הורות למתבגרים - אובדן משמעות ואובדן שליטה
רועי אזולאי
אחריי שנים רבות בהם היה כרוך אחריי הוריו, קשוב ומרצה, גיל ההתבגרות מאופיין במרחק מה שהנער משרטט מהוריו ומנגד התחברות חזקה ועוצמתית לקבוצת השווים הלוא הם החברים בני גילו.
שינוי זה בא לביטוי בדעתנות, ביקורתיות, הרהור ושבירת מוסכמות ובחינה מחודשת של הגבולות הקיימים אשר מספקים לו הזדמנות חדשה להגדיר עצמו כבוגר, עצמאי ואינדיווידואל.
עבור הורים רבים תקופה זו נחוות כמערערת, מטלטלת ומורכבת עד מאוד, תחושה של התמודדות עם קושי עוצמתי עימו לא התמודדו בעבר בוודאי לא בעוצמה כזו.
ההורות מאותגרת, והקושי המרכזי מתחיל עם הפרשנות שההורים מעניקים לשלב זה, לרוב בשל חוסר הבנה של השלב, ומכאן היחסים שעד כה אופיינו ביציבות יחסית פוגשים מעבר למאבקי כוח ואינטנסיביות רבה.
שתי התחושות המרכזיות המלוות הורים בשלב זה הם אובדן משמעות ואובדן שליטה.
אובדן משמעות- לאחר שנים רבות בהן התחושה המרכזית שחווה ההורה היא כי הוא משמעותי לילדו, בגיל ההתבגרות תחושה זו מתערערת. בגיל הילדות הילד נמצא בתלות גבוהה בהורה, נועץ בו, מתנחם איתו ולמעשה זקוק לליווי צמוד. תחושות אלו מקנות להורה ביטחון ביחסים ואף תחושת משמעות גדולה שכן כאשר זקוקים לי הרי אני משמעותי. בגיל ההתבגרות המתבגר מתחיל תהליך של הגדרה עצמית, עצמאית ובוגרת, במקום זה צרכיו משתנים והוא אינו זקוק עוד לליווי צמוד, ועצה באופן קבוע, ומכאן מתחיל המתבגר לקבל החלטות עצמאיות, מנחיל לעצמו התנהגויות חדשות ( לבוש, שעות שינה, בילויים וכד) וההורים מתקשים להכיל צמיחה פתאומית זו ולמעשה מעט נבהלים ומנסים להחזיר לעצמם את התחושה שהכירו בעבר, וכאשר רצון זה אינו מתווך נכון מגיב המתבגר בהתנגדות, הסתגרות וחוסר שיתופיות מה שיכול להוביל למאבק כח בין הורה לילד.
אובדן שליטה- כמו אובדן המשמעות גם כאן מדובר על שינוי משמעותי שחווה ההורה ומתקשה לפרשו. אך כאן העוצמות חזקות אף יותר כיוון שההורה חש כי משהו משמעותי נלקח ממנו והיא השליטה. תחושה של חוסר שליטה תמיד נכוות כמטלטלת ומאיימת, ומבמקום זה מתחילה חוויה של חרדה ורצון לפעול ( reaction ), תגובה זו כיון שנובעת ממקור לחץ לרוב אינה מותאמת ורק יוצרת הסלמה בחוויה כיון שכאמור המתבגר אינו יוותר על התפתחותו בקלות. חשוב לציין כאן כי שליטה הינה דבר מדומה, למעשה להורה אין שליטה ממשית על ילדו ולכן המונח אובדן אינו מדוייק כיון שלא ניתן לאבד מה שלא היה מלכתכילה.
בכדי לעבור תקופה זו בצורה חיובית יש להגדיר מטרה, שמירה על מערכת יחסים טובה לצד הכרה בצורך של המתבגר להגדיר עצמו.
ישנה חשיבות עצומה לכך שהורה יכשיר עצמו לקראת תקופה זו בהבנה עמוקה כי מה שהנער עובר " אינו נגדי אלא בעד עצמו" כלומר זהו שלב חשוב ומשמעותי ועל ההורה לסייע, לתמוך ולהכוין את המתבגר.
דווקא בשלב זה המתבגר זקוק להקשבה פעילה, כזו שתסייע לו להרגיש מובן ובטוח, ושהשינויים הרבים איתם מתמודד ( אתגר גדול) יזכו לאמפתיה ואהדה מצד ההורים ולא לתחושת גינוי וביקורת שמקשה עוד יותר על כתפיו של הנער.
גיל ההתבגרות איפוא הינו שלב מאתגר, סוער ודרמטי בחיי הנער וההורים, אך כמו בכול שלב קודם גם כאן להורים תפקיד מכריע ביכולת המתבגר לעבור אותו בשלום תוך שמירה על מערכת יחסים טובה ובטוחה.
אודות הכותב:
רועי אזולאי - מנחה הורים ומשפחה
מומחה לגיל ההתבגרות
מנהל פנימייה למתבגרים בסיכון
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, קשיי ויסות, קשיים חברתיים, סוגיות של זהות,
אזור בארץ: מודיעין וירושלים
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בילדים נוער ומבוגרים בגישה דינמית בשילוב כלים קוגנטיביים התנהגותיים (CBT) ומקיים הדרכות הורים. עובד בבי''ח הדסה עין כרם ובקלי
מכון לאבחונים פסיכולוגיים
התמחות: מכון אשר מתמחה בעריכה של אבחונים פסיכולוגיים. ייחודו של המכון בהתמקדות בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,אזור השרון והמרכז
שפה: עברית,אנגלית
מכון אפיקים הינו מכון המתמחה בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסיכולוגיים ברמה מקצועית גבוהה. תוך התאמה לצרכים השונים בכל אבחון.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התפתחות חברתית- חמש השנים הראשונות בהתפתחותה של חבורה הילה שבורון
בני הבכור נולד בקיץ 2004. פחות או יותר ביחד אתו נולדו לעולם בניהן של שתיים מחברותי הטובות. עם השנים התפתחו בין שלושת הבנים קשרים חברתיים המלמדים רבות על תהליך ההתפתחות החברתית
חרדה חברתית- כיצד להתמודד צוות אתר על הספה
יש סיטואציות חברתיות שמלחיצות כמעט כל אחד. רבים מאיתנו זוכרים איך התרגשנו ביום הראשון בעבודה חדשה או באוניברסיטה. אף אחד לא הכיר אותנו והיה חשש שכל דבר שנאמר או נעשה יותיר רושם ראשוני שיכול להיות לטובתנו או לרעתנו.
חרדה אימהית- לא לאמהות בלבד צוות על הספה
הפיכתנו להורים היא תהליך מטלטל ומשמעותי. האחריות שאנחנו נושאים בגידול ילדנו היא כבדה, ולעיתים מעוררת אצלנו פחדים וחרדות המעורבים בתקוות וברצון לשמור ולגונן על ילדינו מכל רע.
דיכאון קליני יוסי אוסדון פסיכולוג חינוכי מומחה
דיכאון קליני, זאת לא עצבות, גם לא דכדוך, דיקי או באסה, זו מחלה נפשית. קשה להסביר לאדם מהשורה מה הכוונה דיכאון קליני.