
זוגיות מצמיחה והיכולת להתעלות מעל העובדות
ד"ר אהרון רוי ספנגין - עובד סוציאלי קליני
לדעת לקבל את תפיסת המציאות של האחר כאשר זו אינה תואמת את שלך, היא נכס חשוב בתקשורת זוגית, מאחר ורגשות המבוססים על תפיסות אלו הינם תמיד תרגום אישי של המציאות. העובדות כמו שהן לא חשובות אלא איך אתה רואה אותן ומה זה גורם לך להרגיש.
העיקרון הראשון מביניהם הינו - אף אחד מאיתנו אינו מושלם.
האנושות הינה חסרת שלמות ובעלת אופנים שונים ומגוונים של אי שלמות זו – קבלת האחר וחסרונותיו הינה הבסיס לקשר איכותי ובריא.
העיקרון השני – עקרון קבלת אי הוודאות - אנו כאן על עקומת למידה אינסופית. כל שעליכם לעשות הוא לשאול את עצמכם בכל רגע ורגע, בכל החלטה קטנה או גדולה, האם באמת יש לכם יכולת לדעת מה לעשות בכל רגע נתון?
לעיתים קרובות, אי הוודאות היא הוודאות היחידה. הכרה באי הוודאות היא מיומנות חיים התורמת רבות להתפתחות. זו יכולה להיות קרקע פוריה לצמיחה וליצירתיות.
העיקרון השלישי- חשוב ביותר לדעת לקבל בסבר פנים אוהד ביקורת בונה מהאחר, או להיות מוכנים לשיקוף ולהסכים להרגיש פגיעים. במילים אחרות, רצוי לנו להתגבר על עצמינו כדי למצוא את עצמינו.
העיקרון הרביעי- אמפתיה .
אמפתיה היא הבסיס לכל זה- אולי נשמע די עגום... למה זה כל כך חשוב?
פיתוח גישה אמפתית כלפי האחר יכולה להוביל להרפתקה מרתקת של מימוש עצמי.
אמפתיה מאפשרת לך להסכים לראות בבן הזוג כגורו האמיתי שלך.הוא זה המשקף לך את עצמך כל רגע. דמיינו שתוכלו לשתף את כל הרב גוניות של רגשותיכם על כל תהפוכותיהם עם האחר ותרגישו בטוחים ומוגנים לחלוטין. כך תזכו לראות שיקוף של עצמכם היכול לתרום לכם לזקק גישה חדשה ולהפתח להשקפת עולם חדשה. כמה נפלא לתאר את החיים הפנימיים שלך לאחר באופן מדויק, לתקשר את האני הפנימי שלך לאחר ולשמוע אותו מהדהד חזרה אליכם, זה להיות בזוגיות. לקבל באמפתיה את רגשות בן / בת הזוג כפי שהם הובעו בקפידה ולהיות מסוגלים להתמקד בהם בתשומת לב קשובה, זו הקשבה. חגגו את אי המושלמות והאנושיות שלכם ביחד.
אדם וחוה הם זוג צעיר יחסית עם שלושה ילדים קטנים, 3, 5 ו 6. לאחרונה הם עלו ארצה ממונטריאול בקנדה. חוה במקור ישראלית ואילו אדם קנדי. הם החליטו לעלות מכיוון שחוה רצתה לגדל את הילדים כישראלים. היא השתוקקה למולדתה בזמן שגרה בקנדה והרגישה שהקשרים המשפחתיים והחברתיים בישראל הם יותר אינטימיים ומשמעותיים. אדם ביקר בישראל עם אשתו מספר פעמים ותמיד נהנה מהביקורים. לכן החליט לכבד את בחירת אשתו ולהפוך את ישראל לביתם החדש.
הילדים הסתגלו במהירות יחסית.
הם דיברו עברית עם אמם בקנדה כך שההסתגלות היתה יחסית קלה עבורם.
עבור חוה, החזרה למולדתה הראתה לה שמה שזכרה כבית כבר לא היה קיים. הערכים השתנו, ההשפעה המערבית היתה חזקה יותר, ותחושת הקהילה, למרות שהיתה עדיין חזקה, היתה שונה.
היא זכרה ימים בהם שתתה תה ועוגה עם משפחתה המורחבת כחמישים איש שהצטופפו בשני חדרים בגודל צנוע. עכשיו המשפחה נפגשה רק בארועים משפחתיים כגון חתונות ובר מצוות. החום והקרבה נשארו, אך נראה שמורכבות חייהם של האנשים יצרה מרחק חברתי ביניהם. המעבר העיר בתוכה תחושה של אובדן.היא רצתה להיאחז בזכרונות העבר אבל משהו בתוכה התחיל לקבל לא בשמחה את המציאות כפי שהיא.
עבור אדם ההסתגלות הייתה הרבה יותר מאתגרת. הוא לא שלט בשפת העברית והיה עליו להרשם לאולפן. בקנדה היתה לו מסעדת בשר מעושן שזכתה להצלחה לא קטנה. הוא חשב לעשות את אותו הדבר בישראל אבל לשם כך היה צריך ללמוד ניהול עסקים בישראל. לאדם לא היו קשרים וחלק גדול מעסקיו במונטריאול, הספקים, הלקוחות, הקבלנים, כולם היו חברים ומקורבים עסקיים.
לאחר שנעקר מארצו, היה עליו להתחיל הכל מבראשית. לאחר כמה חודשים חש תיסכול, לא ידע מאיפה להתחיל וחש חסר אונים. במונטריאול היה בפסגת ההצלחה, שם היו להם כל סמלי ההצלחה, בית יפה בשכונת יוקרה, מכוניות יוקרתיות, בתי ספר פרטיים עבור הילדים וטיולים לבית ההר שלהם בלורדיאנים בסופי שבוע בהם בילו עם חברים ובני משפחה. לא במודע דלפו תסכוליו של אדם על חווה והילדים. הוא לא היה מודע לגודל הכאב והאכזבה שהמהלך גרם לו.
הוא ניסה ליזום כמה התחלות עסקיות, אך הוא ספג הונאה אחר הונאה, דבר שמעולם לא נתקל בו בקנדה. אדם וחוה פנו לייעוץ מכיוון שמצבי רוחו הקשים יצרו מתח עצום בינו לבין חווה והילדים. חוה הצליחה לבטא עד כמה מצבי רוחו גרמו לה כאב והוא הצליח להזדהות עם כאבה. גם עבורה המעבר חזרה למולדתה היה לא קל. אדם לא הבין עד כמה היה לה קשה . הוא תיאר כמה חש מסורס, חש שנעקר ממולדתו, חבריו ומקורביו העסקיים.
חוה הזדהתה איתו בהקשר זה. הם היו תקועים בתוך מעגל של כעס הדדי ללא יכולת לשתף את רגשותיהם זה עם זו לגבי המתרחש. אדם האשים את חוה בתלאותיו ובמהלך שהוא התחרט עליו. חוה הרגישה לחץ להיות המפרנסת במקומו . אף אחד מהם לא לקח את הזמן להתכוונן ולראות בעצם איך הם מרגישים כלפי האחר וכלפי השינויים הגדולים בחייהם. הלמידה להקשיב באמפתיה זה לזו הצילה אותם. מה שקרב אותם מחדש היה היכולת שלהם לקבל את רגשותיו והתנהגויותיו של האחר, לא מושלמים ככל שיהיו.
לדעת לקבל את תפיסת המציאות של האחר כאשר זו אינה תואמת את שלך, היא נכס חשוב בתקשורת זוגית, מאחר ורגשות המבוססים על תפיסות אלו הינם תמיד תרגום אישי של המציאות. העובדות כמו שהן לא חשובות אלא איך אתה רואה אותן ומה זה גורם לך להרגיש.
האמפתיה של האחר לרגשות אלה בין אם הם מסכימים עם העובדות ובין אם לא, יוצרת את האינטימיות האמיתית ויכולה לעזור לגשר על המרחק בין בני הזוג. שוב, לא חשוב להתמקד בעובדות. למען האינטימיות, חשוב להכיר במה שהאחר מרגיש להקשיב באימפתיה ולתת להם לגיטימציה. היכולת להתעלות מעל כל אלו מאפשרת מפגש אמיתי ומקרב בין בני הזוג .
ד"ר אהרון רוי ספנגין עובד סוציאלי קליני
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית מוסמכת מומחית בטיפול בטראומה, דיכאון, חרדה
התמחות: טיפול במבוגרים, מתבגרים והדרכת הורים; התמודדות עם משברי חיים, מתחים זוגיים ומשפחתיים, דיכאון, חרדה,
אזור בארץ: אזור השרון, כפר סבא, רעננה, הוד השרון, מטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכותרפיסטית עם ניסיון של למעלה מ-20 שנים בטיפול במבוגרים ומתבגרים סביב משברי חיים, רצון להתפתחות וצמיחה אישית, דיכאון, חרדה, קשי

פסיכולוג שיקומי ונוירופסיכולוג קליני
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם מגבלה, ADHD, לקויות למיד
אזור בארץ: פרדס חנה / כרכור, חדרה, חריש ,בנימינה, קיסריה, גן שמואל, מטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
בעל ניסיון רב בטיפול ואבחון ילדים, מתבגרים ומבוגרים. מטפל בדיכאון, חרדה, זוגיות, הורות, קשב וריכוז, לקויות למידה, פוסט טראומה, אבל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול זוגי לאחר בגידה צוות אתר על הספה
רומן מחוץ לנישואים, מוביל למשבר זוגי מורכב, שזוגות רבים לא מצליחים לשרוד. במאמר זה נתמקד בטיפול זוגי אחרי בגידה ובסיכוי שלו להציל את מערכת היחסים ולמנוע פרידה, כאשר שני בני הזוג מעוניינים בכך
המגיפה שאחרי - האם המשבר מאחורינו? צוות על הספה
מדי שבוע משתחררות ההגבלות, האיסורים, ונדמה שסיר הלחץ מתחיל לאבד את השפעתו. מצד שני, אנחנו כבר יודעים היטב ממשברים, מלחמות ותקופות קשות כאלו ואחרות, שלעיתים דווקא בשיא המשבר- אנשים מצליחים לגייס כוחות, ולהתנהל בצורה מיטבית.
על אכילה כפייתית, זוגיות והפניית העין העיוורת אורלי יונה דרורי
כשרע לי בגלל משהו אבל אני לא מספרת לעצמי, כיצד תופסת האישה את הזוגיות שלה והקשר לאכילת יתר.
לחץ חברתי ומשפחתי על נשים וגברים ללא ילדים צוות אתר על הספה
הבחירה בחיים ללא ילדים, או "אל-הורות" כפי שנכנה אותה במאמר זה, הופכת ללגיטימית יותר במרבית המדינות המודרניות. יחד עם זאת, גם בחברה מודרנית ובוודאי כאשר מדובר בחברה מסורתית, בחירה כזו עדיין מלווה בסטיגמות ובלחץ חברתי ומשפחתי שמופעל על גברים ונשים בוגרים להביא ילדים לעולם.