מאז קום מדינת ישראל, אנו עדים למלחמות, אירועים חבלניים וטרור. מדינת ישראל צוברת נדבך אחר נדבך חוויות טראומטיות שהולכות ומצטברות. ונוסף לעבר ולהווה הקולקטיבי, חלקנו צוברים אירועי חיים קשים, שמכבידים על הטראומה, כגון: התמודדות עם מחלות קשות, שכול הורי, התאבדויות, אונס, שריפה, תקיפות אלימות ועוד.
אירועים טראומטיים הינם מצבים יוצאי דופן שאדם יכול לחוות ישירות או להיות עד להם, המסכנים את שלמותו הנפשית או הגופנית של הפרט או הקרובים לו ומעמידה את האדם מול חוסר אונים ומצוקה קיצונית. טראומה הינה חוויה רגשית, מכאיבה אשר עשויה לגרום נזק משמעותי, מתמשך בתפקודו הנפשי של האדם ולהתפתחותו.
על פי ה- DSM-IV ( American Psychaitric Association, 1994), תנאי ראשון לקיומה של תסמונת פוסט-טראומטית היא חשיפת האדם לאירוע טראומטי, שבו הוא חווה את האירוע או עד לאירוע. האבחנה הפוסט-טראומטית מתבססת על שלוש אשכולות של תסמינים: שחזור האירוע מחדש (חלומות, תחושה שהאירוע מתרחש שוב, מחשבות חודרניות, מצוקה עזה, תגובה פיזיולוגית), הימנעות עקבית מגירויים המקושרים עם הטראומה וירידה בתגובתיות הכללית ועוררות יתר (קושי להירדם, התפרצויות זעם, קשיי ריכוז, דריכות יתר). כאשר התסמינים נמשכים מעל חודש ופוגעים בתפקודו החברתי או התעסוקתי של האדם וגורמים לו למצוקה קלינית, האדם מאובחן כסובל מתסמונת פוסט-טראומטית (Amir & Ramati, 2002 ).
הממצא העקבי ביותר במחקרי בטראומה נוגע לחשיפה לאירועים טראומטיים. נמצא כי ככל שאדם נחשף לאירועים רבים יותר או קשים יותר, התגובה הפוסט- טראומטית עלולה להיות חמורה יותר (Brodaty, Joffe, Luscombe & Thompson, 2004 ).
לתסמינים פוסט טראומטיים יש השלכות נרחבות על האנשים הסובלים מהן. רבים הסובלים מהפרעה זו סובלים גם מקשיים בהסתגלות חברתית, תעסוקתית, משפחתית ומאיכות חיים נמוכה (Johansen, Wahe,Eilertsen, Wesiaeht & Hanestand, 2007; Schnurr & Lunney, 2008). בנוסף, הם חשופים יותר להתפתחות בעיות רפואיות והפרעות פסיכיאטריות (Vetter, Rossegger, Rossler, Bisson & Endrass, 2008; Roth, Geisser &Bates, 2008).
במחקר שבדק את בריאותם הנפשית של 402 ניצולי הוריקן קטרינה בארצות הברית, נמצא כי החסר של תמיכה חברתית, הקשיים הפיזיים ואבדן הנכסים היו משמעותיים ביותר בהשפעתם על התפתחות תסמיני דחק פוסט- טראומטיים. מחקר שבדק ילדים שחוו אלימות, נמצאו תסמינים פוסט טראומטיים שהתבטאו גם בצמצום רגשי (Tull, Jakupcak, McFadden & Roemer, 2008). נראה כי האדם זקוק לתמיכה ולסיוע, מצד משפחה או אנשי מקצוע בדרך שיוכל להרגיש בטוח ומוגן ולשתף בתחושותיו.
בישראל נמצא שיעור נמוך של כ- 5-20% מהאנשים שנחשפו לאירועים טראומטיים פיתחו תסמונת פוסט טראומטית כתוצאה מהאירוע (Solomon & Mrkulincer, 2006). מחקרים שבחנו את שכיחות ומאפייני התסמונת הפוסט טראומטית בקרב חולות סרטן השד לדוגמא, מצאו בין 10-30% סימפטומים פוסט טראומטיים. נראה כי קיימת שונות בהערכת הסובלות מתסמונת פוסט טראומטית בקרב נשים חולות סרטן השד, בהתאם לשלבי המחלה ולתקופות מזמן קבלת האבחנה (Su et al.,2010; Gandubert et al., 2009).
אנשים עדים לאירועים קשים וחווים חוויות יוצאות דופן, אך רבים מהם מצליחים לעבור את התקופה הקשה והמורכבת ולחזור לתפקוד השגרתי. חלק מן האנשים סובלים מכאב עצום, בעודם נאלצים לחיות שוב ושוב את המראות הקשים שאינם מרפים ואת המחשבות שלא נותנות מנוח.
מטרת הטיפול בפוסט טראומה היא להיטיב את איכות חייו של האדם, ולהחזיר לו את השליטה על חייו. הטיפול כולל עיבוד רגשי של הטראומה, וויסות רגשי והסתגלות מחודשת לתפקידי החיים.
אנשים עדים לאירועים קשים וחווים חוויות יוצאות דופן, אך רבים מהם מצליחים לעבור את התקופה הקשה והמורכבת ולחזור לתפקוד השגרתי. חלק מן האנשים סובלים מכאב עצום, בעודם נאלצים לחיות שוב ושוב את המראות הקשים שאינם מרפים ואת המחשבות שלא נותנות מנוח
מאז קום מדינת ישראל, אנו עדים למלחמות, אירועים חבלניים וטרור. מדינת ישראל צוברת נדבך אחר נדבך חוויות טראומטיות שהולכות ומצטברות. ונוסף לעבר ולהווה הקולקטיבי, חלקנו צוברים אירועי חיים קשים, שמכבידים על הטראומה
סיגל ( שם בדוי ) היא אישה בסוף שנות ה30 לחייה, אימא לשני ילדים, נשואה . בתחילת הטיפול היא מבקשת שלא אתן לחיוך על פניה להטעות אותי. כבר שנים שהיא לא מצליחה להרגיש שמחה
פסיפס הרגשות הנוכחים ביום הזיכרון לחללי צה"ל -
יום הזיכרון היה, עודנו, וככל הנראה גם יישאר יום טעון במשמעויות. זהו יום בו כולנו נושאים משקע של רגשות רבים ומעורבים, מתחברים ומתנתקים ככל שהנפש מאפשרת לנו אל מול המשימה המורכבת כל כך של הזיכרון.
מה עובר על ילדים ביום השואה ויום העצמאות? - צוות אתר על הספה
התבוננתי בבני מרכין את ראשו היום כששר את התקווה בטקס יום הזיכרון. אמרתי לו אחרי הטקס שאת התקווה צריך לשיר בראש מורם בגאווה גדולה. הוא לא הסכים איתי. היו לו נימוקים משלו. הייתי גאה בו.