על הספה - פורומי מומחים

פורום שירות צבאי

בן חייל הסובל מחרדות

פורום שירות צבאי

פורום שירות צבאי מנהל הפורום טל גרגי - פסיכולוג קליני בכיר
פסיכולוג קליני מומחה מדריך, מטפל בקליניקה פרטית במבוגרים ומתבגרים, בעל נסיון טיפולי עשיר של למעלה מ-20 שנה בטיפול באוכלוסיות שונות פורום שירות צבאי
מתמחה בטיפול במשברי חיים, טיפול בפוסט טראומה, טיפול בהפרעות חרדה ועוד. מתבסס בעבודתי על הגישה הדינמית תוך שילוב כלים מגישות נוספות ובהן CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), היפנוזה, EMDR ועוד. בעבר שירתתי במערך בריאות הנפש בצה"ל ובשרות המדינה כפסיכולוג וכקב"ן בתפקידים בכירים ובהם אחראי על מערך בריאות הנפש בחיל המודיעין וראש מערך מדעי ההתנהגות במשרד ראש הממשלה. כיום, במקביל לטיפול בקליניקה פרטית, מדריך בבתי ספר לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת בר אילן ובתוכנית לפסיכותרפיה בנט"ל.

ברוכים הבאים לפורום שירות צבאי – היבטים נפשיים של גיוס שירות ושחרור מצה"ל.

צה"ל הינו מערכת ארגונית גדולה ומורכבת, אשר ההתמודדות מולה מעלה פעמים רבות תחושה קשה, מתסכלת ובלתי ברורה. המפגש עם המערכת הצבאית מלווה אותנו החל משלב המלש"ב (מועמד לשרות בטחון), המשך בשרות החובה (וחלקנו אף בשרות הקבע) וכלה בשרות המילואים, ובהמשך גם כהורים לצעירים הפוגשים את המערכת הצבאית. במהלך השנים צה"ל כמערכת למד ולומד לשפר את דרכי התקשורת עם החיילים ובני משפחותיהם על מנת לתת מענה אך עדיין, מתוך נסיוננו כמטפלים, אנו למדים כי חיילים ובני משפחותיהם מרגישים לא אחת שאין להם כתובת, תחושה העלולה להגביר אי וודאות ואף מצוקה.

בפורום זה אנסה לתת מענה לשאלות הקשורות לבריאות הנפש סביב השירות הצבאי, בשגרה ובחרום, על שלביו השונים- טרם הגיוס, במהלך שירות החובה ואף שירות הקבע, לקראת סיומו עם ההתארגנות לחיים באזרחות ובהמשך במפגש עם שירות המילואים. מטרתי הינה לספק את המידע וההכוונה הדרושים בכדי להתמודד ביעילות עם קשיים, התלבטויות או בעיות העולים במהלך השירות. זאת מתוך אמונה ברורה כי השירות בצבא חשוב ומשמעותי לחייל וכי לרוב מתן מענה נכון יכול לאפשר התמודדות והסתגלות מיטביים.

הפורום מיועד למלש"בים (מיועדים לשירות ביטחון), חיילים בשרות סדיר וקבע, חיילים משוחררים, חיילי מילואים ולהורים. הפורום הינו אנונימי לחלוטין והסודיות מובטחת.


שאלה:  בן חייל הסובל מחרדות  -  (רויטל סלע)


שלום רב. בני משרת כבר שנה ושלשה חודשים בצבא, הוא החל את שירותו בתותחנים וסיים טירונות ואף דובר על המשך לקורס מפקדים. עקב אירוע חריג בגדוד הוא הורד מלוחמה בצורה משפילה ובעקבות זאת חווה טריטורים והתעללות. מצבו הנפשי החל להתדרדר , הוא ביקש קבן ורק לאחר התערבות שלי קיבל את הפגישה שבעקבותיה הוצא מיידית מהגדוד, אך בהמשך חווה תקופה של מספר חודשים בהם היה ללא תפקיד מוגדר, זנוח לעצמו ולמחשבות הקשות שלו מה שתרם להתפתחות של התקפי חרדה. בעקבות התערבות נוספת שלנו ופגישת קבן נוספת הוא הועבר לשרת בבסיס עם יציאות יומיות אך התקפי החרדה רק החמירו, כיום מתבטאים בהקאות מידי בוקר, רעידות , קושי לתפקד, שינה לא רציפה, אכילת יתר , בכי בלתי נשלט. פנינו לפסיכיאטרית בקהילה שאיבחנה התקפי חרדה והמליצה על טיפול תרופתי אולם עד כה הצבא אינו מוכן להכיר בכך שהילד זקוק לטיפול. לאחרונה היו מספר אירועים של התפרקות כללית והתנהגות מסוכנת תוך התעלמות מסכנה, אך יותר מחוסר אכפתיות מאשר מהבנה אמיתית של הסיכון. פסיכיאטרית בצבא אמרה לו ״לשנות את נקודת המבט שלו על הדברים ואז ההתקפים יחלפו״ אנחנו חסרי אונים. מה לעשות?

תשובה:  בן חייל הסובל מחרדות - (טל גרגי)


מדברייך עולה שבנך סובל מסימפטומים של דכאון וחרדה ככל הנראה על רקע של הפרעת הסתגלות מתמשכת, הטיפול המומלץ הינו שילוב של טיפול שיחתי (פסיכותרפיה) וטיפול תרופתי. לא די בשינוי נקודת המבט, אם אכן זה מה שנאמר לו ע"י הפסיכיאטרית בצבא. הוא נפגש עם קב"ן ופסיכיאטרית אך לא ברור מהפניה האם הוא מקבל טיפול. במידה ואינו מקבל טיפול במסגרת הצבאית רצוי לפנות לגורם בריאות נפש באזרחות המכיר את מאפייני המערכת הצבאית על מנת לקבל תמונת מצב עדכנית ולהמליץ לגורמי ברה"ן בצבא על הטיפול הרצוי טל גרג'י פסיכולוג קליני מומחה מדריך
 X