
המצב הביטחוני מתערער- ומה מצבנו?
צוות על הספה
אין הכוונה לטמון את הראש בחול. חשוב לדעת מה קורה, חשוב להפעיל שיקול דעת על מה כדאי לותר בימים אלו ולנהוג באחריות. אבל להיות שקולים משני הכיוונים ולנהל את התנהלותנו ולא להיסחף למקומות שאינם מסייעים לנו "
בכל מקום אליו אנחנו פונים אנשים מדברים על מה שקורה. אין לאן לברוח ואין מקום שמרגיש ממש בטוח כיום. התחושה כי בכל רגע נתון ובכל מקום הסתובבות ברחוב איננה בטוחה מייצרת תחושת אי נוחות ולעיתים מעירה חרדות של ממש. האם עלינו לשנות את אורח חיינו? איך ממשיכים לשמר שגרה אבל שומרים על ביטחון?
בימים טרופים שכאלו חשוב להקדיש מחשבה למתרחש בתוכנו. אנשים רבים נצמדים לערוצי ואתרי החדשות. כאשר איננו שומעים חדשות כמה שעות מיד שואלים מישהו האם משהו קרה היום? או אפילו האם היה אירוע נוסף בשעות האחרונות? הצמדות זו לחדשות היא ניסיון לייצר תחושת שליטה במקום בו אין לנו באמת שליטה על מה שיקרה היום. חוסר אונים הוא מצב קשה ומערער. אולי המצב הנפשי המורכב ביותר. אז על מה יש לנו שליטה?
על עצמנו. התבוננות פנימה במטרה לבחון מה אנחנו מרגישים יכולה לסייע ביצירת תחושת שליטה פנימית. במקום להגיב לחרדות שסביבנו או לדרך בה בוחרים אחרים לנהל את שגרת יומם במצב מעורער, מומלץ לנהל את התחושות שלנו ולא להיסחף אחרי תגובות אחרים. לכל אחד יש את אזור הנוחות שלו, את העוגנים המייצרים תחושת יציבות.
על מנת לעשות זאת כדאי לשאול את עצמנו מספר שאלות:
מה אני באמת מרגיש נוכח המצב? האם אני בחרדה או מגיב לפחדים של אחרים? האם אני מפחדת להסתובב ברחוב או נמנעת כי שמעתי דיבורים של אחרים שמפחדים לצאת מהבית? האם אני זקוק לטיפול בדיכאון וחרדה? מה בדיוק מפחיד אותי? אילו מקומות נתפסים בעיני כפחות בטוחים?
לאחר שנגדיר לעצמנו מהם הגירויים שמייצרים אצלנו פחד, רצוי לבחון את שגרת יומנו ולהגדיר מהם העוגנים שמייצרים אצלי תחושת שליטה? לדוגמה, אם הרחוב הפתוח מרגיש חשוף מדי, האם יש סידורים שניתן לדחות בכמה ימים? האם יש מקום לערוך סידורים אלו שמרגיש יותר בטוח ממקום אחר אליו התרגלתי ללכת? תכנון מוקדם של סדר עדיפות יכול לייצר אזור של בטחון ושליטה.
כמו כן, שמירה על שיגרה ככל הניתן מייצרת אצל רוב האנשים בטחון. ללכת לעבודה, להיפגש עם חברים ועם משפחה, חשוב לשמר מנהגי שגרה. אפשר להזיז את המיקום של המפגשים למקומות שמייצרים תחושת בטחון אך להשתדל שלא להימנע באופן גורף, אלא לבחור באופן מושכל את פעילותינו. אין הנחיה ציבורית להימנע משום פעילות ועלינו לסמוך על רשויות הביטחון שהן יודעות כיצד להגן על הציבור.
חשוב ביותר להבין מה נכון לי, באופן מודע, ולא לתת לרגשות שלנו להיות מובלים על ידי בהלה של אחרים. בימים האחרונים מסתובבים אין ספור מיילים ופוסטים בפייסבוק עם כל מיני הפחדות ושמועות שאין לנו בסיס לבחון את אמיתות התכנים שבהם. עדיף להימנע מלקרוא אותם, לבחון את המינון המתאים לנו בחשיפה לחדשות. הצמדות לחדשות מדי שעה, היא בעייתית. אנשים רבים יושבים בעבודה עם אפליקציית חדשות פתוחה כל הזמן. חשוב להבין שהתנהלות כזו לא מייצרת שליטה אלא בעיקר בהלה. ניתן גם לומר לחברינו לעבודה שאין צורך מדי שעה לחזור ולהפיץ מידע מלחיץ, וכך נסו לאזן את ההיסטריה. אחרי הכל, יש לנו כעם, נטייה לדבוק ללא הרף בחדשות הרעות ולתת להן לנהל את חיינו. זה לא ישפר את המצב ולא ישפר את רמת הבטיחות שלנו אם נהיה עסוקים כל היום בטרור המתרחש בחוץ.
אין הכוונה לטמון את הראש בחול. חשוב לדעת מה קורה, חשוב להפעיל שיקול דעת על מה כדאי לותר בימים אלו ולנהוג באחריות. אבל להיות שקולים משני הכיוונים ולנהל את התנהלותנו ולא להיסחף למקומות שאינם מסייעים לנו.
בבתי הספר מדברים עם הילדים, וחשוב שידעו מה קורה. אין טעם מדי יום לעדכן ולחשוף אותם לפרטי האירועים. זה לא עוזר להם וגם לא לנו להתבוסס שוב ושוב בפרטי הפרטים של כל אירוע. חשוב לדבוק בעובדות החשובות לשמירה על בטחונם, לעודד אותם לשאול שאלות כדי שנוכל לדעת מה הם חושבים ומרגישים אבל להימנע מפורנוגרפיה של המידע המייצרת נזק משמעותי לתחושת הקיום שלהם בעולם.
השירות הפסיכולוגי העירוני ויועצות בית הספר שלחו בימים האחרונים דפי הסבר להורים. קראו אותם, דברו עם הילדים. דברו עם בני הזוג או עם חברים- הדיבור נותן מילים לתחושות ומילים מכניסות את הבהלה למסגרת המייצרת תחושת שליטה. מילים הופכות את הפחד למשהו שניתן לשלוט בו.
חשוב לשמור על עצמכם נפשית, ולא רק פיזית. ושנדע ימים שקטים!
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת.
התמחות: מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, בעלת ניסיון רב בעבודה עם זוגות, משפחות ויחידים. משלבת בין גישות מגוונות
אזור בארץ: אריאל, פתח תקווה, אזור המרכז, הוד השרון, אזור השומרון
שפה: עברית
מומחיות וניסיון קליני רב שנים בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי. משלבת גישות מקצועיות בהתאם לצורך. ועבודה על יחסים. מניסיוני,טיפול טוב מאפ

מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: טיפול זוגי ו/או משפחתי, קהילת הלהט''ב , פרק ב', התמודדות עם גירושין, קשיים במערכות יחסים, בעיות תקשו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן,גבעתיים
שפה: עברית
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ע''י האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי, מלווה זוגות המתמודדים עם שחיקה, משברים, גירושין, מסייעת לשיפ

פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: בריאות הנפש, חרדה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, קשיים חברתיים, דימוי וערך עצמי, קשיים
אזור בארץ: שפלה,רחובות,נס ציונה, גדרה
שפה: עברית
מטפלת במבוגרים מתבגרים וילדים בגישה פסיכודינמית. מאמינה ביצירת מרחב טיפולי רגיש וקשר טיפולי המאפשר התבוננות פנימית ויצירת תנועה וש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
5 דברים שלא ידעתם על טיפול מיינדפולנס צוות על הספה
מיינדפולנס (mindfulness) או בעברית – קשיבות, היא תהליך נפשי של הפניית מודעות לרגע הנוכחי, באופן מכוון וללא שיפוטיות. הנה חמישה דברים שלא ידעתם על מיינדפולנס
הפרעות שינה – מה עושים עם זה? צוות על הספה
מאז שחר ההיסטוריה נהגו אנשים לצאת לעיסוקיהם עם עלות השחר ולחזור ולהתכנס פנימה, אל הבית והמשפחה, לאחר שקיעת החמה. העידן המודרני הביא איתו אורח חיים קדחתני ושונה בתכלית, בו התרחקנו מאורחות הטבע והתחלנו לאכול, לישון ולחיות בזמן הרצוי לנו, ללא קשר למציאות שבחוץ.
טיפול באדם חולה דמנציה צוות על הספה
התמודדות עם בן משפחה שחולה בדמנציה היא משימה מורכבת מאוד – גם ברמה המעשית וגם ברמה הנפשית. במאמר זה ננסה לתת לכם טיפים והמלצות במטרה לסייע לכם בהתמודדות.
השלימו את המשפט הבא: אני בחיים לא..... אודי גולדשטיין - מטפל ממוקד מטרה בפסיכודרמה
אם הצלחת לענות בקלות על המשימה הנ"ל ולהשלים את משפט ה"בחיים לא" - מזל טוב! יש לך כנראה שאיפה די ברורה, שלא נאמר - מטרה טיפולית.....