנוסף כדאי לעודד את כולם לבטא רגשות. ניתן להכין מחברת משפחתית בה כל אחד יכול או לצייר בכל יום כל העולה על דעתו והאחרים מוזמנים לקרוא. ניתן לסיים כל יום בשאלות כמו- מה היה קשה היום, מה היה כיף היום. מודעות לטוב ולרע הנה כלי המאפשר פרספקטיבה התומכת בשלווה ובצמיחה של כל בני המשפחה.
חשוב לזכור שכל אחד מבני הבית, המשפחה, נכנס לתקופה זו עם אתגרים אחרים – שקשורים לשלב ההתפתחותי בו נמצא, לסביבת החיים שהיתה טבעית לו לפני ימי הקורונה. על כן עבור כל אחד המשמעות של תקופה זו, היתרונות והחסרונות שלה, הפרשנות שנותן לימים אלו היא שונה ועלינו לכבד אותה. יש מי שיצטרך יותר מרחק ואויר כי רגיל להיות בחוץ, עם חברים, בעבודה ויש מי שדווקא יפרח בתקופה שאולי פוטרת אותו מאתגרים חברתיים, תחרויות והישגיות. בעיקר חשוב לזכור שאנחנו אנשים שונים, שחיים בקצב שונה, עם נטיות והעדפות שונות וככל שניתן אחד לשני יותר מרחב וכבוד להבדלים אלו, אולי נצליח להרגיש קרוב יותר.
בריאות!
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית cbt
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים וחולי מטפלת בנוער ומבוגרים בגישה קוגניטיבית
אזור בארץ: ראשון לציון, תל אביב וגוש דן,שפלה והאזור
שפה: עברית,רוסית
מטפלת במתבגרים ובוגרים. עובדת סוציאלית BSW, פסיכותרפיסטית CBT מתמחה בטיפול בהפרעות חרדה, דיכאון, קשיים חברתיים, פוסט טראומה, משברי
פסיכולוגית קלינית וחינוכית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, צפון תל אביב, רמת גן ורמת השרון
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית חינוכית מומחית. אני מטפלת בבוגרים צעירים, מתבגרים ומבוגרים, אשר מעוניינים להכיר את עצמם טוב יותר, להפחית את הסבל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
יכול להיות שהשנה הזו עברה יותר מהר מקודמתה? צוות אתר על הספה
כשמגיע סוף שנה- לא משנה אם זו סוף שנה אזרחית, סוף שנה בלוח היהודי, או סוף שנת לימודים- לרבים מאיתנו יש תחושה שהנה, שוב זה מגיע והשנה זה קרה יותר מהר משנים קודמות.
למה צריך להיות עצוב כדי לחגוג את החיים? אודי גולדשטיין - מטפל פרטני וקבוצתי בפסיכודרמה
איך זה שלפעמים קורה שאנחנו שומעים שיר, שמעלה דמעות ותחושת עצבות, אבל פתאום גם צפה לה גם תחושת אושר? ברגע אחד, משהו בפנים נפגע, תחושת מקבלות מילים, מנגינה, ותוקף. ברגע הזה מתיישב איזשהו פרדוקס: אושר ועצבות גרים יחד תחת אותה קורת גג.
מציאת מסגרת גנית ראשונה לתינוק מיכל דביר קורן
ההחלטה לחזור לעבודה עבור אימהות בחופשת לידה מגלמת בתוכה חשש לגבי העברת הטיפול בתינוק. עבור חלק מהאימהות היציאה לעבודה הינה הכרח כלכלי עבור אחרות מדובר בהקלה משמעותית הנובעת מתוך קושי להישאר שעות רבות עם התינוק
המשמעות הפסיכולוגית של חלומות חוזרים צוות אתר על הספה
העיסוק בחלומות בהקשר הפסיכולוגי אינו חדש וגילו כגיל הפסיכולוגיה עצמה. חוקרים ואנשי טיפול מסכימים לחלומות יש תפקיד משמעותי ברווחה הנפשית של האדם, אך מדוע יש חלומות שחוזרים על עצמם? מה יכולה להיות המשמעות והאם ניתן להיעזר בחלומות חוזרים במהלך טיפול פסיכולוגי?