
הפינוק ועונשו- לגדל ילד אומלל
רועי אזולאי
חשוב להדגיש למען הסר ספק - מותר וזה נפלא לעשות דברים למען ילדינו, אך חשוב לשים לב למקום ממנו אנו פועלים, האם אנו עושים זאת כפיצוי? האם מדובר על התנהגויות תדירות וכדומה.
" אני מנשקת ומחבקת את הילד שלי המון, זה נחשב פינוק?"
שאלה זו ודומות לה אני נשאל רבות. ננסה להגדיר מהו פינוק. כהגדרה כללית נתייחס לפינוק כאל מתן שירותים מיותרים, כלומר כל מה שאנו עושים למען ילדינו אשר אינו הכרחי ואינו נשגב מיכולתם, חשוב להדגיש בנקודה זו אין מדובר על מעשה חד פעמי או על ג'סטה כזו או אחרת כי אם דרך פעולה סיסטמטית ושיגרתית אשר מייצרת תפיסה מרכזית אחת בירכתי מוחו של הילד- הכול מגיע לי.
בעידן הפוסט מודרני, המאה העשרים ואחת הורים רבים יוצאים מנקודות הנחה מרכזית שהדבר המשמעותי ביותר הוא אושרו של הילד, מאחוריי תפיסה זו עומדות התנהגויות רבות אשר הופכות את מושג האושר למטרה ולא לאמצעי. הרצון לגדל ילד מאושר דומה שמכשיר את כל הדרכים. הורים רבים פועלים ( באופן בלתי מודע לרוב) על מנת שהילד לא יתאמץ, לא יתנסה באחריות ולא יפתח את שריר העצמאות.
מראיון שקיימתי עם הורים רבים עולה כי החוסרים והקשיים שחוו בילדותם גורמת לעיתים קרובות לרצון לעשות תיקון וכך נוצרת למעשה התנהגות שנלקחת לקיצוניות אחרת,לי היה חסר, ולכן ממנו לא אחסיר, אזי אתן לו הכול!
תפיסה זו ודומות לה אינן משרתות את הילד כי אם פוגעות בו, ילד מגיע לעולם עם נטייה מולדת להשתייך ולתרום, הרצון שלו הוא היות יצור חברתי פעיל ומשפיע, בעוד הפינוק דומה שגורם להשחתה של ערכים אלו ובעוד הילד זוכה לכלל השירותים האפשריים לא רק החומריים כי אם גם החוויה של לא להיות שותף מתפתחת אצלו תפיסת עולם אשר באה לביטוי בחוויה כי אני מרכז העולם.
ואם אני מרכז העולם אזי אין שום סיבה לעשות מאמץ הרי ברור לי שהכול יגיע ובקלות.
חשוב לציין כי גמילה מהתנהגות זו הינה תהליך קשה ביותר כיון שהפינוק אינו התנהגות כי אם תפיסת עולם ודרך חיים שהילד מאמץ כבר מגיל קטן, והיכולת לעשות שינוי בחשיבה ולהתבונן על העולם מנקודת מבט שונה הינה משימה קשה ביותר, מכאן שחשוב שאנו נבין את עומקו של הדבר ונמנע מהאפשרות שילדינו יזכו להכול ובקלות. חשוב מאוד לסגל מקטנות התנהגות עצמאית כאשר לכול גיל ניתן להתאים משימות מותאמות, בנוסף חייבת להתקיים מערכת של חוקים כללים וגבולות אשר יסייעו לילד להבין מה מותר ומה אסור ולהמנע מהתפתחות חוויה כי הכול מותר וכל הזמן.
ילדים שגדלו תחת התפיסה של " אני מרכז העולם" התקשו מאוד בבגרותם במיומנויות חיים בסיסיות כגון קיום מערכת יחסים זוגית, התמדה במקום עבודה או הצלחה בלימודים אקדמיים. הסיבה לכך נעוצה בחוט מקשר שלילד המפונק אין את היכולת להתמודד עם תיסכול, כיון שבתפיסתו מאמץ הינו דבר מיותר. כאשר פוגש את משימות החיים בבגרותו נאלץ להתמודד עם מציאות אליה לא הורגל וכאן עולה קושי גדול להתמודדות.
חשוב להדגיש למען הסר ספק - מותר וזה נפלא לעשות דברים למען ילדינו, אך חשוב לשים לב למקום ממנו אנו פועלים, האם אנו עושים זאת כפיצוי? האם מדובר על התנהגויות תדירות וכדומה.
ניתן לאמר שבחלק מהמקרים מאחורי ילד מפונק עומד גם הורה מפונק, שכן ההתנהגות המפנקת מגיעה בנוסף ממקום שלהורה אין רצון להתמודד עם הילד ולכן מוותר ומאפשר לילד לחוש כי התנהגותו היא בסדר.
לסיכום אומר כי פינוק כדרך חיים הינו גישת חינוך פוגענית אשר מתווכת לילד את המציאות בצורה לקוייה ובלתי מותאמת למשימות החיים. כאשר הורה מציב לעצמו מטרה והיא לגדל ילד עצמאי אחראי ושותף גם דרך החינוך מחוייבת להיות תואמת את תפיסת העולם.
אודות הכותב:
רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
מומחה לגיל ההתבגרות
מנהל פנימייה למתבגרים בסיכון
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה,חדרה
שפה: עברית
פסיכולוגית קלינית מומחית, טיפול בילדים מתבגרים ומבוגרים. מאמינה כי המפגש הטיפולי הוא יצירה של מרחב משותף- מכיל ובטוח, המהווה בסיס

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: פסיכולוג קליני בעל נסיון רב בעבודה עם מבוגרים ומתבגרים: חרדה, מחשבות טרדניות, דכאון, משברי חיים (גיר
אזור בארץ: הרצליה, אזור השרון, מטפל אונליין
שפה: עברית, אנגלית ספרדית
מטפל במחשבות טורדניות, חרדה, דכאון, קונפליקטים בנאישיים, קשיים בזוגיות ובהגשמה עצמית בתחום התעסוקתי. דגש מיוחד בהעצמת הזהות האישית

מטפלת זוגית
התמחות: קשיי מיניות?תקשורת מלאת
מריבות אינטימיות? דילמות נבישואים ,חרדות ביצוע ,התמכרות לפורנוגרפיה .זמינות
אזור בארץ: תל אביב, רמת גן, גבעתיים, אזור המרכז, ירושלים
שפה: עברית,אנגלית
משברי בגידות ודילמות ביחסים?חסמי תשוקה בגידה פיזית? .משלבת טיפול קוגנטיבי התנהגותני עם גישה הומניסטית והתייחסותית . צלצלו עכש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הילדים הולכים לישון (2) אצל חברים – אבל מה עם ההורים? צוות על הספה
כשילד או ילדה מבקשים ללכת לישון אצל חברים, הם מאותתים לנו על רצונם לעלות מדרגה בעצמאותם ובבגרותם. עלינו, ההורים לשאול את עצמנו האם הם בשלים ומוכנים לכך, והאם אנחנו מוכנים גם כן.
טיפול בבעיות דימוי גוף צוות על הספה
אם בעבר למראה החיצוני היתה משמעות בעיקר בתחומי עיסוק ספציפיים כמו משחק, דוגמנות וכד', הרי שכיום ילדים וילדות עוסקים בנושא כבר בגילאי הגן והכיתות הנמוכות של ביה"ס היסודי ונדמה שאין איך להתחמק מהשאלה כיצד אנחנו נראים ומה זה אומר עלינו.
חוגים לילדים צוות אתר על הספה
עם תחילתה של השנה תיבת הדואר שלנו מוצפת בפרסומים מדי יום של החוגים המוצעים לילדים. כך גם הילקוטים של הילדים- בבית הספר ומחוצה לו דוחפים להם לידיים עשרות פלאיירים על החוגים המוצעים השנה ברחבי הארץ.
מה זה דה-ריאליזציה? צוות על הספה
דה-ריאליזציה - Derealization, היא הפרעה דיסוציאטיבית הנחווית כניתוק של האדם מסביבתו החיצונית ותחושה שהמציאות שמסביב אינה ממשית.