רווקות מאוחרת – האם זו בעיה הדורשת טיפול?
צוות על הספה
המציאות החברתית לא השתנתה באופן מהותי ועדיין קיימת ציפייה חברתית מהצעירים להקים משפחה ולהתמסד
מגמה נוספת היא עלייה משמעותית בגיל הנישואין, כאשר הממוצע לגברים עומד היום על גיל 27.3, לעומת 25 בשנות השבעים, אצל נשים המגמה בולטת אף יותר והגיל הממוצע של כלות בישראל כיום עומד על 24.9 לעומת הגיל הממוצע בשנות השבעים, שהיה 21.7.
השפעות נפשיות של רווקות מאוחרת
הפן החיובי שניתן למצוא בנתונים הללו, הם שהלחץ, שהופעל בעבר על צעירים וצעירות להתחתן עם בני/בנות זוגם ולהקים משפחה בגיל צעיר יחסית, התמתן. החברה מבינה כיום כי לצעירים, ובעיקר לצעירות, יש חלומות נוספים ושאיפות שהם מבקשים לממש, ולא תמיד עולות בקנה אחד עם חיי נישואין ומשפחה בגיל צעיר.
יחד עם זאת, חשוב להבין כי למרות "הדחייה" המקובלת בגיל הנישואין, המציאות החברתית לא השתנתה באופן מהותי ועדיין קיימת ציפייה חברתית מהצעירים להקים משפחה ולהתמסד, עובדה המפעילה לחץ לא מבוטל על רווקים/ות מבוגרים וגורמת להם, פעמים רבות, מצוקה נפשית של ממש.
רווקות מאוחרת מביאה איתה, לא פעם, תחושות של בושה ואשמה ("מה לא בסדר בי, שכולם מוצאים בני זוג ורק אני לא"), בדידות, כעס עצמי וכעס על המעגלים הקרובים ("לא ראיתי זוגיות טובה בבית ההורים ולכן קשה לי לייצר אחת כזו", או להיפך – "ראיתי זוגיות טובה מדי ואין לי סיכוי לעמוד בסטנדרט") ותחושת חרדה מהעתיד ("אני אזדקן לבד?").
לחץ סביבתי הוא מובן אך אינו מסייע
המעגלים החברתיים והמשפחתיים של הרווקים המבוגרים מנסים לסייע, בדרכים שונות, חלקן יהיו דרכים קונסטרוקטיביות כמו ניסיון להכיר לרווק/ה בני זוג מתאימים וחלקן יכללו רק הפעלת לחץ אקטיבי או פסיבי. ברוב המקרים, הניסיון לסייע יגרום לתוצאה הפוכה ויגביר את המצוקה הפסיכולוגית של הרווק/ה המבוגרים.
לחץ כזה עלול להוביל לניסיונות של הרווק/ה להחזיק קשר זוגי, גם כאשר אינו מתאים בעליל, או להיפך – יביא לבררנות יתר והימנעות מקשרים זוגיים שלא נראה כי "יש להם עתיד", פעמים רבות יבחרו הרווקים המבוגרים להימנע ממפגשים חברתיים או משפחתיים כדי לא לעמוד בפני עולם שמחולק לזוגות ובאופן כללי – הם עלולים לחפש זוגיות מתוך תחושה של לחץ ופאניקה. וזה, כידוע, לא מתכון טוב לשום דבר.
האם רווקות מאוחרת היא סיבה להגיע לטיפול?
התשובה היא, בהחלט כן. במידה והרווקות המאוחרת גורמת למצוקה נפשית, כדאי מאוד לגשת לטיפול כדי לנסות ולברר מה הגורמים שהביאו למצב ולבחון את העמדה הפנימית האותנטית ביחס לרווקות המאוחרת.
יתכן שאתה לא מוצא בן/בת זוג כיוון שמשהו מונע ממך להביע את עצמך בדייטים וכך נוצר רושם ראשוני מוטעה, יכול להיות שאת שוללת כל בחור/ה שאת פוגשת כי יש בך ציפייה לא ריאלית לתקשורת זוגית כמו שהיתה להורייך, תהיינה הסיבות אשר תהיינה – בחינה עצמית פתוחה וכנה במהלך קשר טיפול בטוח ומקבל, יכולה לסייע לכם לגלות דברים חדשים על עצמכם. זה לא אומר שתצאו מהטיפול עם הבטחה לזוגיות, אבל זה בהחלט אומר שתחזרו לעולם הדייטים עם מודעות גבוהה יותר לעצמכם ולדפוסים שמוליכים אתכם, וזה, לכשעצמו, עשוי להוות שינוי גדול.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
שגית עשרי- פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת M.S.W
התמחות: פסיכותרפיה למבוגרים ולמתבגרים, טיפול זוגי ומשפחתי סביב משברים אישיים ומשפחתיים, יעוץ והדרכת הורים
אזור בארץ: מרכז,כפר סבא
שפה: עברית
מומחיות וניסיון קליני רב שנים בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי. משלבת גישות מקצועיות בהתאם לצורך. מניסיוני,טיפול טוב מאפשר תנועה ושינוי ל
עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: עוסקת בטיפול נפשי פרטני וקבוצתי.
בעלת ניסיון רב במתמודדים עם פוסט טראומה ,מחלות ונכויות, אבל ואובד
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה, אונליין, חוף הכרמל, פרדס חנה/כרכור, חדרה, עמק חפר ואזור הצפון
שפה: עברית
עובדת עם צעירים ומבוגרים המתמודדים עם משברים וקשיים רגשיים, חרדה, דיכאון. אני זוכה להיות עדה לתהליך הצמיחה של האנשים מתוך השבר,ומ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
תהליך הגמילה מחיתולים אילנה וינר-ריבקה , פסיכולוגית התפתחותית
הגמילה מחיתולים נתפסת כשלב התפתחותי חשוב מאד הן בחיי הילד והן בחיי המשפחה.
לא לפחד מהפחד – כיצד ניתן לטפל בהפרעת פאניקה
"אני לא יודע מה קורה לי פתאום: הלב דופק לי במהירות ויש לי כאבים בחזה, הידיים מזיעות, גלי חום וקור עוברים בכל הגוף. אלו תחושות מפחידות, ואני נמצא בחרדה עצומה. אני מרגיש שאני הולך למות, או לפחות להשתגע."
מגדר יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
בית ספר קיבוצי, אחד מהוותיקים שבמדינה, היום הראשון שלי בעבודה. אני מתלווה למנהלת השירות הפסיכולוגי לצפייה בטקס פתיחת שנת הלימודים. לא היה זה מחזה נדיר לראות ארבעה ואולי אף חמישה דורות עומדים בהתרגשות ומלווים בעיניהם את הזאטוטים העוברים בתוך שביל כפות התמרים בדרך להפיכתם לתלמידים.
איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש? צוות על הספה
רבות נכתב על האופן בו משפיע השימוש ברשתות החברתיות על שעות הפנאי של אנשים, על הדרך בה הם מתקשרים זה עם זה ועל בריאותם הפיזית, אך במאמר זה נתמקד בהשפעות הרגשיות של הרשתות הללו וננסה לענות על השאלה איך משפיעות הרשתות החברתיות על בריאות הנפש?