חרדה (הסבר כללי)
חרדה היא מצב פסיכולוגי ו/או פיזיולוגי בו האדם חש אי שקט, פחד מוגזם. מצב הנגרם כתוצאה ממתח ודאגה רבה מפני איום וסכנה ממשיים או דמיוניים, מודעים או בלתי מודעים, שהוא חש חסר אונים מולם.
בניגוד לתחושת פחד העולה מול גירוי ספציפי שנתפס כמאיים, החרדה היא רגש שלילי מעורפל שלא בהכרח נראה קשור לגירוי חיצוני מסוים. פחד עולה לרוב מול גירוי שנתפס כאיום מיידי, בעוד חרדה עולה מול גירוי פנימי או חיצוני שנתפס כמהווה סכנה עתידית העלולה להתרחש.
תחושת חרדה מקורה ביצר הישרדותי ראשוני, היא תגובה נורמאלית למצב של דחק והיחלצות מסכנה, אך במינון גבוה, היא עלולה להתפתח לכדי הפרעת חרדה. רוב האנשים יחוו חרדה במהלך חייהם אם בשל צורך לעמוד ולשאת דברים בפני קהל רב או לפני בחינה חשובה. חרדה זו עשויה להיות מלווה בדפיקות לב מואצות, כאב בטן, תחושת חנק וכדומה. חרדה תחשב למחלה כאשר היא מפריעה לתפקוד היום יומי.
הפרעות חרדה כוללות קבוצה רחבה של הפרעות: פוביות למיניהן, התנהגות כפייתית או מחשבות טורדניות, התקפי בעת (פאניקה), תחושת חרדה כללית וחרדה בעקבות טראומה.
חרדה או דאגנות כללית (Generalised anxiety)
ישנם מחקרים המתארים כי לפחות 10% מהאוכלוסייה סובל מהפרעה זו. רוב האנשים הסובלים מדאגנות יתר אינם פונים לעזרה כלל וסבורים כי אין מה לעשות. בתסמונת זו האדם הסובל ממנה נמצא בחרדה רוב ימות השבוע, וסובל מעצבנות, עייפות, קשיי ריכוז, מתח שרירים והפרעה בשינה. האדם אינו יודע להגדיר בדיוק ממה הוא דואג, אך תמיד יימצאו סיבות הגיוניות לכאורה לדאגה. בדרך כלל יהיו הדאגות סביב נושאים הקשורים לחיי היום יום- עבודה, גידול ילדים או דאגה כרונית לכך שמשהו עלול לקרות לילד או לקרוב משפחה אחר.
התקף בעת (Panic attack)
התקף בעת מתאפיין בהתקף חד של חרדה המלווה בתסמינים גופניים ספציפיים (דפיקות לב, הזעה, רעד, קוצר נשימה, תחושת חנק, כאב או לחץ בחזה, בחילה, סחרחורת, תחושת עקצוץ בגפיים וצמרמורת). לעתים קרובות מלווה ההתקף בפחד מאיבוד שליטה או פחד למות. התקף כזה מגיע לשיאו בתוך עשר דקות מהתחלתו ובדרך כלל מסתיים גם ללא טיפול בתוך שעה או קצת יותר. התקף בעת מבהיל בשל דמיונו להתקף לב, להפרעה בקצב הלב, להפרעה בבלוטת המגן ולתסחיף של קריש דם לריאות.